15 mar. 2011

Puncte de vedere privitoare la actiunile de protest

 
   Deoarece romanii in majoritatea lor nu inteleg ce este democratia, exista o strategie prin care se poate combate ideea ca numarul de oameni e important la manifestatii (de orice tip, pentru orice scop nobil):

   Privitor la miscarile de protest o strategie buna, chiar si a unui grup
restrans de persoane poate duce la succes; trebuie gasita "reactia" care sa
tranforme in ceva pozitiv, tendintele de a se comenta negativ miscarile de protest cu numar relativ redus de participanti;
  
   Oricand se poate "intoarce" negativismul indus populatiei de politicieni si presa pe diferite canale media, cu ideea ca poate protestatarii nu sunt in strada in numar mare, dar cei care participa sunt reprezentantii celor care nu se pot deplasa din diverse motive (servici, lipsa banilor, alte localitati, etc.).

   Se poate declara ca un protest poate fi si unul pasnic cu numar relativ redus de participanti, dar fortza este in mesajul PUTERNIC de pe pancarte sau mesajele scandate. De felul lor romanii prefera protestele pasnice, dar asta nu inseamna ca nu sunt nemultumiti
 
   Cand exista liste de semnaturi, acestea , daca e vorba de un numar semnificativ, pot fi duse la pichetare, manifestatie, proteste, si expuse la vedere pentru credibilitate (daca este si mars, pot fi si transportate de catre protestatari), mentionandu-se numarul de semnaturi;

   NU SE POATE FACE CU FIECARE DEMONSTRATIE O NOUA REVOLUTIE;

   ADEVARATA „DEMONSTRATIE” CU NUMAR MARE DE PERSOANE SE POATE FACE LA VOT;

(DEMOCRATIA INSEAMNA UN EXERCITIU PERMANENT AL ACTULUI VOTARII; CE INCA NU INTELEG ROMANII ESTE CA MESAJUL PRIVITOR LA EXERSAREA VOTULUI DE LA ALEGERILE DE ORICE FEL, PE CARE TREBUIE SA IL AIBA IN VEDERE ESTE CEL OLIMPIC: AI CASTIGAT, CONTINUA ! AI PIERDUT, CONTINUA ! SITUATIA DE MIJLOC CU LEHAMITEA , CU NU AM PE CINE, NU ARE CE CAUTA IN DEMOCRATIE !CINE O GANDESTE ESTE ECHIVALENT CU SINUCIDEREA SAU AMANETAREA VIITORULUI LOR si AL COPIILOR; DACA CINEVA NU E CAPABIL SA FACA O ANALIZA SI SA ALEAGA, MACAR SA STIE CA EXISTA SI VOTUL NEGATIV, CHIAR DACA TREBUIE SA ALEAGA INTRE DRACU'SI TAT'SU LU”DRACU’!)

   La demonstratiile dintre perioadele de alegeri, importanta maxima are mesajul transmis si nu neaparat numarul oamenilor de pe strada.

   CEI CARE PARTICIPA AU DE FAPT ROL DE PURTATORI DE CUVANT AI CELORLALTI CARE SUNT ABSENTI DIN DIFERITE MOTIVE !

   Cand a fost manifestatia sindicatelor cu dansul pinguinului, au fost comentarii ca a fost prea pasnic, ca la festival. S-a urmarit ducerea in derizoriu a protestului; Gresit, a fost o forma de protest pasnic, iar mesajul puternic a fost in textul melodiei !
 
   Uneori se comenteaza ca apar acte de violenta, sau alte ori se spune ca oamenii sunt manipulati; toate astea trebuie "intoarse" cu mesaje corespunzatoare.







De ex.: exista numeroase opinii ca daca oamenii protesteaza e vorba de
manipulare; in acest caz de fapt se profereaza JIGNIREA la adresa protestatarilor ca si cum oamenii nu gandesc liber cum ar trebui intr-o democratie, ci doar daca ii manipuleaza cineva sunt capabili sa protesteze(nu toata lumea reactioneaza precum unii votanti ai PDL care se prezinta la vot sau la mitinguri doar daca sunt platiti !)
  

   Privitor la actele de violenta , e vorba de relativitate; si cetatenii
Romaniei,au dreptul sa protesteze ca si cetatenii din alte tari, unde se pare ca nu cere nimeni in mod expres pedepsirea celor aparent mai vehementi !

   Exista manifestatii „in tacere 10 minute” cu pancarte
ridicate (tipul de protest numit "flash mob"); impactul poate fi pozitiv si se reduce la minimum posibilitatea de a fi criticati; cand politistii au plecat la Cotroceni,chiar neautorizati de exemplu, puteau sa faca acolo un „flash mob”, repetat din jumate in jumate de ora

   Propunere: La proteste poate ar trebui sa participe colegi de la
organizatii internationale  sau cel putin sa existe mesaje
de sustinere de la aceste organizatii ,prin trimiterea unor mesaje catre autoritatile romane.

   In general, trebuie sustinut moralul romanilor, care au
tendinta sa se  descurajeze usor. Trebuie sa inteleaga cum ca e nevoie de fiecare ca sa se implice sub o forma sau alta pentru apararea drepturilor, iar "lupta" nu e usoara(vezi exemple in democratiile occidentale); mentalitatea ca oamenii nu trebuie sa se implice ci sa astepte doar ca unii sa le rezolve problemele, trebuie schimbata. Democratia nu genereaza o societate de binefacere in care cetateanul poate dormi linistit,ci dimpotriva vigilenta fiecaruia trebuie sa fie la cote maxime in fiecare zi, sub o forma sau alta.

   Miscarile de protest, daca e cazul trebuie sa fie cat de multe.
E necesara si solidaritatea; unii spun ca nu au de ce sa protesteze alaturi
de altii, pentru ca nu au probleme si se descurca singuri, dar daca azi nu
au probleme, pot avea maine si poate e mai bine sa li se alature altora,
cel putin prin reprezentanti (si/sau liste de semnaturi); trebuie identificate permanent formele de protest cu impact major, in functie de situatie. 

   Impact marit pot avea miscarile de protest simultane in Bucuresti si toate orasele resedinta de judet.

   Privitor la formele de protest individuale, vizavi de care exista cea mai mare tendinta de a le minimaliza sau a le duce in derizoriu (vezi cazurile recente Cristiana Anghel si Adrian Sobaru) ar trebui sa stie si romanii ca in Occident au un impact foarte mare, inclusiv in randul autoritatilor.

  Se considera ca este un act de mare curaj sa poti atrage atentia printr-o forma grea de protest indidividual asupra problemelor de orice tip chiar si ale celorlalti(greva foamei sau sa-ti dai viata pentru o cauza; Adrian Sobaru nu a vrut sa se sinucida cum s-a zis, ci a vrut sa isi dea viata, cu un gest pentru care in mod normal sunt capabili doar militarii in timpul razboaielor)





5 comentarii:

  1. gabriel teodorescu16.03.2011, 06:56

    Bafta Liviu, si cati mai multi colegi la manifestatiile din Bucuresti!
    Poate cine stie ... motiunea TRECE!!! si cat de cat revenim la normalitate!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. gabriel teodorescu16.03.2011, 06:58

    ... oricum asistam la un fenomen generalizat in Ro si mai ales in domeniul invatamantului. SLUGARNICIA SI PLOCONIREA TUTUROR IN FATA POLITICULUI SI CELOR CARE DETIN FUNCTII DE EXECUTIE IN SISTEM!!!
    ... lumea tace... inghite si linge!!!... este incredibil unde s-a ajuns!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. PETITIA ONLINE REFERITOARE LA CODUL MUNCII IN CE STADIU ESTE ? SUCCE ACESTUI DEMERS !

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.youtube.com/watch?v=Q8Eo-1Xt918

    RăspundețiȘtergere

Postări populare