16 mar. 2011

Cinism sau suntem luati de prosti?

Educatorii şi învăţătorii, plătiţi din toamnă ca profesori pentru învăţământul preşcolar şi primar, Confirmarea a venit în această după-amiază de la Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, prezentă la Craiova, în cadrul campaniei „Tu faci legea de nota 10 (zece)“ click AICI.

Cei aflaţi în situaţia respectivă  se întrebă de ce nu din 9 februarie 2011??? 

Asta pentru că în LEN art 248 spune "Absolventilor liceelor pedagogice, ai scolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor scoli echivalente, incadrati in invatamantul prescolar si primar, care, pana la intrarea in vigoare a prezentei legi, au absolvit ciclul de licenta, li se considera indeplinita conditia pentru ocuparea functiilor didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar. 

Era poate nevoie de puţină decenţă din acest punct de vedere. 

Până atunci ne vom vedea în instanţă şi cu această speţă şi sunt convins că vor fi corect plătiţi din 9 februarie 2011 nu "din toamnă".. Deoarece,  se anunţă o toamnă târzie şi colegii aflaţi în această situaţie nu prea mai au rabdare şi nu acceptă să fie luaţi de proşti.

Şi sper să ajungă bugetul pentru anul acesta, pentru că în Botoşani şi Suceava nu ajung nici măcar pentru salariile din februarie 2011. 

Şi mai sper că prin dispariţia celor 3500 de norme din 1 septembrie 2011 să se compensează plata altora...asta în condiţiile în care din 1 ianarie 2010 până la 1 noiembrie 2010 au fost deja reduse 17700 de posturi în învăţământ.

Iar dacă tot vorbesc oficialii din MECTS de propria lor lege ar fi cazul să spună profesorilor  dacă din 1 septembrie 2011 sau din 9 februarie 2011 se aplică

Art 263 alin
(4) Orele de limbi straine din invatamantul primar pot fi predate, in conditiile prezentei legi, de profesorii pentru invatamantul primar de la grupa sau clasa respectiva, in cadrul activitatilor postului, daca fac dovada calificarii prin diploma de studii ori prin certificatul de competenta. Orele de limbi straine din invatamantul primar pot fi predate si de profesori cu studii superioare de specialitate, fiind incluse in norma acestora, sau prin plata cu ora, in cazul in care profesorii pentru invatamantul primar de la grupa ori clasa respectiva nu fac dovada calificarii prin diploma de studii sau prin certificatul de competenta.
sau
(5) Orele de limbi straine din invatamantul primar pot fi predate, in conditiile prezentei legi, de profesorii pentru invatamantul primar de la clasa respectiva, daca fac dovada calificarii prin diploma de studii sau prin certificatul de competenta si sunt remunerate prin plata cu ora. Orele de limbi straine din invatamantul primar pot fi predate si de profesori cu studii superioare de specialitate, fiind incluse in norma acestora, sau prin plata cu ora.

Dar sunt convins pe parcursul lecturării şi  înţelegerii legii se vor lămuri cât de "perfectă" este această lege.

19 comentarii:

  1. Domnule Pop,
    E strigator la cer cum ne trateaza si ne umilesc conducatorii, pe noi, cadrele didactice...Chiar ne cred prosti!
    Si eu ma numar printre cei care ar fi trebuit platiti conform legii ca prof. incepand cu 9 feb. 2011. Am depus cererea prin care solicitam acest lucru, dar nu am fost incadrata conform legii, ramanand la vechea incadrare, datorita acelui ordin aberant. Sunteti printre putinii care a reactionat pozitiv la aceasta problema a noastra, si pentru asta va multumesc! In rest, discutand despre aceasta problema mi s-a raspuns: ,,... asta e!Trebuie sa accepti ordinul, ca iti place sau nu! Nu ai de ales!".
    Eu vreau sa am de ales!Ce trebuie facut in acest sens pentru a-mi revendica acest drept?

    Alina, Craiova

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Alina...luati legatura cu sindicatul juudetean, proces si daune morale

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, va voi urma sfatul.Sper sa intalnesc si la sindicatul nostru judetean, oameni dornici sa ne ajute, real! Ca de vorbe in vant...ne-am cam saturat.

    Imi permit sa va mai intreb ce ar trebui sa fac, eu,in nume personal,in cazul in care la nivelul unitatii mele dir. nu a eliberat adeverintele necesare pentru intocmirea dosarului prin care dadeam ministerul in judecata pentru cei 25% din indemnizatia de vacanta? Am aflat cu stupoare ca unitatea mea are dosarele la lider, din acest motiv, iar colegii tac!(in timp ce altii au castigat deja procesul!). Nu vor sa strice realatia cu sefa...din binecunoscutele motive.

    Alina, Craiova

    RăspundețiȘtergere
  4. @ daca sunteti la FSLI atunci va astept http://www.fsli.ro/Intreaba.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, sunt membru FSLI.Si la Craiova se stie de aceasta situatie, dar nu s-au luat masuri...probabil pentru ca nu suntem singura unitate in care s-a procedat asa, sau...sa fie politic?!
    Trist este ca dupa ce o colega a pus pe http://www.fsli.ro/Intreaba.html o intrebare, au sunat de la sindicat si sefa a fost prima care a aflat ca are un angajat ,, nemultumit", iar schimbarea de atitudine a acesteia se vede!De aceea am preferat sa va intreb pe d-voastra. Numele dat este fictiv tocmai pentru ca in aceasta tara avem nevoie sa ne protejam singuri, cat putem, pentru ca si ,,altii" citesc ce ,,vorbim" noi.Sper sa ma intelegeti.

    Alina, Craiova

    RăspundețiȘtergere
  6. atnci astept un email pe secretargeneralfsli@yahoo.con

    RăspundețiȘtergere
  7. Scoateti linkurile spre bloguri dubioase, nu trebuie sa stie toata lumea ca va uitati la filme porno...

    RăspundețiȘtergere
  8. ????? despre ce bloguri e vb? va rog sa imi comunicati si il sterg

    RăspundețiȘtergere
  9. dragut e cum a fost adusa onorata asistenta la filarmonica din oras. Unii au fost adusi ca pe vremea lui tovarasu, altii hai la filarmonica si surpriza...Oana Badea. Ma rog traiasca partidu!

    RăspundețiȘtergere
  10. educatoare in buzau aflata in aceeasi situatie. trebuie sa contactez sindicatul nu? ma bucur ca aveti aceasta initiativa! tineti-o tot asa si postati cat mai multe info utile!

    RăspundețiȘtergere
  11. Da. Astia ne iau de prosti si au de ce. Au constatat inca o data ca suntem slabi, ca nu suntem o forta, ca nu suntem uniti, ca suntem lashi. Din cca 300.000 de sindicalisti, la mitingul din 16.03.2011 au participat cca. 10.000 (intre acestia fiind si pensionari), adica 0,33%. Nu este vorba de FSLI care cred ca era in Piata cu cca. 2000-2200 de membri, adica 1,12%. Daca si celelalte sindicate ar fi avut aceeasi participare procentuala, in Piata ar fi fost cca. 40000 de oameni. Poate ca ar fi impresionat, poate ca ar fi fost mai multi ca deputatul Giurgiu....
    P.s. Sindicatul pe care il reprezint a participat cu un procent de 1,5% si cu 2 banere tematice. Cred ca acestea ar fi trebuit sa domine Piata dar a fost altfel.

    RăspundețiȘtergere
  12. Liderul de sindicat din fiecare scoala trebuia sa puna in cancelarie afisul mitingului si revendicarile . Cu siguranta , in afara orelor de curs , si alti cetateni ar fi fost prezenti in piata .

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, domnule Nichifor! Critica este indreptatita. Poate ca oamenii nu au stiut. Dar solutia imi aminteste de un bank de prin anii 65-70: Rabin ii aduna pe enoriasi si le spune: "Fratilor, tarisoara noastra este in pericol! Sa venim la lupta! Sa ne aparam tara! Sa ne dam viata pana la unu daca va fi nevoie!" Desigur, se referea la "pana la ultimul om". De undeva, din mijlocul adunarii, Itzic se remarca prin daruire patriotica: "Eu imi dau viata si pana la doua dar dupa aceea sa ma lasati sa fac comert".

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am fost la miting din proprie initiativa , in timpul liber ! Revendicarile sunt cele mai importante . Apoi urmeaza sustinerea lor , in cele mai diferite forme , in functie si de posibilitatile fiecaruia !

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu doresc sa critic absolut pe nimeni si nici sa pasez responsabilitatea . Constat . Poate ajuta la ceva , poate nu .

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnule Pop,
    Sunt învăţătoare în jud. Argeş şi am născut în luna februarie 2011.
    Întrebările mele sunt:
    1) Se mai aplică în prezent prevederile Contractului colectiv de muncă unic la nivel national pe anii 2011-2014, conform căruia la naşterea unui copil se acordă un salariu?
    2) Dacă da, cui trebuie să adresez cererea pt acordarea acestuia (directorului, primarului sau ISJ) ?
    3) Ce se va acorda? (Art. 51 lit. C prevede un salariu mediu pe unitate; sau va fi un salariu de încadrare, brut, sau net? Întreb pentru a formula corect cererea, altfel risc să primesc ca la naşterea primului copil: nimic, pentru că n-am cerut ce trebuie)

    RăspundețiȘtergere
  17. Corectare la interventia din 17.03.2011, 21:09:
    Din cca 3.000.000 de sindicalisti, la mitingul din 16.03.2011 au participat cca. 10.000 (intre acestia fiind si pensionari), adica 0,33%. Deci cifra de referinta este 3.000.000 si nu 300.000 cum gresit am redactat. Scuze!

    RăspundețiȘtergere
  18. LENUTA GORAN18.03.2011, 20:17

    ARTICOLUL 252 din LEN este in vigoare?

    RăspundețiȘtergere
  19. Domnule Pop,
    Ne aflam pe data de 1 octombrie 2011, urmeaza sa primim salariile aferente lunii septembrie si la noi, in Prahova, nici urma de decizie de incadrare pe postul de profesor pentru invatamantul primar. Precizez ca am terminat Liceul Pedagogic in 1997 si suint absolventa a Facultatii de Management Financiar Contabil, promotia 2004. Ce e de facut?
    De la sindicat ni s-a spus ca trebuie sa mai apara niste metodologii. Dar ce metodologii, daca ordinul spune clar ca de la 1 septembrie 2011. Va rog, in numele colegilor aflati in aceeasi situatie, sa clarificati atat la minister, cat si la inspectorate aceasta problema.
    Va multumesc si astept un raspuns de la dvs.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare