12 feb. 2011

Secretul finlandezilor (propuneri pentru completarea legii educatiei...)

Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume.

Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii '90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.
Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.

De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina?

07:45 - Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.
09:15 - Orele de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara. Restul il alege scoala, de acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un colegiu "scump" din Spania. Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri... O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.

12:00 - Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.
16:05 - Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu.
18:30 - Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun.
20:15 - Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu.

- "Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca".
- Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati. "Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre".
- Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.
- Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei. Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.
- Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki, sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.
- Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut ca un elev sa copieze, chiar si de catre ceilalti elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. "De ce sa risti, cind poti sa studiezi?" Pe aceeasi linie, ca adulti, nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala. Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica.
- Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara: "Cind îi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor".

- Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua un examen, "pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data". Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata.
- "Ziua de lucru" a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera. Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta.
- "Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video. Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde ca da."


Da, dar secretul este altul:Pe la 1600 s-a legiferat ca cine nu stie sa scrie si sa citeasca nu are voie sa faca copii.

11 comentarii:

 1. Pe la 1600 s-a legiferat ca cine nu stie sa scrie si sa citeasca nu are voie sa faca copii.
  Cam pe când şi la noi aşa ceva?!
  Şi mai e o treabă: Prin faptul că se stimulează gândirea critică, nivelul de religiozitate al finlandezilor este de SUB 10%.
  În Finlanda (ca de altfe şi în Norvegia, Suedia şi Danemarca) n-ai să vezi niciodată şcoli sau spitale închise pentru a construi biserici!
  La noi da!

  Noi nici măcar n-ar trebui să îndrăznim să ne comparăm cu scandinavii (mă rog, finalndezii nu sunt scandinavi dar din cauza dominaţiei suedeze, se consideră tot scandinavi), noi fiind un stat teocratic iar ei un veritabil stat secular!

  Elevii au respect pentru profesori, DAR, după cum reiese şi din postarea dumneavoastră, şi profesorii şi în general SISTEMUL are respect pentru elevi! Acolo-i diferenţa!
  Nu vă închipuiţi cumva că elevii au fost dintotdeauna respectuoşi sau că au fost forţaţi. NU! Nici pe departe.
  Pur şi simplu elevilor li s-a arătat respect şi, prin legea reciprocităţii (care este talent înnăscut la toţi nordicii) au şi oferit respect (ei, elevii).

  Oricum, felicitări pentru postare.
  Dacă-mi permiteţi, o să citez şi eu acest articol.

  Numai bine.

  P.S.: S-ajungem şi noi, nu în 10 ani, dar măcar 20 la nivelul Franţei sau Spaniei (ţări cu nivel de educaţie mult inferior Finlandei) şi credeţi-mă că eu o să fiu fericit.

  RăspundețiȘtergere
 2. Bravo Liviu,
  În sfîrşit !!! Cam aşa se luptă elegant...Dacă-i acuzi tot timpul s-ar putea crede martiri. Aşa, cu exemple punctuale, există şansa să se creadă foarte mici... măcar în interiorul lor...Domnul Funerariu a călătorit măcar prin Europa... Şi cu ce folos...

  RăspundețiȘtergere
 3. adorabilaromanca13.02.2011, 09:57

  foarte interesant! iti vine sa razi si sa plangi, totodata! cu permisiunea dvs, am sa folosesc articolul si la dirigentie (clasa a XII-a) si pentru colegii mei sceptici,daca nu chiar dezamagiti ca se mai poate...

  RăspundețiȘtergere
 4. lasa mai vilo13 religia ca are si ea rostul ei, dar pacat ca unii nu inteleg acest lucru, de aia suntem unde suntem. In ultima vreme toti se impiedica de religie ,sa va fie rusine, daca voua nu va e pe plac ,poate le e altora.
  Cu stima....

  RăspundețiȘtergere
 5. INVESTESTE-N EDUCATIE, INSEAMNA INVESTESTE-N VIITOR, PROSPERITATE, DEZVOLTARE, MAI ALES ECONOMICA!CRED CA E O PREMIZA PUTERNICA, DE LA CARE VINE SI SE VEDE SI SUCCESUL FINLANDEZILOR!LKA NOI, IN CE SE INVESTESTE???CINE INVESTESTE?????PARINTELE COPILULUI????????????????

  RăspundețiȘtergere
 6. Orice opinie referitoare la religie , la religia ortodoxa , trebuie precedata de lectura BIBLIEI ! Amin !

  RăspundețiȘtergere
 7. Da măi anonim religios. Religia are rostul ei câtă vreme se face pe bani privaţi.
  Eu unul mă simt jignit în calitatea mea de contribuabil când văd că spitalele merg cu cerşitul pe la ONG-uri ca să se renoveze (exemplu: Marie Curie din Bucureşti), şcolile stau să cadă sau se desfiinţează (mă rog, se "comasează", cum e termenul ma modă acum) iar guvernul găseşte brusc bani pentru Catedrala Mântuirii Banului sub patronatul Corporaţiei Ortodoxe Române.
  Nu, nu mi-a fost, nu-mi este şi nu-mi va fi niciodată ruşine să mă revolt atunci când statul nu face ceea ce trebuie cu banii mei!
  Eu nu plătesc taxe la stat ca să se construiască Biserici.
  În fond, eu am plătit impozite la stat în ultimii 3 ani mai mari decât o mare parte dintre profesori şi mă doare să văd că spitalele nu au seringi sau că trebuie să stau la cozi infernale pentru o banală reţetă pentru că nu sunt bani de încă un doctor.
  Dar bani pentru plata salariului preotului de la biserica din curte, imediat găseşte spitalul!
  N-am nimic cu credinţa în sine. Creadă fiecare în ce vrea, dar pe banii lui, nu ai mei!

  RăspundețiȘtergere
 8. Ne plangem de elevi dar de cadrele didactice care au un comportament ca la taraba ce avem de spus??? Prin reforma inteleg sa ne schimbam toti nu doar elevii ci si cei care-i slefuiesc sau ma rog au pretentia ca o fac.Nu vreau sa dau aici exemple pentru ca sunt convinsa ca fiecare stie la ce ma refer .

  RăspundețiȘtergere
 9. Si cei care vor sa faca studii suoerioare trebuie sa se bazeze doar pe bani privati ! De ce sa patesc eu taxe ca unii sa mimeze ca sunt studenti la ... STAT ?

  RăspundețiȘtergere
 10. ... superioare ! ... platesc !

  RăspundețiȘtergere

Postări populare