14 nov. 2010

Consiliu de Administratie si plata cu ora la directori si inspectori

Avand o perioada destul de incarcata am fost in foarte multe intalniri cu colegii din unitatile de invatamant.
Pe langa problemele legate de sindicat, procese, proteste, proiecte ale LEN si multe altele, am constat haosul creat in acest moment la nivelul unitatilor de catre ordinul privind componenta Consiliului de Administratie.

FSLI a cerut retragerea acestui ordin sustinand ca este ilegal. Detalii AICI
Adica sa inteleaga toti, onor directorii,... ORDINUL NU ESTE PUBLICAT IN MONITORUL OFICIAL SI INCALCA LEGEA INVATATAMANTULUI.
In concluzie CA trebuie constituite in conformitate cu Legea Invatamantului.
ART. 145
(1) Unitatea de învăţământ preuniversitar este condusă de consiliul de administraţie.
(2) Directorul unităţii de învăţământ este preşedintele consiliului de administraţie.
(3) Directorul exercită conducerea executivă a unităţii de învăţământ, în conformitate cu responsabilităţile şi
atribuţiile conferite de lege, cu hotărârile şi deciziile consiliilor locale şi cu hotărârile consiliului de administraţie al unităţii. În activitatea de conducere directorul este ajutat, după caz, de directorul adjunct şi se bazează pe consiliul profesoral şi pe consiliul şcolar.
(4) Consiliul profesoral al unităţii de învăţământ, cu rol de decizie în domeniul instructiv-educativ, este format din personalul didactic de predare din unitatea respectivă şi este prezidat de director.
(5) Consiliile prevăzute la alin. (1) şi (4) funcţionează în baza unor regulamente elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ şi a structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.
(6) Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, cu rol de decizie în domeniul administrativ, este format din director, director adjunct, reprezentantul consiliului local,reprezentantul primarului, reprezentanţi ai părinţilor, 1 - 5 reprezentanţi ai cadrelor didactice, reprezentantul agenţilor economici şi un reprezentant al elevilor, pentru ciclul secundar superior.


Iar legat de plata cu ora la directori, aprobata de catre CA de mai sus, Statutul Personalului Didactic spune cat se poate de clar ca: 

Art. 46. - (1) Personalul de îndrumare şi control şi directorii unităţilor de învăţământ sunt degrevaţi, total sau parţial, de norma didactică de predare.
   (2) Directorii adjuncţi au obligaţia de a preda efectiv între 2 şi 6 ore săptămânal.
   (3) Personalul didactic prevăzut la alin. (1) şi (2) nu poate desfăşura activităţi didactice în regim de cumul sau plata cu ora.
Asadar domnilor directori...Nu mai interpretati legea...

5 comentarii:

  1. Dumneavoastra , F.S.L.I. , solicitati Guvernului Romaniei sa ofere si elevilor claselor XI - XII manuale gratuit ! Cum sa faci liceul la zi fara manuale ? Pentru bacalaureat cum te pregatesti ?

    RăspundețiȘtergere
  2. @D-l Goe....doar daca se modifica legea in acest sens
    dar e o propunere de luat in seama. Si pertinenta

    RăspundețiȘtergere
  3. Cate ore trebuie sa predea un director?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce se mai poate intampla rau in tara asta pentru ca scoala sa fie condusa de manelisti? Ca tot la peste 90% din poporul asta savureaza manelele??? Si muzica de petrecere e savurata, deci daca trubadurii, manelistii si interlopii ar trebui sa preia stafeta in invatamant, caci altfel educatia nu se poate reforma in esenta ei in aceasta tara.Si copiii de la gradinita ar trebui sa aiba ceva de spus si sa fie recalcitranti in cazul in care nu merge ceva cum trebuie intr-o scoala.Betivii, sugarii, puscariasii, traficantii de droguri, afemeiatii, evazionistii, toate clasele sociale, asa ca sa fie consens national.Ia propuneti lui Basescu asta sa vedeti cum se aproba la nivel de parlament o modificare de acest gen a Legii invatamantului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar ce parere aveti ,d-le Pop ,despre OM 1350/2007,care l-a art.12 da dreptul directorilor la PCO? Acest ordin este aparut dupa modif.lg.128/1997 prin lg.349/2004.Ca sa stim si noi pana la urma ce respectam si cum e corect....

    RăspundețiȘtergere

Postări populare