2 nov. 2013

Întrebări și răspunsuri 02.11.2013

Președintele C.A la acest moment trebuie sa fie directorul scolii?sau cum scrie in LEN1/2011

Conform Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar „Preşedintele consiliului de administraţie este directorul unităţii de învăţământ”. Iar legea in materie este acest regulament aprobat prin Ordin de ministru nr. 4925/2005 intrucat Ministerul nu a adoptat un regulement in baza Legii educatiei nationale, desi aveau aceasta obligatie.

Sunt o educatoare care am prins post undeva la tara desi am luat la exam de titularizare 9,44 in anul 2012. As vrea sa ma pot titulariza pe post cu aceasta nota si nu stiu ce pot face pt a reusi. Sunt la aceeasi gradinita ca anul trecut ,fiindca mi s-a dat continuitate. La anul,mai exact in noiembrie 2014 colega mea iasa la pensie. Mentionez ca eu ma inscriu sa dau definitivatul in iulie 2014. Am inteles ca nu imi trebuie def-ul pentru a putea sa ma titularizez si ca pot solicita titularizarea pe post prin art. 253,iar in momentul in care iau def-ul mi se da acordul. D-na mea directoare imi spune ca nu poate sa ma titularizeze pe postul meu deoarece acesta nu are viabilitate, iar in locul colegei mele spune ca nu se poate deoarece aceasta iasa la pensie in mijl anului scolar. Nu stiu ce si cum sa fac, cand si care sunt etapele in care imi pot solicita titularizarea pe post si daca se poate acest lucru sa solicit anul asta sau daca imi da continuitate daca se poate sa solicit la anul?

Daca postul nu are viabilitate nu va puteti titulariza. Eventual in anul urmator cand se vacanteaza postul colegei dvs, prin concurs, sau daca postul dvs. va avea viabilitate, prin art. 253.

Sunt absolventa de liceu pedagogic in anul 1990, deci am vechime neintrerupta de 23 ani. In anul 2007 am absolvit facultatea de sociologie - psihologie din cadrul Univ. Spiru Haret, forma de invatatmant ID. In septembrie 2007 si respectiv 2008 am obtinut detasare in interesul invatamantului la o scoala speciala, de pe postul de invatator pe postul de prof. psihopedagog. In anul 2009 m-am transferat pe postul de profesor educator.  la aceeasi scoala.  In 2010, dar si in 2013 mi-am depus dosar pt pretransfer, insa a fost respins de aplicatia ministerului, din cauza formei de invatamant considerate neacreditate. Am facut contestatie la ISJ, insa fara succes. ISJ mi-a raspuns ca nu imi contesta valabilitatea diplomei, doar ca aplicatia MEN mi-a respins fisa. A mai mentionat ca ma pot adresa in instanta, in contencios administrativ, lucru pe care mi l-ati sugerat si dv in primavara cand v-am scris despre situatia mea. Am procedat asa, doar ca instanta mi-a respins cererea si actiunea. Mai am o mica sansa la recurs, insa nu-mi pun preamari sperante. E nedrept, deoarece in scoala mea functioneaza pe postul de profesor psihopedagog cu aceleasi studii, finalizate la USH 4 colegi (ei au prins post in 2008, respectiv 2009). Ce sa mai fac acum? Nu mai am nici energie si nici resurse  materiale pt a o lua de la capat (ma refer la alte studii). Nu inteleg de ce nu ma pot muta in cadrul aceleasi scoli de pe un post de profesor pe un alt post de profesor.

Va sfatuiesc sa formulati recurs impreuna cu o persoana de specialitate, un jurist sau un avocat. Nu stiu care sunt motivele pentru care vi s-a respins actiunea, dar cunosc foarte multe persoane care au avut castig de cauza. Va transmit atasat cateva materiale din practica judiciara. Poate va ajuta.

Am o nelamurire,am facut cursurile pentru clasa pregatitoare si ne-au spus ca avem dreptul la 2 saptamani de concediu.Am solicitat pentru perioada 4-8 nov si mi-au spus ca nu se poate,pentru ca nu am dreptul,de ce?

Nu cunosc vreo prevedere legala care sa va dea dreptul la 2 saptamani de concediu de odihna in plus, pentru ca ati absolvit acest curs.

Am definitivatul 2013 ,titulara in 2013 ,am intrat la master Fac. de litere in 2013 si as dori sa stiu daca ma pot inscrie la concursul de experti al ME.

Conform legislatiei „ La concursul de selecţie pentru dobândirea calităţii de membru al corpului naţional de experţi în management educaţional poate participa orice cadru didactic care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: 
 a) face dovada acumulării a 60 de credite transferabile în cadrul unor programe acreditate de  formare în domeniul managementului educaţional; 
 b) este titular în învăţământul preuniversitar/într-o unitate de învăţământ şi are cel puţin gradul  didactic II; 
 c) a obţinut calificativul "foarte bine" în ultimii 4 ani şi nu a fost sancţionat disciplinar în anul  şcolar curent; 
 d) nu a fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere sau de îndrumare şi control în  învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală; 
 e) nu a fost exclus, conform prevederilor art. 21, din Registrul naţional al experţilor în management educaţional”.

Sunt profesor in invatamantul prescolar suplinitor la o gradinita de stat. Conform contractului individual de munca (1 sep. 2013-31 aug. 2014) beneficiez de 62 de zile de concediu. Directorul unitatii ne-a transmis ca aceste zile se vor lua doar in vacanta de vara. Calculand astfel mie imi raman zile de concediu neefectuate. Exista vreun articol care sa-mi sustina ideea ca eu pot sa-mi iau restul zilelor de concediu si in vacantele din timpul anului scolar?

Conform art. 267 alin. 1 din Legea nr. 1/2011 „Cadrele didactice beneficiază de concediu anual cu plată, în perioada vacanţelor şcolare, cu o durată de 62 de zile lucrătoare”.

M-am titularizat in 2013, doar ca postul este destul de departe ( aproximativ 70 km de oras). Am obtinut definitivarea in invatamant tot in 2013. Mi s-a aprobat detasarea dupa data de 1 septembrie la unitatea la care am functionat in anul scolar 2012-2013. Intrebarile mele sunt: imi pot depune dosarul de transfer in 2014? Daca da, care este perioada in care se depun dosarele? Daca functionez pe post de educatoare (avand dubla specializare) ma pot transfera si pe un post de invatatoare?

Va puteti pretransfera fie pe un post de invatatoare, fie pe unul de educatoare. Perioada in care va avea loc pretransferul o vom afla cand se va publica noua Metodologie de mobilitate si Calendarul pentru mobilitarea de anul viitor.

Sunt absolventa a Liceului pedagogic cu specialitatea invatator. In functia de invatator am obtinut definitivatul, gradul  II si gradul  I si ulterior am absolvit cu diploma de licenta o institutie de invatamant superior specialitatea franceza. Prin concurs m-am titularizat la gimnaziu ca profesor la catedra de franceza.  Mi se recunoaste gradul  II si I si pentru noua functie, ca professor?  sau trebuie sa le mai sustin si ca profesor dat fiind ca mi-am schimbat functia.  Nu as vrea ca la un control sa inapoiez banii.

Conform art. 242 alin. 9 din Legea nr. 1/2011 „ În cazul în care profesorii au dobândit două sau mai multe specialităţi, definitivarea în învăţământ şi gradele didactice II şi I obţinute la una dintre acestea sunt recunoscute pentru oricare dintre specialităţile dobândite prin studii”. Pentru ca nu se specifica cand trebuie sa ai mai multe specialitati, consider ca vi se recunoasc gradele didactice.

Am primit acum 5 ani un raspuns din partea M.E.N. si ca urmare am fost incadrati corect 6 colegi. Sunt profesor in invatamantul primar la Liceu Pedagogic din 1986. Anul acesta, la catedra de Discipline pedagogice am primit la plata cu ora 6 ore: - 2 ore de psihologie la clasa a X-a; - 2 ore tehnici de comunicare la clasele a IX-a; - 2 ore de Introducere in pedagogie si teoria si metodologia curriculumului la clasa a IX-a. Mentionez ca am urmatoarele studii: - master -MANAGEMENT ORGANIZAŢIONAL SI AL RESURSELOR UMANE, Disertatie cu 10, la Universitatea - Bucureşti, Facultatea de Sociologie si Psihologie, 2010 ; - PEDAGOGIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIMAR ŞI PREŞCOLAR, licenta cu 10, la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, 2008; Anterior am absolvit si: - Colegiul Universitar Pedagogic de Institutori - Desen, licenta cu 10, Universitatea ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, 2001, -învăţător, Liceul Pedagogic, diploma de bacalaureat - invatatori, cu 9,87, la Liceul Pedagogic din Craiova, 1976. Dupa atatia ani de formare in specialitate, dupa onoarea si bucuria de a preda si specialitate, Consiliul de Administratie a decis ca orele la plata cu ora sa fie platite ca profesor necalificat. ... Nu plata nesemnificativă, ci acest "calificativ" m-a durut mai mult! Justificarea dumnealor a fost ca, in Centralizator 2012, fila 3, paginile 16, 21, 27, 32 si 33, apar pentru Nivel liceal la Disciplinele de specialitate, după cum urmează: a) 1. Psihologie 2. Psihologie – Studii sociale - se accepta studii de master - la nr. 1. 7 Managementul resurselor umane - nu, MANAGEMENT ORGANIZAŢIONAL SI AL RESURSELOR UMANE, ceea ce am studiat eu, (adica in plus si organizational); b) 1. Pedagogie 2. Pedagogie – Studii sociale se accepta studii de licenta - ŞTIINŢE ALE EDUCAŢIEI, - la nr. 16. Pedagogie – învăţători - nu, PEDAGOGIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PRIMAR ŞI PREŞCOLAR, ceea ce am studiat eu. (ca si cum invatatori nu inseamna invatamant primar) V-as fi recunoscatoare daca mi-ati trimite un raspuns avizat, sunt profesor calificat sau necalificat pentru plata cu ora? 

Eu consider ca poate fi platit calificat, dar din nou este vorba de interpretarea unui act emis de Minister si ar fi indicat de obtinut parerea lor, chiar si pentru a vedea cum isi interpreteaza propriul document in vederea folosirii acestei interpretari si pe viitor.

Profesor titular de limba si literatura romana si doresc sa-mi confirmati daca este posibil un pretransfer de pe postul meu de profesor pe unul de invatator in invatamantul primar. Mentionez ca am absolvit Facultatea de Litere,am obtinut modulul pedagogic ,definitivatul si am o vechime in invatamant de 6 ani 

Consider ca Centralizatorul nu va permite acest pretransfer.

O absolventa USH promoția 2007 specializarea Lb.română-Lb.Franceză nu a putut participa la examenul de titularizare din cauza diplomei nerecunoscute. A participat la examenul organizat la nivelul unității pentru ocuparea posturilor vacante iar in prezent ocupă un post de profesor lb.franceză. Va fi salarizată ca si prof. calificat sau necalificat? 

 Depinde de unitatea de invatamant daca ii recunoaste diploma in vederea incadrarii sau salarizarii.

As dori sa stiu stimate domnule senator daca nota de la titularizare din 2012 este valabila pentru a ma titulariza in urmatorii ani 2014 sau 2015. Mentionez ca am obtinut continuitatea la suplinire pe un post care nu este vacant momentan este rezervat de o titulara care este detasata de 5 ani, nu a venit nici o zi pe post, sta mereu detasata si nu vrea sa lase postul vacant. Va rog din tot sufletul sa imi spuneti ce trebuie sa fac , am 15 ani vechime in invatamant, gradul I si imi doresc foarte mult sa ma titularizez pe acest post , dar titulara nu vrea sa isi faca transferul, nu inteleg de ce blocheaza un post, ea sta mereu detasata in alte unitati de invatamant. Va rog din tot sufletul sa imi spuneti ce trebuie sa fac pentru ca as dori ca in baza notei din 2012, 8,65, sa ma titularizez la scoala unde am obtinut continuitatea. Va multumesc si va doresc mult succes in activitatea dumneavoastra si sa tineti cont de toti profesorii care de ani de z ile mergem la concursuri de titularizare si obtinem note bune si cu toate acestea nu ne putem titulariza din diferite motive( cazul meu: sunt blocata de o titulara care nu a venit o zi la postul unde sa titularizat si sta mereu detasata de 5 ani).

Singura solutie pe care o vad ea aceea ca titulara postului sa se pretransfere pe un alt post (poate pe postul pe care e detasata) intrucat nu se poate detasa pe un post mai mult de 5 ani si astfel postul sa ramana vacant si titularizabil pentru etapa de titularizare conform art. 253. In acest caz, cu acordul consiliului de administratie ati putea sa va titularizati cu nota din 2012.

Mai am 6 ani pana la pensie si am primit calificativul BINE pe anul trecut.As dori sa stiu daca ma poate afecta acest lucru pana la pensionare, in ideea in care voi primi acelasi calificativ si in viitor.

Va poate afecta la acordarea unor drepturi pe parcursul activitatii, dar nu si la pensie.

Sunt titulara la un liceu din anul 2009, post obtinut prin titularizarea la nivel national  si vreau sa-mi schimb domiciliul in alt judet. Intrebarile sunt:
1. ma pot transfera de pe postul de titulara tot pe un post de titular in noul judet sau detasarea este o alta solutie? 
2. se pastreaza gradatia de merit si in noul judet?

Puteti sa optati si pentru pretransfer, obtinand tot un post de titular, cu pastrarea gradatiei de merit.

Sunt educatoare la Gradinita cu program prelungit si as dori sa ma lamuriti intr-o problema pe care am intampinat-o zilele acestea.Colega mea de grupa va iesi in pensie in data de 1 decembrie 2013.Dar in prezent este pe foaie de boala si nu va mai veni la gradinita in luna noiembrie.As dori sa stiu daca am dreptul sa suplinesc sau sa intru la plata cu ora pe perioada cat timp colega mea este pe faoie de boala, deoarece d-na director mi-a spus ca au trimis de la inspectorat un alt cadru didactic pt a suplini.Mentionez ca si alte colege de ale mele au suplinit cand s-au ivit astfel de cazuri si as dori sa stiu de ce eu nu pot.

Ati fi putut sa ocupati și dumneavoastra postul la plata cu ora luna aceasta.
Ordinul MEN nr. 4959/20133 prevede:
„Art. 2 (1) Pe posturile didactice/catedrele complete sau incomplete care se vacantează în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe parcursul anului școlar, se repartizează personalul didactic calificat care îndeplinește condițiile de ocupare a acestor posturi didactice/catedre, conform Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în vigoare pentru anul şcolar respectiv, denumită în continuare Metodologie-cadru.
(2) În lipsa personalului didactic prevăzut la alin. (1), posturile didactice/catedrele complete sau incomplete care se vacantează în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, pe termen scurt, de cel mult 60 de zile, se atribuie, în regim de plata cu ora, la nivelul unităţilor de învăţământ care au posturi didactice neocupate, personalului didactic calificat, prin decizie a directorilor, în baza hotărârii consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ. În mod excepţional, posturile didactice/catedrele vacante/rezervate rămase neocupate, în lipsa personalului didactic calificat, se atribuie, în regim de plata cu ora, la nivelul unităţilor de învăţământ care au posturi didactice neocupate, prin decizie a directorilor, pe termen scurt, de cel
mult 30 de zile, personalului didactic fără studii corespunzătoare postului, urmând ca în această perioadă să se organizeze concursuri/testări pentru ocuparea acestor posturi”.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

Un comentariu:

  1. art. 254, alin. (1) din LEN nr. 1/2011, precizeaza .... la solicitarea acestuia, precum si pentru asigurarea pe perioada determinata de cel mult un an scolar a conducerii unitatilor de invatamant ........
    Art. 257, alin. (1) din LEN nr. 1/2011, precizeaza ocuparea prin concurs, pentru functia de director si director adjunct de catre cadre didactice titulare membre ale corpului national de experti in management educational.
    Art. 263, alin (10) din LEN nr. 1/2011 precizeaza - Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control poate fi degrvat partial de norma didactica , pe baza normelor aprobate prin ordin de ministru ..........
    Intrebare / intrebatoare :
    Poate fi detasat un profesor pentru invatamantul primar pe functia de director al unei unitati de invatamant ??????????????????????

    RăspundețiȘtergere

Postări populare