9 mar. 2012

Functia de director neinteresanta pentru profesori

In sistemul de invatamant este nevoie de aproximativ 10-15.000 de inspectori, directori şi adjuncţi.
Până la data-limită anunţată de minister, 5 martie, şi-au depus dosarul pentru ocuparea funcţiei de manager şcolar (noii directori şcolari) doar 10.100 de candidaţi.
Pe 6 martie trebuiau publicate rezultatele pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Termenul a fost însă amânat pentru 12 martie. 

In orice conditii numarul maxim de experti este de cel mult 5% din nr posturilor didactice din judetul respectiv.
Mai precis maxim 13000 la nivel national.


Faptul ca posturile de director scoase la concurs nu au reprezentat interes pentru colegii noştri dovedeşte că funcţia de director nu mai are nici o importanţă?
Este rezultatul unei perioade de 22 de ani în care directorii şcolari au fost numiţi politic?
Este rezultatul faptului că de trei ani nu s-au mai ţinut concursuri pentru numirea directorilor?

Pana sa raspundem la intrebari exista o certitudine. Aceea ca avem o Lege a educaţiei care a trecut prin angajarea răspunderii si de aici efectele secundare.

Noul ministru va trebui să schimbe ce se poate din Legea educaţiei naţionale cat mai repede.


O şcoală care va rămâne fără director este o instituţie unde a fost sacrificată Educaţia.

24 de comentarii:

  1. Unii s-ar inscrie dar nu indeplinesc conditiile.Sunt facute tot pentru cei care se afla acum in functii de conducere.Numai ca o parte dintre ei nu s-au deranjat nici sa faca un curs de management,crezand ca portocalii ii vor detasa la nesfarsit. Nu am vazut un punct ferm de vedere al sindicatelor ref. la faptul ca multi directori sunt detasati in interesul invatamantului fara a avea cursuri manageriale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si daac indeplinesti condiitile dar nu esti propulsat politic sau sa cari sacose la inspectorate nu ai nici o sansa

      Ștergere
  2. In Teleorman Casa corpului didactic a inceput cursurile de management educational care se sfarsesc insa dupa perioada de inscriere on line pt corpul de experti educationali !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate, Maria!Dar și PERFECȚIONAREA ÎN MANAGEMENT E COSTISITOARE!ȘTIAI?600 RON, 700 RON, 800 RON,....CINE NI I-AR ÎNAPOIA DACĂ AM PLĂTI? ȘI CUM?FURÂND CA.......................................?Asta se întâmplă dacă nu sunt criteriile de politism,.....

    RăspundețiȘtergere
  4. Necazul e altul:lumea e neinformata(deh,ce sa faci,nu toate cadrele au calculator si INTERNET),iar actualii directori nu au niciun interes sa popularizeze concursul de ocupare a posturilor de manageri de scoli!Pai,sa-si piarda dumnealor fotoliile? Ca,SIGUR,ei sunt informati! In scoala nostra nu s-a discutat absolut nimic despre concursul de ocupara a posturilor de manageri de scoli!Din pacate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Pop, si daca numarati ca la Caragiale tot nu ies atatia directori. Porniti de la un neadevar si nu va sta bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da...am corectat si eu informatia. Imi cer scuze pentru eroare si multumesc pentru atentionare.

      Ștergere
    2. Nu ati corectat titlul care nu se mai sustine. Si asta spune multe despre abordarea tendentioasa a subiectului.

      Ștergere
    3. Vrem sa stim si noi, concursurile de directori de scoli se organizeaza in propriile unitati de invatamint , pentru propriile posturi de conducere, de catre propriile Consilii de admninistratie numite tot de ei, cu subiecte date de la Inspectorate de proprii colegi de partid?Ce-i asta, legitimare politica pe posturi ilicita?
      Ce zice Abramburica? Jos guvernul!

      Ștergere
  6. Nu e vorba de faptul ca functia este neinteresanta. Pur si simplu, oamenii nu pot face fata exigentelor fisei de evaluare. Sunt multi directori, chiar inspectori care au fost numiti pe criterii exclusiv politice si nu au pregatirea necesara.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt perfecti pentru . . . CORPUL DE . . . EXPERTI !

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu se precizeaza in metodologie numarul de experti pentru anul acesta. Unii vehiculeaza ideea ca ar fi 5% din numarul normelor pe judet, altii 7%, sau numar nelimitat. Interesanta abordare, se prelungeste termenul de inscriere, pentru ce? sa se inscrie cat mai multi, sa fie si sub linia portocalie candidati! ca doar nu toti cei inscrisi vor fi experti, atunci ce concurs mai este!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In metodologie scrie maxim 5% din posturi...dar e necesar ca din fiecare unitate scolara trebuie sa fie cel putin un dosar, altfel nu avem destui directori

      Ștergere
    2. Da, maxim 5%, incepand cu anul scolar 2012-2013!iar selectia in ordinea punctajelor, dar anul acesta??? Am fost inscrisa online, insa ma mai gandesc daca imi depun sau nu dosarul. Aceasta selectie obiectiva nu va fi!Asa se procedeaza la noi... se da un ordin care se modifica pe urma de zece ori!

      Ștergere
    3. Evident ca au prelungit termenul pentru ca oamenii partidului sa isi completesze dosarele

      Ștergere
    4. Daca intentia celor din minister ar fi fost una transparenta, atunci ar fi trebuit sa urmeze calendarul publicat initial, iar daca spre ex. in unul din judete se inscriu 30 de candidati, iar 12 nu indeplinesc criteriile, judetul ramane cu 18 experti! unde este problema? Inspecoratele scolare ar fi avut ocazia sa demareze actiuni de perfectionare, astfel incat viitorii manageri sa fie COMPETENTI, nu asa, selectie cantitativa ”sa fie multi si sa ramana cati trebuie”

      Ștergere
    5. inca o eroare de intelegere a domnului Pop, nu mai pare a fi intamplatoare. Este firesc sa constitui un corp de experti suficient de mare incat sa existe competitie la viitorul concurs. Metodologia a aparut in anul scolar 2011-2012, an in care se constituie corpul expertilor. Articolul care vorbeste despre 5% este cel care tine cont de reimprospatarea corpului de experti dupa constituirea lui.

      Ștergere
  9. Normal sa fie mai multi ! Atfel , cum se mai arata pisica ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Consider ca un manager educational sa se incadreze in stereotipul de lider ar trebui sa depaseasca cu mult valoarea punctajului din fisa (criterii ce nu sunt mentionate in anexa OMECTS). Un director ce se afla in functie de 10 ani, nu inseamna neaparat ca este si un lider sau ca a savarsit un act managerial performant. Sunt multi profesori chiar si tineri care le-ar depasi capacitatile de exercitiu actualilor directori. Societatea noastra nu accepta schimbare sustenabila. Din pacate aproape toti directorii actuali cu vechime in invatamant se considera manageri de neschimbat. Ei se considera foarte buni. Nu sunt ei buni, ci altii. Pacat ca nu se doreste o schibare. De fapt, in toate domeniile profesionale este la fel.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mandat limitat : 4 ani ! Maxim doua mandate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu. Sunt in al 8-lea an de mandat si m-am decis sa iau o pauza...pana nu fac icter mecanic. Nu stiu cum privesc ceilati directori aceasta sarcina ,de multe ori ingrata, poate unora le este mai usor sa accepte compromisul...Ma simt obosit ( desi am numai 41 de ani ) sa pun in practica toate aberatiile actualilor guvernanti. Imi doresc sa-mi dedic timpul copiilor si in plus sunt absolut convins ca dupa 8 ani apare o uzura si o rutina care nu face casa buna cu performanta -in management-evident.Asa ca ...succes celor care isi doresc sa devina directori in aceste vremuri tulburi.

      Ștergere
  12. Aici: http://liviumarianpop.blogspot.com/2011/12/se-intampla-intr-o-scoala-din-romania.html ați publicat o scrisoare și am promis că o să redactez la un moment dat un răspuns.
    Ei bine, am făcut-o aici: http://vilo13.blogspot.com/2012/03/o-incompetenta-se-plange.html# - v-aș ruga să-i transmiteți doamnei profesoare răspunsul meu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Excelent somnifer naturist !

    RăspundețiȘtergere
  14. Multi isi doresc,nu indeplinesc conditiile ,iar cei care s-au inscris,putin indeplinesc toate cerintele pentru un manager de toata isprava.Daca selectia se v-a face in mod real multi dintre cei care doresc sa isi pastreze functia nu vor mai fi.Cunosc o persoana care cu tupeul sau a dobindit multe dovezi ale "excelentei" sale activitati,dar cu o moralitate indoelnica.Este in stare sa-si vinda si mama numai sa devina director.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare