11 sept. 2011

Un alt început

Stimaţi colegi, dragi elevi şi părinţi,

Începe azi cel mai incert an şcolar din ultimii 20 de ani. O incertitudine creată de contextul legislativ, deoarece Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea Educaţiei Naţionale în care este prevăzut 6% din PIB pentru educaţie. Acelaşi guvern susţine azi că în perioada 2012-2014 educaţia nu va primi aceşti bani. Pe lângă cei 6% necesari reformei din educaţie lipsesc cele peste 100 de metodologii necesare punerii în aplicare a legii. Acest lucru face ca azi, la nivelul şcolii, să se aplice eternele dispoziţii tranzitorii care creează multe întrebări în rândul elevilor, părinţilor şi profesorilor.
Elevii întreabă DE CE…..? De ce nu au manuale şcolare? De ce nu au condiţii de învăţare ca în alte state ale Uniunii Europene? De ce nu au programe şcolare aerisite şi aplicate? De ce nu sunt profesorii bine pregătiţi şi motivaţi? De ce nu au şanse egale?....
Părinţii pot completa întrebările elevilor cu mult mai multe.
La toate acestea se pot adăuga lipsa de viziune şi incompetenţa acestui guvern. Demararea unei reforme pe o lege deficitară fără norme de aplicare elaborate la timp şi fără resurse financiare este un curat act de sinucidere al sistemului de învăţământ.
Pentru a răspunde întrebărilor elevilor este nevoie de resursă financiară, de legislaţie clară şi de parteneriat părinte-elev-profesor. Fără aceste trei elemente discutăm de tentative de reformă cu cobai elevi şi profesori.
Cu salarii mici, fără bază materială modernă, cu un cadru legislativ incert şi de multe ori fără sprijinul părinţilor şi elevilor, profesorii sunt condamnaţi să facă reforma educaţiei în România.
Profesorii şi-au spus de multe ori nemulţumirile şi se pare că nu suficient ca să fie ascultaţi şi respectaţi. De aceea părinţii şi elevii trebuie să reacţioneze. O reacţie împotriva celor care astăzi nu le asigură manuale şcolare, aglomerează elevii în clase şi mijloace de transport, nu asigură condiţii de muncă moderne şi autorizaţii sanitare de funcţionare a unităţilor de învăţământ, nu asigură corp profesoral calificat, bine pregătit şi motivat, nu asigură o programă şcolară aplicată necesităţilor zilelor noastre, nu asigură o finalizare competitivă a învăţământului, nu asigură o stabilitate a sistemului de învăţământ. Cu cât această reacţie va fi mai rapidă, cu atât vom avea de câştigat toţi cei implicaţi în sistemul de educaţie. Cu cât această reacţie va fi mai lentă cu atât vom asista la debuturi de ani şcolari din ce în ce mai incerţi.
Sper prin contribuţia noastră, profesori-elevi-părinţi, să reuşim să facem anul şcolar 2011-2012 mult mai luminos decât încearcă EI să îl întunece.

Cu deosebit respect şi consideraţie,

5 comentarii:

  1. Din pacate ai spus un mare adevar!Si tot din pacate aceste lucruri ii lasa total indiferenti pe cei care ne guverneaza!Atunci te intrebi ce e de facut cand vorbesti cu peretii.Ce putem face cand vocea sindicatelor nu mai e ascultata de loc?

    RăspundețiȘtergere
  2. O mare parte din metodologii zac sub forma de proiect pe site-ul ministerului.
    Ministrul s-a angajat ca le va promulga incepand cu data de 5 iulie.
    Au trecut doua luni de atunci.
    Au vazut politicienii PD-L ce contin acele acte subsecvente Legii 1/2011 si le-au blocat. Pana dupa alegeri vom avea aceasta stare de incertitudine.
    In momentul de fata peste 80% dintre directorii din preuniversitar sunt numiti cu delegatie, adica la mana inspectoratului... numai buni de manat in campanie electorala.

    RăspundețiȘtergere
  3. La Liceul de Arta Sibiu nu s-au primit salariile pe iulie si august! Ce an scolar sa deschidem? Avem colegi carora li s-au sistat utilitatile! Traim din imprumuturi! Poate vine primarul(care nu doreste alocarea fondurilor) sa intoneze imnul...

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua! Vreau sa va intreb ce stiti de nota nr. 52747 din 8 septembrie, care se refera la angajarea profesorilor cu nota din 2008? Unele inspectorate se fac ca nu stiu. Se va pune in aplicare? Si cum? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Proiecte ….proiecte……multe dintre ele platite de noi….Buna ziua, citesc , ma uimesc si totusi ma incurajez, nu sunt singurul parinte care nu mai are incredere in Invatamant! Sunt tot mai dezamagita si consternata in acelasi timp! Prima zi de liceu, prima intilnire cu d-na diriginta si bineinteles primele discutii legate de BANI!!! Am stat mai retrasa, incercam sa-mi retin furia si lacrimile de neputinta! Daca spun ceva contradictoriu , copilul meu va avea de suferit! Si totusi cat va tine nerusinarea asta? Va voi face o mica lista cu banuti pe care trebuie sa i dam(s-a spus ca este obligatoriu)…fondul scolii-70 lei–fondul clasei-15 lei–ecuson-4 lei–mop-galeata- matura-5 lei–scaune-35 -45 lei–anumite manuale trebuie cumparate(astea inca nu stim cat costa) avem pretentii la caiete-nu mari ca mici sau invers si caiete tip repertoar( care costa 18 lei)…si toate astea pe langa faptul ca platesc doar pe abonamente 460 ron…de copil X2....dimineata este o firma de transport iar dupa masa alta firma! Daca nu-mi trimit copiii la scoala, are grija Directia de Asistenta Sociala de mine!!!! Oare stimabilii care decid aceste porcarii se gandesc ca in Romania mai exista si oameni fara locuri de munca , este cu mult peste salariul sotului meu ….Cat despre bursa sociala si decontarea abonamentelor, am doar un gust amar… nu sunt fonduri, nu au venit tabelele, nu avem bani nici pt salarii..etc etc….Unde vom ajunge? Unde sunt acele vremuri in care eram incurajati sa sa facem o scoala, erai ajutat!!!! Pacat ca nu traieste Vlad Tepes si chiar Ceausescu!!! As fi vrut sa stea la taifas cu nulitatea de Funeriu si acolitii acestuia... Oricum va doresc o zi buna si la cat mai putini parinti nemultumiti!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare