10 nov. 2010

Legea Educatiei Nationale- varianta comisiei de invatamant din Senat

Stim ca proiectul Legii Educatiei Nationale se afla de 5 luni in comisia de invatamant din Senat.
Forma Legii pentru universitar este AICI
iar forma Statutului Personalului didactic este AICI

Ce a dorit Guvernul sa isi asume este AICI

Va las pe dumneavoastra sa apreciati care este forma mai buna pentru sistem.

Pe aspectele legate de finantare, salarizare, management, consiliu de administratie, titularizare, structura, admitere si bacalaureat voi face o comparatie.

In comisa de invatamant din Senat si in plenul Senatului suntem obligati ca federatie sa facem propuneri de modificare si sa sustinem modificarea acelor articole care nu pot fi acceptate de catre noi.

Trist e ca in acest moment, in haosul legislativ din Romania, nu se stie ce varianta va aparea. Daca va aparea.

27 de comentarii:

  1. Lenuta din Neamt intreaba:
    De ce nu a fost semnat ordinul de catre ministrul funeriu privind distinctia Gh. Lazar ? Am primit distinctia in 2009, pentru 2010 comisia paritara a stabilit clar ca noi ramanem cu aceeasi evaluare, cu distinctia luata, dar trebuia si aprobarea ministrului. Am prezentat din partea scolii Adeverinta ca banii au fost cuprinsi in bugetul scolii (pentru a doua oara, prima fiind in 2009) ... De ce nu a semnat ordinul pe care el, acest ministru l-a dat ? De ce ? Comunitatea locala are banii pentru a-si plati cadrele didactice, dovedite prin aceste Adeverinte !!!!
    In baza carei legi acest ministru se baga in banii comunitatii locale ??? Ce este de facut ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Am gasit in Statut:
    Text nou:
    (4) Personalul didactic de predare si de instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore la clasă săptămânal, fără diminuarea salariului.


    Va rog sa-mi raspundeti CLAR si la OBIECT !
    In judetul Neamt, in cazul in care aceasta lege trece, acest alineat VA FI RESPECTAT pentru INVATATORI ?????????????
    Sau invatatorul va fi incadrat ILEGAL pe 16 ore asa cum este in acest moment pe baza TRADARII FSLI Neamt prin comisie paritara !!!!
    Ce veti face in acest sens, d-voastra ?
    RUSINE FSLI Neamt !!!! RUSINE !!!!
    JOS cu DISCRIMINAREA in NEAMT !!!! Numai educatoarelor li se platesc 2 ore in plus !

    Mai bine acest alineat sa fie scos !!! Sa nu mai fie loc de discriminare !

    RăspundețiȘtergere
  3. titularizarea a disparut in noul statut,nu se mai pomeneste de contract pe durata nedeterminata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    abramburica nu se dezminte,abrambureste tot!

    RăspundețiȘtergere
  4. Management competent : o profesoara a fost batuta in ...scoala ! Sefii merita lefuri babane , conform Legii salarizarii unitare !

    RăspundețiȘtergere
  5. Art. 234 (1) Personalul didactic care a promovat examenul de definitivat devine titular al sistemului naţional de învăţământ preuniversitar.

    Text nou:
    (11) Personalul didactic titular al sistemului ocupă un post didactic prin concurs şi beneficiază de contract individual de muncă pe durata existenţei postului ocupat.


    Adica, cei care au muncit si s-au titularizat fara a avea pile, sunt facuti egali cu cei care merg la scoala pentru a avea de unde veni?
    Autorii amendamentului sunt toti de la PSD si PNL, cum isi permit sa isi bata joc de un drept obtinut? De ce au propus asa ceva? Parca se laudau ca vor binele profesorilor si elevilor si stabilitate in sistem!
    Daca legea trece in aceasta forma, imi voi da demisia din invatamant. Nu se poate ca o lege sa fie amendata si facuta mai rea decat era inainte, chiar de cei care, chipurile, incearca sa o faca mai buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu se poate asa ceva...adica eu, ca titular, voi avea un post doar cat acesta are viabilitate?de ve nu se face restrangerea pe scoala, pe unitate? si credeam ca ni se va rezolva si noua situatia celor discriminati, cu facultati in alte domenii...acum s-au razgandit? nu se mai poate afce nimic? doar obsrvam si asteptam? este de neimaginat ce va fi!!!! VIOLETA PASLAR invatatoare buzau

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Pop,
    Sunt un simplu parinte care doresc sa-mi meditez copilul cu profesorul de la clasa pentru ca e foarte bun si doresc sa lucreze in plus cu copilul meu.care-i baiul?De cand e stapan Ministerul Educatiei pe banii mei sa-mi spuna cui sa-i dau?

    RăspundețiȘtergere
  8. un dascal suparat11.11.2010, 21:57

    In varianta de la senat la art. 232 se spuna ca doar invatatorii cu licenta in pedagogie sau pedagogie speciala vor fi profesori pt inv primar sau prescolar. O mare nedreptate marca "Andronescu" pt dacalul care pune creionul in mana copilului. Va rog sa interveniti si sa nu permiteti aceasta formulare a articolului. Sa se revina la formularea din varianta asumata de guvern, care incadra ca rofesor toti invatatorii care aveau studii superioare. Luptati pt noi ca sa stim de ce dam cotizatiile luna de luna. Astept un raspuns de la dv, dle Pop, impreuna cu toti colegii mei aflati in aceeasi situatie. Iar ... ca o concluzie generala ... est ede o mie de ori mai buna varianta guvernului. Daca ne reprezentati cu adevarat faceti presiuni sa se adopte varianta guvernului ... lasati orgoliile personale sau de grup si lucrati in favoarea noastra!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu aduce nimic bun aceasta varianta a Senatului, lasati art.230,234,235 si 245 din Statutul cadrelor didactice asa cum era aprobat de Camera Deputatilor.Vi se pare normal ca o educatoare sau invatatoare care la momentul intrarii legii in vigoare are studii superioare, nu in stiintele educatiei, dar gradul didactic I, vreo 15-20 de ani vechime, sa fie obligata intr-un fel pentru a fi incadrata ca si profesor sa mai faca o facultate?Credeti ca pasii parcursi pana in acel moment pentru perfectionare ,nu sunt suficienti si doveditori pentru a fi profesor?

    RăspundețiȘtergere
  10. Meditatiile cu elevii de la clasa , din scoala in care functioneaza cadrul didactic , trebuie interzise cu desavarsire !

    RăspundețiȘtergere
  11. eugenia buzau12.11.2010, 18:24

    varianta asumata de guvern sa ramana. mi se pare corect ca persoanele care dau titularizare la nivel de scoala sa devina titular al scolii respective iar restul care am avut parte de examen unic de titularizare sa ramanem titulari ai sistemului. si daca sunt invatatoare si nu am avut norocul de a parcurge stiinte ale educatiei pentru ca in 2000 aceasta facultate nu exista nu am eu nici o vina. m-am perfectionat cu facultate si master in alt domeniu pentru ca in invatamant nu exista...oameni buni cei din senat sunt constienti ca facultatea aceasta este aparuta de 5 ani? a scos doar 3 generatii pe cand noi suntem mii...sau poate asta se vrea economie la buget... mie nu imi ajunge salariul pe un an sa acopar taxele de la stiinte ale educatiei buzau, adica 3200 pe an deci 9600ron. castig 705pe luna...ce mai putem face?chiar asa stam si privim?

    RăspundețiȘtergere
  12. Liviu,de ce taci?????????????

    RăspundețiȘtergere
  13. "care dobândesc diploma de licenţă în domeniul ştiinţele educaţiei " in ordinul actual este "domeniu pedagogic".
    Tineti cont de drepturile castigate pt educatoare si invatatoare care au devenit prof inv. prescolar/primar prin SINGURUL ORDIN emis de MECTS corect si moral in tot mandatul.
    La acest ordin, FSLI a avut o contributie deosebita, militand pt aceste drepturi.

    RăspundețiȘtergere
  14. este vb de art.230 alin. (5) pt care am dori sustinere din partea FSLI

    RăspundețiȘtergere
  15. Domnule Liviu Pop cum a putut comisia de la senat sa scoata o asemenea varianta? Promiteati ca veti face o paralele intre cele doua variante...

    RăspundețiȘtergere
  16. Art.230(5)din Statut-varianta Senat readuce in discutie un subiect mult discutat si disputat.Intai a fost Ordinul 3235/2010 in care erau precizate discipinele in "profil pedagogic"; a urmat apoi varianta asumata de guvern, care recunostea acest drept tuturor celor cu licenta, indiferent de specializare, pentru ca acum, in varianta ANDRONESCU, sa li se recunoasca acest drept doar celor cu licenta in stiintele educatiei...Care sunt acelea? Poate-o fi si psihologia? Sociologia o fi? Dar limba romana? Hei, Abramburica, ma auzi? Daca memoria nu ma inseala, dl.Molan a fost secretar de stat pe vremea PSD-ului. Sa fie doar o coincidenta legata de DIPP?
    Unul dintre amendamentele propuse de catre sindicat trebuie sa se refere si la acest lucru. Din punctul meu de vedere, varianta "profil pedagogic" mi se pare cea corecta. Altfel,ce sa inteleg, ca am fost un an profesor, dar dupa aceasta lege, am fost retrogradata...?
    Vad ca cele mai multe comentarii sunt pe marginea acestui articol si cred ca aici sta in puterea sindicatelor sa faca acest amendament.
    Sa nu cumva sa spunem maine ca ieri era mai bine decat azi...

    RăspundețiȘtergere
  17. Varianta guvernului e mai buna.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am atras atentia in mai multe locuri si o voi face chiar cu riscul de a fi considerat pisalog deoarece consider ca e o eroare grava.

    Sunt doua proiecte de acte normative, ambele initiate de Guvern:
    -PLX 156 / 2010 (care, fiind la Senat, a primit si codul L 344 / 2010)
    -PLX 587, depus la Camera Deputatilor in luna octombrie a acestui an si pe care Guvernul si-a asumat raspunderea. Acesta NU ESTE, INCA, LA SENAT. Nu are cum. A intrat in Camera de prea putin timp ca sa poata fi adoptat.

    CCR a luat in discutie doar PLX 156 (L 344). Nu zice nimic de PLX 587 in conditiile in care asumarea raspunderii s-a facut pe PLX 587, nu pe PLX 156.

    PLX 587 e cu 4 pagini mai lung (136 pagini) decat varianta adoptata de Camera a PLX 156.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mirabela Popa din Craiova13.11.2010, 18:40

    Dle Pop, nu mai sunteti prezent deloc pe aici??? Nu ne dati niciun raspuns??? Atat ati periat-o pe madam Andronescu pe la toate televiziunile moguliene incat, acum, drept rasplata, si-a batut joc de tot sist preuniversitar si a siluit efectiv articole intregi din lege ... articole fff importante pt noi: a aruncat titularizarea in aer(in varianta guvernului era mult mai bine definta), a scos profesorii de sport de la inv primar, a declasat incadrarea invatatorilor cu studii superioare(varianta guvernului ne incadreaza pe toti invatatorii cu studii superioare ca profesori) ... este inadmisibil ... iar ... FSLI ... ce face??? L-ati adus pe Hancescu care se tine de mana cu Abramburica in studiourile lui Felix??? Asteptam cu totii un raspuns de la dv. Noi, cotizantii amarati va ceremm sa sustineti varianta guvernului!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Despre titularizare in invatamant:
    Orice angajat, cadru dactic, care are un contract de munca pe durata nedeterminata, obtinut prin repartitie ministeriala sau concurs national, char daca s-a transferat, trebuie sa ramina titular in invatamint (este un drept castigat legal). Toti cei care vor concura pe un post la o anumita scoala, pe baza unui subiect unic la nivel national, pentru fiecare specialitate, si vor reusi, trebuie sa devina titulari in invatamant. Numai daca subiectul de concurs este elaborat la nivelul unitatii scolare reusitul trebuie sa devina titular la acea unitate scolara. Daca subiectul de concurs este unic la nivel judetean atunci cei reusiti la o unitate scolara ar trebui sa devina titulari pe judetul respectiv, iar in caz de restringere de activitate, Inspectoratul Scolar Judetean sa-i ofere alt post. Nu este corect sa avem in lege doua categorii de titulari. Varianta comisiei de la senat goleste de continut titularizarea in invatamint, afirmand ca dupa obtinerea definitivatului devii titular in invatamant. Pe ce post?
    Despre profesorii pentru invatamantul preprimar si primar:
    Toti cei care au studii prin care obtin dreptul de a se angaja ca educator calificat sau invatator calificat, inseamna ca au studii echivalente cu liceul pedagogic, deci trbuie sa aiba aceleasi drepturi. Daca in plus au terminat o facultate, dintre cele pe care le-au absolvit profesorii din invatamintul preuniversitar, ar trebui sa devina profesori pentru invatamant preprimar sau primar, iar daca sunt titulari si indeplinesc conditiile legale se pot transfera pe o catedra din invatamantul gimnazial sau liceal, conform studiilor. Asa ar trebui sa prevada legea.

    RăspundețiȘtergere
  21. SE NUMESTE POLITIZARE FORTATA SAU INMORMANTARE PRIN SOMAJ NEVOIT!DAR DE APOLITIZIREA EDUCATIEI, NU SE PRECIZEAZA NIMIC IN LEN?PENTRU CA ASACEVA EXISTA, FARA PERDEA, IN MAJORITATEA SCOLILOR!DE CE NU SE SPUNE NIMIC?

    RăspundețiȘtergere
  22. Art.230 alin 5 are MARI neclaritati: in legea asumata e ceva , iar la amendamente se vorbeste de altceva care are trimitere la alineatul 4.
    In noul amendament -alin.5 e o nebunie!!!! Ni se retrag drepturile castigate????? Suntem PROFESORI in mandatul Funeriu, si nu mai suntem in mandatul Andronescu????? Eu stiu ca FSLI are o contributie deosebita la ordinul care ne stabileste acest drept.Sper sa nu il regret pe Funeriu. Ar fi culmea!!!!Astept reactii PROMPTE ale FSLI (sa trimite amendamente din partea federatiei ) care sa sprijine drepturile casticate de invatatoare si educatoare.

    RăspundețiȘtergere
  23. Cadrele didactice au propuneri interesante referitoare la LEN ! De ce nu se regasesc in propunerea legislativa ?

    RăspundețiȘtergere
  24. @ Lenuta pentru ca fiecare ministru ne minte cu nerusinare.
    @Gogu practice acest articol ar trebui respectat in toate unitatile de invatamant dar domnii directori si inspectori refuza. De aceea suntem obligati, noi sindicatele, sa mergem in instanta si cu acest drept

    @ Repetentul trebuie sanctionat managerul. El este obligat sa asigure siguranta unitatii scolare si integritatea elevilor si salariatiilor din invatamant. salarizarii unitare !

    @ VIOLETA PASLAR Nu trebuie sa acceptam pierderea TITULARIZARII IN SISTEM.

    @ Un parinte nu este si nici nu are drept sa fie. E o controversa pe marginea acelui articol. Trebuie ca MECTS sa elaboreze prtograme pentru ca elevii sa nu fie nevoiti sa recurga la meditatii.

    @un dascal suparat siu acel articol este necesar a fi schimbat. Insa varianta de la guvern are mai multe lucruri impotriva scolii. Va mai intereseaza statutul dvs atata timp cat CA va angajeaza si va desface contractul de munca? CA in care profesorii au o treime?

    @ Repetentul se poate rezolva cu programul “after school”

    @ eugenia buzau titularii sistemului cu numele. Doar in caz de restrangere si cu acordul CA se poate face angajarea la alta unitate.

    @ Marissa pentru ca abia azi am ajuns la un calculator.

    @ Carla spunea...
    Art.cu sau fara acest amendament aprobat, grave sunt celelalte.

    @ KQQ se stie. Nu sunteti pisalog.

    @ Mirabela Popa din Craiova FSLI a depus amendament clar pe acest articol. In rest cred ca sunteti putin rautacioasa la adresa colegului meu.

    @I. Duicu de accord cu dumneavoastra. Ce facem sa ii obligam sa fie asa?

    RăspundețiȘtergere
  25. Am vazut ca a aparut Metodologia miscarii personalului didactic si Calendarul.Dar asumarea raspunderii pe LEN a fost declarata neconstitutionala.Si atunci,in functie de care LEN au fost aprobate metodologia si calendarul si au fost schimbate programele pt titularizare?LEN"asomata"sau LEN din Senat?Pana la urma cum se va sustine titularizarea?Ca eu nu mai inteleg nimic.....

    RăspundețiȘtergere
  26. @ Andry ...Titularizarea se face in conformitate cu actuala Lege care prevede ca pana in 15 noiembrie sa apara Metodologia de titualrizare

    RăspundețiȘtergere
  27. Va multumesc pentru raspuns....

    RăspundețiȘtergere

Postări populare