10 sept. 2017

La început de an școlar!

Orice început de an școlar debutează cu speranţe şi emoții. Fie că sunt ele din partea învăţăceilor care păşeşc timid pentru prima dată pe treptele unei şcoli, a elevilor încrezători deja obişnuiţi cu sălile de clasă, a părinţilor sau a noastră, a dascălilor. Înainte de a fi ministru, am fost profesor aşa că vă ştiu vouă, cadrelor didactice, bucuria de a preda. Dar, înainte de a fi profesor, am fost elev, apoi student, aşa că vă cunosc şi vouă şcolarilor dorinţa de învăţare. Însă, experienţa acestor ani m-a ajutat să înţeleg că doar sub îndrumarea profesorului elevul poate atinge cele mai înalte culmi ale educaţiei, dar şi că fără sprijinul elevului profesorul nu poate duce procesul de învăţare la nivelul optim. 
Dragi școlari de toate vârstele, noi: părinți şi profesori vă garantăm că sunteți cei mai importanți pentru noi. De aceea facem toate eforturile pentru a vă crea condițiile optime pentru ca voi să vă puteţi concentra forţele pentru a învăța și a ne demonstra că sunteți mai buni ca noi. Voi lupta pentru a reduce şi chiar elimina lipsurile sistemului. Vreau să vă văd în şcoli primitoare, în siguranţă şi cu manuale pe bancă. Îmi doresc ca acest nou an școlar să reprezinte rampa voastră de lansare către îndeplinirea viselor voastre.
Stimați părinți, mă adresez cu marea rugăminte de a veni în sprijinul copiilor, dar altfel decât ați făcut-o unii până acum: supravegheați-i, dar nu-i încorsetați, iubiți-i, dar nu-i sufocați, ajutați-i, dar nu le faceți temele integral. Copiii noștri sunt mult mai inventivi decât ne imaginăm, aşa că vă provoc să le daţi șansa să-și pună în practică imaginația și să le oferiţi uneltele necesare pentru a construi o lume, dacă nu perfectă, cel puțin mai bună decât cea pe care am construit-o noi, părinții lor. Vă doresc ca noul an școlar să aducă în fiecare zi bucuria calificativelor de foarte bine sau a notelor de zece cu care vin copiii de la școală, iar disciplina, numită bună purtare, să fie exemplară atât la școală, cât și acasă, pentru că astfel veți fi cei mai fericiți părinți.
Dragi și stimați colegi, vă adresez cu cea mai înaltă considerație un simplu mesaj: este menirea voastră, a profesorilor să le insuflaţi elevilor iubirea de carte, să-i ajutaţi să descopere acest vast univers al cunoaşterii. Educaţia este cea care ne ajută să fim mai buni, mai performanţi, abili în a deveni un stâlp de bază al unei societăţi moderne. Iubiti-l și respectați-l pe elev oferindu-i ceea ce ne-au oferit de-a lungul timpului generații de dascăli. Sănătoși să fiți și deschiși oricăror provocări didactice menite a eficientiza învățământul românesc.

Liviu Marian Pop
Ministrul Educaţiei Naţionale

8 comentarii:

  1. Multumim pentru urari si va doresc sa realizati in mandatul dvs. de Ministru al Educatiei ceea ce in toti anii acestia 27 de ani nu s-a realizat !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule ministru cum ii pot explica copilului meu că este important daca ,școală a ales să îl bage într-o pivniță.Un subsol cu miros de igrasie 20 copii ,pe 20 mp.Puscariasii stau așa pt.ca ispășesc o pedeapsa,copii aceștia ce ispășesc?

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule ministru,imi pusesem mari sperante in dv.Mi le.ati cam spulberat.Sunt un dascal care isi face meseria cu pasiune,de peste 20 de ani,dar ma cocosez sub povara umilintelor , a lipsei de toate felurile,a fricii si insecuritatii fizice la locul de munca.Desi mai am 25 de ani pana la pensie ,ma simt fara speranta.Nu ma intreaba nimeni ce fac la clasa,daca am acele dotari materiale care sa.mi permita sa lupt cu tehnologia Facebook.ului , a google.lui,daca pot sa.mi fac tehnologia aluat,daca puii mei sunt ingrijiti daca este normal ca in 2017 ,intr.un oras clujean copii sa strabata toata curtea scolii prin ploaie sau vant pentru a ajunge la baie,daca nu e greu pe tru copii ca in mijlocul unei ierni cu -25 grade sa aiba holurile scolii neincalzite,daca am cum sa rup din banii familiei mele pentru a cumpara bibliorafturi,dosare,folii protectoare ,pioneze,cd.uri,hartie colorata ,planse ,pentru a.mi primi elevii i tr.o sala frumoasa, daca sambata si duminica nu ad vrea sa stau si eu cu copiii de.acasa in loc sa ma plimb pe la niste cursuri care nu ma invata nimic,dar imi dac"credit" sa predau,daca parintii ma sprijina,daca....daca...daca.Este doar imperios necesat sa fac la timp raportul,procedura,comisia,protocolul,situatia,tabelul,procesul verbal.
    Adevarul ca...mi.a cam ajuns.Haideti mai bine sa facem efucatie,decat sa ne jucan de.a...educatia.Hai ,sa fie cu noroc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne ocupam si de rezolvarea acestor probleme

      Ștergere
    2. Greselile din textul de mai sus se datoreaza telefonului mai putin....smart.Ce sa.i faci,atatia bani au mai ramas dupa ce am incercat sa fac educatie de calitate pentru puii mei.Pe banii mei.

      Ștergere
  4. Eu aș fi încântat dacă directorii de unități de învățământ ar cunoaște câte puțin din legislația din învățământ.
    Am pretenția să se întâmple și cu inspectorii școlari generali, care nu cunosc sau nu doresc să cunoască prevederile ordinului de ministru cu privire la aplicarea Metodologiei inspecției școlare generale. Inspecția școlară generală realizată de ISMB în perioada 03-07 aprilie 2017, sector 6, a fost un fiasco. Poate ar trebui să fie angajați mai mulți profesori inspectori, pentru ca în componența echipei de inspecție să se regăsească cei 2-8 inspectori conform Metodologiei.
    Respectarea contractului de management este valabil numai pentru inspectorii generali sau și pentru directorii de unități de învățământ ?
    Poate fi destituit un director de unitate de învățământ pentru nerespectare prevederilor legale ?
    Emiterea DECIZIILOR, de către director, ca urmare a hotărârilor consiliului de administrație este obligatorie sau facultativă ?
    Ar putea constitui un criteriu pentru încetarea contractului de management ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Va doresc Dle Ministru al Educatiei mult succes in activitatea dumneavoastra si sa nu uitati niciodata ca inainte de toate sunteti profesor.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare