15 sept. 2017

Despre auxiliarele din sistemul de învățământ

Se pare că unii nu au înțeles demersul meu legal și corect cu privire la auxiliarele din sistemul de învățământ preuniversitar de stat și privat.
Legea Educației Naționale din 2011 prevede la art. 69  alin (1) În unitățile de învățământ de stat sau particulare se utilizează manuale școlare și alte auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educației Naționale.
 
alin (5) Auxiliarele curriculare sunt constituite din ghiduri metodologice care, prin conținut, sunt în conformitate cu prevederile legale în vigoare și pe care cadrele didactice le pot selecta și utiliza la clasă, în baza libertății inițiativei profesionale, în scopul îmbunătățirii calității procesului educațional.

art 94 alin (2) Ministerul Educației Naționale exercită, în domeniul învățământului preuniversitar, următoarele atribuții: i) asigură omologarea mijloacelor de învățământ;

În baza unui ordin de ministru din 2002 destinat exclusiv mijloacelor de învățământ (care existau și în vechea lege) au fost aprobate și  auxiliarele care au fost introduse în lege doar din 2011. O parte dintre ele, cele din 2013-2016, le gasiti AICI
Am abrogat acel ordin tocmai pentru a pune capăt acestei ilegalități.

Proiectele metodologiilor privind aprobarea/avizarea auxiliarelor didactice în învățământul preuniversitar, respectiv omologarea utilizării mijloacelor de învățământ în învățământul preuniversitar îl găsiți AICI Acestea vor fi aprobate prin ordin de ministru, după ce săptămâna viitoare Guvernul va adopta o hotărâre prin care Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) va primi atribuții în domeniul avizării/evaluării auxiliarelor didactice (vezi AICI proiectul de HG)

7 comentarii:

  1. Acelasi lucru se pare ca nu il inteleg unii si in legatura cu
    înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. ca urmare a reorganizării Regiei Autonome Editura Didactică și Pedagogică! Se pare ca unii sunt deranjati ca se pune ordine in sistem!Nicolaescu

    RăspundețiȘtergere
  2. Am incercat sa avizez un material odata, a fost cea mai sinistra experienta de pana acum: rea-vointa, incompetenta crasa, argumente frizand imbecilitatea ... puahh

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Ministru, fost lider de sindicat!
    Cu respect va invit la clasa pregatitoare - 33 de copii - macar o zi, sa lucrati cu ei fara niciun suport (la CP nu sunt manuale), fara fise fotocopiate, fara softuri.
    De asemeni, mergeti si la clasa a V-a si incercati sa faceti catedra si orarul pentru profesorii care trebuie sa predea un optional integrat (intr-o scoala cu peste 70 de clase)

    RăspundețiȘtergere
  4. Păi, nu era mai simplu ca să se analizeze (la începutul anului calendaristic) auxiliarele existente pe piață, ,,cele rele să se spele” ;) și cele bune să rămână, conform unei HG sau ordonanțe? Întreb și eu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Apreciez faptul că doriți să fiți bineînțeles și că aveți bunăvoința de a clarifica lucrurile. Problema este că anul școlar a început de mult și lucrurile încă nu sunt clarificate pe deplin, manuale aprobate nu există, iar profesorii sunt bulversați, ceea ce este vina autorităților, știți dumneavoastră care.

    RăspundețiȘtergere
  6. La clasele mici, manualele alternative sun, de fapt, tot unice, pentru că dacă un coleg, să spunem de la clasa a IV-a, a comandat un manual, toți ceilalți care ajung la clasa a IV-a trebuie să învețe pe același manual. Ele se transmit obligatoriu și se completează cu un foarte mic procent cele foarte deteriorate. Așa că eu nu pot să-mi aleg manualul pe care îl doresc. Pe de altă parte, manualele sunt destul de inconsistente și au nevoie de auxiliare care costă bani. De aici încolo învățământul nu mai este gratuit. Manualele alternative s-au transformat într-o afacere care costă mulți bani, atât ministerul, cât și părinții.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare