Sarbatorim astazi Ziua Mondiala a Educatiei, o zi importanta dedicata tuturor celor care cu profesionalism, devotament si credinta se dedica misiunii scolii românesti.
Este o zi in care, fie ca suntem politicieni, factori decizionali sau nu, trebuie sa constientizam si mai mult rolul pe care educatia il are in construirea unei natiuni moderne si europene.
Intr-adevar, traim vremuri tulburi. Misiunea tuturor celor care activeaza in sistemul educational pare astazi una tot mai dificila, in care lupta pentru recunoaşterea meritelor acestora este de cele mai multe ori una injusta, inegala, in care rasplata de cele mai multe ori este aşteptata in zadar, iar atunci când vine, pare ca vine prea târziu.
Eu insumi puteam face mai mult. Pentru ca desi, alaturi de colegii parlamentari, de cei cu care am lucrat in Guvernul PSD, am depus eforturi constante pentru ca educatia sa fie repusa in drepturile care i se cuvin, nu am reusit inca sa facem tot ceea ce ne-am propus.
Intotdeauna mi-am dorit sa fiu dascal, chemare pe care de altfel am urmat-o. Am cunoscut sistemul atât din interior, cât si din exterior. Ii cunosc minusurile si plusurile si stiu ca inca avem de-a face cu un sistem ingenuncheat de lipsuri si probleme.
Totodata, cred in continuare cu tarie ca educatia in ansamblul sau trebuie sa constituie o prioritate pentru fiecare guvern in parte, indiferent daca este tehnocrat sau are o anume culoare politica, nu numai la nivel declarativ ci si la nivel faptic.
Chiar daca suntem la guvernare sau nu, noi toti cei care am primit votul de incredere al cetatenilor pentru a-i reprezenta in Parlamentul României, trebuie sa continuam lupta pentru imbunatatirea statutului cadrelor didactice.
Masurile bune trebuie continuate, dar pentru acest lucru este nevoie de consens si implicare din partea intregii clase politice, din partea tuturor factorilor decizionali. Pentru ca imbunatatirea statutului cadrelor didactice presupune inainte de toate respect, conditii de munca decente si, nu in ultimul rând, o salarizare adecvata.
In calitate de dascal, de senator, dar si de fost membru al Guvernului, ii asigur pe toti cei care profeseaza in sistemul educational de intreaga recunoştinţa şi, in egala masura, ca voi continua sa depun toate eforturile pentru ca educaţia sa fie repusa in drepturile care i se cuvin, intrucât o societate a cunoaşterii nu se poate construi decât prin educaţie.
Numai oamenii educaţi pot fi liberi!
Felicitari , Liviu !
RăspundețiȘtergereProf.Florin Dobrescu
Multumesc. Toate cele bune!
ȘtergereUNA DIN CAUZELE PROASTE CALITATI A DEMERSULUI DIDACTIC ESTE FOARTE SLABA PREGATIRE A CADRELOR DIDACTICE PRIN SISTEMUL BOLOGNA.TREI ANI SUNT INSUFICIENTI PENTRU O PREGATIRE SERIOASA,COMPLETA.MASTERATELE MAI ADAUGA FOARTE PUTIN SI IN DOMENII LIMITATE,MULTE MASTERATE SE INFIINTEAZA DOAR PENTRU CA UNII PROFI DE LA UNIVERSITATI SUNT PASIONATI DE O TEMA SAU ALTA SAU PENTRU A LE IESI NORMA DIDACTICA(MAI PRECIS LEAFA)
RăspundețiȘtergereintr-adevar, dar nimeni nu se naste invatat, experienta o dobandesti pe parcurs, de aceea exista examenele pentru titularizare, gradele didactice, perfectionarile...de aceea exista constiinta si ambitia fiecaruia de a fi un dascal pregatit.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergere