20 nov. 2010

Cresterea normei didactice: ZVON SAU REALITATE?

Daca pana ieri era un zvon prin cancelarii, inspectorate si minister incet incet  parca devine certitudine.

In dementa lor, guvernantii,  vor sa mareasca volumul de munca a cadrelor didactice.Adica, norma didactica de predare la 20 de ore pe saptamana inclusiv pentru cei cu peste 25 de ani vechime si gradul I.
Adica in interiorul celor 40 de ore pe saptamana norma didactica, din punctul lor de vedere nu mai este nevoie de pregatirea acestora.

Asta inseamna disparitia a aproximativ 30000 de posturi in invatamant 
Daca norma didactica de predare creste la 22 ore pe saptamana ajungem la disparitia a aproximativ 50000 de posturi in invatamant.

 Coroborand cu ambele proiecte ale Legii Educatie (Senat si angajarea raspunderii) unde TITULARIZAREA IN SISTEM DISPARE  si cu LSU unde ramane cu salariile diminuate cu 25% si in 2011, constat ca au un singur scop: DISTRUGEREA INVATAMANTULUI SI IN SPECIAL A RESURSEI UMANE DIN INVATAMANT.

Avem doua variante: luam atitudine sau ne complacem. Pentru ambele suntem obligati sa luam de partea noastra si parintii si elevii pentru a realiza impreuna o protectie a scolii si a activitatii scolare.

34 de comentarii:

  1. greva generala!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. sindicalistul20.11.2010, 19:15

    o sa ne complacem ! caci asta ati facut pana acum si de aceea avem salariile taiate in loc sa le avem marite... atat stiti sa faceti... in loc sa reactionati la orice zvon trimis de catre guvernanti...

    RăspundețiȘtergere
  3. sindicalistul20.11.2010, 19:17

    caci "atitudine" nu exista in vocabularul si gandirea liderilor sindicali...

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ca inca avem ora de 50 min si nu de 30 min , bine ca trecem note si nu facem proteste , au reusit sa ne invrajbeasca .... suplinitorii asteapta cu interes noua lege ei nu vor greva iar directori politic pusi tin la scaunul lor iar daca ar face cineva greva .... au ei grija ! Chiar nu facem nimic?

    RăspundețiȘtergere
  5. sindicalistul20.11.2010, 22:39

    asta doreste PDL-ul in frunte cu Basescu ,iar liderii nu fac decat sa muste din momeala.

    RăspundețiȘtergere
  6. Corpul profesoral îşi merită soarta cu vârf şi îndesat.Trebuia reacţionat rapid faţă de neaplicarea majorării de 50%.
    Cei care acuză liderii sindicali sunt, de obicei, aceia care nu fac grevă.
    În schimb, unii lideri judeţeni se complac în statutul lor de prieteni intimi de-ai ISJ-urilor şi politicienilor.
    Distrugerea sistemului educaţional va avea loc. În 2011, va fi haos.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ei lasati ca n-ar fi asa mare tragedie inca doua ore in plus. Se putea si mai mult, cum e in alte tari. Poate totusi asta ar permite o marire a salariilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vointa oamenilor a fost infranta de mult ! In afara de proteste in fata televizorului , nu o sa fie nimic !

    RăspundețiȘtergere
  9. Diluati putin culoare albastra ! Nu se poate citi cifra reducerilor de personal in conditiile normei de 22 de ore ! 60 000 de cadre didactice , nu ? Va multumesc pentru intelegere !

    RăspundețiȘtergere
  10. Trebuie sa avem si noi un sistem de invatamant centrat pe autodistrugere , umilirea cadrelor didactice si rasplatirea regeasca a sefilor ! Sa fie !

    RăspundețiȘtergere
  11. @ sindicalistul ...aceeasi problema cu VOI si NOI. Tonul unor actini a fost dat de jos sustinut sus iar in momentul realizarii....mari probleme. NOI sindicatele am reactionat la acele mariri in instanta. Sprijinul membrilor a fost destul de mic la actinile de forta. De ce? Intrebare la care impreuna trebuie sa gasim solutii.
    @ Paul cu exemple concrete se poate rezolva mai usor acele prietenii pe care le sustineti.
    @ Mam'mare ...semnale in presa si pe blog am tras suficiente. Sustinerea cum o realizam. Este vorba de 50000 sa nu unitam ca cei cu peste 25 de ani vechime au 16 ore norma didactica, de aia nu se dubleaza. Iar marja de eroare e de 10%
    @ Zdreantza ...atunci ne meritam soarta...

    RăspundețiȘtergere
  12. vorbe, vorbe, vorbe si nimic altceva.
    liderii sindicali din unitatile de invatamant sunt persoanele directorilor. s-a ajuns asa pt ca sindicatul nu face absolut nimic si prin urmare pentru nimeni nu mai conteaza cine e lider. nu suntem in stare sa fim radicali, suntem niste adormiti in ultima banca a societatii. Mergem la greve cu zambetul pe buze si dansand, cu ideea ca nu vom rezolva oricum nimic.
    mi-e scarba de ce am ajuns. dsa fac parte dintr-u sistem in care au ramas doar cei care nu au ce face si pipite, neveste de patroni pe care le doare in cot de salarii, vin doar la o barfa la scoala.
    Nu e bun cel care scoate ceva din copii ci aia care fac grafice de progres sau regres si gandesc strategii doar pe hartie.
    Vorba lui liviu <>
    SA NE IA DRACU PE TOTI CA ORICUM SUNTEM TAMPITI

    RăspundețiȘtergere
  13. Intre paranteze era "sa auzim de bine"
    Partea cu dracu e de la mine

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum sa faca greva cei ocupati cu meditarea elevilor de la clasa ? Evident , se pot acorda meditatii , dar nu elevilor de la clasa , din unitatea de invatamant la care esti angajat !

    RăspundețiȘtergere
  15. Despre CLANURILE din invatamantul preuniversitar cine vorbeste ?

    RăspundețiȘtergere
  16. apropo de CLANURI...e un adevar crunt.Inca de pe acum directorul face ce vrea,mai e putin si isi angajeaza toata familia la scoala,la fel cum s-a ajuns in primarii.Pornind de la primar pana la femeia de servici toti sunt,,neamuri".Vai de noi,ce vremuri ne asteapta....

    RăspundețiȘtergere
  17. Marius...Liviu, iar minti cu nerusinare: semnalul grevei trebuie sa vina de sus in jos...eu vreau greva generala pentru ca stiu ca altfel nu ne asculta nimeni si de asemenea, tot ce am obtinut nu a fost decat in urma grevelor de mare amploare, ca in 1999 si noiembrie 2005. Dar pe mine cine ma asculta? NIMENI. Tu mergi si faci mai multa politica la TV decat lupta sindicala...De ce nu ati scazut cotizatia la sindicat daca tot trecem prin momentele astea grele?, de la 1% la...nu stiu, poate 0,5%? Nu-i asa ca noi suntem buni numai pentru cotizatia? De ce nu ai curaj sa ne spui cat incasezi tu pe luna de la sindicat? este secret de stat? De ce ne trebuie 160 de lideri degrevati de ore? ce faceti toti pentru noi? Stiu...ce vei spune, dar nu sunt membru de partid si nici nu voi fi vreodata...oricum nu vei avea barbatia sa raspunzi...

    RăspundețiȘtergere
  18. Care este PRAGUL SARACIEI in Romania ?

    RăspundețiȘtergere
  19. MARIN-de ce ne BRUIAZA sindicalistul?.Eu il stiu,dar la timpul potrivit il divulg..........

    RăspundețiȘtergere
  20. 5000 DE POSTURI,PANA LA 31.12.2010,ACUM INSEAMNA OAMENI.CARE VOR FI?PERSONAL AUXILIAR?
    DUPA 01.01.2011,ALTI 10000 DE OAMENI?CATI VOM MAI RAMANE,CARE VOM PLECA,CARE VOM RAMANE?
    CE FACEM ,STIMATI DOMNI?

    RăspundețiȘtergere
  21. si daca ma divulgi ce? te deranjeaza cumva ce zic? bine ca nu ma ascund in spatele anonimatului...

    RăspundețiȘtergere
  22. sindicalistul21.11.2010, 20:53

    si daca ma divulgi ce? te deranjeaza cumva ce zic? bine ca nu ma ascund in spatele anonimatului...

    RăspundețiȘtergere
  23. @ Repetentul... Nu stiu daca greva mai sperie pe cineva. Am dovedit ca nu suntem in stare sa o facem. Trebuie sa fim unitari in actiune si sigur forta formei de protest va fi maxima.
    @ Om Rau Cine stie de ele... Are tot dreptul..
    @ Marius... Acel IAR MINTI e putin rautacios. Arata-ni o ninciuna si nu ma mai vezi nici pe blog nici in functia aceasta pe care vad ca o invidiaza multi. Si eu am vrut greva generala in 31 mai dar.... nu au vrut multi altii si asa am fost nevoit sa respect decizia majoritatii. Asta e cruda democratie. Cotizatio o decide sindicatul din care faceti parte. Oricum prin diminuarea salariulului a scazut si cotizatia dar procesele sunt din ce in ce mai multe. Deci in primul rand trebuie sa vedeti ce face organizatia ptr dvs si apoi dvs ptr organizatie. Nu stiu daca e relevant salariul meu si cred ca cei 160 de lideri si/au facut cu varf si indesat datoria. Daca nu este asa se pot schimba de jos in sus toti. Inclusiv ee nu sunt de neinlocuit. Insa constat ca la SLIMM (www.slimm.ro) unde in 3 decembrie avem completare pentru 6 functii in Biroul Operativ nue ste depusa nicio candidatura desi vineri e ultima zi. Consta ca implicare nu este insa critica multa...
    @Mam'mare sa fiu cinic ..plecatul din tara...
    @ MARIUS asa e ...Ce facem?
    @ sindicalistul ..frica de asumare a identitatii e specifica poporului roman. Paote ince, incet reusim sa schimbam mentalitatea

    RăspundețiȘtergere
  24. @anonim 21.11.2010, 18:50. Ai dreptate doar cand afirmi ca numai grevele din 1999 si 2005 ne-au adus ceva concret. Apreciez aceasta recunoastere pentru ca sunt multi cei care spun ca prin greve nu s-a obtinut niciodata nimic. Cat despre aparitiile dlui Pop la televizor, la Galati mi se reproseaza ca liderii FSLI nu prea apar la televizor. Dar nu televizorul ne rezolva problemele ci atitudinea sindicalistilor din unitatile de invatamant. Greva din iunie a.c. s-a stins "de jos" unde au functionat aproape perfect diversiunile. Liderii erau obligati sa declare incetarea grevei cand s-a ajuns la sub 50% participare. Greva devenise nelegala iar continuarea ei putea duce la sanctiuni atat pentru pentru lideri cat si pentru ceilalti grevisti.Citeste Legea conflictelor de munca (Legea nr. 168/12.11.1999) In ceea ce priveste reducerea procentului de cotizatie este o diversiune sau nestiinta. Diversiune pentru ca ar face imposibile si conflictele de drepturi (care se rezolva, de regula, in justitie). Acum acestea costa foarte mult chiar daca nu sunt taxate cu timbru si taxa judiciara de timbru. Costa pentru formularea documentata a actiunii, costa pentru avocatul sau consilierul juridic, costa pentru materialele care se consuma, pentru deplasarile la Curtea de Apel (care in 2/3 din situatii este in alt judet) etc. Ca nu se executa sentintele irevocabile nu este vina liderilor. Acestia fac demersurile legale pentru executare, inclusiv pentru a nu se prescrie executarea. "Vina" este a faptului ca nu mai traim intr-un stat de drept ci intr-o dictatura. Abolirea dictaturii tine de Parlament, de Curtea Constitutionala sau de vointa populatiei. Cat priveste sustinerea drepturilor in justitie, va rog sa va adresati unui avocat. Unii avocati au ajuns la onorariul de 2000 de lei (numai pentru fond) si sustin numai procese individuale (nu accepta liste de reclamanti). Mai adaugati 1000-1200 de lei pentru recurs si apoi socotiti in cate luni de cotizatie acoperiti aceasta suma. Concluzia: e usor sa critici si sa destabilizezi miscarea sindicala. Dar hai sa facem ceva pentru mobilizare, pentru refacerea unitatii de actiune, pentru consecventa si perseverenta (mai simplu: sa ne adunam in jurul liderilor ca doar de aceea ne-am constituit in organizatii).

    RăspundețiȘtergere
  25. Dle Pop, este adevarat ca in toate procesele USLIP-ului avocata care reprezinta sindicatul este fata lui Isvoranu? Vad din comentariul de mai sus si ce sume se incaseaza...hmmmm, oare nu vorbim si de alte interese pentru care pensionarii nu vor sa renunte la functia de sefi de sindicat?

    RăspundețiȘtergere
  26. Pentru Anonim 22.11.2010, 09:33. Sumele de mai sus le pretind avocatii la care se adreseaza salariatii in mod direct, fara mijlocirea sindicatelor. Prin sindicate, avocatii sau consilierii juridici se multumesc cu sume mult mai mici. Dar eu cred ca pe dvs. nu va duce capul sau sunteti, pur si simplu, un diversionist. Cum v-ati putut inchipui ca un sindicat poate plati aceste sume. De unde? Dvs, daca renuntati la sindicat si veti apela solitar la un avocat veti plati acele sume. Apoi, numai in acest an, sindicatele au deschis cel putin 3 procese (sau chiar 5-7 procese) care, pentru un nesindicalist, onorariile ar echivala cca. 500 de cotizatii (mai mult cotizatia din toata viata de salariat). Sindicatele se inteleg altfel cu avocatii si cu consilierii juridici.

    RăspundețiȘtergere
  27. Si va mai mirati ca v-au scazut salariile?la modul cum ganditi si atitudinea pe care o aveti o sa va jupoaie si mai rau !

    RăspundețiȘtergere
  28. Ne induceti in eroare, pentru un sindicalist un astfel de avocat poate costa mult, dar la un sindicat mare din sistem se incaseaza lunar sute de mii de euro (hai sa facem un calcul simplu: la o medie de 10 lei pe luna inmultit cu 95 % din numarul de salariati rezulta peste 1.100.000/lunar)aceste sume sunt chiar mici. Ce faceti cu acesti bani? Stiu, vile pe la munte, pe hartie pentru sindicalisti, in realitate la aceleasi preturi ca orice pensiune, deci inaccesibile pentru imensa majoritate..., salarii uriase pentru lideri, deplasari cu avionul, etc. De ce nici un lider nu are curaj sa spuna ce indemnizatie are? Stiu, pentru ca i-ar fi rusine fata de colegii lui care iau salarii de 600-800 lei. Nu mai zic nimic ca se inflameaza oamenii. Priviti lucid si vedeti ca am dreptate. De ce nici un lider nu a demisionat dupa acesti ultimi doi ani in care am pierdut TOT? Ciolanul mai are, inca, multa carne..
    Ghita

    RăspundețiȘtergere
  29. Pentru Anonim 22.11.2010, 19:37. Dumneata esti tare de cap! Un sindicat mare a trebuit sa deschida mii de procese in acest an. Cu cat este sindicatul mai mare, cu atat mai multe procese. De ce? Pentru ca instantele de judecata, in litigiile de munca, judeca numai procese deschise la nivel de scoli. Sunt numeroase cazurile in care trebuie sa deschizi cate un proces pentru cate un singur om. Sunt judete in care instantele judeca procese deschise numai pentru cate un singur om. Domnule, daca esti de buna credinta, informeaza-te sau cere sa fii informat. Nu mai arunca cu acuzatii gratuite. Si hai sa spunem ca un lider de sindicat va demisiona (si chiar a demisionat). Esti pregatit sa-i iei locul. Ai citit macar o singura data Legea sindicatelor, Codul muncii, Legea conflictelor de munca, Statutul personalului didactic, Legea invatamantului, Legea contractelor de munca, CCM unic la nivel national, CCM la nivel ramura invatamant, CCM invatamant la nivel judetean? Stiti care e diferenta dintre contractul individual de munca si fisa postului? Stiti in baza caror legi se negociaza contractele de munca? Stiti in baza caror legi se organizeaza conflictele de interese? Stiti in baza caror legi se deschid si se judeca litigiile de munca?

    RăspundețiȘtergere
  30. fiecare sindicat isi face propria politica salariala a juristilor si avocatilor.
    Noi la Maramures avem n singur consilier juridic, avem vreo 1000 si ceva de procese pe rol (snt reprezentati peste 20000 de persoane, membrii care sunt in cel putin 3 procese)
    Cotizatia pe care o organizatie o plateste catre FSLI este de 1 leu per membru pe luna, ceilalti raman la organizatie

    RăspundețiȘtergere
  31. educatu lu' peste24.11.2010, 18:37

    liviule de ce ne tot lamentam? ne meritam soarta . la criza din tara orice tampit si-ar fi dat seama ca o greva de uzura era imposibil de sustinut cu oameni flamanzi, datornici la banci etc.
    trebuia o greva radicala, de scurta durata, mai in forta. hai sa ne luam dupa politisti pentru ca se pare ca ii duce capul mai mult pe fostii repetenti decat pe noi. ei au facut o greva reala.
    sa ne fie rusine obrazului, vorba lui Vadim

    RăspundețiȘtergere
  32. educatu lu' peste24.11.2010, 18:40

    liviucule, poti sa-ti inchizi blogul daca te-ai pus pe moderat comentarii, sau nu mai cere pareri pe el. normal ca le vei alege pe cele convenabile

    RăspundețiȘtergere
  33. Moderate sunt doar cele de pe postarile mai vechi pentru a reusi sa raspund...

    RăspundețiȘtergere
  34. educatu lu' peste24.11.2010, 22:39

    lasa-le pe toate si daca nu le raspunzi. e mai bine asa ca doar intelegem ca nu se poate raspunde la toate si nici nu trebuie. ne mai dam cu parerea si intre noi pe blog chiar daca nu ne raspunzi . nici nu ne suparam ca stim cat timp ar presupune asta.
    numai bine

    RăspundețiȘtergere

Postări populare