1 mai 2013

Întrebări și răspunsuri 01.05.2013


Dat fiind faptul ca anul acesta ex.de titularizare se va sustine la un singur centru judetean va rog sa-mi spuneti dc. mai este necesara sustinerea inspectiei la clasa.Si inca ceva...in mod cert ,doar la didactica de specialitate se va sustine examenul?

Conform Metodologiei „  Concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/ rezervate constă în probă practică sau inspecţie specială la clasă în profilul postului didactic solicitat şi probă scrisă din didactica specialităţii, potrivit programelor specifice pentru concurs, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, conform art. 254 alin. (8) din Legea nr. 1/2011 cumodificările şi completările ulterioare”. 

Daca un cadru didactic auxiliar  care  pe langa functia de baza are si 1/2 norma la cumul in alta unitate in baza unui contract de munca,beneficiaza de gradatia de merit la ambele locuri de munca pana la 01.01.2011? Am citit in  OMECTS nr.1350/2007  modul de calcul al salariului beneficiarilor gradatiei dmerit cu mentiunea ca se aplica la salariul de baza, apoi la art.50 din Legea 128/1997 alin(3)  este mentionat faptul ca gradatia de merit se aplica la salariul de baza,dar nicaieri nu gasesc ( in cat am cautat eu) mentionat faptul caci gradatia de merit pentru personalul didactic auxiliar se aplica la functia de baza.Daca in lege nu este mentionat in mod expres faptul caci  gradatia de merit pentru personalul didactic auxiliar se acorda doar la functia de baza, atunci se putea acorda si la cumulul de functii, precum cadrelor didactice de predare la plata cu ora?

Regula că gradația de merit se calculează la salariul de bază se aplică tuturor beneficiarilor acestei gradații. Prin urmare, și personalului didactic auxiliar.

Sunt prof. Ed.fizică (fotbal) - suplinitor. Am susţinut examenul de titularizare în 2010 şi proba practică la catedra de fotbal de la LPS, obţinând nota 6,50 la scris. Am fost încadrat ca suplinitor şi am avut continuitate în fiecare an, inclusiv pentru 2012-2013. În 2012 am susţinut doar examenul de titularizare, unde am obţinut 7.10, dar fără proba practică.De asemenea, ţin să menţionez că am acceptul Consiliului de administraţie al LPS Tg-Jiu. Întrebarea mea este Pot să mă titularizez conf. art. 253 din Legea1, luându-mi în consideraţie proba practică din 2010 şi nota la examen obţinută în 2012?

Metodologia nu prevede o astfel de situație. Va trebui să fie soluționată de comisia de mobilitate de la ISJ sau MEN.

Anul tecut am participat la concursul national de titularizare , am obtinut nota 8.90 si am luat un post de invatator cu viabilitate pe 4 ani.In decizie scrie ca sunt titular dar directorul unitatii m-a incadrat suplinitor.Eu stiam ca neavand definitivatul o sa am contractul de munca pe perioada determinata pana la obtinerea acestuia dar postul o sa ramana al meu. Directoru mi-a transmis ieri ca a scos postul meu la concurs si ca trebuie sa ma prezint la examenul de titularizare. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie? Decizia mea in care sunt numita titular nu este buna?Mentionez ca sunt inscrisa la definitivat, am facut ambele inspectii iar acum astept sa dau examenul scris.

Trebuie să aveți contract pe perioadă determinată până la obținerea definitivatului, iar atunci să se transforme în contract pe perioadă nedeterminată. Sunteți titular pe post.

M-am titularizat in Constanta conforma art. 253 in acesta luna (aprilie 2013). In luna august ma casatoresc in judetul Dolj. Pot sa ma detasez pt anul scolar 2013-2014 in Dolj sau este obligatoriu sa raman pe postul pe care m-am titularizat?

Consider că Metodologia vă permite participarea la etapa detașărilor la cerere.

Va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea situatie:  un cadru didactic debutant ce a obtinut post publicat pe perioada nedeterminata(august 2012), dar neavand def-ul in imposibilitate de detasare , in momentul in care participa la concursul de titularizare 2013   devine suplinitor ?De asemenea, in cazul renuntarii la postul ocupat in august 2012, nota de atunci poate fi folosita si anul acesta?

Dacă participă la examenul din 2013 poate obține din nou post titularizabil, dar dacă nu are definitivatul va avea tot contract pe perioadă determinată până la obținerea lui sau poate ocupa un post prin suplinire. Dacă renunță la postul ocupat nu văd cum ar putea folosi nota de anul trecut.

Am absolvit Colegiul Pedagogic de Institutori in anul 1998,sunt incadrata ca Institutor II, In anul 2011 am absolvit Facultatea de Istorie ,Specialitatea Istorie +modul pedagogic. Va rog sa-mi spuneti daca pot fi incadrata ca profesor pentru inv. primar si prescolar.

Conform OUG nr. 92/2012  „Absolvenţilor liceelor pedagogice, filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţătoreducatoare, ai şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, li se recunoaşte îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe baza diplomei de licenţă”.
Am terminat Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Specializarea Contabilitate si Informatica de Gestiune, acum sunt la masterat pe specializarea Contabilitate si Audit. As dori sa stiu daca masteratul in domeniul Stiintelor educatiei mi-ar oferi calificare in profesia de invatator, daca pot fi incadrata ca invatator calificat.

Nu masteratul, ci facultatea v-ar da acest drept.

Sunt profesor de educatie fizica si sport debutant calificat cu nota 7,78 obtinuta la concursul de titularizare din august 2012. Anul acesta nu m'am putut titulariza deoarce inscrierile ptr DEF s'au facut in octombrie si metodologia conform careia ma puteam inscrie a aparut in decembrie. Acum sunt in concediu de maternitate si in luna iunie urmeaza sa nasc. Intrebarile mele sunt: - ma voi putea inscrie la DEF in octombrie, daca voi opta pentru Concediu de crestere a copilului 2 ani???? - Cei 2 ani pt CCC sunt recunoscuti ca vechime efectiva in invatamant sau in munca? ( daca puteti sa'mi explicati ce inseamna asta ) - Doctoratul mai echivaleaza gradul didactic I si II??

Dacă aveți îndeplinit stagiul de un an vă puteți înscrie la examenul de definitivat.
Conform Legii nr. 63/2011 „ Perioadele în care personalul didactic s-a aflat în concediu fără plată acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare sau în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, precum şi perioada în care personalul didactic a efectuat stagiul militar, după care s-a reîntors la catedră, respectiv perioadele în care personalul didactic a avut catedră rezervată în învăţământ, nu întrerup vechimea în învăţământ. Aceste perioade nu constituie vechime efectivă în învăţământ pentru acordarea sporului de stabilitate”. Se poate obține echivalarea doctoratului cu gradele didactice.

As dori un raspuns cu privire la decontarea navetei in cazul in care exista mijloc de transport in comun dar preferam 4-5 colegi sa facem naveta cu autoturismul.Legea e foarte ...ambigua,lasa loc de interpretare.exista urmatoarele variante: a.nu exista mijloc de transport in comun , se deconteaza 7,5 l benzina b. abonament pe mijlocul de transport c.exista mijloc de transport dar prefer sa fac naveta cu autoturismul personal ,urmand sa primesc contravaloarea abonamentului pe respectivul mijloc de transport in comun d...situatia interpretabila din punctul primariei....cand mai multe cadre didactice fac naveta cu un autoturism PLata se face doar soferului.Despre ce plata e vorba?Primaria nu doreste sa deconteze decat contravaloarea unui abonament ,desi in masina suntem patru sau cinci colegi. Astept parerea dumneavoastra cu nerabdare. in incheiere...de ce nu este prevazuta/cuprinsa naveta in drepturile salariale?Asa nu am mai fi la cherenul unor primari sau consilieri locali.

Conform Instrucțiunii MECTS nr. 2/2011 „In cazul in care nu exista mijloace de transport in comun intre localitatea de resedinta si sediul unitatii de invatamant, urmeaza a i se deconta contravaloarea a 7,5 l benzina Premium la 100 km parcursi, daca transportul se face cu autoturismul proprietate personala. In cazul in care exista mijloc de transport in comun, dar personalul didactic prefera sa circule cu autoturismul proprietate personala, urmeaza a se deconta contravaloarea abonamentului lunar pe respectivul mijloc de transport in comun. Atunci cand transportul mai multor cadre didactice se face cu un singur autoturism, plata se face numai posesorului autoturismului respectiv”. Prin urmare, și contravaloarea abonamentului se face tot numai posesorului autoturismului.

Mi-am facut dosar de titularizare cu legea 253 ,dar din pacate mi s-a respins pt ca am avut doar 6.80 la scris, am vazut ca se fac contestatii . nu pot sa incerc acum cu nota din 2009?

Titularizarea conform art. 253 se poate obține doar în baza notei conform căreia ați ocupat postul în anul școlar 2012-2013.

Va rog sa-mi spuneti daca un post cu viabilitate 1 an pt. care CA al scolii a dat acordul de continuitate unui debutant care a avut la concursul de titularizare din 2012 nota 8 si care nu este inscris la definitivat, se publica pt. concursul din 2013 sau nu.

Conform art. 74 alin. 8 din Metodologie „(4) În etapa de repartizare prevăzută la alin. (3) lit. d), posturile didactice/catedrele propuse pentru continuitate la detașare și pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012, se ocupă numai de persoanele care beneficiază de continuitate la detașare, respectiv de prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, conform prezentei Metodologii”.

M-am titularizat pe un post de invatator in anul 2003. Am sustinut examenul de definitivare in invatamant in perioada de stagiu si de doua ori in termen de 5 ani dupa efectuarea stagiului, insa nu l-am promovat si mi-am pierdut calitatea de titular. In urma examenului de titularizare din 2012 am ocupat un post viabil pe perioada nedeterminata. Mai pot participa la examenul de definitivare in invatamant? Daca da, in ce sesiune?

Conform legii „Personalul didactic se poate prezenta la examen în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului”.

Din punctul dvs., de vedere este posibila titularizarea in baza  legii 253?
Sunt convinsa, insa daca individul are intr-o scoala 14 ore din care patru in alta specializare sau la a doua specializare si alte patru in specializarea de baza intr-o alta scoala?Cele patru ore care i s-au alipit la catedra sunt ore de civica, un alt candidat are nota 9,55 , obtinuta in anul 2012 la Concursul National de Titularizare si isi incropeste catedra din fractiuni de ora in cinci scoli, cum a putut Inspectoratul sa-i aprobe titularizarea pe aceste ore, s-a facut ca nu se observa?Va rog foarte mult sa ma indrumati unde ma pot adresa pentru a impiedica acest fapt. Un alt coleg consilier psihopedagogic a trecut pe profesor de psihologie astfel, are in componenta catedrei pe care a luat-o la pretransfer, sapte ore de psihologie, patru ore de stinte sociale si trei ore de cultura civica, toate in trunchi comun plus inca patru de optional. Este corect?O alta problema.  Sotul meu a depus un dosar de pretransfer in doua scoli, asa cum prevede metodologia, intr-o scoala au fost scoase 6 ore in trunchi comun si 12 optional, in cealalta scoala , 10 ore in trunchi comun si 18 ore optional. Nu a primit acceptul scolilor iar inspectoratul a spus ca respecta decizia scolilor. Daca nu esti persoana care trebuie sa fii nu  esti ales, chiar daca ai punctajul cel mai mare. Am omis sa mentionez ca a obtinut un punctaj de 50, 9 puncte, primind avizul comisiei de mobilitate de la nivelul scolii. As dori , daca puteti sa ma lamuriti ce cale mai am , cu exceptia contenciosului administrativ. Poate se va diminua aceasta "autoritate" care i s-a adus scolii in zilele noastre, in speta a C.A-ului.

Pentru lămurirea situației, doar instanța de contencios vă poate ajuta. Arăt doar că pentru titularizarea conform art. 253 este necesar ca postul să fie complet, cuprinzând maxim 4 ore de opționale.

Vreau sa va intreb daca ma inscriu in 7 centre pentru titularizare, trebuie sa sustin cate 1 ora in fiecare centru? Nu mi se pare corect, ca doar tot eu sunt cea care tine lectiile indiferent de scoala! Chiar nu se mai poate face nimic? Inca nu e tarziu, va rugam sa ne ajutati cumva!!Poate se recunoaste nota de la o inspectie si sa nu mai sustinem atatea!!!

Deocamdată ne supunem actualei metodologii.

Sunt suplinitoare de la 1sept 2013,iar de la 1 mai 2013 se intoarce titulara.Cand inceteaza contractul de munca?Se adauga si zilele de concediu de odihna?Pot sa-mi iau concediu medical sau somaj?

Contractul încetează la venirea titularului. Concediul de odihnă vi se plătește și puteți intra în șomaj.

Stiu ca anii trecuti posturile date la continuitate apareau  ca ocupate, cu specificarea numelui ocupantului si al motivului ocuparii; anul acesta banuiesc ca va fi la fel. Cu toate acestea, acum cineva poate sa primeasca acest post. Directorul scolii nu a stiut sa ma lamureasca in privinta asta. In calendar este spercificat ca va sedinta in 27 august. Cum poate sa ia cineva un post dat la continuitate daca nu este specificat ca trebuie sa fim prezenti si noi, cei care beneficiem de continuitate?In aceasta sedinta se solutioneaza cererile celor specificati la litera c) punctul 10, mai putin a celor cu continuitate. Noi suntem mentionati doar la litera l) cand se trece direct la reactualizarea listei posturilor ca urmare a solutionarilor facute in sedinta mai sus mentionata si a acordarii prelungirii contractelor (acordare realizata in aprilie). Poate deja analizez aiurea aceste detalii, dar mi se pare absurd tot ce se intampla.

Dacă înțeleg bine dvs. doriți să ocupați un post prin continuitate la suplinire și vă este frică să nu fie luat la detașare. In acest caz vă indic art. 84 alin. 12 din Metodologia de mobilitate care prevede că: „În etapa de detașare în interesul învățământului nu se ocupă posturile didactice/catedrele propuse pentru continuitate la detașare, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012. În etapele de detașare în interesul învățământului sau la cerere nu se ocupă posturile didactice/catedrele propuse pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012”.

Ce se intampla cu cei care au depus cerere de continuitate si in anii 2011, 2012 au note/ medii intre 5- 6,99, mai primesc continuitate sau sunt nevoiti sa participe la examenul din 2013 si sa obtina nota/media 7 sau mai mare de 7 pentru a putea beneficia in continuare de continuitatea pe postul pe care apar in aplicatie ca sunt propusi pentru continuitate?

Continuitatea la suplinire se acordă în baza notelor obținute în 2011 și 2012. Dacă notele obținute sunt între 5 și 7 riscă să piardă continuitatea în fața celor care obțin la examenul de anul acesta notă mai mare.

As vrrea sa mi spuneti daca am nevoie de acordul scolii unde vreau sa ma detasez la cerere s-au obtin orele in sedinta publica in baza punctajului. De asemenea, va rog sa mi indicati site-ul de unde pot descarca fisa detaliata a punctajului si cererea.

Conform art. 84 din Metodologie „Posturile didactice/catedrele vacante/rezervate publicate pentru detaşare la cerere se ocupă cu prioritate aplicând principiul continuităţii pentru cadrele didactice titulare participante la concursul de ocupare a posturilor didactice vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar, sesiunea 2012 şi/sau 2011, care au obţinut minimum media/nota 5,00 (cinci) în specialitatea postului, au fost repartizate prin detaşare la cerere/continuitate pentru detaşare la cerere pe posturi didactice/catedre începând cu 1 septembrie 2012, în şedinţă publică conform Calendarului, au acordul consiliului de administraţie/consiliilor de administraţie al/ale unităţii/unităţilor de învăţământ şi au calificativul/calificativele „Foarte bine”. Cadrele didactice care solicită continuitate pentru detaşare la cerere se adresează consiliului/consiliilor de administraţie al/ale unităţii/unităţilor de învăţământ până la data de 15 iunie 2013. Acordul/refuzul consiliului/consiliilor de administraţie al/ale unităţii/unităţilor de învăţământ pentru continuitate prin detaşare la cerere este comunicat inspectoratului şcolar şi cadrelor didactice solicitante, până la data de 22 iunie 2013. Consiliul/consiliile de administraţie al/aleunităţii/unităţilor de învăţământ comunică în scris cadrelor didactice solicitante motivele acordului/refuzului continuităţii prin detaşare. Dacă un post didactic dintr-o unitate de învăţământ este solicitat de mai multe cadre didactice, departajarea se realizează în baza criteriilor şi punctajelor din anexa nr. 2. Pentru a fi repartizate prin continuitate pentru detaşare la cerere, în baza mediei/notei obţinute la concurs în sesiunea 2012 şi/sau 2011, cadrele didactice titulare care participă şi la concursul din 2013, trebuie să obţină minimum media 5,00 (cinci), conform art. 56 alin. (9), la disciplina corespunzătoare postului didactic/catedrei solicitat(e) pentru continuitate. Cadrele didactice care beneficiază de continuitate pentru detaşare la cerere în anul şcolar 2013-2014 îşi actualizează dosarul personal la inspectoratul şcolar, conform Calendarului”.

Sunt profesor suplinitor de istorie de 7 ani, desi mereu am luat la examenele de titularizare peste 9, postul de la liceul la care predau este rezervat de foarte multi ani de o peroana care nu are de a face cu invatamantul plecata cu sotul in misiune dipomatica. In primul rand intrebarea mea este de ce li se permite unor persoane sa tina ocupate posturile desi niciodata nu vor mai revenii la ele? Si a doua intrebare exista un program de reconversie profesionala pe invatatori sau educatori? Eu am cautat si nu am gasit. Va rog sa propuneti un asfel de program care ar ajuta multa lume. Imi doresc enorm sa pot participa la ex. de titularizare pt. invatatori si sa ma pot titulariza

Pentru a urma un program de reconversie profesională urmăriți site-ul edu.ro.

Ma gandesc cu groaza ca vor incepe inscrierile la examenul de titularizare si eu voi fi respinsa iar de aplicatia SIVECO , pt ca nimeni nu a reglementat situatia absolventilor Spiru Haret. Am pierdut deja 2 examene de definitivat si unul de titularizare, anul acesta daca nu ma pot inscrie la concurs , voi ramane pe dinafara in timp ce altii mai norocosi au ramas in sistem avand aceasi situatie. Am dat deja ministerul in judecata dar procesul nu s-a terminat inca, v-as intreba ce se va intampla si anul acesta cu noi si cu mine in mod deosebit, sa incerc sa imi mai depun dosarul sau sa imi caut de pe acum altceva de munca?

Până la soluționarea favorabilă a procesului intentat pentru validarea diplomei de licență consider că aplicația MEN va respinge solicitările dvs. de a ocupa un post.

Am depus cerere pentru continuitate in invatamant pe un post incomplet cu 12 ore de matematica. Cand voi primi raspunsul daca a fost aprobata continuitatea de inspectorat?

Conform calendarului:
înregistrarea, la inspectoratele şcolare, a cererilor de înscriere, însoţite de documentele solicitate în acestea, pentru cadrele didactice care solicită completarea normei didactice, detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată, continuitate pentru detaşare la cerere, respectiv detaşare la cerere prin concurs sau concurs specific, precum şi a candidaţilor care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014 şi a celor care solicită angajare pe perioadă determinată în baza mediilor/notelor de la concursul din sesiunea 2012, de la concursul din iulie 2011 sau de la de la concursul din iulie 2010;  verificarea şi avizarea dosarelor de către comisia de mobilitate a personalului didactic din
învăţământul preuniversitar şi consilierul juridic al inspectoratului şcolar;
Perioada: 16-20 august 2013
d) organizarea şi desfăşurarea probelor practice/orale în profilul postului;
Termen: 21 august  2013
e) afişarea punctajelor la inspectoratele şcolare; 
Termen: 21 august 2013
f) depunerea contestaţiilor la punctaje la inspectoratele şcolare;  
Perioada: 21-22 august 2013
g) soluţionarea contestaţiilor, afişarea listelor finale la inspectoratele şcolare şi validarea şi revalidarea fişelor de înscriere; 
Perioada: 23-26 august 2013

1. Cat timp se pastreaza procesele verbale de la sedintele Consiliului Consultativ al ISJ, la o anumita disciplina? Ma intereseaza un proces verbal din sept 2010. 2. Care este procedura legala de solutionare a unei sesizari inregistrate la CA al ISJ? Am inregistrat la CA al ISJ mai multe sesizari pe o anumita problema si nefiind multumita de raspunsuri, am cerut extras din procesele verbale ale ISJ in care s-au discutat sesizarile mele. Mi s-a raspuns ca nu exista astfel de consemnari pt ca CA al ISJ nu solutioneaza petitii, ci le trimite spre solutionare unei persoane sau unor persoane. In aceste conditii, va intreb: nu e obligatoriu sa se constituie o comisie de cercetare, sesizarea poate fi rezolvata de o singura persoana? Care sunt atributiile acelei persoane si cum este numita sa rezolve solicitarea, in baza unei decizii scrise sau....? 3. In ce conditii, un angajat sau fost angajat ISJ, poate sa scoata documente din institutie, in speta sesizari ale mele si sa le foloseasca in beneficiul unui tert?

Memoriile, petițiile se discută în ședințele Consiliului de Administrație al ISJ, ca regulă și sunt distribuite spre rezolvare personalului specializat din instituție. În ce privește scoaterea unor documente din instituție această situație ține de organizarea ei, iar persoana ar trebui sancționată disciplinar, părerea mea.

Am dat concursul de titularizare in august 2012, specializarea educatori obtinand media 8,45.Postul este viabil 4 ani.As putea sa devin titulara conform art.253 din legea educatiei chiar daca nu am definitivatul? Mentionez ca nu sunt inscrisa anul acesa la def, anul viitor ma voi inscrie.Am intrebat la inspectorat judetului arges si mi s-a spus ca nu mi se poate face contract pe perioada nedeterminata daca nu am definitivatul.Dumneavoastra ce parere aveti? Ce as putea face in acest sens? Am elaborat si cerere de prelungire a contractului pentru anul 2013-2014 deoarece nu stiam ca se poate prelungi pe perioada nedeterminata.

Nu vă puteți titulariza conform art. 253 decât dacă aveți definitivatul sau sunteți înscrisă anul acesta.

Avand in vedere ca s-au afisat posturile pentru titularizare, imi permit sa va intreb urmatorul lucru, referitor la articolul 253.In fata anumitor posturi este scris: propus pentru titularizare conform art.253. As vrea sa inteleg daca pentru aceste posturi pot candida si alte persoane care nu au avut note de peste 7 anterior. Mai exact vreau sa stiu daca pot participa si persoanele care nu au avut nota peste sapte sau participa pentru prima data. O alta problema ce tine de problemele unor asistati sociali de la DGASPC Mehedinti vreau sa v-o expun, in momentul in care ma voi informa despre o situatie trista de aici.

Nu vă puteți titulari conform art. 253 decât dacă ați ocupat un post în anul școlar 2012-2013 în baza unei note mai mari de 7 obținută anterior, cu respectare dispozițiilor art. 55 din Metodologia de mobilitate.

As vrea sa ma lamuriti intr-o problema foarte incurcata: o prietena de-a mea a sustinut examenul de titularizare anul trecut, luat cu peste 9. A primit contract pe perioada determinata la trei scoli: intr-o scoala are 8 ore, si cate 4 in alte doua. Si-a completat catedra cu doua optionale. Ea are definitivatul si vrea ca anul acesta sa isi schimbe contractul in unul pe perioada nedeterminta, tot pe cele trei scoli. Problema este ca i s-a spus ca nu se poate pentru ca nu are decat 15 ore in trunchiul comun, cumulate in cele trei scoli 8+4+3+15. Asta in anul scolar viitor, in urmatorii ani scazand nr de ore in scoala care are acum 8 ore (adica din toamna 2014 vor fi 7 ore, iar din 2015 vor fi 6 ore). I s-au promis optionale pentru intregirea catedrei vacantate, intr-o scoala cu 3 ore de cultura civica (despre aceasta materie este vb aici). Or, daca nu exista minimum 1/2 dintr-o catedra intr-o scoala, iar in urmatorii 4 ani (viabilitatea unui post) nr de ore scade si existand acum doar 15 ore, poate sa treaca pe contract nedeterminat? Sau s-ar complica cu ceva pe langa lege? Un coleg deja se opune vehement acestei situatii! 

Pentru a se titulariza conform art. 253 important e să fie catedra completă fără a depăși 4 ore de opționale. Iar, dacă în anii următori scade numărul de ore va participa la etapa de completare sau restrângere a activității.

De trei ani sunt profesor suplinitor la o scoala. Am participat la concursul de titularizare din iulie 2010 unde am obtinut nota 7,3. As dori sa specificati, daca trebuie sa particip la concursul din anul acesta, sau se poate prelungi inca un an valabilitatea celui din 2010.
OMEN 3104 punctul 10/c  face referire la o posibila prelungire, dar pana acum nu s-a aplicat existand diferite interpretari in legatura cu acest punct din metodologie.  

Conform art. 85 din Metodologie puteți beneficia de prelungirea contractului doar în baza notelor obținute în 2011 și 2012.

Din septembrie 2012 am suplinit pe un post de invatatoare, iar din februarie 2013 m-am detasat pe un post de educatoare in aceeasi unitate de invatamant, iar acum in aprilie am depus dosar de titularizare in baza art 253 pe un post de educatoare, avand o contracandidata care suplineste tot pe un post de educatoare in aceeasi unitate, eu sunt din localitate, am nota mai mare, gradul definitiv, 5 ani vechime, si punctajul mai mare avand cateva cursuri , simpozioane, concursuri, la nivel national dar si international desfasurate de CCD, iar consiliu de administratie al scolii mi-a refuzat dosarul pe motiv ca nu am decizie de la 1 sept pe postul de educatoare, cealalta candidata are nota mai mica, nu are definitivatul, nu este din localitate, are 2 ani vechime, iar ea a primit avizul consiliului de administratie al scolii pentru a se titulariza pe post in baza art 253.Cred ca am fost nedreptatita deoarece eu am multe puncte in fata ei si nota mai mare si domiciliu fiind in aceeasi localitate cu unitatea de invataman! Va rog frumos sa imi spune-ti daca exista vreo rezolvare si ce as putea face? 

Pentru a vă putea titulariza conform art. 253 trebuie ca postul ocupat și pe care doriți titularizarea să îl fi ocupat în ședință publică anterior începerii anului școlar 2012-2013.

As dori si eu o lamurire daca se poate. In anul 2003 am absolvit program de perfectionare si atestare in domeniul Psihopedagogiei speciale la Universitatea din Bucuresti Facultatea de Psihologie. Cursul a avut o durata de 2 luni. Intrebearea mea: trebuie sa refac acest curs o data la 5 ani? Precizez ca eu ocup post de profesor titular de matematica la un liceu cu invatamant integrat si am putut sa ma titularizez tocami pentru ca detin acest curs.

Nu cunosc vreo prevedere legală care să impună urmarea cursului tot la 5 ani.

Va intreb legat  de CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ UNIC nr. 59.276 din 2 noiembrie 2012 la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, conf.art.28 alin. (4) sunt zile nelucratoare prima şi a doua zi de Paşti, iar in contractul Colectiv de Munca, conf. art. 27 alin. (4) scrie a doua si a reia zi de Pasti,dupa care se ne luam si este legal?ca prima zi de Paste este dumineca si este zi nelucratoare.Va rog sa-mi dati un raspuns,deoarece nimeni nu stie nimica.

Conform CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ UNIC nr. 59.276 din 2 noiembrie 2012 la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar, aplicabil în prezent și a Codului Muncii sunt declarate zile libere prima și a doua zi de Paști.

Sunt titulara pe un post de lb. germana intr-o scoala privata, am aflat(dupa perioada pretransferurilor) de eliberarea unui post(in loc. in care am si domiciliul) viabil, va rog sa ma ajutati in aceasta privinta, la scoala privata imi pot depune desigur lichidarea cu data de 01.09.2013(anuntand conducerea in scris, conf. legii) iar directorul scolii e deacord cu transferul(desigur daca exista cale legala) deoarece si in momentul de fata are profesori din alta localitate, care nu sunt dispusi sa predea si anul urmator. 

Așa cum ați precizat dacă perioada pretransferurilor s-a încheiat nu mai puteți beneficia de un pretransfer. Eventual o detașare.

Îmi pot echivala gradul didactic I cu doctoratul, in conditiile in care sunt licentiata in teologie-filologie, iar doctoratul il am in stiinte ale educatiei, iar teza si programul de pregatire a presupus cercetare in limba si literatura romana, psihologie, pedagogie? Daca nu, va rog spuneti-mi conform carei legi, nu pot face acest lucru...de asemenea daca pot face acest lucru, conform carei legi ?

Conform art. 242 alin. 7 din Legea nr. 1/2011 „Personalului didactic încadrat în învăţământul preuniversitar, care îndeplineşte condiţiile de formare iniţială şi care a obţinut titlul ştiinţific de doctor, i se acordă gradul didactic I, pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”. Metodologia se găsește în art. 42 și următoarele din OMECTS nr. 5561/2011.

Sunt profesor. Asa cum in anii anteriori, continuitatea presupunea rezervarea posturilor, astfel incat profesorii aveau siguranta locului de munca, de anul acesta se scot toate posturile de suplinitori la concurs, iar in acesta situatie, cei suplinitori intra in etapa a treia, ceea ce inseamna ocuparea tuturor posturilor de catre cei care dau concurs, fapt care ne obliga sa dam din nou examen. Acest lucru este inuman, in conditiile in care legea, intelegem, se va aplica an de an, cu consecinte negative asupra elevilor, profesorilor si Invatamantului datorita faptului ca profesorii nu mai dau acelasi randament, elevii se acomodeaza greu la schimbari, mai ales in Invatamantul special, se afecteaza si calitatea Invatamantului.   

Conform art. 74 alin. 8 din Metodologia de mobilitate „În etapa de repartizare prevăzută la alin. (3) lit. d), posturile didactice/catedrele propuse pentru continuitate la detașare și pentru prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, pentru candidații care au obținut cel puțin nota/media 7 (șapte) la concursurile de titularizare din anii 2011 și/sau 2012, se ocupă numai de persoanele care beneficiază de continuitate la detașare, respectiv de prelungirea duratei contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul școlar 2013-2014, conform prezentei Metodologii”.

Mi-am facut pretransferul acest an pe o catedra care are viabilitate un an,am primit acordul pentru acel cod,desi exista inca o catedra cu viabilitate de 4 ani;care este statutul meu in acest caz,sunt angajata pe perioada determinata,sau nedeterminata;daca raman fara ore peste cativa ani ce se va intampla?Mentionez ca am gradul didactic 1
Veți încheia contract de muncă pe perioadă determinată. Iar dacă vor dispărea din ore veți participa la etapa de restrângere de activitate.
Am o colega la scoala care a absolvit IP-3ani in anul 1987,are numai Definitivatul si a aflata ca nu i se recunoaste diploma de absolvire Fiind responsabil cu perfectionarea ,am informat-o ca trebuie sa-si dea fie gradul didactic II ,fie sa se inscrie la un curs de perfectionare cu 90 credite transferabile Va rog sa-mi spuneti daca am dreptate sau nu

Dacă vă referiți la creditele necesare echivalării studiilor trebuie să dețină studii, grade didactice, cursuri de perfecționare care să îi permită acumularea numărului de credite necesar.

Sunt învățătoare titulară în mediul rural, am o vechime în învățământ de  21 ani și am dorit un pretransfer anul acesta , dar nu am obținut acordul necesar pretransferului consimțit. Urmează etapa de titularizare și aș dori să vă aduc la cunoștință că în anul 2012 am susținut examenul de titularizare, am obținut nota 9,14, dar nu am ocupat nici un post la nivelul acelui centru. Întrebarea ar fi următoarea: Se poate  participa cu nota de anul trecut la repartizarea  de anul acesta pe posturi titularizabile?Dacă nu se poate, atunci în cazul înscrierii la examenului de  titularizare îmi este recunoscuta nota de la inspecția specială?

Nu puteți participa la repartizarea pe post titularizabil în baza notei din 2012 și nu vi se recunoaște inspecția de anul trecut pentru concursul de anul acesta.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.

10 comentarii:

  1. Cand se negociaza la nivel de judet (ISJ) Contractul Colectiv de munca? Am vazut ca in tara sunt negociate doar in 2 judete.Am intrebat Presedintele sindicatului pe judet si mi s-a spus ca trebuie sa mai asteptam.Va rog sa ma lamuriti dvs. motivul pentru care asteptam si perioada cand trebuie negociat si semnat cu ISJ.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt profesor de romana fac de 3 ani , am facut anterior psihologia 4 ani si va intreb daca faptul ca am si psihologie poate echivala cu un master valabil si la romana?fiindca deocamdata mi s-a spus ca pot ocupa post doar la gimnaziu ,de romana

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt profesoara de educatie tehnologica de 18 ani si nu am dat definitivatul pana acum deoarece am luat calificativul Nesatisfacator in primii 4 ani la scoala unde am fost incadrata si de atunci nu am mai reusit sa particip la acest examen.
    Am participat la concursul de titularizare in fiecare an si in 2012, beneficiind de continuitate pentru anul scolar 2013-2014,insa postul poate fi ocupat de alti candidati deoarece nu am luat nota 7 sau peste 7.Mi s-a spus ca anul acesta nu ma pot inscrie la concurs deoarece nu mai am dreptul intrucat nu am definitivatul si am depasit perioada legala in care puteam sa dau definitivatul.In acest caz risc sa raman fara catedra in anul scolar 2013-2014.Ce pot face in acest caz?Ma pot inscrie la concurs anul acesta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt profesoara de educatie tehnologica si sunt incadrata de 18 ani in invatamant.Nu am reusit pana acum sa dau examenul de definitivat deoarece in primii 4 ani de activitate am luat calificativul nesatisfacator la unitatea scolara la care eram incadrata.De atunci o singura data am avut posibilitatea de a participa la examenul de definitivat,insa din cauza unor probleme personale nu m-am putut prezenta.In fiecare an particip la examenul de titularizare,insa anul acesta mi s-a spus ca nu mai pot sa ma inscriu la concurs deoarece a trecut perioada legala in care puteam sa dau definitivatul si drept urmare nu mai am voie sa ma inscriu.In aceste conditii risc sa raman fara catedra in anul scolar urmator. Ce pot face in acest caz?Ma mai pot inscrie la concurs?

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt profesoara de educatie tehnologica si sunt incadrata de 18 ani in invatamant.Nu am reusit pana acum sa dau examenul de definitivat deoarece in primii 4 ani de activitate am luat calificativul nesatisfacator la unitatea scolara la care eram incadrata.De atunci o singura data am avut posibilitatea de a participa la examenul de definitivat,insa din cauza unor probleme personale nu m-am putut prezenta.In fiecare an particip la examenul de titularizare,insa anul acesta mi s-a spus ca nu mai pot sa ma inscriu la concurs deoarece a trecut perioada legala in care puteam sa dau definitivatul si drept urmare nu mai am voie sa ma inscriu.In aceste conditii risc sa raman fara catedra in anul scolar urmator. Ce pot face in acest caz?Ma mai pot inscrie la concurs?

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt profesoara de educatie tehnologica si sunt incadrata de 18 ani in invatamant.Nu am reusit pana acum sa dau examenul de definitivat deoarece in primii 4 ani de activitate am luat calificativul nesatisfacator la unitatea scolara la care eram incadrata.De atunci o singura data am avut posibilitatea de a participa la examenul de definitivat,insa din cauza unor probleme personale nu m-am putut prezenta.In fiecare an particip la examenul de titularizare,insa anul acesta mi s-a spus ca nu mai pot sa ma inscriu la concurs deoarece a trecut perioada legala in care puteam sa dau definitivatul si drept urmare nu mai am voie sa ma inscriu.In aceste conditii risc sa raman fara catedra in anul scolar urmator. Ce pot face in acest caz?Ma mai pot inscrie la concurs?

    RăspundețiȘtergere
  7. Titular la o scoala in Bucuresti doresc sa ma detasez la o alta scoala. 1. Care este procedura?
    2. Unde gasesc lista cu scolile?
    3. Fisa de evaluare este cea din 08.02.2013?
    4. Pot depune dosarul si sa nu aleg nici o scoala?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună ziua!Sunt educatoare titulară înscrisă la gradul didactic I.Sunt însărcinată (am 6 luni), săptămâna aceasta am depus lucrarea de grad, iar de la 1 septembrie vreau să intru în concediu de risc maternal.Vreau să ştiu dacă anul acesta şcolar voi mai putea susţine inspecţia finală.Menţionez că în prezent am 4 ani lucraţi de la gradul didactic II.
    Vă mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna ziua, sunt profesor titular detasat pe catedra unui suplinitor calificat care este in Cic, incepand din 1 o9 2013 .Ea se va intoarce in aprilie anul viitor . Daca eu nu mai am 2 luni, mai si iunie din anul acesta scolar , ma poate afecta la vechime si la plata concediului de odihna pe vara? Ce pot face in acest caz? Sa intru in concediu medical in aprilie? Va rog domnule Pop, sa-mi dati o solutie.vA multumesc

    RăspundețiȘtergere


  10. Today at 5:53 PM







    Buna ziua ,daca se poate si nu deranjez pe nimeni va rog sa-mi explicati cum este posibil ca la reducerea de activitate titulara care este pe maternitate sa fie scutita de a intra la concursul de dosare atata timp cat reducere de activitate nu este sinonim cu incetarea activitatii deci a se reduce un post inseamna a trece ca titular pe un alt post liber din invatamant?

    Din legea care prevede pastrarea postului pe perioada de maternitate se intelege ca aceea persoana nu are voie sa ramana fara post dar in invatamant reducerea nu este aceeasi cu demiterea ,atunci cum de este posibil asa ceva?

    Ajungem in acest fel cadre vechi cu vechime sa fim date la o parte dupa parerea mea intr-un mod gresit pentru ca nici mie nu-mi sunt respectate drepturile si am impresia ca in fata legii nu suntem egali iar asta presupune o discriminare.

    VA ROG FRUMOS SA-MI DATI UN RASPUNS ,INTENTIONEZ DE ALTFEL SA APELEZ LA UN AVOCAT PENTRU A ANALIZA CARE-MI SUNT POSIBILITATILE

    RăspundețiȘtergere