7 dec. 2012

Întrebări și răspunsuri


Am o intrebare in legatura cu diferentele salariale conf legii 221\2008 .Eu sunt
educatoare si in 2008 aveam gradul def si transa de vecheme 10-14.Nu stiu exact cati bani am de
primit.Luna trecuta in oct 2012 am primit 122 impozabil.Daca puteti sa ma ajutati.

 Potrivit O.U.G. nr. 19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază, salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează în două etape, respectiv cu 8% începând cu 1 iunie 2012, faţă de nivelul acordat pentru luna mai 2012 şi cu 7,4% începând cu 1 decembrie 2012 faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012. Cuantumul brut al salariilor de încadrare, al sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare aferent personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, care se stabileşte în conformitate cu prevederile Legii nr.63/2011, se majorează în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. De menţionat că potrivit Legii nr. 63/2011 cuantumul brut al salariului de încadrare pentru personalul didactic şi didactic auxiliar este cel prevăzut în anexele 2 şi 3b, după caz, iar prin contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă nu pot fi negociate salarii ori alte drepturi băneşti care excedează prevederile acestei legi.

Va rog foarte mult sa-mi spuneti si mie daca personalul nedidactic are dreptul la un spor si daca are ce proceduri exista pentru a-l lua.Stim ca exista un spor de penibilitate,praf,etc si cred ca ar fi normal sa-l ia pentru ca ei muncesc in conditiile cele mai grele legate de aceste probleme in scoli.Personalul auxiliar a luat acel spor pentru conditii toxice(ecran,etc) pe baza unor adrese facute.Normal este sa aiba si acesti oameni niste sporuri pt ca au si cele mai mici salarii.Va multumesc anticipat pentru un raspuns!

Salariul personalului  nedidactic este prevăzut de Codului Muncii şi este compus din salariul de baza, îndemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri şi se stabileşte prin negocieri individuale între angajator şi angajat.

Buna ziua,  sunt cadru didactic in invatamantul preuniversitar. Revin cu aceeasi intrebare la dumneavoastra acum cand a fost semnat CCM: "Am nascut anul acesta si nu am primit ajutorul de nastere, pot sa depun o cerere la unitatea unde profesez pentru a primi acesti bani?" Daca este posibil va rog sa imi oferiti informatii cu privire la ceea ce ar trebui sa contita aceasta cerere adresata unitatii.

Ajutorul material pentru nastere acordat din partea angajatorului se poate obtine numai daca acest lucru este prevazut in contractul colectiv de munaca.In caz contrar nu se poate beneficia de acest ajutor. In ce priveste cererea ,aceasta se adreseaza angajatorului (se inregistreaza la registratura) si va cuprinde solicitatarea de acordare a acestui drept.La cerere trebuie sa atasati si o copie a certificatului de nastere a copilului.Daca angajatorul nu da curs cererii dvs.si nu va acorda ajutorul pentru nastere aveti posibilitatea sa il actionati in justitie.


Este posibil ca dintr-un premiu dat de primarie de 250lei, sa mai luam rest de plata 137 lei pe fluturas se specifica urmatoarele: contributii angajator  54 lei; suma bruta cuvenita 1% aj. somaj angajat 0,5 %CAS angajat 10,5% asig.sanat. angajat 5,5% impozit 16% rest de plata 137 intrebare  ce reprezinta contributii angajator?

Legea nr. 294/2011 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012 şi Legea nr. 293/2011 a bugetului de stat pe 2012 mentioneaza ca de la 1 ianuarie 2012, contribuabilii care au personal angajat cu contract individual de muncă vor aplica cotele precizate mai jos:
"Pentru angajat:
- contribuţia individuală de asigurări sociale - 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă;
- contribuţia individuală de asigurări de sănătate - 5,5%;
- contribuţia individuală datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj - 0,5%."
Solicitati angajatorului dvs.sa va arate baza legala a felului in care a procedat



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MECTS.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs  pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii, la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

4 comentarii:

  1. BUNA ZIUA,VA ROG MULT SA-MI SPUNETI DACA COSILIUL DE ADMINISTRATIE IMPREUNA CU ,,,LIDERUL DE SINDICAT'' POT SISTA GRADATIILE DE MERIT,PENTRU CA NU SUNT BANI SUFICIENTI PENTRU SALARII.MII DE MULTUMIRI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gradaţia de merit este un bun salarial castigat in baza unei legi.Nici directorul si nici liderul de sindicat nu pot "sista" acordarea acestui drept.Daca , Consiliul de Adnministratie al unitatii, a dat o Hotarare in acest sens , pusa in practică prin Decizia Directorului, , ea este ilegala si prin urmare poate fi anulata cu usurinta in instanta.Banuiesc ca masura este provizorie pentru ca serviciul contabilitate nu a construit bugetul corect.Daca din motive obiective nu ajungeau banii, trebuia sa solicite din timp, rectificare la buget si lucrurile se rezolvau.

      Ștergere
  2. raclariu vasile08.12.2012, 09:21

    sunt unul din beneficiarii echivalarii studiilor cf omects 5553 seria 2 emis de dvs in calitate de ministru,puteti va rog sa faceti demersuri pe langa universitati sa-l aplice? ca am depus dosarul,si de la 1 nov trebuiau eliberate atestatele. suntem in 8 decembrie si nici inspectoratele nici la universitati nu se stie nimic.poate un ministru si viitor deputat sa aiba mai mult succes...

    RăspundețiȘtergere
  3. SUNT DIRECTOR GRADINITA SI AM DOUA COLEGE CARE AU NASCUT IN IANUARIE SI RESPECTIV, SEPTEMBRIE 2012.AU DEPUS FIECARE , IN LUNILE RESPECTIVE CERERE PENTRU ACEL PREMIU OFERIT PRIN CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA , LA NASTERE.AMBELE SUNT TITULARELE UNITATII SI AMBELE AU FOST ,ANTERIOR ,DETASATE LA ALTE SCOLI DREPT PENTRU CARE NU AM PREVAZUT BANI IN BUGET.DE ASEMENEA AMBELE AU NASCUT IN PERIOADA IN CARE CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA, ERA SUSPENDAT , IN SENSUL CA CEL VECHI ERA EXPIRAT IAR CEL NOU NU SE SEMNASE.AM INTREBAT AUTORITATILE LOCALE SI MI S-A SUGERAT SA SE DEA UNITATEA IN JUDECATA PENTRU O HOTARARE JUSTA.NU VAD CELE DOUA MAMICI CU PRUNCII IN BRATE LA JUDECATA PENTRU A OBTINE ACEST DREPT.ASTEPTAM UN RASPUNS DIN PARTEA DV. MULTUMIM!

    RăspundețiȘtergere