Ieri 3 iunie 2009 la intalnirea de la Ministerul Educatiei si Inovarii am avut sedinta de lucru in care reprezentantii ministerului ne-au prezentat grila pentru didactic auxiliar.
Reprezentantii FSLI au respins aceasta grila, si au cerut reasezarea ei, din mai multe considerente.:
- nu se respecta principiul "la studii egale drepturi egale". Astfel erau categorii cu studii superioare care aveau salarii de incadrare la debutanti mult diferite ( intre intre 1200 si 1380). La fel si la studii superioare de scurta durata si studii medii.
- difernta de salariu intre debutant si urmatoarea treapta de incadrare (promovare care se poate realiza in 6 luni) era dubla
- nu exista o corelare intre studii si salarii, astfel se ajungeau la anumite functii cei cu studii medii sa aiba un salariu egal cei cu studii superioare de la alte functii. Mai mult un debutant pe o anumita functie avea dublu fata de un debutant pe alta functie
- existau functii didactic auxiliare in care debutantul avea salariu mai mare decat personalul didactic de predare.
- inca nu era rezolvata problema invatatorilor pentru ca erau sub ceea ce era stabilit la Ministerul Muncii.
- trebuia avuta in vedere si grila de la nedidactic pe care o face Ministerul Muncii
Astfel toate observeatiile scrise o sa le inaintam MECI- cu aceste observatii si multe altele.
Voi reveni cu amanunte
Ma intreb cu se ocupa cei trei consilieri pe probleme de biblioteci din MECI? Oare chiar nu-i intereseaza pregatirea si perfomanta in bibliotecile scolare? Care ar mai fi motivatia sa se incadreze pe un astfel de post o persoana cu studii superioare , asa cum se prevede acum in regulamente? Deocamadta sunt mult mai multe biblioteci decat CDI-uri si profesorii documentaristi au statut aparte.
RăspundețiȘtergereReferitor la afirmatia "- existau functii didactic auxiliare in care debutantul avea salariu mai mare decat personalul didactic de predare." - de ce nu l-ar avea? Poate debutantul este un contabil,sau un informatician, are studii S, o raspundere f. mare - sal/achizitii etc, celalalta 3-4 laboratoare/conexiune retea. Cu ce sunt mai prejos decat pers.did de predare? Ca nu lucreaza cu elevii? Dar au norma de 40 h nu de 18, iar la ore supl sunt mai prost platiti decat cd. care au ore peste norma. Si plus de asta daca au sal mai mare si cotizatia la sindicat e mai mare decat a celorlalti, fapt care nu ii indreptateste pe liderii de sindicat sa le arate fara menanjamente unde le este locul, adica la coada, dupa did de predare. Fara a tine cont de studii, de performanta, de continua perfectionare etc. Vi se pare corect?
RăspundețiȘtergereSunt si eu de acord cu colegul de mai sus, un cadru didactic poate nu face pe jumatate munca cat face un didactic auxiliar, binenteles nu putem generaliza dar nu mi se pare corect ca un auxiliar cu studii superioare sa nu poata fi la egalitate cu un didactic de predare.
RăspundețiȘtergereDaca se pune problema ca un auxiliar cu studii superioare sa nu fie mai presus decit profesorul, atunci sa se faca si la auxiliar norma de 18 ore saptamanal.
RăspundețiȘtergereaceeași situație, și cu muncitorul calificat la întreținere...un singur om, face munca calificată în locul a 3 sau 4 oameni...nu se poate spune că este tamplaru, că este sudorul, că este electricianul, că este instalatorul, că este lăcătușul, etc. este un singur om, care le face pe toate...este o rușine să fie tratat și plătit aproape ca o îngrijitoare de curățenie...
RăspundețiȘtergereSi apoi ingrijitoarea ce vina are, de ce sa aiba sal.mic. Doamnelor, ganditi-va, mai ales Dvs, ca acasa toate "ocupam" acest post si deci stim ce implica pt 2-3...membrii dapai 50...Si pentru ele sporul de 10% dat cu atata retinere la un sal. de nimic este prea putin pentru cata mizerie indura pt. a asigura o paine fam. Si sa nu mai spunem ca uneori did.de predare le considera menajere clasei, nu se mai ridica o hartie de jos, se calca pe ea, se lasa paharele de iaurt pe mese, etc.
RăspundețiȘtergere"- existau functii didactic auxiliare in care debutantul avea salariu mai mare decat personalul didactic de predare. "
RăspundețiȘtergereAsa si?! am terminat si noi o faculte, muncim destul , asa ca nu vad de ce nu am avea sal mai mare decat un cadru didactic....
Chiar nu inteleg care e problema...sincer
sunt principii cerute de Minsiterul Muncii
RăspundețiȘtergereorcim grila finala o sa creeze multe nemultumiri
pentru colegul/ colega care a zis ca si la didactic auxiliar sa se faca norma de 18 ore / saptamana , cu respect ii atrag atentia ca didacticul auxiliar are 40 ore / saptamana , respectiv 8 ore / zi fata de personalul didactic de predare care are 18 ore / saptamana respectiv 3-4 ore / zi
RăspundețiȘtergerece diferenta este intre un invatator suplinitor care nu are concurs de titularizare in ultimii 3 ani si unul care are nota foarte putin sub 5 dar are 8 la suplinire .care este mai indreptatit pentru a ocupa un post de suplinitor.invatator.
RăspundețiȘtergere