20 sept. 2008

Încep controalele în chioscurile din scoli

Ieri, în cadrul unei videoconferinte cu prefectii din toatã tara, ministrul Sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, a dat ordin inspectorilor sanitari sã înceapã, de sãptãmâna viitoare, controalele în chioscurile, cantinele si blocurile alimentare din scoli. Inspectorii sanitari au mânã liberã sã aplice sanctiuni acolo unde se impune si chiar sã confiste orice marfã care nu e în acord cu ordinul privind alimentele nerecomandate în incinta unitãtilor de învãtãmânt. În primã fazã, însã, „vânzãtorii de obezitate” ar putea scãpa ieftin.
Începând de ieri, ordinul Ministerului Sãnãtãtii Publice, care interzice comercializarea produselor de tip fast-food în scoli, a intrat în vigoare. Orice chioscar din scolile maramuresene care va fi prins cu hamburgeri si cola pe tarabã va fi aspru sanctionat. În cãutarea celor care nu tin la sãnãtatea elevilor vor porni cei 15 inspectori sanitari din cadrul Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) din subordinea Autoritãtii de Sãnãtate Publicã (ASP) Maramures.

Verificãri pânã în 10 octombrie

Pentru a face munca inspectorilor sanitari mai usoarã, Eugen Nicolãescu a stabilit deja un calendar precis al controalelor. Conform spuselor sale, „ISS are la dispozitie cinci zile, între 22 si 26 septembrie a.c., pentru a pregãti etapele controlului ce vizeazã verificarea respectãrii ordinului privind lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor”. „Dupã elaborarea acestui plan, inspectorii sanitari vor controla comerciantii de alimente la chioscurile unitãtilor de învãtãmânt prescolar si scolar. De asemenea, inspectorii vor pregãti meniurile ce vor fi distribuite în blocurile alimentare si cantinele scolare, având drept ghid lista alimentelor nerecomandate.
Nu în ultimul rând, inspectorii sanitari vor verifica respectarea acestui ordin de cãtre firmele de catering cu care scolile au contract. Acolo unde se va impune, inspectorii vor retrage de la vânzare sau distributie alimentele neconforme si vor da avertismente, termene de remediere a situatiei si sanctiuni. Actiunea de control se va finaliza în data de 10 octombrie, iar rezultatele si concluziile inspectorilor vor fi transmise Ministerului în data de 14 decembrie a.c.”, a ordonat ministrul Sãnãtãtii.

Târgu Lãpus - singura zonã „neacoperitã”

Chioscurile maramuresene vor fi verificate de cei 15 inspectori sanitari din structura ISS Maramures. „De îndatã ce se va primi grila de control de la MSP, inspectorii maramureseni vor porni în control. Acestia vor acoperi întreg judetul. Avem inspectori si pe zona Bãii Mari, si pe zona Sighetului, si în Viseu. Singura zonã care rãmâne neacoperitã este Târgu Lãpus”, aratã Carmen Sima, director adjunct al ASP Maramures. Ea mai spune cã primele controale vor fi blânde, astfel cã sanctiunile si amenzile nu vor curge gârlã chiar din prima zi de control. „Desi ordinul vorbeste doar despre alimentele nerecomandate prescolarilor si scolarilor, aceste alimente sunt, cu certitudine, interzise în scoli si grãdinite. Cu sigurantã, însã, în prima etapã, inspectorii vor îndruma comerciantii spre respectarea ordinului. Se vor da termene de remediere a situatiei si se vor confisca alimentele neconforme. Dacã termenele nu vor fi respectate, se va trece si la aplicarea de sanctiuni si amenzi”, a punctat Carmen Sima. (Doina FERENT)

Sursa:http://www.glasulmaramuresului.ro/social.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare