Un profesor debutant câştigă în România un salariu lunar net de 700 de lei net, adică aproape jumătate din venitul mediu. De altfel, majoritatea dascălilor câştigă mai puţin decât salariul mediu pe economie, care în primele patru luni ale anului a ajuns la 1200 de lei net. Salariile foarte mici din învăţământ îi determină pe profesori să renunţe la catedră şi să o ia de la capăt într-o altă meserie, mai bine plătită.
Vezi Galerie Articol
Dintre profesorii debutanţi, cei mai câştigaţi sunt cei care au şi ore de dirigenţie. Ei au în plus aproximativ 100 de lei lunar şi câştigă aproape un salariu mediu net pe economie.
Abia după 40 de ani la catedră, dascălii ajung să aibă un salariu de 2.000 de lei brut. Cu tot cu sporuri ei pot să primească 2.500 de lei, însă doar pe hârtie. După ce şi-au plătit impozitele la stat, profesorii cu vechime ajung, de fapt, acasă cu 1.800 de lei, adică doar cu 600 de lei mai mult decât salariul mediu net.
Cel mai prost plătiţi, cu mult sub media naţională sunt învăţătorii debutanţi. Salariul nu depăşeşte sub nici o formă 900 lei pe hârtie. Învăţătorii cu 40 de ani vechime pot ajunge să primească 1.570 lei brut.
Profesorii se plâng că şi sporurile salariale sunt foarte mici. Doar 15% dintre dascălii cu vechime primesc anual sporuri de merit, care valorează 15 procente din salariul de bază. Mai sunt şi gradaţiile de merit, care se acordă pentru un sfert dintre profesorii cu vechime. Aceştia primesc lunar cu 25 la sută din salariul de bază pe o perioadă de patru ani. Mai există şi un spor pentru manuale, pe care îl primesc toţi profesorii calificaţi. Acesta se acordă anual şi are o valoare de 100 de euro.
Sursa: Realitatea TV
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu