18.11.2007
Ministrul Cristian Adomniţei a asigurat cadrele didactice din Vatra Dornei că, în 2008, creşterea salarială va fi de 100%, comparativ cu anul de referinţă 2004. Ministrul le-a spus celor prezenţi, sâmbătă, 17 noiembrie, la Vatra Dornei, că, aşa cum Guvernul şi-a respectat promisiunea de a creşte salariile până în 2007, aşa se va întâmpla şi în cursul anului 2008. Un argument în acest sens este că din 2004 până în 2007 Guvernul condus de premierul Călin Popescu-Tăriceanu a majorat veniturile cadrelor didactice de trei ori mai mult, astfel: 101,8% pentru conferenţiari, lectori asistenţi preparatori, cu 50,6% pentru profesori universitari, cu 89% pentru cadrele didactice cu grad I şi cu 79,2% pentru alte categorii de personal.
„Ştiu că salariile reprezintă o motivaţie foarte importantă pentru dumneavoastră şi nici eu, nici Guvernul pe care-l reprezint, nu suntem imuni la această necesitate. Vom face toate eforturile în acest sens, iar negocierile cu sindicatele vor avea loc cât de curând", a spus ministrul.
La întâlnirea din Vatra Dornei, ministrul Cristian Adomniţei le-a explicat celor prezenţi că descentralizarea sistemului de învăţământ, preconizată în noul proiect de legi ale educaţiei, va determina plusvaloare atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Printre paşii care vor sta la baza descentralizării sunt finanţarea pe elev, schimbarea structurii anilor preuniversitari obligatorii - de la clasa pregătitoare, până la clasa a IX-a, de gimnaziu -, schimbarea sistemului de admitere şi evaluare a elevilor, încurajarea educaţiei timpurii.
Ministrul Educaţiei a mai făcut un apel către cadrele didactice prezente să aibă grijă de propria şcoală, de banii primiţi de la MECT, care trebuie folosiţi, altfel ei vor fi retraşi, iar perdanţii vor fi copiii.
„Vreau să facem din şcoală un loc atât de atrăgător - prin condiţiile de cazare, clase, materiale didactice şi pregătirea resursei umane - încât atât copiii, cât şi părinţii lor să înţeleagă cât de important e să se educe. Cele mai multe cazuri de abandon se înregistrează la sfârşitul clasei a VIII - a. Sunt mai multe cauze - sărăcia, faptul că părinţii nu mai au cum să-i întreţină şi-i trimit la muncă sau pentru că elevul pică examenele. De aceea, vreau să facem campusuri, de aceea le dăm bani prin programul «Bani de liceu», de aceea schimbăm sistemul de intrare la liceu. Prevenirea abandonului şcolar, în aceste condiţii, nu mai este doar responsabilitatea părintelui, ci a noastră - a mea, a dvs., a societăţii în general. Dacă un copil de7 ani nu vine la şcoală, atunci vina este exclusiv a noastră, a tuturor, pentru că nu facem eforturi suficiente să-l ajutăm", a precizat ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei.
BIROUL DE PRESĂ
Sursa www.edu.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu