11 nov. 2007

Liderii de sindicat se lupta in orgolii

Liderii de sindicat se lupta in orgolii



Reprezentantii sindicatului iesean condus de Gheorghe Isvoranu ii ataca dur pe reprezentantii Federatiei Educatiei Nationale, pe care-i acuza de dezinformare. Acestia din urma spun ca de fapt celelalte sindicate doresc stoparea migratiei liderilor catre Federatie.

Vestea cistigarii in instanta a salariului de 800 de lei pentru cadrele didactice cu studii superioare a incins spiritele in toate sindicatele nationale. Cum era si de asteptat, nici Federatia Sindicatelor „Spiru Haret“, reprezentata la Iasi prin Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP), nu s-a lasat mai prejos, acuzind ca propaganda Federatiei Educatiei Nationale (FEN) este o „miniciuna sfruntata“. „USLIP dezaproba maniera FEN de a induce in eroare opinia publica referitor la cistigarea procesului privind salariul de 880 de lei pentru dascalii cu studii superioare. Ar fi fost bine sa-l fi cistigat, ne-am fi bucurat si noi, dar nu e asa. Doar FSLI Dolj, printr-un noroc, a cistigat. Astfel de tehnici de manipulare nu fac decit sa creeze o stare tensionata printre cadrele didactice“, a spus Laviniu Lacusta, vicepresedinte al USLIP. Cu toatea acestea, de mai bine de citeva zile, sefii FEN sustin prin toate mijloacele media victoria de netagaduit. „Potrivit deciziei instantei, profesorii vor primi diferenta de bani pentru perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2007, pina la acoperirea sumei de 880 de lei“, se arata intr-un comunicat FEN. Pe de alta parte, nici Ministerul Educatiei nu a recunoscut, decit pentru Dolj, cistigarea celor 880 de lei. „FEN a cerut în instanta doar sa i se recunoasca dreptul de a purta negocieri pentru stabilirea fondurilor necesare asigurarii salariului minim garantat prin Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national 2007-2010 pentru personalul din învatamint cu studii superioare. Curtea de Apel a recunoscut acest drept al FEN“, spun reprezentantii din minister.

„Sindicalistii vor sa opreasca migratia dascalilor catre FEN“

„În ultima perioada asistam la o actiune concertata din partea FSLI (o alta federatie nationala) si FS «Spiru Haret» prin care încearca sa se stopeze migrarea masiva a salariatilor din învatamint catre FEN“, spune Catalin Croitoru, presedinte FEN. In replica, liderul de la Iasi asigura ca pina in prezent nici un membru al USLIP nu a cerut mutarea catre alt sindicat. „Fiecare se duce si vine unde vrea, nu le impunem nimic, dar asemenea cazuri de migratie nu exista“, precizeaza vicepresedintele USLIP.



--------------------------------------------------------------------------------

OCTAVIA DUMITRA
Sursa:www.jurnaluldeest.ro

Dascălii cotizează la sindicat şi obţin minciuni



Lupta sindicatelor pentru banii profesorilor pare o făcătură. La sfârşitul săptămânii trecute, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) se bătea cu pumnii în piept că au obţinut în instanţă o sentinţă împotriva Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) şi Guvernului României, pentru acordarea diferenţelor salariale dascălilor în valoare de circa 90 de lei lunar. Ministerul Educaţiei vine însă cu o nouă versiune asupra a ceea ce s-a întâmplat în instanţă şi acuză sindicatele de dezinformare.

Ministerul Educaţiei nu recunoaşte dreptul
profesorilor la salariul minim de 880 de lei
„FEN nu a câştigat dreptul de a obliga MECT la plata salariului minim de 880 de lei pentru profesorii cu studii superioare. În urma dezinformărilor care au apărut în ultimele zile în mass-media în legătură cu sentinţa pronunţată la Curtea de Apel Bucureşti, precizăm că FEN a cerut în instanţă doar să i se recunoască dreptul de a purta negocieri pentru stabilirea fondurilor necesare asigurării salariului minim garantat prin Contractul Colectiv de Muncă unic la nivel naţional 2007-2010 pentru personalul din învăţământ cu studii superioare. Curtea de Apel a recunoscut acest drept al FEN, însă sentinţa de la Curtea de Apel poate fi atacată prin recurs de către MECT, deoarece aceasta nu este definitivă şi irevocabilă. Ca urmare a celor precizate, dreptul câştigat, momentan, în in-stanţă de către FEN nu se referă la salariul minim de 880 de lei pe care ar urma să-l acorde MECT profesorilor cu studii superioare din învăţământul preuniversitar, deoarece nu acesta a fost obiectul cererii FEN. FEN a cerut doar recunoaşterea dreptului de a negocia”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Educaţiei.
Am încercat să-l contactăm pe Florin Dobrescu, vicepreşedintele FEN, însă telefonul acestuia – precum şi toate cele afişate pe site-ul FEN – au fost suspendate.





Autor: Liviu CIOINEAG Data: 07 nov 2007

http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=37644

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu