15 iul. 2013

Întrebări și răspunsuri 15.07.2013

Lucrez in invatamant ca ingrijitor. As vrea sa stiu daca este corect ca sporul de vechime sa fie introdus in salariu. Am un salariu de 846 lei cu tot cu spor. Deci, salariul meu este de 675 lei plus 25% spor. Mi s-a spus ca nu mi se da minimul pe economie pentru ca deja l-am depăsit:

Din păcate nu există o legislație în ce privește salarizarea personalului nedidactic din învățământ și astfel se aplică prevederile generale, respectiv Codul Muncii care nu prevede obligativitatea acordării sporului de vechime. Sper ca în următoarea lege de salarizare să fie reglementată și modalitatea de stabilire a personalului nedidactic.

Vă rog, spuneți-mi și mie care poate fi componența unei încadrări, a unui profesor, care conform curriculumui școlar poate preda efectiv la clasă dar poate avea și ore de instruire practică(XI,XII) Este corect ca o parte dintre profesori să aibă în încadrare doar cîteva ore de predare efectivă( din 18 dor 8) iar restul ore de pregătire practică pe care le efectuiază grupat doar câteva săptămâni pe parcursul întregului an școlar? Vă rog, cui trebuie să mă adresez pentru a prezenta această situație spre a fi rezolvată corect.

Cel mai indicat este să vă adresați Ministerului pentru a lămuri această situație.

Va deranjez din nou...cine ne poate spune daca dosarle noastre depuse pentru echivalarea studiilor sunt undeva, cat mai dureaza sa primim echivalarea si daca avem sanse sa fim si salarizati. Nu-mi citati din lege, pentru ca am citit raspunsurile dvs anterioare: cei care au obtinut echivalarea...ok, eu si alti cativa am depus dosarele la timp la ISJ IASI si nu am primit niciun rapuns de aproape 2 ani..mentionez ca indeplineam criteriile

Cunosc situația dvs. și încerc să obțin o lămurire și un răspuns pentru dvs. din partea Ministerului.

Va rog sa ma lamuriti: de ce trebuie sa ne ocupam noi, cadrele didactice de tot ceea ce inseamna acte in programul "Cornul si laptele" (facturi, tabele, chitante, calcule, situatii)..Da, putem refuza, dar cand esti rugat si parca n-ai incotro, si te gandesti ca cineva trebuie s-o faca...si e o munca de cate va minute bune pentru fiecare zi, analize medicale, rapoarte...etc

Așa cum ați specificat și dvs. nu aveți această obligație. Diretorul unității de învățământ ar trebui să răspundă sau să delege această sarcină.

As dori sa stiu cate zile de concediu de odihna ar trebui sa aiba un inginer administrator de retea. Sotul meu ramane cu foarte putine zile de concediu din cauza Bac-ului, unde nu poate fi platit pentru 2 functii si este obligat sa -si ia zile din concediu.

Conform Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar „Pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic concediul de odihnă se acordă în funcţie de vechimea în muncă, astfel:
    - până la 5 ani vechime - 21 de zile lucrătoare;
    - între 5 şi 15 ani vechime - 24 de zile lucrătoare;
    - peste 15 ani vechime - 28 de zile lucrătoare”.
„Personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar între 5 şi 10 zile lucrătoare, potrivit legii. Durata exactă a concediului suplimentar se stabileşte în comisia paritară de la nivelul unităţii/instituţiei prevăzute în Anexa nr. 4”. 

Am abolvit cursurile Universitatii Spiru Haret, promotia 2009. Dupa cum bine stiti, au fost probleme cu eliberarea diplomei de licenta, asa ca am intentat proces facultatii si in 28 mai 2013 am castigat , hotarare definitiva si irevocabila. Am dus la scoala hotararea si am intrebat cand voi fi platita cu studii superioare, deoarece avocata ne-a spus ca in baza acelei hotarari, se poate schimba salarizarea.Conducerea scolii mi-a zis ca vor sa vada diploma, asa ca am asteptat sa fie eliberata. Aceasta s-a intamplat in 27 iunie 2013.Juristul inspectoratului mi-a zis ca nu poate sa ne plateasca decat incepand cu 1 iulie 2013, pentru ca diploma a fost eliberata la sfarsitul lunii iunie.Apoi m-au anuntat ca plata se va modifica incepand cu 1 sept. 2013, deoarece salarizarea lunilor iulie si august se calculeaza altfel, fiind luni de concediu si trebuie sa fie o medie a ultimelor trei luni lucrate. Am citit si eu Codul Muncii, art 145, alin.1, si acolo intr-adevar scrie de ultimele trei luni, dar se iau in calcul sporurile permanente. Intr-o postare de pe un forum al sindicatului nostrum, dar la alt judet se dadea exemplu modul in care se calculau inainte gradatiile de merit, incepand cu luna iulie. Intrebarile mele sunt:
         1. Cum este corect? Sa fiu platita ca profesor  incepand cu luna iunie( deoarece hotararea definitiva si irevocabila are data 28 mai 2013), cu luna iulie( asta daca se tine cont de data eliberarii diplomei, 27 iunie 2013) sau incepand cu 1 sept?
         2. Tinand cont de faptul ca incepand cu luna sept 2011 pana in luna iunie 2013 am fost platita ca invatator, cum voi recupera sumele de bani reprezentand diferenta de salarizare invatator-profesor?

1. Consider că trebuie să fiți încadrată, respectiv plătită cu studii superioare cel puțin de la data rămânerii definitive și executorii a hotărârii judecătorești.
2. Dacă nu vi se va face încadrarea, respectiv plata retroactivă, doar printr-o nouă hotărâre judecătorească veți putea obține aceste diferențe salariale.

Sunt educatoare( titulara). Am absovit in 2008 liceul pedagogic, filiera vocationala, profil pedagogic, specializarea invatator- educatoare, iar in 2011, am absolvit cu diploma de licenta, la Universitatea din Craiova, Facultatea de Stiinte Sociale, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene. In urma acestor forme de invatatamant absolvite ocup functia de institutor, cu toate ca la alte scoli colegele mele cu aceleasi studii ocupa functia de profesor pentru invatamant prescolar. Am inaintat un memoriu M.E.N. de la care inca nu am primit raspuns, cu toate ca au trecut 30 zile. Am facut un memoriu si Inspectoratului Dj de la care am primit un raspuns favorabil( trebuie sa fiu incadrata ca P.I.P pe baza O.U.G. 92/2012) pe care l-am inaintat d-lui Director, dar dumnealui refuza sa ma incadreze,considerand asta o ilegalitate

Conform OUG nr. 92/2012 „Absolvenţilor liceelor pedagogice, filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţătoreducatoare, ai şcolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor şcoli echivalente, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, li se recunoaşte îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe baza diplomei de licenţă”. Interpretarea se face în ce privește ultima parte a enunțului. Astfel, MEN este cel mai în măsură să vă lămurească. Și eu susține că nespecificându-se faptul că diploma de licență trebuie să fie în specialitate puteți fi încadrată ca profesor pentru învățământul primar.

Sunt cadru didactic la o scoala si vreu sa va intreb daca directoru scolii are puterea de a hotari absolut totul in scoala si a face doar ce vrea ea sau CA hotaraste cum se face? cine e organul de conducere pana la urma?

Conform Legii educației naționale „Unităţile de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică sunt conduse de consiliile de administraţie, de directori şi de directori adjuncţi, după caz. În exercitarea atribuţiilor ce le revin, consiliile de administraţie şi directorii conlucrează cu consiliul profesoral, cu comitetul de părinţi şi cu autorităţile administraţiei publice locale”.

Buna ziua, sunt profesor titular, in perioada 1 septembrie 2012 - 31 decembrie 2012 am fost in concediu post si prenatal, apoi de la 1 ianuarie 2013 am intrat in concediu crestere copil, pentru perioada sept-dec nu am dreptul la bani de concediu?

Pentru perioada lucrată aveți dreptul la zile de concediu de odihnă calculate proporțional cu zilele lucrate, iar pe perioada desfășurării concediului de odihnă aveți dreptul la indemnizația de concediu calculată conform legii. Nu vă pot fi plătite zilele de concediu fără a le efectua decât în cazul încetării contractului de muncă, nu și în cazul suspendării lui.

Va prezint situatia mea: in anul 2012 am obtinut media la titularizare 8,71; am prins un post titularizabil; insa nu am definitivatul, urmand ca in aceasta luna sa-l sustin. Astfel, am reusit sa ma titularizez partial (doar in baza mediei din 2012)? Daca nu voi reusi la definitivat si doresc acest post trebuie sa ma prezint si la titularizare pentru a avea intaietate si pentru a-l obtine?

Dacă ați ocupat un post titularizabil în 2012, iar pe decizia dvs. scrie titular, dar nu ați încheiat contract pe perioadă nedeterminată pentru că nu aveți definitivatul, rămâneți titular pe postul respectiv fără a trebui să mai dați examen anul acesta și vi se va transforma contractul din contract pe perioadă determinată în contract pe perioadă nedeterminată când veți avea definitivatul.

Sunt titulara de 5 ani la o scoala gimnaziala din judetul Botosani. Din motive personale sunt nevoita ca din toamna sa imi mut domiciliul intr-o localitate din judetul Iasi. Mentionez ca nu pot sa fac naveta de la viitorul domiciliu pana la scoala unde sunt titulara deoarece distanta e foarte mare.  Se mai poate face in acest moment o detasare? Sa imi iau concediu fara plata un an scolar? Sunt disperata sa gasesc o solutie. Ce ma sfatuiti?

Există următoarea etapă în Calendarul de mobilitate:
„înregistrarea, la inspectoratele şcolare, a cererilor de înscriere, însoţite de documentele solicitate în acestea, pentru cadrele didactice care solicită completarea normei didactice, detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată, continuitate pentru detaşare la cerere, respectiv detaşare la cerere prin concurs sau concurs specific, precum şi a candidaţilor care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014 şi a celor care solicită angajare pe perioadă determinată în baza mediilor/notelor de la concursul din sesiunea 2012, de la concursul din iulie 2011 sau de la de la concursul din iulie 2010;  verificarea şi avizarea dosarelor de către comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi consilierul juridic al inspectoratului şcolar; Perioada: 16-20 august 2013”

Am un coleg ce a terminat Pedagogie muzicala la Spiru Haret in anul 2007, forma de invatamant ID. Acum a initiat proces pentru a ataca actul administrativ(tabelul) in care apare inscris la examenul de titularizare la rubrica cu studii necorespunzatoare postului. Dupa finalizarea acestui demers problema diplomei este solutionata pentru totdeauna sau este nevoie sa initieze un alt proces? Daca procedura initiata nu este corecta, atunci care ar fi pasii ce trebuie urmati in situatia de fata?

Este nevoie de o hotărâre judecătorească prin care să îi fie recunoscute studiile, să i se elibereze diploma (dacă nu i s-a eliberat) și să îi fie recunoscută aceasta. În acest caz nu va mai avea probleme pe viitor. 



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.



4 comentarii:

  1. http://www.petitieonline.com/signatures/promovarea_examenului_de_definitivat_cu_nota_7/
    Oare se mai poate schimba ceva?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara! Am si eu o nelamurire in legatura cu concediul fara plata. Sunt profesor titular la 2 scoli gimnaziale( 9+9 ore) si vreau sa solicit concediu fara plata pentru 1an de zile la una din scolile la care predau, fara sa-mi pierd titularizarea. Din ce am citit mai sus, nu am inteles daca cerere mea de concediu trebuie facuta la scoala sau la inspectoratul scolar. Mentionez ca motivul pentru care vreau sa solicit concediul fara plata pt 9 ore este ca sunt inscris la o a doua facultate .
    Multumesc!cristian83

    Mesaje: 1
    Membru din: 20 Mai 2009 09:28
    Mesaj privat

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara! Am si eu o nelamurire in legatura cu concediul fara plata. Sunt profesor titular la 2 scoli gimnaziale( 9+9 ore) si vreau sa solicit concediu fara plata pentru 1an de zile la una din scolile la care predau, fara sa-mi pierd titularizarea. Din ce am citit mai sus, nu am inteles daca cerere mea de concediu trebuie facuta la scoala sau la inspectoratul scolar. Mentionez ca motivul pentru care vreau sa solicit concediul fara plata pt 9 ore este ca sunt inscris la o a doua facultate .
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lucrez in invatamant sunt ingrijitor la un Colegiu in Brasov , am salariul de 675 brut , as vrea sa sstiu de ce vechimea mea este inclusa in salariul de baza , si de ce nu beneficiem si noi de salariul minim pe economie actual de 800 roni , de ce nu ni se aplica si noua vechimea separat ca personalului didactic din invatamant , as vrea sa stiu si daca recent s/a facut vre/o modificare de salarizare a personalului nedidactic din invatamant , unde pot sa ma adresez pentru rezolvarea acestei probleme , mentionez ca in mana primesc 601 Ron cu vecimea de 25% cu tot , cred ca nu este normal asa , as vrea sa stiu cum pot guvernantii sa traiasca o luna de zile cu un salariu ca acesta , sa/si plateasca darile si sa creasca doi copiii , si sa le ramana si de mancare.

    RăspundețiȘtergere