6 iul. 2013

Bacul nostru-Mic îndreptar pentru elevi, părinţi, profesori şi poliţişti

În ultimele zile am fost invitat la mai multe emisiuni de televiziune ce au avut ca subiect problemele din şcoala românească şi pentru că în astfel de emisiuni nu reușești să-ti susții ideile până la capăt , am ales această cale să vă prezint punctul meu de vedere faţă de cele întâmplate în ultimele zile într-un liceu din capitală. 

Conform procedurii poliţia a acţionat corect (în cazul în care au avut mandat de aducere), a invitat elevii, martorii unei anchete în desfasurare, la discuţii, iar aceștia trebuiau să fie izolaţi pentru a nu se influenţa între ei.

Am asistat la o premieră: audierea a sute de liceeni într-un caz de corupție, elevi care susțineau un examen de bacalaureat, de părinți emoționați și stresați care îi așteptau, zile cu mare încărcătură emoțională, lucru ce, dupa parerea mea, trebuia luat în calcul.

Măsuri ca: parcarea autobuzelor în curtea şcolii, invitația adresată părinţilor aflați în spatele gardului să-și sune copiii la telefon și să constate ca le răspunde altcineva, intervenţia purtătorului de cuvânt al poliției,  nu au făcut decât să crească tensiunea, determinând intervenția prim-ministrului, părinte şi domnia sa,  într-o anchetă în desfăşurare.

Toate astea şi comentariile, exagerate sau nu,  pe baza celor petrecute, nu fac decât să ne şubrezească încrederea  în cei care trebuie să vegheze la siguranţa noastră.

Prin implicarea serviciilor anticorupţie ale statului român în urmarirea unor profesori, activitatea lor e aruncată în derizoriu,  însă ce mi se pare cel mai grav este că în aceste zile s-au adus din nou grave jigniri şcolii româneşti. Problemele sistemului de învățământ sunt reale, lipsa interesului faţă de sistemul educaţional a dus la instalarea haosului care a creat reţele paralele funcţionale.

Un lucru este cert: Legea Educației Naționale se cere modificată cât mai repede!
Și când spun modificare, mă refer la introducerea obligativității admiterii la liceu; a bacalaureatului diferențiat; admiterea la facultate prin examen; sancțiuni: cu amendă pentru părinți, cu excludere din sistemul de învățământ pentru profesori. Și să nu uităm de problemele eterne ale învățământului precum finanțarea corespunzătoare a învățământului, programele școlare, manualele standardizate evaluării, statutul cadrului didactic, formarea corpului profesoral în baza noilor programe,organizarea concursurilor pentru funcţiile de conducere, (http://liviumarianpop.blogspot.ro/2012/08/sistemul-invatamantului-preuniversitar.html)

Toate acestea trebuie armonizate în viitoarea Lege a Educației Naționale pe care Senatul României să o adopte anul acesta.

Lupta pentru îndreptarea Şcolii trebuie dusă până la capăt, cu fermitate şi fără abuzuri, altfel elevii vor scrie şi ne vor preda Manualul de dat-luat spaga!


4 comentarii:

  1. Cu siguranta ca problemele de la liceul din Bucuresti erau vechi si bine cunoscute de cei din ISJ, care aveau obligatia sa ia masuri pentru a evita acest zel al politiei
    Sa nu uitam ca rolul politiei este si acela de prevenire. Anul trecut prin participarea reprezentantilor CC al MEC au fost ca si inexistente cazurile de fraudare a BAC-ului, anul acesta expertii CC au fost lasati la vatra, pentru ca MEC-ul sa faca economii sau sa se faca de rasu-plansu?

    RăspundețiȘtergere

  2. VA DORIM SUCCES IN REALIZAREA ACESTOR PROIECTE !

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, să se dea examen la liceu şi facultate pt a se face o selecţie corectă (aşa cum a fost mai demult)...Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru toate prezentele la diversele canale de televiziune. Imi place sa cred ca nu ai plecat din federatie.Iti doresc succes in tot ceea ce intreprinzi si putere de munca!

    RăspundețiȘtergere