11 apr. 2013

Întrebări și răspunsuri 11.04.2013 (2)

Colega mea, lucreaza la noi in gradinita din anul 2006 si in urma concursului de titularizare din anul 2012 a luat nota peste 7 (nu stiu exact cat, poate chiar 8 dar sigur e peste 7 ), datorita faptului ca in gradinita nu s-a aprobat grupa anteprescolara a fost nevoita sa ia un alt post in sedinta publica, pentru orice eventualitate, intr-o localitate apartinatoare orasului. In momentul in care s-a aprobat grupa anteprescolara s-a infiintat un post pe care a fost numita de catre inspectorat in urma cererii d-nei director si al parintilor pe principiul continuitatii in data de 17.09.2012 (data la care s-a infiintat postul respectiv si pe care are decizie). In momentul de fata unitatea noastra dispune de posturi titularizabile si Livia, colega mea in baza articolului 253 din len. s-ar titulariza la noi in unitate intrucat este foarte dorita de catre toata lumea (director, colege, parinti, copii, este educatoarea fiului meu). Care este parerea dvs, a unui specialist, in legatura cu cazul prezentat si ce s-ar putea face pentru solutionarea acestuia?

Metodologia prevede ca o condiție pentru ocuparea postului conform art. 253 ca acesta să fi fost obținut în ședință publică înaintea începerii anului școlar 2012-2013.

Aş dori să-mi răspundeţi dacă pentru titularizare art 253 se poate folosi nota din 2009 pentru profesor gimnaziu. Menţionez că postul ce este vizat a fost repartizat prin continuitate la 2 cadre didactice la una pe baza notei din 2010, iar la cealaltă pe baza notei din 2011. Cel care a fost repartizat pe baza notei din 2011 are nota  8,50, cel care a a fost repartizat pe baza notei din 2010 are 8,10. Poate folosi cel care a fost repartizat pe baza notei din 2010, nota din 2009, 8,90? 

Se ia în considerare nota în baza căreia a ocupat postul în anul școlar 2012-2013.

Cu respect va adresez urmatoarea intrebare:sunt profesor inginer discipline tehnice,am dat examen de titularizare 2012 am luat 6,15 iar in 2009 am obtinut 8,05.Cu schimbarile acestea din legea nr.1, art.253 pot obtine continuitate in baza notei din 2009?

Puteți obține postul dacă are viabilitate de 4 ani, nu este ocupat în etapele anterioare ale mobilității, aveți avizul consiliului de administrație și l-ați ocupat în 2012-2013 în baza notei obținută în 2009.

Sunt profesor de turism in 2 licee in unul am 10 ore si in celalat 8 ore. In liceul unde am 8 ore un titular isi ia transferul pe 12 martie .Indeplinind toate conditiile pt a fi titular cu articolul 253, as putea ocupa acel post ca titular prin depunerea dosarului in perioada 15-17 aprilie? Daca nu, macar il pot lua la continuitate?

Puteți participa la etapa de modificare a contractului de muncă, respectiv titularizarea conform art. 253.

De 2 ani sunt titulara cu 12 ore. Anul acesta am tot 12 ore si 6 ore vacante completare in alta scoala, pt. 1 an de zile, in mediul urban. Pot participa la pretransfer sa iau 6 ore si sa las orele de la completare? Sau cum as putea proceda sa iau cele sase ore vacante pe decizia de titular pentru a scapa  de dosarul completare an de an? Catedra intreaga pe disciplina pe care predau, nu exista, doar cateva ore .

Ati putea participa la etapa de pretransfer pentru a obține 6 ore titularizabile.

Colegul X a obtinut nota 7,25 la titularizare 2009. Nu a obtinut post de titular, dar a fost repartizat ca suplinitor pentru anul scolar 2009-2010. In anul 2010 a participat din nou la titularizare, dar a obtinut nota 6. A primit continuitate si in anul scolar 2010-2011 pe postul respectiv. In cursul anului scolar 2010-2011 a fost titularizat pe postul pe care activa ca suplinitor cu aprobarea Consiliului de Administratie, conform art. 253 in baza notei obtinute in anul 2009. Mentionez ca postul respectiv a devenit in cursul anului 2010-2011 viabil pe 4 ani. In acest moment ii este contestata titularizarea pe motiv ca nota din anul 2010 a anulat nota din 2009.S-a procedat corect in acest caz sau contestatorul are dreptate? 

Conform OMEC nr. 5885/2009 privind mobilitatea în anul școlar 2010-2011 „Cadrele didactice calificate cu statut de suplinitorparticipante la concursul naţional deocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din iulie 2008/concursul organizat pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţele nominalizate în Hotărârea de Guvern nr. 1942/2004, sesiunea iunie-iulie 2008 şi/sau concursul din 15 iulie 2009 care au obţinut minimum nota 5,00 (cinci) în specialitatea postului, au fost repartizate pe posturi didactice/catedre vacante/rezervate prin suplinire începând cu 1 septembrie în şedinţă publică potrivit Calendarului, au avizul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, au calificativul "Foarte bine" şi mai au cel puţin jumătate de normă în specialitate, pot solicita continuitatea pe post/catedră. ... Pentru a putea fi repartizate prin continuitate la suplinire, în baza notelor din iunie-iulie 2008 sau iulie 2009, cadrele didactice care participă şi la concursul din iulie 2010 trebuie să obţină minimum nota 5,00 (cinci) la disciplina corespunzătoare postului didactic/catedrei solicitat(e) pentru continuitate”. Prin urmare, cotinuitatea în anul școlar 2010-2011 a fost obținută legal.
Conform Instrucțiunii nr. 3/2011 a MECTS „Începând cu data de 1 septembrie 2011, poate deveni titular pe postul didactic/catedra  ocupat(ă) prin suplinire într-o unitate sau două unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, în anul şcolar 2010 - 2011, în condiţiile alin. (1), cadrul didactic calificat care, la data solicitării, îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii specifice: 
 a) a fost repartizat în anul şcolar 2010 - 2011 la nivelul unui singur judeţ/municipiului Bucureşti pe un post didactic/o catedră vacantă/rezervată prin suplinire, continuitate pentru suplinire sau ca suplinitor cu post redus, în una sau două unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, în baza notei de cel puţin 7 (şapte) obţinute la unul dintre concursurile de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar de stat susţinute în specialitatea postului didactic/catedrei, în iulie 2010, iulie 2009 sau iunie - iulie 2008, în şedinţă publică organizată până la data începerii cursurilor anului şcolar 2010 - 2011”.
Astfel, persoana a beneficiat de continuitate pentru suplinire în baza notei obținută în 2009 și nu în baza notei din 2010. Nota din 2010 se în considerare ca o condiție secundară, dar nu este nota în baza căreia a obținut continuitate. Consider că titularizarea a fost acordată, respectiv dobândită conform prevederilor legale.

Sunt profesoara suplinitoare. Dau concurs de titularizare în 2013 (pentru ca ultimul concurs l-am dat în 2010). Vreau sa rămân însărcinata în toamna lui 2013 și sa îmi iau cei doi ani de concediu creștere copil 2014 -2016. Care sunt variantele de a ma putea întoarce pe aceleași ore pe care sunt în prezent?

Am înțeles că participați la concursul de titularizare anul acesta. Dacă obțineți post pe durata nedeterminată, respectiv titularizabil nu aveți nicio problemă. Dacă obțineți post pe perioadă determinată va trebui să participați la etapa de continuitate anul viitor.

Va rog din suflet daca puteti sa ma ajutati cu un raspuns.Am la o scoala 9 ore specializarea lb si lit romana(ore ocupate in sedinta publica,nota 7.75).tot la aceasta scoala mai sunt 18 ore ale unui titular(in prezent ocupate tot de un supinitor) care se pretansfera.Pot sa-mi depun cerere pentru a ma titulariza cu art 253 pe acest post?si daca colega mea isi depune si ea cerere care vor fi criteriile de departajare?

Întrucât ați ocupat doar o fracțiune de normă ați putea să vă depuneți cerere în vederea titularizarii. Pentru departajare se aplică prevederile conform cărora „prioritate la ocuparea postului didactic/catedrei are cadrul didactic cu domiciliul în localitatea în care solicită postul didactic/catedra. În situaţia în care domiciliul nu conduce la departajare, pentru departajare se va lua în calcul nota cea mai mare de la concursul/concursurile susţinute în iunie-iulie 2008, iulie 2009, iulie 2010 şi/sau iulie 2011.  

Mi-am depus dosarul de pretransfer in localitatea de domiciliu ,avand doua contracandidate.Conform metodologiei,ar fi trebuit sa aflu acordul sau refuzul pe data de 5,insa am aflat intamplator ca am primit refuz.Stiu sigur ca CA-ul scolii respective s-a intrunit pe data de 6,fara sa ne comunice rezultatele, ci le-a afisat pe usa scolii(nu aveam cum sa intru pt ca poarta de la intrarea in scoala era incuiata).Stiu sigur ca cea care a primit acordul are punctajul mai mic decat al meu si stiu de asemenea, ca primarul orasului a dat directive pt a fi aleasa aceasta doamna .Eu si cealalta colega am fost depunctate,pe cand acestei doamne nu i s-a scazut nici 0,50 puncte. Conform metodologiei atat dosarul pt scoala ,cat si cel pt ISJ trebuiau depuse la scoala la care solicitam pretransferul.Pe data de 3 .04 ,am fost informata ca trebuie sa mi iau dosarul si sa merg sa mi avizeze cererea si sa mi faca punctajul scoala de unde sunt titulara(in cerere scrie clar ca punctajul se completeaza de scoala la care soliciti pretransfrul).Directorul de unde sunt titulara a refuzat sa mi avizeze cererea pt ca incalca metodologia si,astfel,am ajuns pe holurile inspectoratului cu dosarul neavizat.Acestia au refuzat initial sa mi primeasca dosarul, pana nu am lesinat la usa lor(muncisem la acest dosar o saptamana).
Ce ma sfatuiti sa fac?

Decizia privind acordul avizului de pretransfer este una definitivă și poate fi contestată doar în instanța de contencios administrativ. Prin urmare, doar în instanță puteți să vă găsiți dreptatea.

Am solicitat in scris unitatii scolare salariu mediu pe economie care se acorda conform Contractului de munca la nivel de ramura invatamant  in cazul nasterii unui copil si am primit doua raspunsuri
1. ca nu au fonduri
2. Ca nu le vizeaza statul Isj-ul daca acorda acest salariu.
Nu stiu ce sa mai cred. Cert este ca vorbim despre un drept legal al cadrelor didactice si nu se manifesta disponibilitate in gasirea unei solutii legale. Ce pot face in aceasta situatie?

Vă sfătuiesc să vă adresați instanței de judecată, de preferat prin organizația sindicală din care faceți parte.

Va rog frumos sa imi o scoala cu clase I-IV SIMULTAN, cu sase elevi? Apoi va rog sa imi spuneti, cum se solutioneaza o restrangere de activitate intr-o unitate de invatamant? De exemplu, daca un cadru didactic termina clasa a IV-a si nu sunt elevi pentru clasa pregatitoare, intra doar acel cadru in restrangere de activitate sau toate cadrele de la invatamantul primar din acea scoala? O invatatoare, titulara, cu o vechime de 26 de ani, gradul didactic I, cu liceu pedagogic, localnica cu un copil in intretinere. 

Dacă un post sau catedră intră în restrângere de activitate toate cadrele didactice din catedra respectivă trebuie să participe la evaluarea în vederea restrângerii activității, după ce s-au aplicat criteriile din art. 25 alin. 3 a Metodologiei de mobilitate.

Am depus dosar de pretransfer la doua scoli, pe13 si respectiv 5 ore. Am primit acord pe cele 13 iar pe celelalte 5, nu. Mentionez ca am fost singura candidata pe specialitatea mea, nu mi s-a scris nici un motiv, directoarea spunand ca nu e obligata sa scrie motivul refuzului. Colegi din scoala respectiva care fac parte din CA mi-au spus ce scria in raport : nu am avut minimum 50 de puncte. Eu stiu metodologia referitoare la pretransfer pe dinafara, sunt doar doua pagini. E clar ca e o ineptie si ma tem ca au facut-o cu acordul ISJ. Va rog sa nu va dezmintiti si faceti ceva cu abuzurile astea. Nu e imposibil. O nota de la minister catre isj-uri poate ca ii mai sperie putin . E inadmisibil, suntem tratati ca si cand am fi retardati. 

Aveți posibilitate să obțineți postul în ședință publică, conform art. 52 alin. 3 din Metodologie, chiar dacă nu aveți acordul.

Dacă un profesor suplinitor a fost în anul şcolar 2010-2011 în concediu de maternitate şi a revenit în anul şcolar 2011-2012, apoi a ocupat în şedinţă publică post în anul şcolar 2012-2013 cu nota 9,50 şi este înscrisă la examenul de definitivat din vara acestui an, poate beneficia de prevederile art. 253 ţinând cont că la dosarul ce însoţeşte cererea de titularizare sunt precizate calificativele pe anii şcolari 2010-2011 şi 2011-2012 şi calificativul parţial pe anul şcolar în curs. De asemenea trebuie depusă "Fişa/fişele de evaluare " din care rezultă calificativele, ori persoana respectivă nu are aceste acte dar are în schimb o decizie de întrerupere a activităţii. În şcoala respectivă există un alt suplinitor încadrat cu nota 9 din 2012 tot în şedinţa publică care a obţinut definitivatul în anul 2010. În şcoala respectivă există 2 posturi din care unul pe 4 ani şi unul pe 1 an. Ţinând cont de cele prezentate mai sus şi de faptul ca ambele persoane au domiciliul în aceeaşi localitate în care se află şi şcoala, care dintre ele are prioritate, prima pentru că are notă mai mare sau a doua pentru că are deja absolvit definitivatul? Sau prima persoană nu are dreptul să beneficieze de art. deoarece nu are calificativ pe unul dintre anii ceruţi? Sau are dreptul dar din acest motiv va avea prioritate profesorul care are toate cele trei calificative?

Departajarea se va face în funcție de nota obținută la concursul de titularizare

Va rog sa-mi spuneti daca beneficiez de conditiile de aplicare a articolului 253 din LEN in conditiile in care in sedinta publica am fost repartizata pe un post la care am renuntat in momentul in care s-a infiintat un  altul la o gradinita din apropiere.Postul pe care sunt incadrata are viabilitate de 4 ani,iar  numirea mea pe el este din 17.09.2012.

Conform Metodologiei trebuie ca postul ocupat în anul școlar 2012-2013 să vă fi fost repartizat, în ședință publică, până la începerea anului școlar. Prin urmare, nu puteți beneficia de prevederile art. 253.

Cum se poate obtine dispensa de la MEN pentru modificarea viabilitatii a unui post(3ore) din 1an in 4ani?

Printr-o adresă a ISJ către MEN sau puteți încerca și direct.

As vrea sa ma lamuriti si pe mine cu urmatoarea problema. Am dat examen de titularizare in 2011 si am obtinut nota 7,05. Pentru anul scolar 2013- 2014 voi avea continuitate, asa cum am si in prezent. Daca cineva care participa la concursul din 30 iulie 2013 va obine o nota mai mare decat a mea,  va putea sa imi ia postul?  Sunt nelamurita pentru ca obtin raspunsuri diefrite din partea directorului si din partea ISJ. 

Vi se poate lua postul doar dacă este titularizabil, în caz contrar aveți întâietate conform art. 74 alin. 8 din Metodologie.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.


4 comentarii:

  1. va rog sa ma lamuriti un pic ,am dat examen in 2012 am luat post pentru suplinire ,voi da si in 2013 dar va intreb ,daca pe postul vizat a lucrat altcineva ,tot suplinitor pe un post de pe care s-a detasat titularul ,presupunand ca voi lua o nota mai mare decat respectivul ,pot avea prioritate sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. va rog din suflet sa ma lamuriti cu doua probleme:
    1)fetita mea face 6 ani pe 20 aug 2013 si vreau neaparat sa o inscriu in clasa I.mentionez ca am dus-o la evaluarea psihosomatica si a impresionat comisia cu tot ce stie(citeste,scrie chiar si dupa dictare, socoteste,are un vocabular impecabil si nu are rost sa mai fie inscrisa in clasa pregatitoare) sant invatatoare si in anul sc 2012-2013 am avut clasa pregatitoare.fetita mea a fost cu mine in fiecare zi dar nu a putut fi inscrisa oficial din cauza varstei.in anul sc urmator voi avea clasa I si imi doresc fff mult sa imi inscriu si pe fetita mea in aceasta clasa!!! daca am acordul si recomandarea comisiei pentru clasa I, trebuie sa existe o cale de rezolvare indiferent in ce consta aceasta(memoriu la isj,sau unde in alta parte??)stiu ca metodologia nu are aceasta in vedere dar eu insist si va rog sa ma ajutati(depindem de acelasi mijloc de transport de acelasi program si este in interesul copilului tot ce v-am amintit) MULTUMESC SI VA ROG SA- MI DATI CAT MAI REPEDE O MANA DE AJUTOR!!!!
    2)Lucrez la aceeasi scoala de 22 de ani,mai intai necalificata,(educatoare-invatatoare) apoi calificata di 2000. Sunt titulara in aceeasi unitate,la care lucrez din 2009,si urmeaza sa am inspectia finala pt gradul I in 2014.oare este normal ca dupa acesti 22 de ani de vechime in aceeasi unitate sa nu am dreptul la indemnizatia de stabilitate?????? E drept ca am o zi sau doua lipsa din cauza angajarii mai tarzii (infiintat postul mai tarziu de la inspectorat,sau finalizarea concediului de crestere a copilului cu 10 zile mai inainte de 1 septembrie) Din aceste mici impedimente nu pot sa ma incadrez la indemnizatia de stabilitate.o sa ajung la pensie in aceeasi scoala si tot nu am drept de stabilitate?????? concediul de crestere a copilului mi-a expirat pe20 august 2009 si pentru acele 10 zile lipsa trebuie sa mai atept inca 10 ani(nefiind titulara pe atunci a expirat contractul).daca nu exista nici o solutie de cumulare a celor 10 ani ,macar propunti niste amendamente ajutatoare in legile acestea atat de anapoda.....MULTUMESC PENTRU ATATA RABDARE SI VA ROG AJUTATI-MA!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog din suflet sa-mi raspundeti. Somajul din anul 2000 pe o perioada scurta a vacantei de vara, era considerat ca activitate neintrerupta in invatamant , pt. a fi putut beneficia de sporul de fidelitate, care l-am solicitat l-a momentul respecti,cand de fapt eram in crestere copil iar acesta mi-a fost intrerupt pe perioada vacantei pe motiv ca nu aveam diploma de licentiat apoi reluat in septembrie 2000 pana in 2001. va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreau sa fac contestatie la ISJ CS, cum trebuie sa procedez?
    Aplicatia mi-a invalidat studiile cu care m-am titularizat in 2011 pe aceeasi catedra. E incredibil ce se intampla? O sa ajung pana la CEDO. E o umilire continua. Cum se poate ca fiind titular sa nu ma pot pretransfera? Va rog dati-mi un raspuns in baza a ce documente s-a luat aceasta decizie care nenoroceste atatia oameni? Multumesc

    RăspundețiȘtergere