4 apr. 2013

Întrebări și răspunsuri 04.04.2013


Cei care s-au titularizat pana in anul 2000 cu medii sub 7,00 si sunt in mediul rural nu pot sa se pretransfere la oras deoarece media este sub 7,00 .Mentionez ca atunci te puteai titulariza si cu note sub 7 ,oo pana in 5,00 la oras O alta problema este ca nu mi se pare normal ca cei care au dat titularizari in 2012 au luat sub 7,00 la scris ,au luat 10 sau 9 la inspectie si lor li se face media ! Media iese peste 7,00 si devine titular in mediul urban ! Vi se pare corect stiind ca am stat si am invatat ani de zile ,am dat un examen serios de titularizare,nu am avut dreptul la contestatie si nu ma pot pretransfera la oras datorita mediei de 6,90.

Într-adevăr Metodologia de anul acesta nu permite pretransferul din rural în urban cadrelor didactice care s-au titularizat în baza unei note mai mici de 7. Doar o modificare a Metodologiei poate rezolva această problemă.

Pentru pretransfer intre unitati scolare, in Bucuresti, in situatia in care postul unde vreau sa ma transfer este dat liber, unde se depune dosarul cu acte? 

Conform MetodologieiPentru pretransferul consimţit între unităţile de învăţământ, în aceeaşi localitate, în localitatea de domiciliu sau pentru apropiere de domiciliu, personalul didactic titular în învăţământul preuniversitar depune, la unitatea/unităţile de învăţământ în care solicită pretransferul, o cerere tip, conform anexei nr.14. Cererea este însoţită de documentele menţionate în aceasta, de acordul pentru pretransfer şi de aprecierea sintetică a consiliului/consiliilor de administraţie al unităţii/unităţilor de învăţământ la care este titular”.

Sunt titular pe un post de Limba romana in Bucuresti si locuiesc in Prahova. Am obtinut doctoratul in Filologie. Vreau sa particip la pretransfer pentru apropiere de domiciliu.  Pot sa am in vedere si posturile de Limba franceza, daca am aceasta specializare pe diploma de licenta?  Intentionez sa imi echivalez doctoratul cu gradul I si in cazul in care m-as transfera pe un post de Limba franceza vreau sa stiu daca este afectat acest proces.

Metodologia prevede că,Cadrul didactic titular într-o unitate învăţământ preuniversitar, care a dobândit prin studii două sau mai multe specializări, poate solicita, în etapa de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ, ocuparea unui post didactic/catedre vacant(e) sau trecerea într-o altă funcţie didactică, în concordanţă cu specializările dobândite prin studii, în aceeaşi unitate de învăţământ sau în alte unităţi de învăţământ, cu acordul consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ respective”.  Nu are de ce să vă afecteze la echivalarea doctoratului cu gradul I pretransferul într-o altă specialitate.

Sunt prof inv .primar intr-o comuna din anul 2000 si vreau sa ma apropii de domiciliu prin pretransfer ,dar postul este pe o perioada determinata de 1 an . Ce se intampla in anul scolar 2014-2015 daca nu mai am post? Voi intra in restrangere sau voi ramane fara post ,pierzand calitatea de titular?

Veți paticipa la restrângere de activitate.

Sunt educatoare titulara la o gradinita la mare distanta fata de domiciliu.In prezent sunt detasata in interesul invatamantului la gradinita din localitatea in care locuiesc, acesta fiind al doilea an. In urma cu o luna de zile, una dintre colege si-a dat demisia iar postul ei a ramas vacant.As vrea sa ocup postul in etapa de pretransfer, acesta fiind solicitat si de o alta educatoare suplinitoare din unitate care doreste sa se titularizeze pe post la nivel de unitate.Conform calendarului mobilitatii, am prioritate dar aceasta colega este sustinuta de catre primarul din localitate, acesta spunandu-mi ca dansul decide cand publica postul pe situl isjului, ca il va publica dupa etapa de pretranfer si ca nu imi va da acordul CA pentru pretransfer.Directoare unitatii stie ca am prioritate, dar cred ca va fi influentata. Se poate lua un post la pretransfer fara acrdul CA?

Art. 53 alin. 3 din Metodologie prevede că, „În cazuri bine argumentate, comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar constituită la nivelul inspectoratului şcolar poate decide pretransferul chiar dacă nu există acorduri propuse de unităţile de învăţământ”.

Va rog sa ma lamuriti, in privinta eliberarii Atestatelor de recunoastere si echivalare a competentelor profesionale ,in cazul maistrilor instructori carora le-au fost admise dosarele si de care nu se mai aminteste nimic, decat ca s-a modificat Calendarul in urma tratativelor cu Sindicatele,insa s-au stabilit niste date ? Este posibil ca incepand cu 1 septembrie 2013 sa fim incadrati ca prof. de instruire practica ca si colegii care au obtinut echivalarea studiilor

Este posibil ca începând cu 01.09.2013 să beneficiați de noua încarare.

As vrea si eu sa intreb daca beneficiez de legea 253 si pot sa ma titularizez pe postul pe care functionez in present (post pe care l-am ocupat in sedinta publica, in baza notei de la concurs 2012), avand in vedere ca am dat concurs de titularizare in 2012 si am obtinut media 7,52 ( 6,7 la examenul scris si 10 la inspectie).

Conform Metodologiei „Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 (șapte) atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasă în profilul postului”. Prin urmare, nu puteți beneficia de prevederile art. 253.

Am terminat facultatea Pedagogia Invatamantului Primar si Prescolar in 2011 si sunt profesor titular.Intrebarea mea este daca se echivaleaza cei 5 ani ai mei facuti la facultatea de biologie inainte de 1990 ,cu masterul actual,avand in vedere ca biologia se afla in Centralizator.

Numai Departamentul de Specialitate din cadrul MEN vă poate răspunde.

Va rog sa-mi spuneti si mie daca in etapa de transfer pot sa pastrez salariul pe care l-am avut

În urma transferului se încheie un nou contract de muncă, respectiv se face o nouă încadrare conform legii.
Sunt profesor suplinitor calificat, debutant, cu nota 7.78 obtinuta la concursul de titularizare din august 2012 la disciplina ef.fizica si sport si as dori sa stiu daca ma pot titulariza in baza articolului 253. daca nu am definitivatul si nici nu m'am inscris anul acesta avand in vedere ca inscrierile pentru definitivat s'au efectuat in luna octombrie si metodologia care prevedea ca este posibila inscrierea, a aparut la sfarsitul lunii noiembrie!?

Doar persoanele care au definitivarea în învățământ sau vor dobândi definitivarea în învățământ până la 1 septembrie 2013pot participa la etapa de modificare a contractului de muncă conform art. 253.

Vă rog să-mi spuneţi şi mie dacă în etapa de pretransfer pot să-mi depun dosare pentru două sau mai multe catedre, în acelaşi timp, în acelaşi judeţ (pentru a avea mai multe şanse).

Metodologia nu interzice acest lucru.

Daca sunt titulara de mai multi ani pe norma intreaga si colega mea de aceeasi specialitate are decizie pentru o jumatate de norma, este corect ca atunci cand este reducerea orelor sa ne facem amandoua dosarul si fisa cu punctajul? ea a fost titulara pe cealalta jumatate in alta scoala si mai are inca o scoala tehnica absolvita, avand completarea normei pe educatie tehnologica.

Conform Metodologiei „În cazul apariţiei situaţiilor de reducere de activitate a personalului didactic titular la nivelul unei unităţi de învăţământ, de completare a normei didactice sau de restrângere de activitate, situaţii care vizează două sau mai multe cadre didactice titulare la aceeaşi specialitate, se renunţă, în ordine, la:
a)         activitatea prestată de personalul didactic titular care a obţinut consecutiv calificativul nesatisfăcător la evaluările anuale din ultimii doi ani şcolari încheiaţi;
b)   activitatea  prestată  de personalul didactic titular sancţionat disciplinar în anul şcolar curent sau în ultimii doi ani şcolari încheiaţi;
c)          activitatea prestată de personalul didactic în regim de plata cu ora;
d)       activitatea prestată de personalul didactic care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare;
e)          activitatea desfăşurată de personalul didactic în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată;
f)          activitatea prestată de personalul didactic titular care solicită plecarea din unitate pe motivul reducerii activităţii; în cazul în care două sau mai multe persoane de aceeaşi specialitate solicită plecarea din unitatea de învăţământ, pleacă persoana care întruneşte punctajul cel mai mare/media cea mare în urma evaluării;
g)        activitatea prestată de personalul didactic titular ale cărui specializări dobândite prin studii nu sunt în concordanţă cu postul didactic ocupat/catedra ocupată, conform Centralizatorului;
h) activitatea prestată de cadrele didactice titulare care nu au finalizat studii universitare sau studii postuniversitare cu durata de cel puţin un an şi jumătate, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - studii aprofundate, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare, studii postuniversitare de masterat, cu una din specializările: psihopedagogie specială, psihopedagogie, psihologie, pedagogie, pedagogie socială, pedagogie specială, psihosociologie, filosofie-istorie (absolvenţi ai promoţiilor 1978-1994) - în concordanţă cu Centralizatorul ori studii universitare de masterat în domeniile psihologie sau ştiinţele educaţiei, în concordanţă cu Centralizatorul pentru învăţământul special, în situaţia reducerii numărului de ore la catedrele din învăţământul special;
i) activitatea prestată de personalul didactic titular ale cărui studii nu sunt în concordanţă cu nivelul cel mai înalt al unităţii de învăţământ corespunzător postului didactic ocupat;
j) activitatea prestată de personalul didactic titular care nu deţine avizele şi atestatele necesare ocupării postului didactic, conform prezentei Metodologii;
k) activitatea prestată de personalul didactic titular numit/transferat/repartizat în mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar sau pe mai multe specializări, în cazul în care la nivelul uneia dintre unităţi de învăţământ/specializări se constată diminuarea numărului de ore;
l) activitatea prestată de personalul didactic titular de la clasele/grupele cu predare intensivă/bilingvă sau în limbile minorităţilor naţionale care nu a absolvit studiile în limba în care se face predarea, în situaţia reducerii numărului de ore la aceste clase/grupe”.

 Va rog sa ma lamuriti i urmatoarea probema.Indeplinesc toate conditiile pentru a ma titulariza cu 253. Musai numai pe postul pe care acum suplinesc am titularizez,sau o pot face pe orice post pe care am dat examneul de specializare si ma lasa centralizatorul?

Vă puteți titulariza doar pe postul ocupat în anul școlar 2012-2013.

Sunt titulara pe invatatori din 2012, am dubla specializara, sunt in al doilea an in sist. de invatamant. Daca reusesc sa obtin pretransferul in alta localitate, nu dau definitivatul in acest an, pierd titularizarea?

Puteți avea contract pe perioadă determinată până veți obține definitivatul.

Va deranjez cu o intrebare legata de inscrierea copiilor in clasa pregatitoare: fetita mea implineste 6 ani in data de 07.01.2014 deci depaseste limita maxima admisa pentru inscrierea in invatamantul primar cu 7 zile.  Totusi in proiectul "Metodologia privind înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2013-2014, supus dezbaterii publice până la data de 24 martie 2013" exista art. 6 alin. (4) care mentioneaza "În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2013, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al elevului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare."  Fiind proiect supus dezbaterii pulici am mentionat nelamurirea/intrebarea mea si pe edu.ro. Nu am primit nici un raspuns, din pacate. Va intreb pe d-voastra: credeti ca va fi respectat articolul mai sus mentionat??  In calitate de parinte si de cadru didactic in invatamantul primar, eu personal, consider ca fetita mea este apta pentru inscrierea in clasa pregatitoare (aceasta a urmat deja 3 ani de gradinita). 

Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2013-2014 aprobată prin OMEN 3434/2013 prevede în art. 6 alin. 4 cele expuse de dvs., respectiv „În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2013, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ vor consilia părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al elevului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare”.

Va rog daca puteti sa ne ajutati cu raspunsuri la urmatoarele situatii privind 2 colegi:
1. colegul X a luat nota peste 7 la titul 2012, a fost repartizat pe o catedra rezervata pana la inceperea anului scolar, dar nu in sedinta publica. In cazul in care titularul pe a carui post a functionat se transfera, colegul X poate sa se titularizeze conf art 253 daca nu a obtinut postul intr-o sedinta publica?
2. colegul y a luat nota sub 5 la titul 2012. A ocupat un post in urma unui examen dat dupa inceperea anului scolar. Poate folosi nota din 2011 care este peste 7 pt a se titulariza pe postul ce-l ocupa acum? 

  1. Nu poate beneficia de art. 253 întrucât nu a obținut postul în ședință publică.
  2. Nici în această situație nu se poate obține titularizarea, deoarece postul în anul școlar 2012-2013 nu a fost ocupat în urma unui concurs de titularizare la care să fi luat notă mai mare de 7.
Va rog sa ma lamuriti un pic , in judetul 1 nu sunt posturi titularizabile pe specializarea mea .In schimb ,sunt posturi in jud 2. Pot sa fac lectie- inspectie si in judet 1 si in judet 2 (unde ar fi posturi) ,sa dau examen in judet 1 si ,la o adica ,daca nota mea ar fi cea mai mare sa ma titularizez in judetul 2?

Conform Metodologiei „Repartizarea candidaţilor se realizează, în ordine, astfel :
a) repartizarea candidaţilor cu media de repartizare minimum 7 (şapte), conform art. 56 alin. (8), pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, la nivelul centrelor de concurs în care au susţinut atât proba practică sau inspecţia specială la clasă în profilul postului, cât şi proba scrisă, în ordinea descrescătoare a mediilor, cu respectarea condiţiilor prezentei Metodologii;
b)   repartizarea candidaţilor cu media de repartizare minimum 7 (şapte), conform art. 56 alin. (8), pe posturi didactice/catedre vacante publicate pentru angajare cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, la nivelul centrelor de concurs în care au susţinut atât proba practică sau inspecţia specială la clasă în profilul postului, cât şi proba scrisă ori în alte centre de concurs în care au susţinut proba practică sau inspecţia specială la clasă în profilul postului, în ordinea descrescătoare a mediilor, cu respectarea condiţiilor prezentei Metodologii; situaţiile excepţionale se rezolvă cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”;

Sunt titular pe catedra de istorie- geografie din anul 2001 in mediul rural.Intrebarea mea este urmatoarea: pot participa la sesiunea de tranfer prin acordul partilor pe un post care se v-a elibera in sedinta publica? Mentionez ca titulara se transfera in alt judet, iar eu an domiciliul stabil in localitatea unde se v-a elibera postul.

Metodologia vă permite pretransferul tot în mediul rural sau în mediul urban dacă nota de titularizare din 2001 este mai mare de 7.

Domnule Pop, nu mai inteleg nimic. Pana la urma invatatorii trebuie sau nu sa faca o facultate de specialitate pana in 2018?

În acest moment legislația prevede încadrarea ca profesor pentru învățământul primar sau preșcolar în baza atestatelor de echivalare a studiilor sau a competențelor. Doar persoanele care nu vor avea aceste atestate vor trebui să obțină diplomă de licență.

As dori sa-mi spuneti, va rog, daca pot depune cererea de incetare a CIM in timpul concediului de crestere a copilului si, daca se poate, care sunt pasii.

Puteți să vă dați demisia oricând, cu preaviz, dar mai întâi trebuie să renunțați la concediu de creștere a copilului.

Am dat examen de titularizare in 2012 luind nota peste 9.5. Ocup un post pe perioada determinata dar nu am definitivatul ( sunt inscris) pentru sesiunea din iulie. Mai este o persoana care a dat examen si a luat nota peste 7 ,ocupand si el un post in aceleasi conditii ca si mine . La ora actuala un singur post are viabilitate de 4 ani . Care dintre noi are intaetate la ocuparea postului deoarece si mie imi permite legea sa depun cerere . Mie cand imi poate da avizul CA -ul scolii daca calendarul prevede ca pana in 22 aprilie acesta sa dea avizul pentru inaintarea catre ISJ ? Cealalta persoana care are deful poate sa-mi ia postul ? Se mai poate schimba viabilitatea unui postdaca celalalt va lua postul , in conditiile in care mai este un post dar cu viabilitate de un an ? 

Aveți aceleași drepturi amândoi. Metodologia prevee criteriile de departajare în cazul în care postul este solicitat de mai multe persoane. Viabilitatea postului nu mai poate fi modificată decât cu dispensă de la MEN.

Sunt invatator suplinitor cu gradul I si in 2012 am dat concurs obtinand nota 9,25, dar nu m-am putut titulariza deoarece postul era scos la concurs doar pe un an desi el avea viabilitate 5 ani dat fiind faptul ca postul ocupat de mine era la clasa pregatitoare. Anul acesta s-a scos postul pt mobilitatea cadrelor didactice desi in dreptul postului scrie ,,post titularizabil conform art.253,, Acum aflu ca postul este solicitat de cadre didactice titulare.Este normal sa pierd acest post desi el putea fi al meu inca de la inceput, posibil sa raman chiar pe dinafara. Oare noi cei care dam examen an de an nu avem nici-o sansa in fata titularilor care s-au titularizat cu 5 si acum vor la oras sau posturi mai bune? Oare nu se poate face nimic pt noi cei care ne chinuim vara de vara doar ca sa avem un post desi meritam mult mai mult?

Conform Metodologiei posturile pot fi ocupate conform art. 253 dacă nu au fost ocupate în etapele anterioare ale mobilității.

As dori sa stiu cat la suta reprezinta sporul de stabilitate, fiindca am avut in septembrie 2012 10 ani fara intrerupere, iar secretara nu mi-a calculat la salar.

Sporul de stabilitate nu se acordă pe lângă salar ci e inclus în salariul de încarare, conform grilei, la tranșele de peste 10 ani.

Vreau sa stiu daca anul acesta se mai depun dosare pentru echivalarea studiilor de scurta durata.Am terminat in anul 1992,Facultatea de Matematica,sectia mate-fiz cu durata de 3 ani,in cadrul U."A.I.Cuza "-Iasi(asa scrie pe diploma de absolvire) si in momentul in care s-au depus dosarele pentru echivalare,nu aveam in ultimii cinci ani decat 75 de credite si multe cursuri fara credite,deci fara valoare.Anul acesta indeplinesc conditiile din ordinul de echivalare,dar se pare ca nimeni nu stie nimic despre calenadarul de echivalare.Aveti dvs. noutati?

Nu se știe dacă va mai fi vreo sesiune e echivalare a studiilor.

Sunt profesor titular în Jud. Argeș și as dori un pretransfer în București, unde am domiciliul. As dori să mă ajutați cu un răspuns la următoarele întrebări:
- Am dreptul să depun dosar pentru obținerea acordului de pretransfer la mai multe școli din București? Este prevăzut în metodologie o anumită interdicție de a-mi depune dosarul la mai multe școli?
- În cazul în care obțin acordul la mai multe școli (am interes că fiecare școala dă aviz favorabil unui singur solicitant) ce se întâmplă cu candidații care au depus dosar la aceste școli și nu au primit acordul de pretransfer? Un candidat alege o singura școală! Deci, rămân celelalte libere! În aceasta situație se poate obține pretransferul fără acord de la școala respectivă în aceeași ședință publică dacă postul rămâne neocupat? Cum să procedez?

-          Metodologia nu prevede interdicție în a depune dosar la mai multe școli.
-          Există posbilitatea ca în ședință publică să se acorde pretransferul chiar dacă nu există acordul.

Sunt titular in invatamantul de stat. Doresc sa ma pretransfer la o scoala particulara, neacreditata inca, din motive obiective. Imi voi pierde statutul de titular al sistemului sau il mentin?
Precizez ca scoala nu este inca acreditata, neavand deocamdata clase de a VIII-a. Peste 2 ani va primi, probabil, acreditarea. Este posibil sa imi mentin in aceste conditii statutul de titular al sistemului de invatamant?

Este important să aibă acreditarea.

As avea cateva nelamuriri legate de pretransfer consimtit intre unitati scolare:
1. Acest dosar catre comisia de mobilitate trebuie sa merg sa-l depun la ISMB 
sau la Inspectoratul Scolar unde este afiliata disciplina pe care o predau ?
2. Acordul de la scoala unde sunt titular in prezent trebuie eliberat abia pe 5 aprilie, sau il pot obtine inainte de 1 aprilie? Pt. ca reprezinta piesa la dosar. Merg si depun dosarul incomplet la ISJ? Apoi revin pe 5 aprilie pt. a depune ambele acorduri ale scolilor?

  1. Conform Metodologiei „Pentru pretransferul consimţit între unităţile de învăţământ, în aceeaşi localitate, în localitatea de domiciliu sau pentru apropiere de domiciliu, personalul didactic titular în învăţământul preuniversitar depune, la unitatea/unităţile de învăţământ în care solicită pretransferul, o cerere tip, conform anexei nr.14. Cererea este însoţită de documentele menţionate în aceasta, de acordul pentru pretransfer şi de aprecierea sintetică a consiliului/consiliilor de administraţie al unităţii/unităţilor de învăţământ la care este titular”.
  2. Calendarul de mobilitate prevede ca perioade de rezolvare a pretransferului următoarele:
-                      1-4 aprilie 2013: se depune dosarul conform dispozițiilor de la punctual 1 la unitatea e învățământ în care se solicit pretransferul.
-                      5 aprilie 2013: se analizează cererile de către unitățile de învățământ și se eliberează decizia privin acordarea sau neacordarea acordului
-                      5-10 aprilie 2013: persoana care solicit pretransferul depune la Comisia de mobilitatea ISJ acordul școlii




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.

16 comentarii:

  1. buna dimineata
    Vad aici comentarii de tipul :cei titularizati cu note sub 7 ..etc ,astfel mi-am amintit faptul ca stiu persoane care s-au titularizat cu nota 5 in urma cu ceva ani ,si care sunt bine mersi stapane pe post ,nici macar nu le intereseaza sa treaca la urban ,iar eu ,care am luat 9,40 la examenul din 2012 nu m-am putut titulariza fiindca nu sunt posturi titularizabile!Mise pare strigator la cer!Adica eu cu nota asa de mare ,pot ramane fara post in orice clipa iar cel cu 5 imi rade in nas , ma umileste ,fiindca-l deranjeaza nota mea , nu am dirigentie ,practic nu prea am drepturi ,sunt ca frunza pe apa batjocorit de unu care e de zeci de ori mai putin pregatit decat mine!Si inca se pune problema ca cel titularizat cu 5 sa aiba acces la urban?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o intrebare , legata de pensionari ,vad in metodologie cum ca este o etapa anterioara ocuparii prin concurs de catre cei ce dau examen in 2013 ,cum ca pensionarii pot sa-si prelungeasca activitatea ca titulari inca trei ani!Adica ministerul chiar vrea sa ne distruga pe noi tinerii?In judetul meu nu apare niciun post titularizabil tocmai fiindca acestea sunt mentinute pentru ..pensionari si pentru ..aranjamente ..desi ore exista!Si atunci noi , tinerii dam examene grele in marea disperare an de an ,luam note mari si foarte mari si nu ne putem titulariza din asemenea cauze ,ba ca unu e titular cu 5 ,ba ca altul mai vrea sa lucreze desi e batran si nu mai da randament dar vrea bani ,si noi ?luam note de 8-9 si ..si ramanem pe dinafara la batjocura si la cheremul unor impostori ,ce ziceti de asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Doua posibile situatii de remediat de catre cei care isi doresc ca educatiea in Romania sa o ia pe calea cea buna:
    1.Celor cu noste peste 5 la examenele din 2011, 2012 li s-a acordat continuitate la clasa, iar celor care am dat titularizare in anii trecuti, (1999-eu) nu, in ciuda faptului ca scoala, parintii si eu personal imi doresc aceasta continuitate la clasa pregatitoare, ea fiind si in interesul elevului.
    2.Titularizarea din anii 1997, 1998, 1999, 2000 si poate si mai devreme, nu facea diferenta dintre titularii de oras sau tara, te puteai titulariza in functie de nota si atat, deci cu note peste 5 te titularizai indiferent de mediu (rural/urban). In prezent, colegii titulari la oras in acei ani pot sa se pretransfere oriunde chiar daca au avut note mici, iar cei de la tara nu o pot face din cauza mediului rural. Sa promovam egalitatea de sanse si sa ii invatam pe elevii nostrii sa nu promoveze discriminarea???
    Va rugam sa aduceti la cunostinta celor care fac legile ca ele trebuie sa fie nepartinitoare mai ales cand vorbim de educatie. Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vă rog să mă lămuriți în următoarea problemă.Am aflat că am o decizie scrisă greșit.Am obinut nota 7 la concursul de titularizare în anul 2012,nota 10 la inspecție.Am luat în ședință publică 12h la o școală și alte 4h la o altă scoală în același județ.Am renunțat la cele 12 h deoarece depindeam de un singur mijloc de transport pentru a ajunge la școală și nu se deconta naveta.Am obținut alte 10 h rezervate într-o altă scoală mai apropiată de domiciliul meu , dar nu în ședință publică. Pot solicita continuitate pe cele 10h dacă ele nu-mi apar pe decizie,menționez că orele îmi sunt în specialitate și sunt încadrată pe ele de pe data de 01.09.2012.Cei de la inspectorat mi-au spus că este prea tarziu pentru modificarea deciziei,menționez că de existența acestei decizii am aflat acum o săptămană.Ce trebuie să fac pentru a clarifica această problemă?

    RăspundețiȘtergere
  5. Vă rog să mă lămuriți și pe mine în următoarea situație.Sunt profesor suplinitor de 5 ani,grad definitivat,înscrisă la gradul 2.În anul 2012 am susținut examen de titularizare și am obținut nota 7,am ocupat în ședință publică un post în două scoli cu PJ diferite(4h într-o școală și 12 h în cealaltă școală) .Am renunțat la cele 12h din cauza condițiilor de navetă ,am primit 10h într-o altă școală dar nu în ședință publică deoarece orele erau rezervate și nu figurau pe lista posturilor, iar la școala unde aveam 4h luate din ședință publică am mai primit încă 4h.Vreau să știu dacă mă pot titulariza cu articolul 253 în școala unde am 8h,postul fiind scos la concurs cu viabilitate 4ani.Menționez că am aflat în urmă cu o săptămană că pe decizie figurez cu orele la care am renunțat(12h) și doar 4h de la cealaltă scoală.Aș dori să știu unde să mă adresez pentru a primi un răspuns clar și oficial,deoarece de la inspectorat mi s-a spus că este prea tarziu pentru a se rezolva ceva cu decizia, deși în cele două scoli enumerate anterior sunt încadrată de pe data de 1.09.2012 .Pot solicita continuitate pe cele 10 h rezervate dacă ele nu îmi apar pe decizie și nu voi rezolva cu titularizarea?

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt profesor suplinitor calificat si as vrea sa stiu daca beneficiez de continuitate daca am participat la concursul de ocupare al posturilor ce s-a desfasurat in scoala,pe un post vacantat in timpul anului scolar.Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am obtinut nota 8 la examenul de titularizare din 2012 si 9,50 la inspectia speciala, iar postul ocupat se compune din doua unitati, ambele ambele bucati fiind vacante. V-as ruga sa imi spuneti daca, in situatia in care am pierdut una din unitati in urma etapei de transfer la cerere,notiunea de post redus mai este cea din anii anteriori? Altfel spus, in ce etapa de repartizare as intra? In etapa cu cei care dau anul acesta examen si obtin peste 7, fara a avea la dispozitie posturi titularizabile?

    RăspundețiȘtergere
  8. Este o nedreptate ,cei care au titularizat in 2000,nu au voie sa se transfere,dar au dat concurs in 2011-2012 si nota nu este valabil pentru transfer.A trecut de atunci 13 ani ,concursul nu este cum a fost atunci.Eu locuiesc in mediul urban,am dat concurs anul trecut ,nu era post vacant,postul meu este in mediul urban din 2000,o educatoare locuieste acolo unde am eu postu,dar postul lui este intr-un alt sat,ea ar vrea sa transfere acolo unde am eu postul ,iar eu sa fac transferul unde am domiciliul,dar nu lasa metodologia:( e o nedreptate.

    RăspundețiȘtergere
  9. As avea rugamintea sa-mi spuneti daca este legal ca sporul de vechime sa fie INCLUS in salarul de baza si nu ADAUGAT,exista temei legal?Mentionez ca fac parte din categoria personalului nedidactic din invatamant.Salarul meu este 675lei iar cu INCLUDEREA sporului de vechime 25% 844 lei.In aceasta situatie cnf. H.G.23/2013 Art. 2. " Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, POTRIVIT INCADRARII, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la art. 1."(adica 750 lei de la 01.02.2013) ce inseamna ,,salar de baza POTRIVIT INCADRARII" 675 lei sau 844lei?Nu ar trebui ca de la 01.02.2013 salarul meu sa fie 750 lei cnf.H.G.23/2013 valoare la care apoi sa se adauge sporul de vechime?Va multumesc si astept raspuns?

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua!
    Am depus dosar de transfer pentru apropiere de domiciliu in orasul unde am domiciliul si familia. Alt profesor din orasul unde este postul imi contesta dreptul de a lua eu postul desi am punctaj mai mare si ma incadrez la art.51 unde se precizeaza "are prioritate apropierea de domiciliu" . Asa nu ma pot transfera in veci si sa-mi reunesc familia, mereu va fi cineva din localitate. Meritocratia nu conteaza? Atunci alte orase sunt inchise pt transfer celor din afara chiar daca isi au domiciliul acolo!
    Metodologia imi da dreptate la art.51 alin 1 si la alin 3 profesorului care ma contesta. Juridic apropiere de domiciliu este cazul meu.
    Este clar o hiba a metodologiei. Va rog ajutati-ma!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua!
    Va rog sa imi spuneti daca este legala decizia unui director de a nu mai primi dosarul de pretransfer in ultima zi din calendarul afisat in Metodologie, adica pe 4 aprilie, la ora 14, desi Inspectoratul anuntase ca inscrierile se pot face pana la ora 16.

    RăspundețiȘtergere
  12. Spuneti-mi si mie va rog un raspuns la urmatoarea intrebare:
    - Daca ma titularizez in aceasta sesiune 2013 in alt judet decat judetul de domiciliu mai sunt considerat titular national sau doar la scoala respectiva?Va intreb pt ca voiam sa stiu daca ma mai pot intoarce in judetul natal prin etapele de transfer........s.a pastrandu-mi titulatura.

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua am si eu o intrebare legata de cursurile astea cu credite finantate de Unuiunea Europeana, eu sunt profesor documentarist, am absolvit facultatea de Limba si Literatura Romana 2005, am profesat ca prof de romana pana in 2011, intre timp am facut postuniversitarul de Profesor documentarist, am reusit sa ma titularizez de doua ori si in 2011 si in 2012 cu note foarte mari 8,85 si 9,25 pe disciplina de Profesor documentarist,sunt incadrata si platita ca profesor doar ca stau mai multe ore in scoala deservind si biblioteca deoarece deocamdata nu este bibliotecar, si totusi eu nu pot sa ma inscriu la nici un curs adresat profesorilor deoarece mi se spune ca nu sunt profesor ca nu predau, chiar acum se desfasoara in tara niste cursuri POSDRU gratuite cu 15 credite transferabile la care formatorii nu vor sa ma inscrie deoarece nu sunt eligibila, in conditile in care multi profesori documentaristi predau cursuri optionale. Va rog sa imi spuneti ce solutie avem noi sa ne perfectinam si sa ne facem numarul de credite necesare daca nu ne dau voie?

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Am luat nota 8.90 la examenul de titularizare 2012, sunt debutanta si nu sunt inscrisa la definitivat, in concluyie, desi postul pe care il detin este viabil , nu ma pot titulariza. Am primit continuitate pe post, dar am inteles ca daca in urma examenului din 2013, o persoana doreste sa se titularizeze , desai are nota mai mica , imi va lua postul. Daca ma inscriu la concurs cu nota din 2012 pot sa-mi pastrez postul, in cazul in care nu vine nimeni cu nota mai mare sau au prioritate cei din 2013 si aici. Nu mi se pare corect, ca noi cei cu examenul din 2012 sa fim aruncati chiar la gunoi.
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am luat nota 7 la examenul de titularizare 2013 ,in judetul meu nu sunt posturi titularizabile pe disciplina fizica, sunt doar fizica -chimie ,ma pot titulariza in alt judet?

    RăspundețiȘtergere
  16. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie.Este posibil ca un bursier M.E.N sa ocupe un post cu nota 5 ,la examenul de titularizare in timp ce altii cu note cuprinse intre 7-9,50 stau acasa?Daca ministerul le ofera burse de ce nu le ofere si posturi in zone defavorizate?

    RăspundețiȘtergere