15 ian. 2013

Întrebări și răspunsuri


Luna viitoare imi expira data limita a varstei de pensionare. Am auzit cum ca mi-as putea prelungi cu 3 ani activitatea e adevarat? ce art. de lege reglementeaza asta? Pot sa-mi pastrez si functia de conducere?

Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, art. 284     
„(2) Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul de stat se pensionează la data împlinirii vârstei legale de pensionare. După data împlinirii vârstei legale de pensionare, se interzice îndeplinirea oricărei funcţii de conducere, de îndrumare sau de control.
(3) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de îndrumare şi de control se poate face şi în timpul anului şcolar, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, respectiv al inspectoratului şcolar.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin plata cu ora, după împlinirea vârstei standard de pensionare”.
OMECTS nr. 5552/2011 de modificare a OMECTS nr. 3753/2011 prevede că:
 „(1) Personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar, care indeplineste varsta de pensionare, se pensioneaza, de regula, la data incheierii anului scolar. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(2) Pensionarea personalului didactic, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv a inspectoratului scolar."
Prin urmare, după pensionare se poate desfășura activitate doar în regim de plata cu ora, fără păstrarea funcției de conducere.


In acest an scolar am implinit 60 de ani,mai pot ramane in sistem inca un an,adica anul scolar 2013-2014?Am gradul I

Conform OMECTS nr. 5552/2011 de modificare a OMECTS nr. 3753/2011 „(1) Personalul didactic de predare, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar, care indeplineste varsta de pensionare, se pensioneaza, de regula, la data incheierii anului scolar. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
(2) Pensionarea personalului didactic, de conducere, indrumare si control din invatamantul preuniversitar se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv a inspectoratului scolar."


In legatura cu decontarea navetei, as vrea sa stiu unde anume se precizeaza in textul legii ca acest lucru este posibil doar pentru mediul rural. Locuiesc in Ploiesti, dar predau in Bucuresti si nu am reusit niciodata sa obtin contravaloarea abonamentului lunar la tren. Mai este cineva in aceasta situatie, sa faca naveta intre doua orase si sa nu obtina decontarea cheltuielilor? M-ar ajuta un schimb de opinii pe aceasta tema, deoarece nu sunt lamurita daca am sau nu dreptul sa fac demersurile necesare in vederea decontarii. Va multumesc anticipat!

Conform prevederilor Instrucțiunii MECTS nr. 2/2011    „ Personalului didactic din unitatile de invatamant de stat, care nu dispune de locuinta si caruia nu i se poate oferi o locuinta corespunzatoare in localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport in comun, din localitatea de resedinta la locul de munca si de la locul de munca in localitatea de resedinta”. Astfel, decontarea cheltuielor de naveta este obligatorie atât pentru mediul rural, cât și pentru mediul urban.


Ce se intampla cu directorul unei scoli gimnaziale, care este profesor pt invatamantul primar? Este degrevat de ore? La fel ca si in cazul prezentat mai sus? Multumesc!!!

Conform prevederilor art. 6 din OMECTS nr, 4865/2011 (1) Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial, liceal si postliceal, cu personalitate juridica, care functioneaza cu mai putin de 25 de clase, efectueaza 6— 8 ore/saptamana din norma didactica de predare.
(2) Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial, liceal si postliceal care functioneaza cu peste 25 de clase efectueaza 4—6 ore/saptamana din norma didactica de predare”.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Pentru a primi raspunsurile avizate, am trimis intrebarile cabinetului ministrului MEN.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de e-mail liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii

8 comentarii:

  1. Ambrus Vilmos15.01.2013, 23:15

    MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI

    P A R T E A I
    Anul XXIV - Nr. 864 LEGI, DECRETE, HOTĂRÂRI ŞI ALTE ACTE Miercuri, 19 decembrie 2012

    15. La articolul 284, după alineatul (5) se introduc două noi alineate, alineatele (6) şi (7) , cu următorul cuprins:
    „(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) şi (2), în cazul în care în unităţile de învăţământ normele/posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care dovedeşte competenţă profesională deosebită, poate fi menţinut, cu aprobarea anuală a consiliului de administraţie, ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta de pensionare, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului.
    (7) Personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu 3 ani vârsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămâne titular.”
    PRIM-MINISTRU
    VICTOR-VIOREL PONTA

    RăspundețiȘtergere
  2. Postul poate fi menţinut numai dacă titularul renunţă la pensie

    După ce i-a trimis la pensie fără dreptul de prelungire la catedră, Ministerul Educaţiei readuce profesorii pensionari la catedră. MECTS a dat o ordonanţă de urgenţă (O.U.92 din 18 decembrie 2012) prin care acordă posibilitatea dascălilor pensionari să solicite prelungire pe post pană la cel mult trei ani de la împlinirea varstei standard de pensionare. “În cazul în care în unităţile de învăţămant normele/posturile didactice nu pot fi acoperite cu titulari, personalul didactic din învăţămantul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiintific de doctor, care dovedeşte competenţa profesională deosebită, poate fi menţinut, cu aprobarea anuala a consiliului de administraţie, ca titular în funcţia didactică pană la 3 ani peste varsta de pensionare, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului”, se arată în Ordonanţa 92/2012 care completează art 284 din Legea Educaţiei Naţionale (L 1/2011). Revenirea la catedră nu se mai face însă în aceleaşi condiţii ca în trecut, ci cu renunţarea la pensia lunară şi încasarea drepturilor salariale avute ca titular. „Personalului didactic care a avut calitatea de titular şi care nu a depăşit cu 3 ani varsta de pensionare i se poate recunoaşte această calitate de către consiliul de administraţie, conform metodologiei prevăzute la alin. (6), cu condiţia renunţării la pensie pe perioada în care rămane titular”, se mai arată în ordonanţă. Apariţia acestei ordonanţe a determinat un număr important de cadre didactice pensionate în 2012 să se intereseze la Inspectoratul Şcolar Judeţean ce au de făcut pentru a reveni în activitatea didactică. „În fiecare zi sunt domni profesori care întreabă ce au de făcut, dar nu pot să le spun decat că aşteptăm normele de aplicare a acestei ordonanţe. Nu se precizează care consiliu de administraţie se pronunţă şi nici în ce condiţii sau pe ce posturi revin domnii care s-au pensionat”, ne-au declarat reprezentanţii IŞJ Vrancea. În 2012 în Vrancea s-au pensionat, potrivit evidenţelor IŞJ, peste 120 de cadre didactice.
    VA ROG ESTE VALABILA SAU NU?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua
    sunt profesor suplinitor cu examen 2 august 2012 si decizie din 16 august 2012.
    1) Pot face schimb de posturi cu un profesor titular ?
    2) Pentru 2013-2014 mai pot cere prelungirea contractului in cazul in care se poate face schimbul?
    Mentionez ca am luat 6.05 la examenul scris si sunt in primul an in invatamant (licenta 2012).
    Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Normal ar fi asa ,posturile sa se scoata la concurs , chiar daca nu sunt complete ,pentru ca astfel sa se poata incadra tinerii absolventi care dau niste examene cumplite dealtfel si pentru care titularizarea e o mare problema .Apoi ,doar in cazul in care niciun tanar nu a ocupat postul sau orele respective ,doar atunci eventual sa se apeleze la pensionari dar nu la cei foarte batrani ci ,eventual la cei care au 3-4 ani de la pensionare maximum .In orice caz ,sa nu se angajeze niciun pensionar pana cand tinerii nu-si vor ocupa locul cuvenit conform examenului sustinut

    RăspundețiȘtergere
  5. ANONIM de ROMANIA16.01.2013, 15:22

    Daca tot vrea d-l ministru sa RESPECTE LEGEA nr.1 (adoptata ilegal si contestata chiar de partidul dumnealui), de ce NU RESPECTA CONSTITUTIA ROMANIEI (mai presus de orice lege),care prevede ca "Invatamantul este o prioritate nationala" caruia i se vor aloca MINIMUM 4% din PIB !? Sau PACTUL pentru EDUCATIE care prevede MINIMUM 6% din PIB ? Practica respectarii legilor dupa bunul plac a apartinut guvernelor PDL, care au fost campioane la FARADELEGI si care au creat, din pacate un precedent periculos!
    Alta "palarie" pentru ACEEASI Marie ?
    Din 1992 si pana in ziua de astazi, fiecare guvern si fiecare ministru a tot ADAUGAT sarcini si piedici profesorilor in munca lor. Fiecare a criticat masurile "aberante" ale predecesorului, dar, in loc sa le inlature, a mai adaugat cateva!!! Iata unde s-a ajuns. La impiedicarea, la blocarea totala a actului didactic, la tortura psihica a cadrelor didactice, cu rezultatul evident de scadere a calitatii actului didactic. Numai ca, aceasta SCADERE a calitatii este data chiar de "Legea Asigurarii Calitatii" - de altfel o Ordonanta de Urgenta (75/2005) ne-aprobata de nimeni si DOVEDIT NOCIVA sistemului, nicidecum prestatiei cadrelor didactice, care incredibil, s-au incapatanat sa reziste eroic tuturor aberatiilor venite CONTINUU de...sus! Accidente ale ratiunii !
    Domnul (actual inca) ministru sustine sus si tare STABILITATEA in sistem ! Cum ? Prin masuri intempestive, violente chiar, prin schimbari aiuritoare "peste (fiecare) noapte" !
    Concluzie> 1. Nerespectarea legilor decat dupa bunul plac. 2.Masuri pompieristice aberante, rapide, naucitoare. 3. Atitudine dusmanoasa fata de sistem si de oamenii din sistem. 4. Lipsa totala a dialogului social.
    CARE e DEOSEBIREA fata de Funeriu si ai lui ? Pentru ce s-au mai "rotit" ? Pentru ca, numai un copil needucat poate sa mai creada ca: a) Prioritatea nationala este lasata la urma altor prioritati, NE-scrise in Constitutie. b) Nu ai de unde sa dai UN PROCENT din ceva !Poate NU ai o suma, dar UN PROCENT, mai ales prevazut expres in Constitute, cum sa nu ai ? c) Camerele de luat vederi, amplasate (atentie!) ilegal in clase pot sa ajute la ceva, in afara unei presiuni enorme asupra cadrelor didactice si a SCADERII ACCELERATE a calitatii actului educational! d) Bani pentru sistem nu ai, dar pentru sisteme video de spionaj, gasesti!
    UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE !???
    ---Culmea este ca NIMENI nu ia nici o atitudine!--- OARE ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Va rog mult sa-mi spuneti cand apare noua metodologie de miscare a personalului didactic pentru anul scolar 2013/2014.Doresc sa ma transfer in localitatea de domiciliu
    cu deosebit respect.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai presus de aceste legi si faradelegi este lipsa unei viziuni coerente; lipsa unui program clar care sa ofere o speranta ca cineva are o viziune clara. Am impus o lege in 2011. Respectam unele articole, pe altele nu. Nu exista metodologii importante care sa mai desteleneasca treaba, Miroase a indiferenta crasa, a nesimtire si a nepricepere. Nu exista transparenta. Exista, in schimb un enorm travaliu in scoli, multa bataie de cap cu situatii peste situatii, mii de hirtii, unele sosite prea tirziu, altele nule din start s.a.
    Inceputurile de an sint adevarate talciocuri in care se negociaza, se vind, se cumpara posturi, titularizari, supliniri, se scriu liste, se fac clasamente, se dispun plecari si sosiri - toate da catre bunul plac al Inspectoratelor scolare, aceste bolgii cu arivisti, absolventi de Facultati indoielnice, cumparate in toate felurile. Toti stiu si toti tac. Bolgii institutionalizate in care primeaza aranjamentele politice si de alte naturi.
    Ne indreptam catre mai jos, catre mediocritatea primara si nu ne vom mai putea salva copii, generatiile daca nu luam atitudine responsabila. Am uitat sa ne indignam si devenim complici la distrugerea instructiei si a invatamintului romanesc. Asta vrem? Sau o analiza corecta si dupa a situatiei la care sa participe putinii specialisti adevarati pe care ii avem, fara prezenta baronilor politici, a decrepitilor pachiderme din minister care nu mai gasesc iesirea din acea cladire. Inca nu realizam importanta culturii si pregatirii unui popor. Poate ca... nici nu ne duce capul s-o facem! - popor las, mioritic si... restul gasiti in discursurile Lui Emil Cioran
    Silvian Floarea
    Profesor I de liceu, titular pe catedra de limba romana si limba franceza, 54 de ani

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce pentru rectori este facuta precizarea ca pot ramane pe functie dupa varsta de pensionare, iar pentru noi , directorii din invatamantul preuniversitar s-a omis a se face aceasta precizare?

    RăspundețiȘtergere