3 dec. 2012

Bocicoiu Mare, Câmpulung la Tisa şi Călineşti, zone montane defavorizate


Terenurile agricole din  Bocicoiu Mare, Câmpulung la Tisa şi Călineşti trebuie să fie acceptate ca zone montane defavorizate. Odată făcut acest demers, oamenii vor fi sprijiniţi prin plăţi compensatorii, pentru suprafeţele de teren agricol utilizat. Pentru a se face acest pas, trebuie mai întâi clarificate unele aspecte, după care simplificate procedurile. Mare parte a ţărilor Uniunii Europene consideră că definiţia zonelor defavorizate nu este suficient de precisă.



„Mare parte a Maramureşului Voievodal se regăseşte în zona de teren agricol utilizat cu grad ridicat de dificultate. Oamenii sunt muncitori, dar este foarte greu să te lupţi cu greutăţile care apar în acest colţ al ţării. Fermierii trebuie să fie sprijiniţi în achiziţionarea de utilaje specifice, de capacităţi mici, care pot fi folosite pentru terenurile agricole de aici. În acelaşi timp, acestea au un randament de lucru scăzut, cheltuielile fiind implicit mai ridicate, comparativ cu terenurile plane. Din această cauză, marja brută obţinută este mult mai scăzută. Nici nu este de mirare că o parte din fermieri renunţă să îşi lucreze pământul”, este de părere Liviu Marian Pop, candidat pe Colegiul Uninominal 3 – Senat.

Delimitarea zonei montane defavorizate trebuie să se facă după următoarele criterii: Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) de bază, situate la altitudini medii mai mari sau egale cu 600 metri, limitele acestora fiind acelea ale blocurilor fizice ce aparţin UAT-urilor. Totodată, trebuie avute în vedere UAT-urile de bază, care sunt situate la altitudini medii, între 400 şi 600 metri şi care au o pantă medie egală sau mai mare de 10%. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu