11 sept. 2012

Analizam situatia celor 4 combinate Mechel

Guvernul analizeaza toate cele patru combinate Mechel detinute de un investitor rus, nu doar pe cel din Campia Turzii, din cauza problemelor financiare, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, pentru Business24.

Unul dintre creditorii investitorului, o banca din Rusia, ii
pune conditia sa inchida companiile din Romania daca nu respecta indicatorii de performanta.

Cea mai mare nemultumire a companiei ruse este legata de obligatia de a cumpera energie direct de pe bursa, nu de pe piata libera, ceea ce o face mai putin competitiva decat principalii competitori, producatorii de pe piata turca.

Pentru a veni in ajutorul investitorului, Liviu Pop vrea ca exportul de fier vechi sa se suprataxeze, astfel incat sa nu mai fie exportat in zona euro, in special Turcia, decat la preturi aproximative cu cele din Uniunea Europeana.

Suspiciunile guvernului privind nerespectarea unor clauze in contractul de privatizare sunt legate doar de Mechel Campia Turzii sau de toate combinatele administrate de investitorul rus?

In momentul de fata avem in atentie nu numai Mechel Campia Turzii, ci toate cele patru combinate pe care le administreaza investitorul rus.

Cererea de investigare a privatizarii combinatului a fost facuta de sindicatele de la Mechel Campia Turzii in intalnirea pe care am avut-o cu acestea in cadrul comisiei de dialog social de ca Campia Turzii din data de 28 august. Atunci, acestia au cerut explicatii pe cateva puncte din contract, iar verificand aceste puncte nu pot sa spun decat ca totul a fost respectat. De fapt, erau conditii pentru cinci ani de zile dupa privatizare, adica perioada 2003-2008, perioada care a fost verificata si atunci de catre organele statului si s-a constatat ca a fost respectat contractul de privatizare.

Aici este vorba de investitii, pastrarea locurilor de munca si toate celelalte si putem spune ca, vis-a-vis de privatizare, nu mai exista nicio problema. Exista cateva intrebari din partea sindicalistilor, pe care le-am primit pe 6 septembrie, in care acestia au cerut o verificare a modului de infiintare a Mechel Reparatii Targoviste punct de lucru Campia Turzii, daca se respecta concilierea colectiva de personal, iar prefecturii au cerut limita de competenta legata de daunele provocate de pierderile locurilor de munca.

Care sunt clauzele care nu au fost respectate in cadrul contractului de privatizare la Mechel? Despre ce pagube este vorba?

Nu putem discuta in momentul de fata de anumite pagube pana nu finalizam tot ce este in acest grup. Pot sa spun doar faptul ca, intr-adevar, au de primit, in toate cele patru puncte de lucru, TVA de la stat, insa, in acelasi timp, trebuie sa vireze TVA la stat. In mare, grupul este pe linia de plutire.

Cum ar putea fi recuperate pierderile de la Mechel si cine se face responsabil de o asemenea situatie: statul - pentru ca a permis pastrarea unui investitor care nu si-a respectat obligatiile sau compania care a preluat Combinatul Industria Sarmei in 2003?

Nu cred ca putem spune ca este cineva vinovat sau responsabil de aceasta situatie, pentru ca atunci cand a fost privatizat combinatul, in 2003, au fost anumite conditii. Intre timp am aderat la Uniunea Europeana si automat au aparut reguli europene. Astfel, suntem intr-o zona de influenta economica intre euro si non-euro. Pana la urma aici este miezul problemei, pentru ca sunt reguli europene iar aici vorbim de o companie ruseasca si cred ca important este sa gasim linia de mijloc intre cele doua zone de influenta economica.

Ca urmare, am avut o intalnire cu ambasadorul Rusiei, marti, iar acesta mi-a asigurat o intalnire cu cei patru de la companiile Mechel din Romania iar, dupa data de 20 septembrie, incerc o intalnire cu finantatorul companiei din Rusia, despre care se stie ca, in momentul de fata, are probleme cu un credit pe care l-a luat atunci cand a dezvoltat investitiile in Romania, banca rusa punandu-i conditia sa inchida companiile din Romania daca nu respecta anumiti indicatori de performanta.

Fapt pentru care, pentru urmatoarele doua luni de zile, atentia Guvernului va fi si pe zona aceasta, pentru ca intalnirea este foarte importanta, nu numai cu acest investitor, ci si cu alti investitori din zona Federatiei Ruse, aceasta fiind linia principala pe care am discutat-o cu ambasadorul.

Care sunt nemultumirile reprezentantilor companiei Mechel?

In fapt, cei de la Mechel acuza cresterea pretului la energie, din cauza faptului ca o achizitioneaza direct de pe bursa si nu mai iese la vanzare, ei avand pana acum undeva la 216 lei KW iar in ultima luna au cumparat la 260 lei KW.

Am discutat acest subiect la Ministerul Economiei si speram sa gaseasca solutia pentru a putea cumpara de pe piata libera electricitatea. Cea mai mare problema insa este legata de vanzarea produselor, pentru ca este o competitie puternica intre produsele pe care le face acest combinat si piata turca, deoarece ei vindeau produsele pentru autostrazi, pentru drumuri.

Care sunt solutiile gasite pentru a "multumi" companiile?

Companiile care lucreaza pentru Romania cauta preturi mai ieftine, adica sa importe din Turcia. Aici am gasit o solutie si am facut o propunere in acest sens ministrului de Finante, ca pentru exportul de fier vechi sa se suprataxeze, in asa fel incat sa nu mai fie exportat in zona euro, in special Turcia, decat la preturi aproximative cu cele din Uniunea Europeana.

Se stie ca pentru exportul in Uniunea Europeana nu se pot pune taxe decat cele convenite la nivelul Uniunii, insa in zona non-euro fiecare stat poate sa-si puna propriile taxe. Asta ar insemna sa descurajam exportul de fier vechi la preturi mici si automat, daca se topeste acest fier, sa se topeasca in Romania.

Prefectura Cluj a facut o intalnire cu posibilii clienti ai Mechel Campia Turzii, cred ca modelul de buna practica o sa-l implementam si in alte judete ale tarii, la nivelul parlamentarilor din Cluj li s-a facut un model de modificare a Ordonantei 29, in asa fel incat sa se creeze o protectie sociala pentru cei disponibilizati, daca se va ajunge la disponibilizari.

La nivelul AJOFM am avut o discutie cu directorul institutiei pentru a infiinta un asa zis incubator de afaceri pe platforma industriala, il asteptam pe saptamana viitoare, luni, la o discutie pentru a finaliza proiectul pe care l-am gandit, impreuna cu doamna ministru Campeanu iar odata finalizat acest proiect urmeaza sa vedem daca obtinem finantarea europeana, absolute necesara implementarii incubatorului de afaceri.
Sursa: http://www.business24.ro/guvern/ministri/liviu-pop-analizam-situatia-celor-4-combinate-mechel-interviu-1518598

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu