Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția angajaților din educație că promisiunile Guvernului României privind majorarea salariilor după luna aprilie 2012 este o minciună crasă și o sfidare la adresa dascălilor din această țară. Niciun profesor nu va primi o majorare / indexare salarială, întrucât cadrele didactice trebuie să își recupereze, de fapt, drepturile bănești care le-au fost luate în mod abuziv de actualii guvernanți.
În realitate, în acest moment fiecare profesor din România pierde, în fiecare lună, sute de lei la salariu.
FSLI a făcut o analiză a salariilor pe care le vor primi cadrele didactice în anul 2012, înghețate la nivelul celor din 2011, potrivit deciziei Guvernului României și a celor pe care ar fi trebuit să le primească dascălii, dacă s-ar fi respectat legile din România.
Vă reamintim că Legea 118/2010, prin care au fost reduse salariile bugetarilor cu 25%, ar fi trebuit să producă efecte doar până la data de 31 decembrie 2010. În plus, sentințele irevocabile privind aplicarea Legii 221/2008, act normativ prin care salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 33,4%, nu au fost puse în aplicare.
Redăm mai jos câteva exemple de salarii (valoarea netă) pe care le vor primi în 2012 cadrele didactice comparativ cu cele pe care ar fi trebuit să le primească în mod real și cât pierd cadrele didactice din salariu în fiecare lună.
Profesor, grad didactic I, 40 ani vechime
Salarii în plată
noiembrie 2011 - 1.650 lei
ianuarie 2012 - 1.650 lei
Salarii care ar fi trebuit să se acorde
ianuarie 2012 - (fără tăierea cu 25%) - 1.900 lei
-(fără tăierea cu 25% + aplicarea L221/2008) – 2.500 lei
PIERDERE LUNARĂ: 850 lei
Profesor, grad didactic I, 10-14 ani vechime
Salarii în plată
noiembrie 2011 – 1.120 lei
ianuarie 2012 – 1.120 lei
Salarii care ar fi trebuit să se acorde
ianuarie 2012 - (fără tăierea cu 25%) - 1.300 lei
- (fără tăierea cu 25% + aplicarea L 221/2008) - 1.504 lei
PIERDERE LUNARĂ: 384 lei
Profesor debutant
Salarii în plată
noiembrie 2011 - 680 lei
ianuarie 2012 - 680 lei
Salarii care ar fi trebuit să se acorde
ianuarie 2012 - (fără tăierea cu 25%) – 790 lei
- (fără tăierea cu 25% + aplicarea L 221/2008) - 1.060 lei
PIERDERE LUNARĂ: 380 lei
În total angajații din învățământ care au avut procese pe Legea 221/2008 au de recuperat de la Statul român 6 miliarde de lei. Dacă adăugăm și rata inflației, suma se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei.
Aceste calcule arată faptul că angajații din învățământ sunt victimele măsurilor ilegale și iresponsabile luate de Guvernul României, în ultimii doi ani.
Sursa www.fsli.ro
D-le Pop "povestea" e veche - conteaza ce vom face(h.j.) si daca vom reusi sa aplicam ce vom face(a se citi "sa luam banii" din h.j.)in ciuda unor circulare,note, etc -????- de amanare pana se publica oug contestat la ccr
RăspundețiȘtergerehttp://slivrancea.blogspot.com/2011/06/profesorii-furati-la-salariu.html#comments-(cititi comentariile)-
Marissa
RăspundețiȘtergereDomnule Pop, se construieste bugetul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stiati???????????????????????Ce faceti?????????????????
Cereti 6 % din PIB pentru invatamant!!!!!!!!!!!!De ce nu atrageti atentia opiniei publice asupra acesti aspect??????????????????
nu mai aberati asemenea prostii!s-ar putea crede ca salariile sunt de mii de lei de vreme ce se pierd sute de lei. pana la gradul 1 14-18 ani, fara ore suplimentare, fara dirigentie, si fara gradatii salariile sunt sub 1200lei. treziti-va!!!
RăspundețiȘtergereazi am inceput la MECTS...
RăspundețiȘtergerestimate domnule POP, pe multi prof care ne-am pensionat 2011 ne intereseaza ce e cu transele de vechime suplimentare cand ni se vor acorda.prof MARIA ASTILEAN , CLUJ-NAPOCA
ȘtergereDomnule Liviu Marian Pop, nu e prima luna in care pierdem bani. Sunt cativa ani in care am sperat ,fiecare dintre noi, ca vom primi banii cuveniti dupa o lege din 2008 . Sunt cativa ani in care am sperat, fiecare dintre noi sa primim banii cuveniti dupa o hotarare judecatoreasca.Sunt cativa ani in care, fiecare dintre noi am asteptat, poate sa se miste ceva. Intre timp, sindicatul a continuat sa existe, sa desfasoare conferinte , sa organizeze cursuri (sume , pe care probabil doar directorii si le pot permite ). Mi se pare ca ati amintit despre aceste pierderi in contextul in care cotizatia nu se mai retine pe stat de plata.E dezamagitor. Nu ati facut nimic de cel putin 3 ani ( nimic buni pt cotizanti), dar reactionati ( chiar si la nivel de lider judetean !)la teama de a nu mai fi capabili sa strangeti banii atat de folositori pt orice altceva decat apararea drepturilor cotizantilor. Felicitari!
RăspundețiȘtergerecotizatia mea de 1% din salariul brut este de 14 lei pe luna. pentru mine, banii astia sunt multi. imi ajung pentru painea pe doua saptamani.
RăspundețiȘtergerece imi ofera sindicatul in schimbul cotizatiei?
pana acum, voiam sau nu sa raman in sindicat, cotizatia imi era oprita automat (1% pentru un membru de sindicat, 0.5% pentru o persoana care nu este membru de sindicat).
mi se pare clar ca ministerul doreste desfiintarea luptei sindicale, insa la fel de clar este ca lupta sindicala nu mai exista deja. membrii de sindicat sunt deziluzionati - nu din cauza ministerul, de la care oricum se asteapta numai la rele in ultimii ani, ci din cauza liderilor de sindicat care de fata cu noi spun ceva, apoi se duc la "negocieri" si se intorc cu un mesaj ambiguu, cu promisiuni de mai bine, cu platitudini - si apoi ministerul face ce intentiona oricum sa faca. pentru ce mai avem sindicat, daca liderii, reprezentantii nostri, nu mai sunt in stare sa ne reprezinte? pentru ce am platit cotizatia? pentru ce as mai plati-o?
convingeti-ma ca merita sa continui sa fiu membru de sindicat.
gabi
O parte din ceea ce am facut in instanta gasiti http://www.slimm.ro/noutati/Informare%20SLIMM%20procese%20si%20facilitati.doc
RăspundețiȘtergereMai amintesc in 2006 am mai castigat un proces cu "spor la spor" in care unii colegi au castigat 5,6 salarii pe care le-au si primit.