15 apr. 2011

APELUL FSLI CĂTRE PARLAMENTARII ROMÂNIEI

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care reprezintă drepturile și interesele a aproximativ 200.000 de salariați din învățământul românesc, face apel la statutul d-voastră de parlamentar și vă cere să opriți nedreptatea care se face cadrelor didactice, votând împotriva Legii privind salarizarea în 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ, în ziua în care Guvernul României își va angaja răspunderea. Prin acest act normativ se dorește plafonarea salariilor angajaților din învățământ, anulând prevederile Legii 221/2008, consfinţite de hotărârile judecătorești irevocabile. Precizăm că prin această plafonare, salariile personalului didactic din învăţământ vor ajunge la nivelul celor de la începutul anului 2007. Chiar şi prin aplicarea Legii 221/2008, salariile cadrelor didactice ar rămâne tot la un nivel umilitor, având în vedere importanţa muncii pe care o desfăşoară.

Federația noastră vă atrage atenția că, prin încălcarea acestor sentinţe judecătoreşti irevocabile, se creează un prejudiciu grav angajaților din educație și, mai mult, puterea judecătorească este călcată în picioare, iar România nu mai este un stat de drept.

Frecvența cu care acest Guvern promovează acte normative doar prin angajarea răspunderii, trebuie să fie un semnal de alarmă și pentru domnia voastră, întrucât instituția Parlamentului își pierde rolul şi importanța. Puterea legislativă din România a fost acaparată de o instituţie care are o cu totul altă menire, aceea de a guverna, nu de a legifera. Prin ceea ce face Guvernul, în acest moment, minimalizează şi ignoră rolul fiecărui parlamentar, fie el din partidele aflate la Putere, fie din Opoziție și îl transformă în simplu salariat al statului. 

Vă reamintim că în nicio țară afectată de criza economică sau financiară, guvernul nu a abuzat de anumite prevederi legislative, cum ar fi adoptarea legilor prin angajararea răspunderii şi nu a luat măsuri atât de drastice împotriva salariaţilor din învăţământ, aşa cum a procedat Guvernul României.

Nu uitați că și datorită cadrelor didactice ați ajuns în funcțiile pe care le ocupați în acest moment. Acestora le-aţi promis, în campania electorală din 2008, că veţi aplica Legea 221/2008.

Facem apel la buna-credință de care puteți da dovadă și vă reamintim că încă un vot de susținere pentru Guvernul Boc, oferit pe 18.04.2011, v-ar putea costa credibilitatea și riscaţi să fiţi supuşi oprobriului celor care v-au votat pentru a le reprezenta drepturile şi interesele în Parlamentul României.



PREŞEDINTE,




SIMION HANCESCU
www.fsli.ro

6 comentarii:

  1. N-ati vazut sensibilizare la alesii neamului. Astia danseaza canta, imita... , ce mai sunt o specie aparte care ar trebui definita in Atlasul de mitocanie...

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.jurnalul.ro/special/anchete/resedinta-lui-spiru-haret-isi-asteapta-demolarea-571210.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceste modalitati de "sensibilizare" a parlamentarilor sunt un fel de "frectie la un picior de lemn".
    Nu vor reactiona in veci la asa ceva nici ei si nici guvernantii nostri.
    Actiunile de protest trebuie sa fie cu mult mai vehemente si unitare.
    Dialogul social in acest moment a devenit mai degraba un monolog social.
    Noi vorbim iar ei nu par a auzi deloc.
    Eu cred ca trebuie sa le desfundam putin urechile cu metode mai radicale.
    Personal cred ca trebuiau declansate ample actiuni de protest la nivel national, imediat dupa anuntarea asumarii raspunderii pe cele doua legi care ne privesc in mod deosebit, adica cea a salarizarii si cea a "monologului social" (asa cred eu ca ar trebui sa se numeasca).
    Tot personal, acuz conducerile federatiilor din invatamant pentru lipsa de interes in unificarea miscarii sindicale din domeniu.
    Nu pot sa nu fiu de acord cu opinia majoritatii care crede ca in invatamant, de 20 de ani, exista o falsa miscare sindicala, un joc dublu a anumitor lideri, de la cei locali pana la cei nationali.
    Nu cred ca "a pactiza" cu puterea, indiferent care ar fi ea, reprezinta o solutie pentru invatamantul romanesc.
    Noi nu trebuie "sa cersim" ceva de la cineva anume. Noi trebuie sa impunem respect tuturor celor care vin la putere.
    Invatamantul si miscarea sindicala din domeniu ar trebui sa fie depolitizate total. Cine vrea sa faca politica nu are ce cauta in invatamant.
    Dar cum nu se doreste acest lucru, rezulta ca nimic nu se va schimba. Iar profesorii vor continua sa fie manipulati atat de politicieni cat si de liderii de sindicat care "se fac pres" in fata unor guvernanti care mereu s-au dovedit incapabili sa respecte invatamantul romanesc.
    Dar nu sunt doar liderii vinovati. Vinovata este majoritatea angajatilor din invatamant care este tributara anumitor interese marunte si meschine, a predispozitiei acesteia spre servilism, a lipsei de profesionalism pe care incearca sa il mascheze facand jocurile celor care, temporar, sunt pusi sa ne conduca.
    Pana la urma, valoarea unui intreg este data de valoarea componentelor sale. Si cand acestea nu sunt corespunzatoare, intregul scartaie din toate incheieturile.
    Cam asa arata invatamantul romanesc, cam asa arata miscarea noastra sindicala si acestea sunt "realitatile" pe care le meritam in acest moment.
    Daca vrem mai mult, trebuie sa facem mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. FSLI n-ar putea sa ia atitudine fata de ce se intampla cu locuinta lui Spiru Haret? Nu credeti ca s-ar putea face ceva? Macar sa iesiti cu ceva in presa, macar cu comunicat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici macar nu raspundeti. Putin va pasa, aveti alte interese.

    RăspundețiȘtergere
  6. am luat la cunostinta...maine tragem un semnal de alarma si cu aceasta problema

    RăspundețiȘtergere