▼
9 mar. 2011
Cum a evolat bugetul educatie in ultimii 25 de ani
Potrivit unui sondaj despre ale carui rezultate am scris aici, 86% dintre romani considera ca actualii elevi sunt mai slab pregatiti decat cei din trecut, sistemul de invatamant existent inainte de 1989 fiind considerat mai bun decat cel actual.
O prima impresie ar fi ca situatia mai dificila in care se gaseste in prezent invatamantul romanesc este legata in primul rand de bani – auzim extrem de des faptul ca salariile sunt mici, iar profesorii sunt demotivati, ca sumele alocate educatiei sunt mult sub nivelul din alte tari, sau ca alocarea a 6% din PIB acestui sector reprezinta doar un vis frumos.
Cat castiga un profesor pe vremea lui Ceausescu
Potrivit statisticilor Biroului International al Muncii, in 1985, un educator castiga lunar 2.200 lei net, un invatator la fel, iar un profesor de liceu avea un salariu in jurul valorii de 3.000 lei. Salariul mediu pe economie era de 2.800 lei net.
In acest moment, salariul mediu net in invatamant (dupa reducerile de 25% din 2010 si cresterea de 15% din 2011) se situeaza in jurul valorii de 1.300 lei, suma relativ egala cu salariul mediu pe economie.
Prin urmare, din punctul de vedere al salariilor, diferenta dintre situatia existenta inainte de Revolutie, si cea de din acest moment nu este foarte mare, insa discrepantele salariale dintre profesorii debutanti si cei cu experienta sunt acum mai mari decat atunci.
Articol complet pe https://www.fundatiadinupatriciu.ro/ro/media_room/stiri/460/Cum_a_evoluat_bugetul_educatiei_in_ultimii_25_de_ani
Inca doua aspecte : 1. nrumarul de studenti de la buget din 1985 si cel din prezent ; 2. numarul de ... "Organisme si institutii ... afiliate M.T.C.S.T. " din 1985 si prezent ! Concluzia : bugetul pentru educatie este mai mic in prezent decat in ... 1985 ! Curat comunisti !
RăspundețiȘtergereNumarul ; M.E.C.T.S. !
RăspundețiȘtergereDoamne , da ce sondaje traznite mai ne este dat sa vedem.
RăspundețiȘtergereFacem comparatie la salariul din 1985 si cel de azi... mi-e rusine de cei care concep astfel de materiale. Cu salariul de 2200 lei , in 1985 puteai sa platesti o rata la un apartament proprietate personala de vre-o 500 lei si de restul traiai decent. Acum ... articolul este o gluma nereusita. dar bugetele altor ministere nu le comparati ? Bugetul unui minister nu este format doar din salarii. Azi cuvantul de ordine este -INVESTITII. Zugravim si dotam scoli care intra in comasare sau se inchid si multe altele. Cei din sistem stiu prea bine unde se pot face economii. Oricum nu la salarii.