1 dec. 2010

"Mandatul Solemn" din Codul de Dialog Social sau inceputul Dictaturii

Am scris AICI despre Proiectul Codului Social
Putin au citit in profunzime Art. 28 care spune :

(1) Organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele şi acordurile colective de muncă, contractele individuale de muncă şi raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
(2) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unui mandat solemn. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată in mod expres.


Un comentariu de pe blog (AICI) scris de Adrian explica pe intelesul fiecaruia ce se urmareste prin acest proiect
Sa ma explic pentru cei care nu inteleg cerintele jurisdictionale precum si pentru cei care nu inteleg complexitatea si dificultatea actiunilor sindicale. Conducerea sindicatului constata ca este incalcat un drept. Explica acest lucru liderilor. Acestia explica, la randul lor, membrilor de sindicat. E ca in jocul copilariei "telefonul fara fir".... Membrul de sindicat trebuie sa se adreseze unui notar public pentru a obtine un "mandat solemn" pentru a imputernici sindicatul sa il reprezinte in "cutare" actiune in justitie la "conflicte de munca". Notarul public va da numai mandate de utilitate individuala. 10.000 de oameni vor sta la rand la cabinetele notarilor publici. Un "mandat solemn" va costa intre 60-100 de lei si va fi valabil pentru o singura cauza explicit formulata. Dupa care, "mandatele solemne" se vor aduna la liderii din scoli si vor ajunge la conducerea sindicatlui. Se deschide procesul, se castiga la instanta de fond. Cineva (scoala, consiliul local/judetean, ISJ etc.) va declara recurs. Va fi nevoie pentru un alt "mandat solemn" pentru a reprezenta in recurs. Se castiga si in recurs. Trec 12-24 de luni. Executarea sentintelor este suspendata si amanata pentru anul 2014 sau la pastele cailor, esalonata pentru 3 ani. Membrul de sindicat vine la sindicat si reproseaza ca nu si-a platit 2 rate la banci pentru a plati pe notarul public pentru cele 2 "mandate solemne". Sindicatul va fi acuzat ca nu are forta, ca nu stie sa se impuna, ca nu stie sa negocieze etc. Exista si a II-a cale: salariatul constata ca nu i s-a respectat un drept. Nu mai sta la coada la notarul public. Se adreseaza direct unui avocat. Plateste 1500 de lei pentru a i se analiza dreptul pretins incalcat si va deschide proces. Avocatul cunoaste foarte bine procedurile jurisdictionale dar pe fondul drepturilor din legile educatiei este putin inafara. Va castiga sau va pierde procesul. Se va declara recurs, fie de catre avocatul salariatului, fie de catre una dintre paratele enumerate anterior. Avocatul cere 1.000-1.200 de lei daca Curtea de Apel este in aceeasi localitate cu nemultumitul sau 1500 de lei daca este in alta localitate sau alt judet. Se va pierde sau se va castiga. Avocatul "si-a facut meseria". Si intr-un caz si in altul, vinovati sunt tot liderii de sindicat: ca nu au facut presiuni, ca nu au stiut sa negocieze, ca au fost slabi etc. Diabolica lucratura!!! Cum s-a ajuns la aceasta "subtilitate legislativa"?! S-a constatat din protestele anterioare ca salariatii sunt usor de manipulat de catre patronat, ca sunt usor de intimidat si ca nu inteleg ca sindicalismul inseamna unitate in cadrul sindicatului la care au aderat, in jurul liderilor . Dictatura mascata. Culpabilitate aruncata in bratele sindicatului. Ce facem pentru stoparea dictaturii?

Daca reprezentarea in instanta acum este facuta de catre organizatiile sindicale in baza unui tabel nominal, gratis si eficient, e clar ce costuri si timp vor fi pentru viitor daca legea trece asa.

17 comentarii:

  1. Cand se putea face ceva, unii au preferat sa faca pact cu diavolul. Apreciez mult activitatea ta, Liviu, dar eu cred ca este prea tarziu pentru a putea sa mai facem ceva. Doar Dumnezeu mai poate sa ne ajute.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate va amintiti de astea:
    17. Sindicatele nu au dreptul de a se împotrivi conducerii în nici o problemă. Sindicatele trebuie să fie ocupate cu alte probleme minore ca de exemplu: organizarea odihnei în concedii, discutarea cererilor de pensii şi împrumuturi, programe culturale şi distractive, organizarea de excursii, repartizarea mărfurilor deficitare, justificarea unor puncte de vedere şi decizii ale conducerii politice.
    35. Din şcolile elementare, de specialitate, dar mai ales din licee şi facultăţi trebuie să fie înlăturaţi profesorii de valoare care se bucură de popularitate. Locurile lor trebuie să fie ocupate de oameni numiţi de noi, având un nivel de pregătire slab sau mediocru. Să se analizeze diferenţele dintre materii, să fie redusă cantitatea de material documentar, iar la licee să se oprească predarea limbilor latină şi greacă veche, a filozofiei generale, a logicii şi geneticii. În manualele de istorie nu trebuie amintit care dintre domnitori a servit sau a vrut să servească binele ţării. Se va insista pe lăcomia şi răutatea oricărui rege, pe efectul nefast al monarhiei şi pe lupta poporului asuprit. In şcolile de specialitate trebuie introdusă specialitatea îngustă.
    Acestea sunt / erau Directivele NKVD pentru ţările din Europa de Est care sunt de mare actualitate.
    Mai multe detalii gasiti aici: http://www.eternulmaramures.ro/2010/11/30/ziua-nationala-a-tuturor-romanilor/
    Pentru cei care cred ca "inca" nu e dictatura, va informez ca dictatura s-a instaurat cam de multişor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Daniel ....Pentra a ne ajuta e nevoie sa credem in el
    Eu as spune ca e un nou inceput...mult mai greu decat cel din 1989

    RăspundețiȘtergere
  4. mandat solemn:)) cine a avut ideea asta?...astept sa primesc si un salariu "solemn":))))

    RăspundețiȘtergere
  5. in vara cand se punea problema ca liderii de sindicat sa nu mai fie grevati de ore , ati tacut malc , de frica sa nu reveniti la catedra si sa poata sa-si bata joc elevii de voi pentru activitatea sindicala si pentru situatia in care ati adus invatamantul romanesc... acum iesti in fata si ne expuneti faptul ca sunteti legati de maini! of Doamne , de ce nu-i dai romanului mintea cea de pe urma!

    RăspundețiȘtergere
  6. EBA,vorbesti prostii...as vrea sa te vad cum te descurci fara sindicate...esti in stare sa citesti macar o lege?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce spuneam?! In orice situatie, in orice varianta, liderii de sindicat sunt de vina. Invinuiri gratuite dar nu are importanta. Important este ca se gaseste cate un (o) EBA care sa stropeasca cu vitriol. Cred totusi ca EBA este din afara sindicalismului, ca este singular sau ca sunt putini ca el (ea). Noi trebuie sa ne intarim unitatea, sa gasim forme eficiente de actiune sindicala, sa stopam instaurarea dictaturii totale. Daca totusi EBA este un (o) salariat(a) din invatamant, ce treaba are cu liderii care "au tacut malc" din motive pe care el (ea) nu le intelege? Sa aleaga a doua cale: sa se adreseze unui avocat.

    RăspundețiȘtergere
  8. binenteles ca o sa ma adresez unui avocat pentru ca asa sunt sigura ca am mai multe sanse de izbanda, chiar daca o sa trebuiasca sa cheltui mai mult , si astfel sunt sigura ca nu mai are cine sa faca compromisuri in defavoare mea si in favoarea lui... si apropo tocmai am semnat pentru iesirea din sindicat pentru ca ne-ati facut sa ne pierdem increderea in voi, liderii...
    si Adrian daca tot vorbesti despre "unitate" observ ca exista doar la nivel de lideri (cred ca esti lider sindical dupa cum va exprimati) nu si la nivel de membri de sindicat pentru ca ati facut orice pentru a ne dezbina si a ne pierde increderea in voi...
    cu stima Elena

    RăspundețiȘtergere
  9. @ EBA ... nu cred ca aceste degrevari au un rol esential. Dar poate ar trebui sa stie fiecare membru de sindicat ce atributii are el, lideurl de grupa, liderul judetean si liderul national. Abia apoi se vor putea sedimenta lucrurile.

    @ Adrian ... ai dreptate
    @ EBA ... nu va pot ura decat “succesuri fara esece”

    RăspundețiȘtergere
  10. educatu lu' peste01.12.2010, 20:34

    voi liderii ati pierdut masa sindicala din mana in momentul in care ati vrut sa fiti mai egali ca noi toti. fiecare lideras din scoala se umfla in pene ca el nu are voie sa fie radus , ca asa scrie pe o fituica de la sindicat, in timp ce colegii faceau dosare. daca cititi atent legea si nu interpretarea datra chiar de sindicat, nu au voie sa fie redusi pe motiv de necorespundere, si nu li se poate modifica contractul, desi in fiecare an contractul trebuie modificat pentru ca pot aparea in catedra discipline noi la completarea de catedra, indeosebi in mediul rural.bateti campii in continuare si fiti mai egali ca noi.

    RăspundețiȘtergere
  11. indemnul meu este sa iesim cu totii din sindicate si o sa vedem atunci ce or sa faca liderii de sindicat... trebuie sa se apuce si de ore , daca mai stiu sa le faca...!?

    RăspundețiȘtergere
  12. @educatu lu' peste
    - Pentru ca vrei d-ta, e posibil sa dispara din lege si aceasta protectie a liderului de sindicat. Retine: din lege, nu de "pe o fituica de la sindicat". Atunci liderul de sindicat va fi 100% santajabil. Daca sare in apararea unui membru de sindicat, daca pregateste organizatia sau grupa sindicala pentru un protest, daca la negocieri nu este de acord cu conducerea, vine directorul sau un inspector in asistenta, ii gaseste un nod in papura apoi il pune pe lista pentru disponibilizari. Orice lider incomod va fi inlaturat din institutie. Asa vrei, nu?! Sa stii ca aceasta prevedere care apara sindicalismul, in general, a fost introdusa in Codul muncii si in Legea sindicatelor in vremuri democratice. Prevederea a fost analizata si la Curtea Constitutionala iar aceasta a constatat ca prevederea protejeaza pe reprezentantii salariatilor impotriva abuzurilor la care pot recurge patronii. Intr-o institutie de alt tip, inlaturarea liderului din unitate va fi si mai simpla. Inlaturarea acestei protectii pentru lideri echivaleaza cu paralizarea (sau suprimarea) sindicalismului.

    RăspundețiȘtergere
  13. poate daca am iesi din sindicat , mai marii nostri nu ar mai putea pe banii sindicalistilor sa isi stranga avere, sa se plimbe in strainatate...
    ca ca de noi , cei multi ....sigur nu le mai pasa.Important este lor sa le fie bine si sa aiba functii asigurate pe cat mai mult timp

    RăspundețiȘtergere
  14. @educatu lu' peste alias lorelei alias Anonim 03.12.2010, 17:08. Mai, tu te dai de ceasul mortii, iti schimbi parul in toate culorile ca doar, doar vei aduce o cat de mica contrubutie la destramarea sindicatelor. Te chinui degeaba! In primul rand, te-am "mirosit" ca esti una si aceeasi persoana care scrii din cabinetul unui parlamentar p.d.l. (scriu initialele partidului cu litera mica pentru ca asa a ramas partidul in optiunile populatiei). In al doilea rand, sa stii ca te chinui degeaba. In al treilea rand, cauta-ti repede alt loc de munca pentru ca va veni foarte curand timpul in care va trebui sa spui unde ai lucrat in ultimii ani. Si s-ar putea sa nu-ti fie bine deloc. Mi-e mila de tine!

    RăspundețiȘtergere
  15. Pe zi ce trece lupta sindicala nu isi are rostul. Se concretieaza in cotizatii si in rest nimic. Pacat!

    RăspundețiȘtergere
  16. intuiesti gresit ,sunt cel putin 2 pers.
    Adriane , tu nu esti in stare sa mirosi "rahatul" in care esti si mintea ta cea creata debiteaza numai prostii , cred ca tu, ca lider ce esti "porti in cuget si in inima culoarea portocalie" ca daca nu era asa poate faceai si tu ceva pt. membrii de sindicat pe care-i reprezinti...
    atat stiti sa faceti , sa fiti obraznici si sa aveti tupeu doar cu noi, membrii , ca in rest asteptati sa va cada cate ceva in traista...!de la negocieri.

    RăspundețiȘtergere
  17. atat stiti ! (voi liderii)sa afisati un tupeu obraznic fata de membrii de sindicat din a caror contributii va luati indemnizatiile grase...
    @adrian ma indoiesc ca mintea aia a ta creata poate "mirosi" vreo ceva ... tu nu esti in stare sa mirosi propriul "rahat" in care traiesti...!
    eu cred ca tu ai "in inima si in cuget culoarea portocalie" ca daca nu o aveai poate faceai si tu ceva pt. membrii de sindicat FSLI , nu numai pt voi, liderii!

    RăspundețiȘtergere