10 mar. 2010

FSLI continua protestele

1.Sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010;
2.Prin Ordonanţa nr.114/2009 vor fi reduse 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus aproximativ 18.000 de posturi;
3.Guvernul Boc a sistat acordarea fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori;
4.Prin viitoarea lege a pensiilor, Guvernul Boc intenţionează creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, măsură aberantă pentru salariaţii din învăţământ, ţinând cont de specificul acestui domeniu;
5.Conducerea M.E.C.T.S. continuă să ignore existenţa şi valabilitatea Legii nr.221/2008 până în luna decembrie 2009, instingând ordonatorii de credite la nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art.7 alin.2 din Legea nr. 330/2009 care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut la nivelul lunii decembrie 2009;
6.Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a Ordinului M.E.C.T.S. nr. 3235 din 2010 privind încadrarea profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar, au apărut discriminări , atât în ceea ce priveşte încadrarea, cât şi salarizarea altor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar
7.Veniturile salariale au scăzut, mai ales pentru personalul nedidactic şi auxiliar, datorită neacordării, în continuare, a unor sporuri existente în Contractul Colectiv de Muncă şi acordate în condiţii legale

Comunicatul de presa a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant

Model de referendum FSLI

12 comentarii:

  1. Buna seara
    am si eu o intrebare - care va fi soarta profesorilor de chimie, fizica si biologie dupa comasarea acestor obiecte in unul singur - stiinte?
    Ce se va intampla cu toti acesti profesori - la un calcul simplu din 10 de astfel de profesori raman maxim3...ce face sindicatul pentru apararea acestor norme????

    RăspundețiȘtergere
  2. am vazut interviul lui Funeriu, din revista 22 ...
    desigur, nimic despre salarizarea mizerabila. normal.
    ce, satulul crede flamandului? isi poate imagina ministrul cum traieste o familie de profesori din salarii de 10 milioane de lei fiecare, cu copii mici, si fara sa jupoaie parintii la meditatii?? nici pomeneala.
    vrea performante? pai sa ma plateasca european, daca vrea calitate europeana, nu ca pe o femeie de serviciu, din agentia guvernamentala X (care ia chiar mai mult decat mine...).
    justitiarii sunt platiti regeste, tot intelectuali ca si noi (sau noi nu mai suntem ?) iar performantele lor sunt zero (cea mai corupta categorie profesionala, dupa toate sondajele si analizele de specialitate). mai mult, platim din cauza lor, toata societatea, amenzi de pe la curtile europene intr-o veselie. dar ei tot privilegiatii societatii raman, cu sporuri si avantaje enorme, nesimtite de fapt (pentru acestia si multi altii ca ei se gasesc intotdeauna bani! sacul nu mai e gol, cand vorbim de ei!)
    performante, educatie personalizata, invatamant centrat pe elev vrea ministrul? cu 30 de copii la clasa? cand imi xeroxez singura testele, ca nu sunt bani nici de bureti la clase? cand intr-un an abia am timp sa imi invat elevii dupa nume? se amageste singurel ministrul.
    a stat vreodata intr-o clasa cu 30 de adolescenti cuprinsi de toate furiile, trimisi aproape salbatici de familie catre scoala? cu ei trebuie sa faci educatie, bune maniere, carte etc.
    de ce nu am dreptul sa muncesc in conditii decente, intr-un mediu propice, cu salariu decent (nu de lux!), asemeni colegilor mei din Franta, Grecia, Germania, Anglia? muncesc la fel de mult ca ei, poate chiar mai mult, intr-un mediu imposibil, stresant si umilitor, si singurul lucru care ma mai tine in sistem este insistenta personala de a lucra cu copiii. dar asta nu imi tine de foame, nici nu ma ajuta la datorii, nici nu ma ridica la statutul pe care il merit in fata celor din jur. pentru ca judecatorul pleaca la serviciu in masina oferita de institutie, iar eu ma urc in rata si fac naveta, pe banii mei, in conditii de toata jena (ca tot ii plac ministrului masinile luxoase si face colectie...). habar nu are ministrul de suferintele noastre, ale dascalilor care nu isi burdusesc sufrageriile cu elevi la meditatii - ca predam materii de cultura generala si nu ne intreaba nimeni de vorba...
    ministrul e bine mersi, conturile lui sunt grase, familia lui nu sufera... dar de la noi vrea imposibilul, pe salarii rusinoase.
    cum dormi noaptea, dle ministru, cand stii ca un profesor din sistemul pe care il conduci traieste din 10 milioane lei vechi - cam cat da sotia matale pe o posetuta ???

    RăspundețiȘtergere
  3. DATI MAI DEPARTE ACESTE CALCULE. OAMENII TREBUIE SA STIE!
    "Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).
    Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei.
    Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura - să presupunem! - multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.
    Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.
    Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.
    Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel, pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
    Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni. Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură. Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?
    De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni? "
    HABAR NU AVEM CAT SUNTEM DE PROSTITI!
    DE FAPT, SUNTEM CU TOTII, MAI ALES CEI DIN INVATAMANT, NISTE GIGEI JALNICI!

    RăspundețiȘtergere
  4. Câtă dreptate ai, colega! Ar trebui un proces susţinut de Avocatul Poporului- pentru că sper că este al poporului, nu al actualei guvernari, cea mai tâmpă şi mai impotentă guvernare din câte au fost! Au fugit proştii( mă refer la alegătorii stimabilului preşedinte) de comunişti, dar au dat de dictatori , care nu pot crede flămândului, de vreme ce burta lor plesneşte.Ne trebuie oameni care pun preţ pe învăţămant , nu care spun că se poate ajunge preşedinte şi dacă n-ai învăţat bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. La ce proteste va referiti ca vor continua cand nici n-au inceput???

    RăspundețiȘtergere
  6. la buzau au inceput:)

    RăspundețiȘtergere
  7. mi se pare programul de proteste fsli asa o zeama lunga, poate poate vor cadea la pace cu guvernantii... ce atata frecus si taraganare???
    greva de avertisment si greva generala imediat. trebuie sa dam cu guvernantii de pamant! isi bat joc de noi, sistematic. guvernanti corupti si analfabeti!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce proteste continuam? Am inceput ceva si nu stim noi? In afara de padilele greve de avertisment de zilele trecute ce proteste ati mai facut stimati colegi? Imediat greva de avertisment si greva generala...

    RăspundețiȘtergere
  9. Subscriu si eu: greva generala!

    RăspundețiȘtergere
  10. De ce sa asteptam atata pana la declansarea grevei generale? Poate ne explicati, domnule Pop.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce stiti despre procesul privind Legea 221 in Neamt ? Aici nu ne informeaza nimeni ! E tacere totala. De ce tac liderii de sindicat din Neamt ? Este cel mai slab sindicat din tara ! Cred ca e unicat in tara, aproape niciun director, cu mici exceptii, nu respecta Hotararea Judecatoreasca din 2007 privind plata celor 2 ore in plus invatatorilor cu gradul didactic I si 25 de ani vechime !!! Sunt framantari in unele scoli de care liderii de sindicat stiu si nu fac nimic ! Sunt mana in mana cu ISJ Neamt ! Daca intr-o scoala s-au platit cele 2 ore acum nu se mai platesc pentru ca e criza...nu sunt bani ! E corect asa ? Daca in urma discutiilor FSLI si Minister s-a convenit ca sa se plateasca in continuare cele 2 ore, plata cu ora, in Neamt de ce nu se respecta !!! inca din 2007 !!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ba nu e in Neamt cel mai slab sindicat, ci in Prahova, unde nu se zice nimic, ba ne mai cheama si la sedinte interminabile, sa ne spuna ce trebuie sa facem..... aberatii ceausiste si culmea e ca nimeni nu zice nimic, toti tontii se supun, gata sa zica si SA TRAITI!
    Vai de noi, ce prosti suntem, cat ii mai rabdam? De ce nu-i dam cu rotile in sus si cu capul de pereti? Pe imbuibatii astia care cred ca se pot intoarce pe vremea lui ceausescu care a platit prea putin pentru raul ce ni l-a facut?
    Iata ca se apropie timpurile, pregatiti-va si vai de cei care se opun dreptatii celor multi dar, de data asta, DESTEPTI ! Si iata ca si infinitul are o limita!

    RăspundețiȘtergere