28 dec. 2009

Despre Bugete si bugetul 2010

Stimati Colegi,

Sarbatorile Craciunului fiind Sfinte am amanat cat ma putut de mult trimiterea acestui mesaj catre dumneavoastra, din dorinta de a nu va strica aceste Sarbatori.

Este insa de datoria mea sa incerc sa fiu cat se poate de atent la tot ce poate afecta Invatamantul, Educatia in relatia cu cei ce ar trebui sa asigure cele mai bune conditii pentru a asigura acest drept, Dreptul la Educatie, tuturor cetatenilor Romaniei.

Va propun ca, prin date, fapte, sa vedem ce ne rezerva acest guvern care a trecut, prin bugetul pe care il propune, profesionist, pentru anul 2010.

Si nu putem sa vedem acest lucru decat prin cifre, fapte si elemente ce pot fi verificate si nu trucate, pentru ca sa nu ne spuna nimeni Sa ne fie rusine!:

- In 22.10.2008, atunci cand a fost prezentat bugetul pe 2009, Educatiei si cercetarii ii reveneau, prin grija guvernului PSD+PD-L ( sau invers, ca tot nu conteaza), 34,6 mld. lei, cu 31% mai mult fata de 2008 - http://www.zf.ro/politica/care-sunt-principalele-prevederi-ale-bugetului-pentru-2009-prezentat-in-prima-discutie-in-sedinta-de-guvern-3350313/ , respectiv , in 13!!!-02-2009, bugetul Educatiei a fost aprobat pentru suma de 34,739, cu promisiuni de rectificare pozitiva - http://portal.edu.ro/index.php/articles/mediacover/7177 . Acest procent, reprezenta , chiar cu putin mai mult decat 6 % din PIB-ul estimat de 578,5 miliarde lei.

- Conform http://www.mediafax.ro/economic/ministerele-primesc-mai-multi-bani-in-2010-5200653/ Educatia a primit in anul de gratie 2009 – 10,9 miliarde (vezi parantezele care ne fericiesc ca primim mai multi bani decat anul trecut). Deci , conform Mediafax Educatia si sportul primesc mai multi bani 14,5 miliarde, in timp ce anul trecut primisera mai putin ( Educatia 10.9+ 0,475 Sportul = 11,375!)

- Conform insa cu ceea ce puteti gasi pe Realitatea TV si nu numai - http://www.realitatea.net/exclusiv--ministerul-de-finante-a-intocmit-proiectul-de-buget-pe-2010--vezi-documentul_692900.html , Educatia + Sportul vor primi 6,09 miliarde, in timp ce pentru Comunicatiile, ce au asigurat la alegeri un flux perfect de informatii, s-a marit bugetul cu cu 85%, respectiv s-a marit cu 59% pentru Curtea Constituţională, care a declarat constitutionala Legea 329 , Legea Salarizarii Unitare in care persoane cu aceeasi functie si calificare au salarii diferite (va dati seama ce constitutionale sunt legile cu reducerile salariale ce vor veni!!!!). Campion este Secretariatului General al Guvernului, al cărui buget a fost dublat, Adminsitraţia prezidenţială va avea un buget mai mare cu un sfert faţă de cel de anul acesta, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui, să beneficieze de fonduri mai mari cu o cincime.

- Conform Biroului National de Statistica -http://www.statistica.md/newsview.php?l=ro&idc=168&id=2780 , PIB-ul Romaniei , pentru perioada ianuarie – septembrie 2009 (deci nu decembrie) a fost de 441,66 milioane lei , ceea ce face ca Bugetul alocat Educatiei pentru 2009 (cei 10,9 miliarde lei) sa reprezinte 2,47% din PIB-ul Romaniei ianuarie-septembrie!!!!!

- Conform http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6751044-proiectul-buget-2010-fara-tichete-masa-sau-vacanta-pentru-bugetari-fara-mariri-salarii-executarea-statului-dupa-1-iulie-2010.htm , PIB-ul din 2009 este de 497,3 miliarde lei, ceea ce face ca in anul de gratie 2009, Educatia sa fi beneficiat de 2,19%. Asta in conditiile in care ni se spune ca invatamantul trebuie sa faca sacrificii si ca este neperformant. In conditiile in care, onor guvernului BOC I, nu este nevoie de spor de doctorat ca oamenii sa fie stimulati sa invete. Sa mai vorbim despre un Pact de stabilitate care apurtat numele de Pactul pentru Educatie!!!!?

- Din calcule realizate pe baza acelorasi surse http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-6751044-proiectul-buget-2010-fara-tichete-masa-sau-vacanta-pentru-bugetari-fara-mariri-salarii-executarea-statului-dupa-1-iulie-2010.htm (“Bugetul consolidat pentru 2010 este construit pe venituri totale de 166,709 miliarde lei -31,75% din PIB”) PIB-ul estimat pentru 2010 va fi de 525 miliarde. Iar 6,09 miliarde, pentru Educatie si Sport vor reprezenta 1,16 %. Sa nu uitam ca la Minister mai este si cercetarea!!!!

Deci din start cei 6% garantati prin Lege numai Educatiei, 1% pentru Cercetare sunt grosolan incalcati.

Nu stiu daca putem sau nu considera acest guvern drept cadou de Craciun, dar bugetul cred ca este demn de Triunghiul Bermudelor.

As vrea sa fim cu totii constienti ca in conditiile in care vom fi serviti cu Legi de cate cel putin 10 zile libere pe luna, cel putin (din nou) 6 luni de zile, actiunile revendicative vor trebui sa fie ferme sau deloc!

Aceste cuvinte nu sunt destinate a speria pe nimeni. Este doar un calcul simplu: cu 10,9 miliarde la Educatie si cercetare, cercetarea a fost moarta – nu au mai fost organizate competitii de cercetare, iar salariile din invatamant au fost platite in conditiile in care in 2 luni s-au taiat cate 4 zile.

Daca bugetul va fi de 6,09 miliarde pentru Educatie, Cercetare si SPORT competitiile privind cercetarea vor fi simbolice, continuarea cercetarii se va sista, iar incadrarea cu salarii, in conditiile actualului corp profesoral nu se va putea face decat cu plata a jumatate din salarii!!!

Cel putin asa spune matematica mea.

Mi-as dori ca sa fie gresita si matematica guvernului sa fie mai darnica.

Stiti cat estimeaza guvernul sa aduca Educatia din fonduri proprii?

8,5 miliarde!

In aceste conditii, credeti ca mai avem nevoie de Guvern?

Si iar matematica spune ca si daca am fi atat de buni comercianti ai educatiei ca statul sa investeasca 6,05 miliarde si noi sa mai aducem din activitatile educationale platite, 8,58 miliarde, bugetul alocat Educatiei, Cercetarii si Sportului este de 2,76% din PIB!!!!

Cred ca guvernul Boc V va da educatiei 1% , iar guvernul Boc VI ne va pune sa venim cu bani de acasa daca mai vrem sa fim profesori.

Da, scriptic vom avea 6% din PIB.

Consiliile Locale vor furniza preuniversitarilor 11 miliarde (asa cum au furnizat si in 2009), proiectele structurale vor mai aduce 5 miliarde (daca se vor organiza competitii si vor fi castigate de reprezentantii invatamantului . Dar o competitie corecta este deschisa atat intreprinderilor private, regiilor autonome, IMM-urilor, ONG-urilor!!!!)!

Mai traim?

Bine!?

Sau referitor la cureaua d-nului Prim Ministru Boc, va mai canta cineva ceva despre Cureaua Lata?

Propun sa gandim impreuna o strategie clara, ferma, unitara pentru a apara interesele membrilor de sindicat si , in primul rand, dreptul cetatenilor Romaniei la EDUCATIE si progres!

Cred ca seriozitatea si increderea pe care o putem acorda politicienilor, 300 (nici o legatura cu filmul!) sau 400, a fost probata la alegeri si in parlament!

Cu respect,....

7 comentarii:

  1. La asta ma si asteptam. Unde sa plecam din invatamant. De fapt, alesii nu sunt si nici nu au avut vrodata statutul de elevi model. Deci, ma intreb retoric, care i-a votat a fost legat la ochi?! Si, pentru profesorii care nu predau discipline unde s-ar preta pregatirea suplimentara, in conditiile in care si sporul de doctorat este anulat, cu ce vom trai??????????????
    Ne pune in situatia sa iesim cu furci si topoare si sa atacam prima data scarbele lor de imbogatiti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu sunt confuz de toate cele care au aparut pe surse. Singura declaratie a Funeriului, este ca el e multumit ca a atins cei 6 % din PIB.....

    RăspundețiȘtergere
  3. 6 rahati la suta, nu asta e important ci ce se face cu ea.Ne da afara, ne taie salariile,ne tine acasa in concedii fara plata sau ce alte planuri diabolice mai pun la calei impotriva noastra in timp ce noi tacem si inghitim disponibilizari, marire de norma si alte desfiintari de parca n-avem sindicat ?????????Arunca banii pe programul laptele si cornul, pe care elevii, multi dintre ei satui de acasa de mesele copioase de prin baruri si cluburi unde apar in jeepuri care mai de care mai fitzoase, si noi ne luam de la gura sa le dam lapte si corn ca sa aiba cu ce sa arunce pe geam, chiar nu vede nimeni ca sunt bani aruncati nu de pomana ci in bataie de joc???

    RăspundețiȘtergere
  4. Greva generala!Asta/i solutia!Mai rau de atata nu se poate!De al 13/lea salariu ce se mai aude?!Cu el mai puteam achita din datoria de pe caiet!Da,asa am ajuns!Am 3 copii si trebuie sa si mai mancam!Ca de imbracat o facem totzi de la second hand!Greva generala pana Boc se trezeste!

    RăspundețiȘtergere
  5. cureaua lata e pentru noi, si se strange din ce in ce mai tare: peste gura, peste ochi, ca peste burta e demult stransa. Iar pusca e tot pentru noi, ca poate indraznim sa dam jos cureaua.
    Devin nostalgica. Oare de ce imi aduc acum aminte? A, da! De cozile interminabile la cate ceva unde se discuta pe furis despre tovarasu'
    Asta urmeaza?!?

    RăspundețiȘtergere
  6. POLITICIENII MINCINOSI NE TOT SPUN CAT E ALOCAT INVATAMANTULUI DIN pib,NE SPUN CA SALARIILE NU SCAD DAR DEJA AU SCAZUT!eU AM RAMAS RESTANTA LA O RATA LA BANCA IAR DE PLATIT IMPOZITUL NICI NU POATE FI VORBA!PARCA SUNT HANDICAPATA,MEREU SUNT FARA BANI!AM CREZUT IN CELE 3 TICHETE SI MI/AM FACUT VISE!NU LE/AM PRIMIT!ACUMA IMI FAC CURAJ CA POATE POATE SE GANDESC SA NE DEA AL 13/LEA SALARIU!DUPA LEGE AR TREBUI,CE SPUNETI REFERITOR LA ACEASTA DL.POP?!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Este clar ca tuturor ne este din ce in ce mai greu!Si in legatura cu ce spune anonimul de la ora 19:41, eu am restanta la 2 banci si poate sunteti mai multi in aceasta situatie.Niciodata nu am dus-o mai greu ca acum si nu ma pot impaca cu ideeea ca asta merit dupa 28 de ani in invatamant.
    Oare acesti demoni portocalii nu pot fi opriti din a face numai ceea ce doresc? Ei tot gasesc justificari ale masurilor aberante pe care le iau punand in fata criza. Deja stim ca nu e chiar asa, atata vreme cat se pare ca e criza numai pentru noi
    Nici nu vreau sa ma gandesc in ce maniera se vor face arondarile si comasarile de unitati scolare.Vor fi facute tot spre a servi clientela politica, vor ramane directori tot cei de culoarea portocalie sau cei care au pile mai mari, fara sa se tina cont de caracteristicile unitatilor de invatamant. Eu am trait pe propria piele asa ceva in 2006.
    Si ma doare faptul ca ne lasam in voia sortii, de fapt in voia guvernantilor fara sa luam atitudine. Noi suntem cei multi, si cred ca nu ne pot birui daca vrem sa le tinem piept. Ma doare ca vad nehotarare chiar si in randul liderilor de sindicat, ma doare ca multi colegi se complac in aceasta situatie. Poate unii o duc mai bine, dar nu se stie cand le va veni randul sa fie inglodati in datorii. Sunt convinsa ca daca am folosi toate formele luptei sindicale, am reusi sa stopm nedreptatile. Dar vad ca niciodata nu se merge pana la capat,nu toti colegii sunt dispusi sa faca asta.

    RăspundețiȘtergere