20 dec. 2009

Procesele unei organizatii sindicale

Fiind sfarsit de an, cu critici si laude deopotriva, in loc de un mic bilant o sa enumar toate tipurile de procese intentate de Sindicatul Liber din Invatamant Maramures penrtru membri sai.

Astfel au fost si sunt:
-procese de Reducerea normei didactice cu 2 ore, chiar dacă între timp I.S.J a făcut recomandări să nu se mai plătească - o să ne revedem în instanţă dacă nu reuşim să îi conştientizăm în comisie paritară S.L.Î.MM-I.S.J.MM;
-procese cu tranşele suplimentare de vechime pentru cei cu vechime de peste 30, 35, 40 de ani în învăţământ;
-procese cu indemnizaţia de naştere acolo unde nu se aplică prevederile Contractului Colectiv de Muncă;
-procese privind indemnizaţia de pensionare;
-procese cu salariu minim pe anul 2007;
-procese cu salariu minim pe anii 2008 şi 2009;
-procese cu 10% pentru gradul I de la 1 ianuarie 2007 – Legea nr. 220/2007;
-procese legate de sporul de izolare în comunele devenite oraşe;
-procese legate de 100 Euro pentru anul 2007;
-procese privind decontarea navetei pentru personalul didactic şi didactic auxiliar indiferent de mediu;
-procese legate de sporul de 15% pentru bibliotecari;
-procese pentru ajutorul de deces;
-procese privind prima de vacanţă;
-procese pentru aplicarea Legii nr. 221/2008 de la 1 octombrie 2008;
-procese legate de sporul de predare simultană;
-procese privind reducerea duratei de lucru la mamele care renunţă la concediu pentru îngrijirea copilului;
-procese legate de indemnizaţia directorilor;
-procese legate de încadrare, modificarea înscrierilor în cartea de muncă şi plata diferenţelor salariale.

Procese care au fost castigat sau sunt pe rol. Sume care au fist paltite sau care asteapta sa fie platite in virtutea Ordonantei 71 din 2008.
Sunt convins ca mai sunt incalcari ale legii in multe scoli pe care le putem repara doar daca dvs ne semnalat acest lucru, impreuna cu liderul de unitate.
Daca unii dintre dumneavoastra (membri SLIMM) doriti sa aflati in ce statdiu este procesul de la unitatea dumneavoastra trimiteti un email cu solicitare la adresa slimm_mm@yahoo.com sau tinta_mariana@yahoo.com

13 comentarii:

  1. Sunt foarte multe abuzuri si incalcari de lege, de drepturi si de bun simt in scoli, este binevenita aceasta initiativa pe care o asteptam de foarte mult timp.Datorita FSLI mai avem inca sperante pentru dreptate, pentru adevar, pentru respectarea drepturilor noastre, multumim.Revin in curand cu sesizarile de la scoala mea ( sector 5) .Chiar daca cei mai multi din scoala ( cam 80%) tremura de frica si comenteaza doar pe la colturi iar cand vine momentul adevarulu isi infruntarii se dau loviti ca se tem sa nu fie dati afara, putem aduna un pic de curaj, dreptatea trebuie sa fie de partea noastra, nu suntem sclavi pe plantatia directorului.Nu suntem singuri, atata timp cat mai avem sindicat, cum e FSLI.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sindicatul ar trebui sa impuna sa se realizeze odata pentru totdeauna un program complet de calcul al salariilor din invatamint, la nivel national, prin care tot personalul sa stie cum a fost retribuit. Exista o mare nebuloasa deoarece foarte multe persoane nu stiu ce salariu trebuie sa aiba si cit a primit.Trebui tipariti fluturasi expliciti ca sa inteleaga toata lumea ce drepturi salariale are.La ora actuala fiecare scoala interpreteaza legile dupa intelesul lor si calculeaza salariile dupa cum au interpretat ei anumite legi.
    Va rog sa va implicati in acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog sa raspundeti cand aveti timp si la Metodologia privind gradatia

    RăspundețiȘtergere
  4. probleme din multe scoli le fac secretarele sefe, nu le poti intreba nimic, nu aplica legea desi sunt procesele castigate in instanta, sunt comode si bune de gura, merg pe principiul dezbina si stapaneste,iar cum directorii sunt neinformati, iau de buna ce le spune DANSA, si ca atare asa apar probleme in scoli legate de calculul salarului, sa nu credeti ca toate vor diminua salariile lor cu 15,5% acum. Nicvi vorba, ele sunt la scoala pe motiv ca au de lucru.

    RăspundețiȘtergere
  5. @07.35 fiecare dintre noi are datoria de a se informa si a cere angajatorului sa se respecte legea
    @ 11.13 legea este una singura practic si salarizarea ar trebui sa fie unua singura. finantarea per elev o sa duca spre o salarizare si mai diferentiata si cred ca programul unic incepand cu 2010 e greu de realizat. Dar nu imposibil
    @ Vio M daca are 3 ani se poate inscrie la concurs. e cat se poate de clar.
    @14.17 Consiliu de Administratie este angajatorul secretarei (care este evaluata anual) si cred ca ierarhia ar trebui sa fie cum spune legea, nu cum din pacate se intampla in unele unitati scolare

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca tot trebuie sa facem economii de ce nu schimbam si vacantele? Acum iarna am putea sta pana in februarie in vacanta. Am prelungi in vara. Este consumul mare iarna iar vara este mic. Se pot face economii la multe utilitati si nu am fi nevoiti sa stam in c. fara plata. La aceste economii si la aceste masuri nu v-ati gandit? Tot este iarna grea, luati aceste masuri si nu vom mai suferi la salariu. Ce nu se poate face in tara asta? Putem consuma banii statului dar putem face si economii gandite, nu ca cele de acum, sa stam de sarbatori fara bani. Puteti face mici schimbari in privinta bacului si a altor examene. Ar fi timp sa puneti la punct si aceasta salarizare unica si finantarea per elev.Nu cred ca nu s-ar putea gasi solutii. Se mai duce si din gripa porcina care ne tine acasa fara bani pe langa concediul fara plata.

    RăspundețiȘtergere
  7. ideea e buna. De altfel la inceputul anului scolar d Cornea a sustinut ideea prelungirii vacantei de iarna care ar duce la economi reale in ceea ce priveste agentul termic, curent, etc

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu propun sa stam in vacanta toata iarna,sa muncim vreo doua saptamani prin martie de Martisor, apoi sa mergem in vacanta de vara si putin sa lucram in septembrie!Daca se poate la cules de struguri!Dati/le guvernantilor ideii...Poate ca ramanem someri de tot!

    RăspundețiȘtergere
  9. Plus ca in vara copii asimileaza f.f. bine materia prin parcuri si piscine...

    RăspundețiȘtergere
  10. Metodologia pt gradatie de merit e f. simpla!Trebuie sa ungi,sa ai pile!Atat!Priviti cati au luat inaintea ta si vezi cu ce a fost mai bun ca tine!E simplu,nu?!

    RăspundețiȘtergere
  11. Parintii doresc ENORM de mult sa stea copilul lui in fata calculatorului si daca tot vor fi vacante de astea lungi si neplatite pt dascali propun sa se faca mai multe INTERNET/CAFEuri ,care sa comercializeze si droguri usoare pentru tineri!Nu asta a propus si EBA?!Acu ca/i taica sau la putere se poate rezolva destul de usor!

    RăspundețiȘtergere
  12. Dl. Pop dvs stiti ca sindicatul din politie a reusit sa le scoata membrilor sai o groaza de bani?!Noi cu drepturile castigate in instanta stam si vegetam pana om muri de foame!Ce se aude de/al 13/lea salariu?!Sa stim daca nu visam prea frumos!Daca nici asta nu ni/l dau eu prefer sa plec la cules de capsuni in Spania decat sa raman profesoara!Rad vecinele de mine la felul cum imi arata apartamentul si cum reusesc sa ma imbrac de la second hand!

    RăspundețiȘtergere
  13. stiu ca sunt legi care se respecta si legi care nu se respecta.
    Mai stiu ca si unitatea in actiune duce la obtinerea unor drepturi.
    La noi a mai ramas doar calea proceselor, pe care pana in acest moment le castigam. unele din ele au fost puse in plata altele asteapta. Uneori cu „ajutorul” angajatorilor nostri nu se face plata.
    Se asteapta foarte mult de la Sindicat, uitand ca de fapt SINDICATUL suntem noi

    RăspundețiȘtergere