Odata cu 1 ianuarie, conform Legii salarizarii unitare raman urmatoarele sporuri
1. În învăţământ, în afara criteriilor generale de salarizare, se vor avea în vedere şi criteriile specifice prevăzute la art. 49 alin. (1), respectiv art. 87 şi 88 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
2. În cadrul tranşelor de vechime recunoscută în învăţământ de până la 20 de ani, diferenţierea salariilor de bază se face pe gradaţiile corespunzătoare tranşelor de vechime în muncă.
3. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării împreună cu instituţiile de învăţământ şi sindicatele vor stabili coeficienţii de ierarhizare pentru funcţiile de conducere, pe grade, prin ordin al ministrului, în funcţie de criterii: număr personal,elevi/studenţi, categorii de unităţi etc.
4. Personalul didactic calificat de predare care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate primeşte o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raportcu zona geografică respectivă. Diferenţierea pe zone şi localităţi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
5. Personalul didactic de predare din învăţământul special beneficiază de o indemnizaţie de până la 15% din salariul de bază.
6. Personalul didactic din învăţământ beneficiază de gradaţia de merit, acordată prin concurs. Această gradaţie se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior şi reprezintă 25% din salariul de bază. Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
7. (1) Sporul de stabilitate prevăzut la art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, pentru personalul didactic de predare şi didactic auxiliar, este cuprins în coeficienţii de multiplicare prevăzuţi la toate gradaţiile din cadrul tranşelor de vechime recunoscută în învăţământ, respectiv la toate gradaţiile corespunzătoare gradelor/treptelor profesionale.
(2) Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar care nu îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, pentru acordarea sporului de stabilitate până la împlinirea vechimii neîntrerupte în învăţământ de peste 10 ani, salariile de bază se vor stabili pe baza coeficienţilor de multiplicare micşoraţi prin împărţire la 1,15.
Dacă prin împărţirea la 1,15, personalului trecut în alte gradaţii, tranşe de vechime recunoscută în învăţământ sau la un nou grad/treaptă profesională nu i se poate asigura salariul de bază avut, acesta va fi menţinut cu acelaşi salariu de bază până când i se poate asigura o creştere a acestuia, în condiţiile legii.
(3) Sporul pentru suprasolicitare neuropsihică, stabilit în conformitate cu prevederile art. 50 alin. (13) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, este cuprins în coeficienţii de ierarhizare, pentru personalul didactic auxiliar, la gradele/treptele profesionale, precum şi pentru personalul didactic de predare până la tranşa de vechime recunoscută în învăţământ, de 25 ani în învăţământul preuniversitar, respectiv de 30 ani în învăţământul universitar.
(4) Sporurile prevăzute la alin. (1) şi (3) se acordă şi personalului din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi din organele de specialitate ale acestuia,altul decât cel didactic.
(5) Pentru perioada cât acest personal beneficiază de majorarea salariului de bază în conformitate cu Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile alin. (4) nu se aplică.
(6) Prevederile art. 50 alin. (1) şi ale art. 90 alin. (1) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică numai pentru profesorii universitari şi pentru profesorii I, cu gradul didactic I, institutorii şi învăţătorii cu gradul didactic I din învăţământul preuniversitar.
8. Salariul de merit este cuprins în coeficienţii de multiplicare, pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, la toate gradaţiile prevăzute la tranşele de vechime recunoscută în învăţământ şi la gradele/treptele profesionale.
9. Personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practica pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori beneficiază de un spor de 10 - 25% din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat şi calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării.
10. Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învăţământul primar primeşte un spor la salariul de bază pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, potrivit art. 8 lit. b) din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unităţile bugetare. Mărimea concretă a sporului se stabileşte după cum urmează:
- pentru 2 clase elevi - 5%;
- pentru 3 clase elevi - 7%;
- pentru 4 clase elevi - 10%.
11. Personalul didactic de predare care îndeplineşte funcţia de diriginte, învăţătorii, institutorii şi educatoarele primesc o indemnizaţie de 0,25 din valoarea coeficientului 1,00, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 45 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
12. Senatele universitare pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30% din salariul de bază prevăzut pentru funcţia respectivă, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti din venituri proprii.
13. Personalul didactic de predare din învăţământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de 1% pentru fiecare student, dar nu mai mult de 5 % din salariul de bază.
14. Personalul didactic beneficiază de dreptul la concediul de odihnă, potrivit art. 103 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
15. Personalul didactic beneficiază, în caz de deces, de un ajutor acordat celor îndreptăţiţi în cuantum de cinci salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurărilor sociale de stat.
16. Personalul didactic de predare poate fi salarizat şi prin plata cu ora sau prin cumul, conform prevederilor art. 49 alin. (1) din Legea nr. 128/1997, cu modificările
şi completările ulterioare. Calculul pentru plata cu ora sau prin cumul se face la norma didactică prevăzută la art. 43 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
17. În raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:
a) pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15 % din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
b) pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.
Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporurilor, precum şi condiţiile de acordare ale acestora se stabilesc prin regulament de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor şi cu avizul comun al Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
18. Suma sporurilor acordate cumulat pe total ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază.
Sporul de doctorat chiar nu se mai regaseste? Suntem asa putini incat nu contam?
RăspundețiȘtergereSuntem putini si se considera ca si asa nu facem prea multa galagie! O adevarata aberatie scoaterea sporului de doctorat...Ar trebui facuta o actiune colectiva de catre toti profesorii caree au doctorat...un demers oficial!
RăspundețiȘtergereAr trebui sa se precizeze categoriile de personal care beneficiaza de sporul pentru conditii vatamatoare si sporul pentru conditii grele de munca. Se lasa la latitudinea angajatorului daca si cui acorda aceste sporuri.
RăspundețiȘtergerenu inteleg cum este cuprins salariul de merit in coeficientii de multiplicare. Poate explica cineva
RăspundețiȘtergere@se poate face o initiativa legislativa cu introducerea acestui spor
RăspundețiȘtergere@sporurile se stabilesc in CCM
@nimeni nu mai are salariu de merit
va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare: am ore in 2 scoli: 12 si 6 ore. Am 1 copil in intretinere. Secretara mi-a spus (de la scoala unde am cartea de munca) ca voi pierde la salariu (deducerea personala va fi mai mica!). MA puteti lamuri, mie nu mi se pare normal sa pierd la salariu pentru ca predau in 2 scoli! Multumesc.
RăspundețiȘtergerenu pierdeti nimic
RăspundețiȘtergerepoate va explica si cum
sa studieze putin mai bine legea
multumesc, va tin la curent, dupa ce iau salariile de la cele 2 scoli.
RăspundețiȘtergeretot nu am inteles:se mai acorda sau nu slariul de merit?care va fi deosebirea(financiar vorbind) dintre unul care primeste sal. de merit si altul care nu primeste............
RăspundețiȘtergereDar despre sporul de fidelitate?se mai da, sau nu?ar trebui sa-l iau din martie can implinesc 10 ani in invatamant.ma puteti lamuri?
RăspundețiȘtergeredispare saalriu de merit
RăspundețiȘtergerenu se mai acorda
sporul de fidelitate este inclus in coeficient
Pana acum primeam salariu de merit, si aveam sanse sa-l primesc si la anul, am pierdut 15%
RăspundețiȘtergereAcum sase ani m-am inscris la doctorat cu gandul ca dupa obtinerea titlului il echivalez cu gr. I si mai primesc sporul de 15%- iarasi pierdere de 15%. (sa nu vorbesc de aproape 4000 de lei pe care i-am cheltuit in cursul doctoratului doar pe inscriere, taxa de sustinere a disertatiei, 7!!! exemplare tiparite, legate, drumuri facute etc.) Acum n-am nicio sansa sa mai primesc banii inapoi prin acel spor. Ma despagubeste cineva? Daca stiam ca sporul se taie, sustineam examenele de grad. Chiar nu-i pasa nimanui???? (In plus mai sunt si persoana cu handicap... Nu mi-a fost deloc usor sa raman in invatamant timp de 8 ani, si sa mai fac si doctoratul)
P.S. Cred ca nu sunt multe persoane cu handicap in invatamant, nu beneficiem de nicio masura sociala specifica (s-ar putea sugera de ex. reducerea normei de predare cu 2 ore, sau un spor pt. conditii grele de munca acordat persoanelor cu dizabilitati care au certificat de incadrare intr-un anumit grad de handicap)
poate ar trebui sa citeasca si d Boc si sa nu mai afirme ca nimeni nu pierde prin aplicarea LSU
RăspundețiȘtergereAr fi bine sa citeasca, dar n-o face. Ma bucur, ca D.voastra o faceti. Sper ca daca cineva va cere parerea (in ultimul timp din pacate nu prea se intampla acest lucru) sa pomeniti si de problelmele mentionate de mine. Chiar ar fi binevenita o sugestie din partea FSLI cu privire la persoanele cu handicap. Toata lumea vorbeste despre egalitate de sanse si alte bla-blauri, dar masurile concrete la nivel de CCM pe ramura lipsesc. Abia putem sa ne pastram locul de munca din cauza problemelor de sanatate (sa nu vorbesc de cheltuielile enorme din aceasta cauza si de "gratuitatile" medicale existente doar pe hartie), desi din punct de vedere profesional suntem egalii colegilor nostri sanatosi.
RăspundețiȘtergereAm citit cu atentie legea si sunt consternata de minciunile guvernantilor care spun ca salariile nu scad si legea spune exact pe dos.Daca dispar sporurile alea putine ce se intimpla matematic? Chiar ne cred "timpiti" varianta diabolicului Basescu. Dar sporul de doctorat unde este?Va rog duceti la televiziune articolele de lege sa le vada toata tara cine minte si cine spune adevarul!
RăspundețiȘtergereimi pare rau,dar nu pricep ce inseamna spor inclus in coeficient????????ce deosebire mai e intre o pers. care are spor de fidelitatte ,si alta care nu are?
RăspundețiȘtergereS-a uitat cineva si la personalul didactic auxiliar? De aceasta categorie nu spune nimeni nimic.
RăspundețiȘtergereEx: analist programator ajutor 1A
Acum are 1245 grila + 15% stabilitate + 25% vechime + 15% sal. de merit = 2058 lei.
Noua grila 2,25x600=1350. "Nimeni nu pierde", spune Boc. Ce facem cu diferenta? Asa se intampla la toate categoriile de personal did. auxiliar.
imi raspunde si mie cineva?cum ramane cu sal. de merit?ce inseamna ca se include in coeficienti?ultumesc
RăspundețiȘtergeresalriu de merit dispare
RăspundețiȘtergereiar d BOC MINTE MINTE cand spune ca veniturile nu se diminueaza
Deci: salariul de merit dispare, sporul de doctorat dispare, alte sporuri...ce sa mai vorbim. Hai sa facem ceva sa dispara si Boc(si apropo zau ca mi-e rusine ca e ardelean de-al nostru) , Basescu ,Pogea si ceilalti de o seama, da asa...pentru totdeauna. Sa nu mai auzim de ei!!Ia sa le spuneti sa bage mainile in buzunare si sa scoata de acolo banii luati din visteria tarii. In minutul urmator iesim din criza.
RăspundețiȘtergereBuna. Lucrez in 2 scoli, urban si rural(13+5 ore). Conducerea m-a informat ca nu primesc spor de rural pentru ca nu am jumatate din catedra in localitatea rurala. In temeiul carei legi se face acest calcul? Multumesc.
RăspundețiȘtergerenu are legatura sporul cu cate ore aveti in catedra.
RăspundețiȘtergereAcesta se acorda pentru cele 5 ore
la decesul unei rude de gr 1 se acorda un ajutor sau nu? va multumesc.
RăspundețiȘtergere1.Daca directorii de unitati scolare au dreptul la sporul pentru conditii periculoase?
RăspundețiȘtergere2. Profesorii coordonatori sunt numiti de directori?Astept raspuns.Va multumesc!
nu se acorda ajutor decat daca este prevazut in Statutu Sindicatului din care faceti parte
RăspundețiȘtergere1. da, daca expertiza spune asa ceva. eu personal nu cunosc asemenea cazuri
2. nu, de catre CA al unitatii
Dar spor de conditii grele, au dreptul directorii coordonatori?
RăspundețiȘtergereOdata cu finantarea pe elev, ce se va intampla cu clasele unde sunt cate 10/12 elevi pe clase? In mediul rural sunt multe astfel de cazuri.Se vor comasa scolile? La ce trebuie sa ne asteptam? Sindicatele sunt de acord cu aceasta?
RăspundețiȘtergereCum vor fi platiti absolventii de PIPP ncepand cu 1 ianuarie 2010? Profesori S,la fel ca ceilalti absolventi Bolonia din preuniversitar?
RăspundețiȘtergere@ 12.05 comasare se va face doar acolo unde CA al unitatii o sa doreasca acest lucru.
RăspundețiȘtergereImportant e ca suma pentru toti angajatii sa fie suficienta intgroducand finatarea per elev.
@ 12.10 http://liviumarianpop.blogspot.com/2009/12/modificarea-statutului-personalului.html
Art. II. — Incepand cu data de 1 ianuarie 2010, salarizarea cadrelor didactice incadrate ca profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar se va face la nivelul incadrarii pentru un profesor cu studii superioare din invatamantul preuniversitar.
D-le Pop care sunt facultatile in domeniul pedagodic? In legea 387 se spune ca, cei care au absolvit liceul pedagogic+ o facultate in domeniul pedagogic vor fi profesori in invatamantul primar.
RăspundețiȘtergeresper sa aflam maine la intalnirea cu ministerul
RăspundețiȘtergereo sa ii intreb
ce se intampla cu gradatia de merit pe perioada concediului de maternitate si in perioada imediat urmatoare inceperii activitatii?mentionez: 1 an inaintea concediului de maternitate am luat, 2 ani concediu de maternitate- nu stiu daca il voi lua,1 an la reinceperea activitatii - il iau sau nu??
RăspundețiȘtergerescoala postliceala facuta la Colegiul National E. Cuza + diploma de licenta spec. limba romana-limba franceza Univ. Spiru Haret imi da dreptul sa fiu incadrata ca profesor I - IV ?
RăspundețiȘtergere10 ani lucrati in invatamant ca TESA + 5 ani ca did. auxiliar - am dreptul la spor de fidelitate ?
RăspundețiȘtergereAm o intrerupere de 27 de zile in cartea de munca(2001). Lucrez in invatamant, gradul II, peste 10 ani vechime. Sporul de stabilitate-fidelitate se acorda si in cursul anului scolar cand se implinesc cei 10 ani neintrerupti?
RăspundețiȘtergereDin luna imediat urmatoare
RăspundețiȘtergereSunt angajata in invatamant din anul 2001,luna martie,ca administrator financiar s1 ,cu salariu de baza de 1394 lei,vechimea totala in munca fiind de 30 de ani.Vreau sa cunosc modalitatea de a verifica daca mi s-a acordat sporul de stabilitate,.Multumesc!
RăspundețiȘtergereAm o vechime in invatamant neintrerupta de 9 ani si 8 luni daca imi i-au concediu ingrijire copil ,pierg sporul de fidelitate la intoarcere?Atunci o sa fiu penalizata pana la implinrea altor 10 ani neintrerupti?Rog raspun?
RăspundețiȘtergerepeste 4 luni de la revenire intrati cu sporul de stabilitate
ȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergerese poate acorda mai nou sporul de fidelitate in invatamant celor care nu au 10 ani neintrerupti in invatamant deoarece s-au aflat in concediu de crestere copil conform OUG 124/2011?
In scoala am un profesor angajat din 1989 ca profesor suplinitor pe perioada determinata, existand ani in care contractul de munca s-a incheiat si la 15 iunie, si la 30 iunie etc.Din 1998, a fost angajat pe perioada nedeterminata.In 2004 a intrat in
RăspundețiȘtergereconcediu pentru ingrijirea copilului si a revenit la post in 2005. Perioada CIC este considerata vechime in invatamant, poate trece la alta transa de vechime in invatamant ?Dar de spor de stabilitate beneficiaza?
buna seara,
RăspundețiȘtergereCat ar fi sporul in invatamant intr-o zona radioactiva?
Va multumesc!
Sunt in prag de pensie.Putini sunt cei care pot spune ce sporuri pot fi luate in calcul si din ce perioada.In invatamant se pare ca a fost acordata o singura data prima de vacanta(pana prin 1995)Daca cineva poate sa dea relatii clare,comunicati-le.
RăspundețiȘtergere