16 mai 2009

note de discutii

Am spicuit din ideiile principale (zic eu) care au stat la baza intalnirii.

Doamna Minsitru spunea:

Acordul o sa fie transmis in inspectorate pentru a continua dialogul si la nivel local. Sunt probleme particulare si generale care trebuiesc rezolvate si la nivel judetean si la nivel central.
Frecvente schimbari in invatamantul romanesc ( problema este ca sunt schimbari proaste)
Pe piata invatamantului superior exista competitie si nu suntem departe nici cu cel preuniversitar. Daca vorbimb de rau invatamantul romanesc, asta va fi eticheta lui. Trebuie facute demrsuri concrete ptr imbunatirea imaginii inv rom.
Ce este in acest moment in peisajul public?
-
un pachet de legi la care au lucrat foarte multe persoane, pana anul trecut.
-
Mircea Miclea a emis un document care se afla pe site-ul presedentiei.
-
Pachet legislativ cu 8 legi promovat de BNS si Edugate a d prof Colceag care a fost lansat alaltaieri si cae inca nu l-am vazut
- trebuie luate ideile care reformeaza sistemul


Cateva probleme de clarificat:

- educatia timpurie de la 0 la 3 ani . cadre didactice nu sunt. Care sunt atributiiile MECI si care sunt partenerii?

- Ciclurile scolare nu sunt identice. Grupa pregatitoare si clasa a noua, precum si ssitemul 5,5,3 si 4,4,4,
- cat trebuie cuprins din curriculum in legislatie? Si ce trebuie lasat in metodologii
- sistemul de evaluare il mentinem sau il modificam? Mai ales ca se doreste un salt in performanta. Cat reprezinta evaluarea continua. Evaluare nationala. Evaluarea intre cicluri de invataman.t

- descentralizare. Sa nu produca efecte negative ptr ca depinde de MECI cum sunt puse aceste elemente in cadru legislativ. Descentralizarea deciziei (ale cui sunt responsabilitatiel, cine raspunde?
Cum alegem directorul? Ce face directorul? Ce face inspectorul?) avem doua subcapitole - decizionala si financiara? ( la financiara per capita e sau nu ok?). A nu se repeta greserile din invatamantul superior. Mai ales din punct de vedere a salarizarii
- criterii de finantare a performantei pentru salariile profesorilor.

- Responsabilitatile directorilor si a inspectorilor.

- rolul inspectoratelor scolare. ( MECI propune sa se ocupe de calitate si sa se scoata atributiile de administratie. ISJ sa fie atat EMCI in teritoriu cat si ARACIP in teritoriu) precum si control.

- infrastructura scolara. In acest moment reteaua scolara este scapata de sub control.

In mapa, am primit o sinteza din statele U.E. cu privire la tipuri de legi privind educatie.
Capitolul din tratatul UE care se refera la invatamant
Un alt document este pentru inv superior din U.E.
Avem nevoie de o legislatie care sa de-a stabilitate sistemului.
In rest pot spune ca avem un material de peste 100 de pagini in format A3 in care sunt prezentate pe fiecare articol toate variantele propuse in cele 3 pachete.
Termenul de finalizare este incert, o sa se discute in comisii saptamanale
Asa ca avem de munca

Au fost o sumedenie de interventii ale inspectorilor generali si a reprezentantilor sindicatelor, insa e prea tarziu pentru a le posta pe toate. Dimineata discutia continua asa ca mai e timp

10 comentarii:

  1. Adriana Petre16.05.2009, 08:07

    Vor fi cadre pentru educatia timpurie daca vor avea salarii de profesori universitari, si este bine ca salarizarea sa fie mare de jos in sus, pentru educator si pentru invatator, mai ales cei cu studii superioare, salarizarea sa fie cea mai mare din grila, pentru ca ei pun bazele, nu profii care fumeaza si stau in cancelarie in fiecare pauza, nu printre elevi!
    Daca asta considerati voi munca,sa taiati frunza la caini, vai si-amar.Treceti la ore si lasati-ne pe noi, cei care nu avem pile sa hotaram ce e corect, ca cei de sus au orbul gainii si hotarasc numai anapoda.
    Termenul este incert pentru ca asta e interesul, sa va tot intalniti si sa va mai schimbati ciorapii, poate!Ca altceva nu reusiti!
    O mare abureala, asta ati facut din invatamant. Si nimic nu se va schimba pentru ca asa trebuie sa se intample, ati planificat uciderea noastra, auzi smecherie: stimularea financiara a celor care au vechime mai mica de 10 ani. Si cu noi, cei care avem vechime peste 20 de ani sau mai mult si stim sa predam asa cum trebuie, nu orbecaim ca d-nii inspectori, ce se intampla?
    Tembelilor!
    Aveti curajul, d-le asa-zis Pop ,sa cititi comentariile mele in "istovitoarele" sedinte la care participati? Normal ca nu, pentru ca sunt lucruri adevarate. Si inca n-am spus tot!

    RăspundețiȘtergere
  2. am si curajul si obligatia de a citi tot ceea ce se scrie despre mine si activitatea mea. Si constat ca sunt si lucururi adevarate si partial adevarate.
    Va asigur ca nici eu nu am spus totul. Bunul simt si functia ma obliga, mai ales ca sunt casatorit cu un cadru didactic, provin dintr-o familie de cadres didactice si am 19 rude de gradul unu si doi in invatamant. Asa ca...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua,
    Am "descoperit" acest site de aprox. 3 luni si va spun ca apreciez preocuparea d-stra pentru a fi si noi informati .
    Nu fac parte din FSLI ci din alt sindicat .
    Cred ca D-na Petre A . a "obosit" cam repede numai dupa 20 ani .Eu am 33ani de munca din care 28 la catedra tehnica intr-un Grup scolar,si va spun nu e usor deloc.
    Imi pare rau ca d-na ministru a renuntat la SAM. Multi din ruta progresiva sunt catastrofe la discipline fundamentale .Unii elevi chiar nu fac fata curriculei liceale.Ce meserie vor invata cu 3 ore/sapt la stagii de practica ? ( ma refer la viitoarea clasa a IX-a- Liceu tehnologic
    A propos - aveti idee cand vor aparea curriculele pt. a IX-a tehnologic?dar SPP-urile?
    Va doresc week-end placut- cat a mai ramas

    RăspundețiȘtergere
  4. Aşa că, Adriana Petre, are dreptate. Voi profii faceţi salariile pentru voi, nu pentru noi. Să staţi şi voi cu studii superioare cum avem noi şi să răbdaţi gălăgia, plânsetele, să-i faci pe toţi copiii să scrie şi să citească. Voi îi luaţi gata formaţi. Noi învăţătorii recunoaştem munca educatoerelor. Copiii vin formaţi să ţină creionul în mână şi au alte deprinderi formate, nu ca acum 20 ani. Am 30 ani vechime în învăţământ şi recunosc că acum nu mai mă chinuiesc ,ca acum 20 ani,să-l fac pe Gigel să ţină creionul în mână.Gigel de acum (care a mers la grădi.)ştie să scrie literele de tipar şi ştie să socotească. La fel şi vouă d-lor profi, vă este mult mai uşor să-i luaţi formaţi. Nimai că voi aveţi cu 4-5 milioane mai mult la salariul decât mine şi alţii ca mine. Am Liceul pedagogic, facultate, masterat şi 2 cursuri postuniversitare.Am făcut la şcoli că doar, doar va fi scos la concurs vreun post pe care pot să dau concurs şi eu. Ca să nu plec în mediul rural şi să mă depărtez de familie ( căci am deja 14 ani de navetă la greu )am rămas pe post de învăţător. Profi care sunt cu mine la şcoală pe specialitatea pe care o am şi eu, nu au decât liceul, facultate şi din 2000 nici măcar un simpozion sau curs de perfecţionare. Stau la cafele, trimit copiii acasă că este meci şi ridică salariul mult mai mare decât mine care am în clasă elevii până în ultima zi de şcolală. Voi luaţi vacanţă cu 2 săptămâni mai devreme şi faceţi un orar ameţit care încurcă programul cam o lună. Sunteţi foarte stresaţi şi de aceea aveţi salariile mai mari. Noi nu avem reprezentare mare la negocieri şi de aceea nu are cine negocia pentru noi. Voi vă faceţi partea leului. La liceu şi la SAM este şi mai mare domnie. Nu vin copiii la şcoală şi voi ziceţi mersi şi trai nenicule pe stat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Diana Ionescu16.05.2009, 19:12

    Va doresc multa sanatate, sa puteti rezista stresului . Dumnezeu sa va dea intelepciune ,sa luati deciziile cele mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  6. Explicati-mi si mie, va rog, in ce consta aceasta descentralizare si ce se intampla cu titularii.
    va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  7. Stimate anonim de la ora 18,53
    Am mare consideratie pt. invatator (parintii mei au fost invatatori )Am stat in banca cu clasa I 3 ani .Mama il si stergea la nas pe Gigel,avea caiete si creioane,traia cu mare emotie examenul de absolvire a clasei a IV (se dadea intr-o vreme),il urmarea de la a V-a,si multe altele.
    Sunteti prea calificata pentru postul de invatator.
    Puteam sa fac 3 facultati ,doar sunt la parterul blocului.Toate invatatoarele si educatoarele au studii superioare on line. Si..?
    Vorbiti cu obida

    Eu am rezultate cu elevii la examene,concursuri si olimpiade .N-am facut colectie de atestate si certificate.N-am decit studii de scurta durata, pot insa concura pe postul meu cu oricine

    Ma intreb ce fel de conducere are scoala aia care tolereaza`ceea ce spuneti
    Nu ma mir ca vin la liceu elevi care nu stiu sa citeasca si sa scrie dupa dictare, nu cunosc operatii simple cu numere zecimale,habar n-au de multe...
    Sunt "profi" si profesori
    Cu bine , si sa va gasiti un post cum va doriti

    RăspundețiȘtergere
  8. Stimate anonim, daca ati facut atatea studii superioare,ar trebui sa treceti intr/o treapta superioara daca cea pe care sunteti nu va mai convine.Eu lucrez cu elevii doarece imi place munca alaturi de ei,insa constat cu stupoare, ca un cadru didactic cu atata vechime in invatamant alaturi de niste copilasi nevinovati, vaneaza salarii mari si jigneste o masa de oameni.
    Absolut nimeni nu va obliga sa mai lucrati in invatamant, puteti pleca, sunt destui tineri care vor sa se afirme.

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim spunea...
    Explicati-mi si mie, va rog, in ce consta aceasta descentralizare si ce se intampla cu titularii.
    va multumesc anticipat!
    Cati n-ar vrea sa stie...
    Cand o sa aflam exact ce ne asteapta?

    RăspundețiȘtergere
  10. nu e nimic transat din acest punct de vedere.
    voi revenii cu detalii in momentul in care o sa le am.

    RăspundețiȘtergere