Astăzi, 12 mai 2009, a avut loc la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, întâlnirea între reprezentanţii federaţiilor sindicale şi asociaţiile reprezentanţilor comunităţilor locale (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România), pentru dezbaterea unor probleme privind descentralizarea. Din partea Guvernului au fost prezenţi domnul Dan Nica, vicepremier şi doamna Ecaterina Andronescu, ministrul educaţiei.
La întâlnire au participat şi reprezentanţii părinţilor.
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ prezenţi la această întâlnire au aflat cu surprindere că asociaţiile comunităţilor locale au elaborat un material privind descentralizarea, încă de acum trei luni, însă nu l-au făcut public nici în momentul de faţă.
În urma discuţiilor de astăzi s-a decis stabilirea unei noi întâlniri, săptămâna viitoare, în cadrul căreia se va dezbate materialul elaborat de asociaţiile comunităţilor locale.
DEPARTAMENTUL COMUNICARE Claudia PUZDREA
Bucureşti, 12.05.2009
Marti ora 15.00 la sediu MECI o sa aiba loc intalnirea acestei comisii. Plecand de la ceea ce sustin ca un invatamant este de calitate daca avem: resura umana, baza materiala si programe scolare, pot spune ca din cele trei segmente inca nu am aflat ceea ce se doreste descentralizat, cat si de ce?
Poate daca reusim sa clarificam si:
Cine infiinteaza si desfinteaza unitatea scolara?
Cine intocmeste si urmareste executia bugetului unitatii scoalare?
Care sunt organele de conducere a unitatii scolare?
Cine angajeaza resursa umana?
Sunt cele patru intrebari care cred eu ca va fi necesar sa gaseasca raspuns acceptat de toate partile.
Astept si comentarii, si sugestii si critici.
Dar sindicatele de ce nu elaboreaza un material privind descentralizarea???
RăspundețiȘtergereTot asteptam sa vedem ce "minuni" ne mai coc reprezentantii asociatiilor comunitatilor.
De ce naiba mai exista sindicate???
Dati-va demisia, nu faceti NIMIC pentru profesori. Doar va bateti joc impreuna cu guvernantii. De 20 de ani traim ca vai de noi, suntem la coada societatii si nu are cine sa ne apere. Invatamantul se degradeaza an de an. Nu mai intra oameni pregatiti in sistem, iar cine poate, pleaca. Va prefaceti ca ne tineti la curent cu tot felul de aberatii, sedinte in care aflam ce ni se mai coace si ...atat. Liderii de sindicat asteapta sa ajunga mai SUS, nu sa apere interesele celor pe care ii reprezinta.
Oricum la greva s-a renuntat. Pana la urma care a fost motivul real?
RăspundețiȘtergereNe-am facut de ras a ba vom face greva, ba nu vom face si dupa o "lectie" de economie sustinuta la intalnirea din 4 mai, surpriza s-a dat inapoi.
greva este un joc politic ...nu e pentru noi amaratii. Ne amagim in prag de greva ca, poate se va schimba ceva in bine si apoi ne trezim de unde am plecat. La greva "fluturam" tot felul de revendicari pompoase si uitam halul in care a ajuns invatamantul si profesorii. Ni se cere sa fim din ce in ce mai perfectionati pe banii nostri, iar salariul ramane de mizerie.
RăspundețiȘtergerehai sa propunem noi ceea ce vrem. sindicatul suntem noi.
RăspundețiȘtergereera logic ca nu se face greva. la mine in scoala nu au fost de acord cu forme de protest pe perioada de criza.
Altii nu mai au locuri d emunca si noi vrem mariri
material despre descentralizare se poate elabora doar daca actuala situatie nu corespunde. Din punctul meu de vedere suntem descentralizati in acest moment. Clasa politica o doreste pentru alte motive.
RăspundețiȘtergereNu cred ca vinovati sunt sindicatele de tot ce e negru in invatamant, iar dupa logica unora ar trebui sa nu mai facem nimic. Chiar asa, ar trebui sa ii lasam sa faca ei descentralizarea. Oricum era facuta duminica daca nu era semnat acel acord. Si d Boc a spus ca in 10 zile se face aceasta descentralizare.
Poate asa o sa se vada mai bine rolul sindicatelor.
Vis a vis de greva lucrurile sunt cat se poate de clare din punctul meu de vedere. Nu era sustinere in totalitate plus duplicitatea unor organizatii sindicale ne+au dus in acest punct.
D-le Pop eu am o alta problema.Am vazut OU.nr 40/2009 in care apare functia de profesor inv.primar si prescolar.Intrebarea mea este:De ce nu ati sustinut, ca cei care am finalizat aceste studii in urma cu un an sa fim incadrati conform functiei?Eu am cheltuit o groaza de bani pe scoala si de 1 an de zile nu sunt incadrata corect.Acum cand in sfarsit exista forma legala tot s-a mai gasit o chichita care sa nu ne dea dreptul de a fi platiti conform studiilor adica aceea cu grila unica de salarizare.Nu mi se pare corect deloc.Unde trebuie sa-mi "URLU" amarul ca sa fiu bagata in seama?Sau cand va aparea aceasta grila?
RăspundețiȘtergere1. Mi se pare ca FSLI ne reprezinta...., iar la intalnirea din 4 mai din 4 sindicate FSLI a fost a 2-a care a semnat acel acord.
RăspundețiȘtergereAsadar unde este duplicitatea daca v-ati grabit sa semnati si apoi s-a plecat?.
(Cel putin asa a anuntat media)
2.
Cadrul legal ramane: max 15% se vor face incadrari in inv. cu acordul ordonatorului principal de credite(primar, nu?), restul de 51.000 suplinitori unde se vor regasi? Aceasta ordonanta s-a mai modificat?
Eu zic, si stiu ca zic bine, ca toti care au terminat o forma de invatamant superior si suntem incadrati in invatamantul preprimar si primar, unde nu ai cum sa nu faci nimic pentru ca-ti sar parintii in cap si nu numai, sa fie profesori, nu numai cei cu nu stiu ce PIPI-uri, scuzati ce a iesit( stiu ca sunt P.I.P.P.-uri). Ca doar nu muncesc ei mai mult decat ceilalti sau au vreun mot in frunte, ca Fat- Frumusel! Si, corect pentru toti, ar fi ca invatatoarele cu vechime de peste 30 de ani, cu toate gradele, sa fie si ele tot profesoare, chiar daca nu au facultate, ca au format atatea generatii de elevi si nu mai au timp sa termine o facultate.
RăspundețiȘtergereProblema mare este ce se intampla cu copiii de la clasa a V-a incolo cand interesul pentru ei scade, mai ales cand profesorii stau mai mult in cancelarie, in loc sa stea mai mult printre ei. Sa nu se supere cei care nu intra in aceasta categorie, stiu ca exista dar sunt putini, din ce in ce mai putini si stim si de ce dar sunt incurajate, in continuare, nepasarea, nesimtirea, tupeul, pornind de sus in jos.
Ma intereseaza, d-le Pop, cum se face miscarea asta anti-newtoniana, urban-urban, apoi rural-urban? Conteaza daca ai domiciliul unde vrei sa iei postul, nu? Ca, daca ai domiciliul in Campina sau Baicoi, Mizil sau alte orase din Prahova, trebuie sa iei post tot acolo, nu? E vorba de pretransferari.
Ce se intampla in acest an nu stiu daca s-a mai intamplat vreodata, e o adevarata tampenie .
Postul de profesor mi-a fost suflat de o tinerica cu gradul II ca invatatoare, in timp ce eu am II si I cu 10 si facultatea terminata de 10 ani, iar ea, de 4 ani dar a mai terminat o postuniversitara sau nu stiu ce, de are cu vreo 6 puncte mai mult decat mine. Asta da noroc- pentru ea!Suntem doar noi doua, ea prima, eu a doua si nu este decat un post pentru specializarea drept.Iar am alergat singura si am iesit pe locul doi. Am de gand sa cer dosarul sa vad si eu cum a fost punctata, ca stiu ca am voie.
Sunt extrem e dezamagita.
Daca descentralizarea se aplica, vom ajunge mai mult de rasul lumii decat suntem acum, de ce sa fim la mana primarilor numiti politic?
De fapt, si acum se intampla la fel, de ce ne miram? Vorbim ca sa ne aflam in treaba si ei chiar ne ignora total pentru ca suntem niste lasi si acceptam orice, pe asta se bazeaza.
Referitor la d-na Cristina, poate sa urle mult si bine, ca n-o aude nimeni; sa aiba grija sa mai aiba voce, dupa atata urlat, ca-i trebuie.
Si mai sus cine intreaba unde se vor gasi 51 de mii-cam mult- de suplinitori? Unde s-au gasit si pana acum, profesori care nu stiu pe ce lume se afla, unii cu pile consistente care nu fac nimic si incaseaza banii degeaba.De aceea geme Romania de analfabeti si Vip-uri nescolarizate, de buni ce au fost cei incadrati in posturi ca profesori de romana, mate si alte materii importante.
Puneti problema ca aceia care lucreaza la ciclul primar sa fie salarizati ca universitarii, sa vedeti ce inghesuiala va fi pe aceste posturi! Asa este salarizarea in strainatate, aici de ce nu se poate?
Si ocuparea posturilor prin concurs, nu prin restrangeri sau alte mafiotii, concurs si gata!
Stiu cazuri in care s-au aflat subiectele, de-aia exista municipiul Ploiesti, ca toate se intorc asa cum spune vorba.
Si, mai spun o data, sunt tare necajita!!!!!!!! Voi nu ?
Domnule Lviu Pop
RăspundețiȘtergereVa rog sa nu ocoliti intrebarea mea.
Am intrebat si tot intrebat cum este pina la urma cu cei care au terminat in 2008, prima serie de absolventi Bologna?
Se pot incadra pe post de profesor unde?Doar gradinita, sc.generala, anul I si II liceu si SAM?
Multumesc si astept raspunsul dumneavoastra
Anonim ora 20.57 prescolar, primar. gimnazial, SAM
RăspundețiȘtergereAnonim ora 11.12
RăspundețiȘtergereAm dus la indeplinire mandatul colegilor, in conditiile negocierilor de acolo.
2. nu se refera la invatamant
ptr Cristina
RăspundețiȘtergereChiar ayi in comisie de CDS am cerut explicatii la MECI si am aflat ca problema e la MF.
Am facut demersuri la Comisiile de invatamant din Parlament. Sa vedem modificarea ou40 prin lege