Profesorii maramureseni se opun descentralizarii sistemului de invatamant din Romania si vor sa ii ceara presedintelui Basescu organizarea unui referendum national pe aceasta tema.
“Sindicatul Liber din Invatamant Maramures va propune membrilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant inaintarea unei scrisori deschise catre presedintele Basescu prin care sa-i cerem acestuia organizarea, in urma unui decret prezidential, a unui referendum la nivelul intregii tari. Dorim sa vedem daca intr-adevar se doreste aceasta descentralizare a invatamantului. Semnalele pe care noi le avem din teritoriu, incepand de la elevi, parinti si terminand cu ceilalti colegi ai nostri din sistemul bugetar, spun tocmai contrariul si afirma ca aceasta descentralizare este dorita doar de factorul politic”, a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures si totodata secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Marian Pop
Incepand din data 18 martie o comisie interministeriala decide soarta descentralizarii sistemului de invatamant. Din aceasta comisie fac parte reprezentantii celor noua ministere care doresc a fi descentralizate, alaturi de Asociatia Comunelor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania, precum si cea a municipiilor si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania. Comisia doreste o descentralizare a sistemului de invatamant cu care dascalii nu sunt de acord si spun ca multe dintre aspectele propuse de membrii comisiei sunt cel putin aberante.
“Nu vom fi de acord ca scoala sa fie condusa de un manager numit de primar la propunerea Consiliului Local, pentru ca nu in toate localitatile exista o colaborare buna intre cele doua parti, iar noi nu dorim ca acest razboi sa fie solutionat in curtea scolii”, a declarat presedintele SLI Maramures.
Cele patru structuri asociative doresc ca acest manager sa nu fie neaparat profesor si el sa se ocupe mai mult de aspectele financiare si economice. Acest aspect este contestat de proferorii care spun ca “odata cu descentralizarea un manager ar putea sa conduca la fel de bine un spital, o unitate militara, o directie de finante sau o scoala, ceea ce nu este normal”.
Dascalii contesta si punctul unde este specificat ca de activitatea didactica nu se va ocupa consiliul de administratie ci doar cel profesoral. “Putem noi sa fim oricat de buni profesori, atata timp cat nu avem o baza materiala corespunzatoare, procesul educativ nu se va realiza la parametrii doriti”, spune Liviu Marian Pop.
Membrii comisiei interministeriale solicita chiar si modificarea legii invatamantului, unde se spune ca destinatia patrimoniului unitatilor de invatamant nu poate fi schimbata. “Ei vor ca destinatia acestor cladiri sa fie hotarata in consiliile locale, deoarece au in plan ca din unele scoli sa faca, de exemplu, posturi de politie”, mai spune vicepresedintele FSLI.
“Toate aceste aspecte ni se par cel putin aberante, fapt pentru care nu vom fi niciodata de acord cu ele. In noiembrie 2008 FSLI, impreuna cu celelalte trei confederatii din educatie am semnat la Cotroceni o strategie de dezvoltare, de pe care dorim acum sa ne retragem semnatura din doua considerente. In primul rand pentru ca presedintele Basescu ne-a promis bani contra reforma, iar noi am inceput deja reforma pe cand banii se lasa inca asteptati, iar in al doilea rand, aceasta descentralizare contrazice in multe puncte strategia pe care noi am semnat-o in urma cu un an”, a adaugat liderul sindical.
Avand in vedere toate aceste nemultutmiri, in numele celor aproape 200.000 de membri, FSLI va cere presedintelul Basescu organizarea referendumului national, la care fiecare dintre noi vom fi chemati sa ne spunem parerea vizavi de soarta educatiei din Romania.
Pentru mai multe detalii cu privire la mult-controversata descentralizare a sistemul de invatamant puteti afla din urmatorul interviu VIDEO.
Tania Purcaru
Sursa
Domnule Pop,
RăspundețiȘtergereNu stiu cat ii intereseaza pe romani un nou referendum, iar ideea sustinerii lui consider o spalatura pe cap a politicienilor si vad ca in ultima instanta si a sindicatelor.
Lucrurile sunt simple, guvernantii vor sa scape de ultima ramura coerenta sindicala si sa o dilueze prin alocarea lor primariilor.
Ce se va intampla cu noi(cadrele didactice auxiliare)? Unii sunt de zeci de ani in postura amintita si se/ne vom trezi cu preaviz.
Oare soarta celor cateva mii de auxiliari si nedidactici poate sa fie hotarata printr-un referendum?!
Oare sunt toti profesorii constienti de ce implica descentralizarea? Ce intelege omul de rand(Lelea Ioana si Badea Gheorghe) prin descentralizare?
Asadar ne ramane se fim la mila si cheremul primarilor, iar daca nu vom fi imbracati in culoarea corespunzatoare ne putem lua adio de la munca care o prestam, ne placa, suntem platiti si cotizam.
Succes in actiunile sindicale!
Alin POP
CU MAINILE IN san nu putem si nu avem voie sa stam.
RăspundețiȘtergereTrebuie incercate toate modalitatile de lupta sindicala
si nu numai