21 nov. 2008

Campanie 22 de inspectori şcolari vor şi ei să fie deputaţi sau senatori

Trei secretari de stat pentru învăţământul preuniversitar candidează la Camera Deputaţilor

La Timişoara, ministrul Educaţiei candidează în tandem cu rectorul Universităţii Politehnice

Şefii inspectoratelor şcolare nu mai vor la catedră, ci în Parlament. Dacă la alegerile locale aproape 70 erau în campanie electorală, la alegerile pentru Parlament, doar 22 de inspectori îşi mai încearcă norocul. Pe lângă aceştia, alţi 11 foşti inspectori şcolari sunt şi ei în campanie electorală. Ultimii doi foşti secretari de stat pentru învăţământul preuniversitar şi actualul şef, dna Zvetlana Preoteasa, nu stau nici ei deoparte. Lupta cea mare se dă între inspectorii liberali şi cei democrat liberali. Statistic, 18 inspectori candidaţi sunt liberali, 10 sunt democrat- liberali, iar alţi cinci sunt de la UDMR (2) şi PSD+PC(3). Aceştia şi-au însuşit deja limbajul politic. Vor salarii mai mari pentru profesori, promovarea pachetului de legi ale Educaţiei sau alinierea învăţământului românesc la cel european. „Mi-a venit rândul să candidez, şi pentru că vreau, şi pentru că e sarcină de partid. Am fost primar la Reghin, am fost consilier şi am experinţă.

Vreau să fac ceva pentru toţi profesorii din ţară”, ne-a declarat Ioan Tuşnea, inspectorul şcolar general din Mureş şi membru PNL, care şi-a luat concediu fără plată pentru a se ocupa de campanie. Oana Badea, inspector şcolar general adjunct în Alba, candidează pentru cameră, din partea PD-L-ului. Consideră că are un atu în faţa contracandidaţilor: a fost şi consilier, în cabinetul ministrului Mihail Hărdău. În Satu Mare, inspectorul general, Buda Viorel, e sigur de victorie, chiar dacă mai are doi colegi de catedră înscrişi în cursa pentru Parlament. Salariul de deputat nu-l încălzeşte, pentru că de la inspectorat câştigă deja 3.000-3.500 lei pe lună.

„Mai sunt şi alţi profesori în campanie: am adjunctul de la UDMR şi fostul inspector, de la PSD, care cadidează pentru Senat. Fără lipsă de modestie vă spun că dacă PNL face un deputat în Satu Mare, acela voi fi eu!”, ne-a declarat Viorel Buda.

Secretarii de stat şi-au făcut blog

Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar şi membru PNL, nu mai este de găsit nici în Ministerul Educaţiei, nici la telefon. În schimb, Paloma Petrescu şi Dumitru Matei, foştii secretari de stat, sunt foarte activi. Paloma Petrescu candidează în Colegiul 8 Constanţa, pentru Camera Deputaţilor, din partea PD-L. Pentru a transmite mesajele electorale cât mai bine, fostul secretar de stat demis în 2006 în urma scandalului de la testele naţionale, şi-a făcut blog. Una dintre postări este despre membrii PNL Constanţa, intitulată Echipajul Speranţa.

„Ăştia suntem! Vrem să schimbăm ceva în viaţa voastră, oameni buni. Nu suntem carierişti, nu vrem să ajungem în Parlamentul României ca să ne facem pentru noi salarii mari, pensii mari sau să ne îmbogăţim pe munca şi banii voştri”, scrie Paloma Petrescu. „E prima oară când candidez şi dacă voi câştiga, îmi voi reprezenta alegătorii aşa cum merită”, ne-a declarat aceasta. Dumitru Matei, penultimul secretar de stat, a intrat vara trecută în PD-L, partidul care l-a susţinut întotdeauna şi care l-a propus pentru funcţia de secretar de stat. Are un contracandidat chiar în persoana inspectorului general, Ioan Tuşnea.

„Nu sunt în competiţie cu dl. Tuşnea. Cel care are priză mai bună la public, să fie votat!”, ne-a declarat Dumitru Matei.

Nouă şefi de universităţi se bat pentru un loc în Parlament

Proaspăt deveniţi şefi de universităţi sau cu vechi state de plată la cârma instituţiilor de învăţământ superior, şapte rectori şi doi preşedinţi şi-au propus să ajungă şi parlamentari. Fiind la al doilea mandat în fruntea Universităţii „Politehnica” din Bucureşti, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Ecaterina Andronescu, candidează, în colegiul numărul 10 din Bucureşti, pentru al patrulea mandat din partea PSD, doar că, de data aceasta, ca senator. Reales, în primăvara acestui an, ca rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti, Florian Popa a intrat în cursa electorală fiind susţinut tot de social-democraţi, în colegiul numărul 7 din Capitală.

La Timişoara, ministrul Educaţiei, Anton Anton, şi rectorul Universităţii Politehnice, Nicolae Robu, se promovează reciproc. De data aceasta, sub sigla liberală. Dacă şeful învăţământului vrea să-şi adjudece un post de deputat, candidând în colegiul numărul 3, Robu, despre care Anton a spus că „e cel mai bun rector”, şi-a propus să devină senator, concurând electoral în colegiul numărul 1.

Adrian Gorun trece în barca PD-L

Aflat în conflict cu premierul Tăriceanu, pe numele căruia a depus o plângere penală, acuzându-l că l-a schimbat „abuziv” din funcţia de secretar general al Ministerului Educaţiei, Adrian Gorun a trecut din barca liberală în cea democrat-liberală. Noul rector al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu se regăseşte, astfel, pe listele de deputaţi ale Partidului Democrat-Liberal, în colegiul gorjean numărul 1. Din partea aceleiaşi formaţiuni politice candidează şi rectorul Universităţii din Bacău, Valentin Nedeff, care vrea să devină senator în colegiul numărul 1 din municipiu.

Domnul rector ne-a spus că a decis să candideze pentru a reprezenta intelectualitatea în legislativ şi că, dacă va fi ales, va încerca să reducă abandonul şcolar şi să încurajeze educaţia continuă, precizând că nu va renunţa la şefia universităţii şi că nu cunoaşte costurile campaniei: „Am intrat în politică, anul trecut, pentru că ne plângem cu toţii că în acest domeniu nu există oameni de cultură. Am găsit în PD-L o anumită ideologie care îmi convenea, ceva între liberalism şi democraţie, adică un curent de centru-dreapta. Nu am folosit nici un leu, în campanie, partidul s-a ocupat de asta”.

La Bistriţa-Năsăud, preşedintele Academiei de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Ioan Sbârciu, candidează pentru un post de senator în colegiul numărul 11, fiind propus ca ministru al culturii de către PD-L. Nici capii universităţilor private nu stau deoparte, când vine vorba de campania electorală. După o absenţă de patru ani în Parlament, Ion Neagu, rectorul Universităţii „Nicolae Titulescu”, din Bucureşti, s-a înscris, din partea PSD, în colegiul senatorial numărul 2 din Călăraşi. Susţinut de acelaşi partid, preşedintele Universităţii „Bioterra”, din Bucureşti, Ioan Nicolae, candidează, în schimb, în colegiul numărul 2 din Capitală, pe raza căruia se află şi instituţia pe care o conduce.

Info plus:

Inspectorii parlamentari

Inspectorii generali şi adjuncţi din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi din Municipiul Bucureşti sunt cei care aspiră la un mandat de deputat sau senator.

„Dacă voi ajunge în Parlament, nu voi renunţa la funcţia de rector. Voi sta de luni până joi la Bucureşti şi de joi până duminică în teritoriu, pentru doctoranzi şi activitatea de cercetare”. - Valentin Nedeff, rectorul Universităţii din Bacău
Sursa: Gândul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu