5 oct. 2008

Ministrul Muncii: vă dăm banii, dar la anul vor fi simple hârtii

Guvernul contestă la Curtea Constituţională legea de majorare a salariilor


Ministrul Adomniţei arată că, în 2009, investiţiile se vor opri


Ministrul Muncii: vă dăm banii, dar la anul vor fi simple hârtii

Bugetul învăţământului poate acoperi majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, începând cu 1 octombrie 2008, dar nu vor mai rămâne bani pentru nici un fel de investiţii în Educaţie. Aceasta este concluzia dezbaterii organizate, ieri, la C.N. „Sf. Sava”, din Capitală, de trei dintre federaţiile din învăţământ: FSLI, „Spiru Haret” şi „Alma Mater”.

Ziua Mondială a Educaţiei, ce se serbează în 5 octombrie, a oferit posibilitatea sindicaliştilor să ceară celor doi miniştri prezenţi, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, să precizeze dacă pentru Guvernul României dascălii sunt importanţi. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, care iniţial a venit la dezbatere, a plecat după un schimb dur de replici cu liderul Federaţiei „Spiru Haret”, Gh. Izvoranu, neavând spor în a-şi susţine punctul de vedere care prezenta imposibilitatea acceptării majorării salariale pentru profesori.

Guvernul este principalul vinovat pentru conflictul cu dascălii

Aurel Cornea, liderul FSLI, a arătat că starea conflictuală actuală se datorează Guvernului, care nu a reuşit să finalizeze Legea salarizării bugetarilor, deşi aceasta era prevăzută în acordul semnat în 2005, după greva generală din Educaţie. Marius Nistor, secretar executiv al Federaţiei „Spiru Haret”, a avertizat Guvernul că reprezentanţii cadrelor didactice nu vor accepta o răzgândire şi vor recurge la toate formele legale de protest.

Prof. univ. Ecaterina Andro­nescu, fost ministru al Educaţiei şi iniţiatoarea amendamentului, prin care s-a propus majorarea cu 50% a salariilor, a ţinut să-i răspundă ministrului Vosganian că nu a solicitat mărirea salariilor în interes personal, ci pentru că „trebuie să acordăm profesiunii de dascăl recunoaşterea cuvenită”. Dna Andronescu a prezentat efectele aplicării legii pentru bugetul Educaţiei, arătând că nivelul actual al fondului de salarii este de 9,81 miliarde lei, majorarea urcând acest fond la 14,73 miliarde lei, din cele 32,808 miliarde, cât vor reprezenta pentru 2009, cei 6% din PIB. În opinia dnei Andronescu, creşterea reală a salariilor faţă de 2007 va reprezenta un fond de 4,9 miliarde de lei, ceea ce bugetul Educaţiei şi-ar putea permite.

Majorarea salariilor blochează orice investiţie

Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei, a început prin a spune tranşant că majorarea salarială de 50% nu înseamnă depăşirea procentului alocat din PIB Educaţiei, ci doar folosirea tuturor fondurilor, exclusiv pentru salarii, ceea ce „nu este o decizie uşor de luat”, fiindcă asta ar însemna ca orice investiţie să se stopeze, iar cheltuielile de capital, de asemenea, să dispară.

Guvernul a decis să atace la Curtea Constituţională proiectul de lege (n.m. – pentru că nu există precizate sursele de finanţare pentru aceste majorări).„Situaţia mea este cât se poate de ingrată”, a spus ministrul Adomniţei, făcând apel la calmarea spiritelor şi la păstrarea punţilor de comunicare. Nu la fel a procedat însă dna ministru al Muncii, care a afirmat că „întreaga construcţie bugetară din România este greşită, acest lucru reprezentând, de fapt, miezul problemei”.

Dna ministru a cerut introducerea criteriilor de performanţă în învăţământ şi a invocat inflaţia care va exploda în momentul în care Guvernul ar accepta o majorare cu 50% a salariilor tuturor bugetarilor. „Degeaba vă luptaţi pentru această creştere, pentru că anul viitor este posibil să aveţi în buzunar nişte hârtii cu care să nu puteţi face nimic”. Dna ministru ne-a declarat: „Degeaba vreau eu haine de la Y.S. Laurent, fiindcă n-am bani, aşa că mă îmbrac tot de la Obor”.

Profesorii prezenţi la dezbatere au spus că sumele anunţate de ministrul Vosganian nu sunt cele reale şi că, prezentând opiniei publice salarii de sute de milioane, Vosganian nu face altceva decât să instige celelalte categorii socioprofesionale împotriva cadrelor didactice. Aceiaşi profesori sindicalişti au precizat că dascălii se află la coada grilei de salarizare a bugetarilor şi că aceştia nu au protestat când poliţiştii, funcţionarii publici sau magistraţii au primit majorări salariale.

Neaplicarea legii va scoate în stradă mii şi mii de dascăli

Astăzi este de aşteptat ca Guvernul să atace la Curtea Constituţională legea, întrucât premierul a anunţat sâmbătă că există „un conflict de interese între Guvern şi Parlament”. Tăriceanu a trimis, după propria-i declaraţie, o scrisoare şi preşedintelui, prin care îi aduce la cunoştinţă „încălcarea prevederilor constituţionale de către legea adoptată de Parlament”. Din surse autorizate am aflat că preşedintele Traian Băsescu ar înclina spre promulgarea legii, deşi probabil va aştepta şi decizia Curţii Constituţionale.


Liderul sindicatului din învăţământul hunedorean atrăgea atenţia ministrului Educaţiei că, dacă legea nu va fi aplicată, lucrurile ar putea scăpa de sub control şi „imediat să vă treziţi în stradă cu mii şi mii de cadre didactice”. Dezbaterea de ieri n-a făcut altceva decât să evidenţieze că fiecare dintre părţi, sindicate şi Guvern, rămân decise să-şi apere punctul de vedere.

melania.vergu@gandul.info
Sursa: Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu