25 oct. 2008

Basescu: legea majorarii salariilor profesorilor a fost promulgata

Traian Basescu a anuntat astazi ca a promulgat legea majorarii salariilor profesorilor cu 50%.

Preşedintele Băsescu a afirmat că nepromulgarea legii de majorare a salariilor profesorilor ar fi putut fi interpretată ca o dezicere a sa de "Pactul pentru educaţie" şi a făcut apel către sindicate să-şi prezinte revendicările salariale după alegeri, după instalarea noului Guvern, scrie NewsIn.


"Nepromulgarea acestei legi ar fi putut fi interpretată ca o dezicere a mea de "Pactul de educaţie", pe care l-am promovat, şi de susţinerea că România are nevoie de un sistem de educaţie reformat şi performant", şi-a motivat şeful statului decizia de a promulga legea prin care salariile profesorilor se majorează cu 50%.


Băsescu a arătat că ideea promovată de Guvern potrivit căreia nu sunt bani pentru aceste majorări salariale nu este o realitate, bugetul putând fi aşezat pe priorităţi, iar asigurarea resurselor pentru salariile profesorilor este doar o chestiune de voinţă, mai ales în condiţiile în care s-a declarat în mod repetat că educaţia este "prioritatea 0" a naţiunii române.


"Zilele trecute s-au găsit 2 miliarde de lei pentru administraţiile locale, bani îndreptaţi către clientela politică, bani care, parte din ei, trebuie să se întoarcă înapoi convertiţi în campanie electorală, dar nu găsim bani pentru profesori. Nu putem să rămânem în demagogie, mai ales că obiectivul major acum, după ce doi ani efortul a fost pentru investiţii şi el trebuie să continue, este să stimulăm apropierea de sistemul de educaţie a unor absolvenţi de facultăţi, de universităţi valoroşi", a mai spus şeful statului.


Băsescu a ţinut să sublinieze că temerile induse în opinia publică potrivit cărora majorarea salariilor profesorilor ar duce la blocarea investiţiilor sunt false, iar cu banii alocaţi pentru dascăli "nu se pot construi prea mulţi kilometri de autostradă". De altfel, a arătat Băsescu, bani pentru infrastructură există şi din fondurile europene, dar există un dezinteres pentru banii Uniunii Europene, deoarece sunt controlaţi, fiind preferaţi banii de la buget.


Un alt argument în favoarea legii pentru majorarea salariilor profesorilor au fost alte creşteri în domeniul bugetar, Băsescu făcând referire la majorarea salariilor diplomaţilor, a salariilor din sistemul sanitar sau ale judecătorilor.


"Vreau să cred că nu vom continua în dezbaterea publică să comparăm profesorii cu Loganurile de 70.000, cu banii cheltuiţi pe studii la EADS sau cu salariile directorilor din agenţii guvernamentale. Aş vrea însă să comparăm salariile profesorilor cu alte categorii profesionale", a spus Băsescu, susţinând că se creează o nedreptate profesorilor susţinându-se că prin această majorare sunt avantajaţi în faţa altor categorii de bugetari.


De atfel, în ceea ce-i priveşte pe ceilalţi bugetari, Băsescu a ţinut să facă un apel către sindicate ca, în cazul în care au revendicări salariale, că şi le exprime după alegeri, după instalarea noului Guvern, dar că majorările se vor efectua, pe criterii de performanţă.


"Susţin majorarea salariilor profesorilor şi subliniez că aici realizăm un pact, pactul care se numeşte salarii contra reformă. Mi se pare inadmisibil să măreşti salarii fără să ai exigenţa performaţei. Ori semnarea strategiei de reformare a sistemului de educaţie este pentru mine premisa bani contra calitate", a spus Băsescu. El a arătat că semnarea de către liderii sindicatelor reprezentative din învăţământ a strategiei pentru modernizarea sistemului de educaţie este un argument pentru faptul că banii oferiţi dascălilor se vor reflecta în calitatea actului educaţional.


"Este exact ceea ce şi domnul prim-ministru spunea, că nu se poate cere performanţă unor manageri dacă nu le dai salarii foarte mari. Or, profesorii manageriază viitorul fiecărui tânăr din ţara asta", a susţinut şeful statului.


Preşedintele a mai spus că a ţinut cont, în decizia de a promulga legea salarizării profesorilor, de constituţionalitatea, conformitatea actului normativ sub aspectul respectării obligaţiilor internaţionale şi oportunitatea adoptării acestei legi. Băsescu a arătat că legea se înscrie în obiectivele stabilite de strategia Lisabona, adică un sistem de educaţie performant, şi este oportună pentru că toate partidele, trei mari organizaţii sindicale din domeniul educaţiei şi alte 28 din societatea civilă au semnat "Pactul pentru educaţie" propus de Preşedinţie.


"La pachetul oportunitate am avut în vedere nevoia ca parte a sistemului de reformă a educaţiei să fie şi profesorul bun. Cu actuala salarizare este imposibil ca în sistemul de învăţământ să intre dascăli care să pregătească copiii pe IT, să-i înveţe engleză, germană, fizică, matematică. Niciun absolvent bun de facultate nu vine pentru 700 de lei în sistemul educaţie", a spus Băsescu.


Patru federaţii sindicale au semnat astăzi, la Palatul Cotroceni, un acord prin care îşi asumă strategia de modernizare a educaţiei, elaborată de comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea, documentul urmând a fi transmis viitorului Parlament care să o transpună în legi.

In cadrul aceleaşi întruniri, liderii sindicali au expus motivele pentru care preşedinele României trebuie să promulge legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%, subliniind importanţa învăţământului în economia de piaţă.

Liderii sindicali şi-au exprimat la finalul întrevederii că sunt convinşi că preşedintele va promulga actul normativ.

Convocarea liderilor sidicali din învăţământ la Palatul Prezidenţial vine la două zile după ce şeful statului a primit din partea Guvernului o analiză privind impactul economico-financiar al majorărilor salariale, al majorării punctului de pensie pentru grupele I şi II de muncă şi al acordării indemnizaţiilor pentru mame, votate de Parlament, din datele furnizate reieşind că majorările promovate de Legislativ nu se susţin din punct de vedere economic.

Sursa: Rol.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu