Ştirea de pe un post de televiziune cu renume, mă face să fac câteva precizări legate de adevărata norma didactică (nu de predare cum fals se înţelege).
Astfel
Prin ORDONANTA nr. 103 din 27 august 1998 Ordonanta privind structura normei didactice in invatamantul preuniversitar EMITENT: GUVERNUL Publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 321 din 28 august 1998a probat şi modificat de LEGE nr. 109 din 16 iunie 1999 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 103/1998 privind modificarea structurii normei didactice in invatamantul preuniversitarEMITENT: PARLAMENTUL Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 281 din 18 iunie 1999In temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si ale art. 1 pct. 10 lit. c) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:
ART. 1Norma didactica a personalului de predare din invatamantul preuniversitar cuprinde:a) activitati didactice de predare-invatare, de educatie, de instruire practica si de evaluare, conform planurilor-cadru de invatamant;-adică între 18 şi 24 de ore, cadrele didactice cu 25 de ani vechime şi gradul I au reducerea normei de 2 ore.
b ) activitati de pregatire metodico-stiintifica si activitati de educatie, complementare procesului de invatamant (saptamanal, 9 ore de pregatire si 3-4 ore de activitati stiintifico-metodice, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a elevilor, inclusiv prin participarea la consiliile profesorale ale scolii si ale claselor, 1 ora de dirigentie, 1-2 ore de serviciu pe scoala).- adică completarea până la 40 de ore
Art. 2. - Norma didactica de predare-invatare, de educatie, de instruire practica si de evaluare curenta a elevilor in clasa reprezinta numarul de ore corespunzatoare activitatilor prevazute la art. 1 lit. a) si se stabileste pentru profesorii din invatamantul preuniversitar secundar la 18 ore pe saptamana, cu exceptia situatiilor prevazute in Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, in care pot fi cuprinse:a) activitatile de predare-invatare pe clase sau/si pe grupe de 10-15 elevi;b ) activitatile de predare-invatare realizate in echipe constituite din cate doua cadre didactice: 1-2 ore pe saptamana. In acest caz, normarea se face integral pentru fiecare cadru didactic din echipa. Activitatile desfasurate in echipe de cadre didactice pot fi organizate tinandu-se seama de conditiile concrete ale unitatii de invatamant si de optiunile cadrelor didactice, cu aprobarea consiliului profesoral;c) orele de consiliere si de orientare: 1-2 ore pe saptamana;d) activitati complementare de stimulare si sprijinire a performantelor scolare deosebite: 1-3 ore pe saptamana.
Art. 3. - Norma didactica de predare-invatare, de educatie, de instruire practica si de evaluare curenta a elevilor in clasa reprezinta numarul de ore corespunzatoare activitatilor prevazute la art. 1 lit. a) si se stabileste pentru maistri-instructori din invatamantul preuniversitar la 24 de ore pe saptamana, cu exceptia situatiilor prevazute in Legea nr. 128/1997, in care pot fi cuprinse:a) activitati de predare-invatare si de instruire practica, pe clase si pe grupe de 10-15 elevi;b ) activitati de predare-invatare realizate de catre echipe de cadre didactice, conform art. 2 lit. b );c) orele de consiliere si de orientare: 1-2 ore pe saptamana.
Art. 3^1 . - Norma didactica de invatare, de educatie si de evaluare curenta a copiilor cuprinsi in grupele din centrele de plasament reprezinta numarul de ore corespunzatoare activitatilor prevazute la art. 1 lit. a) si se stabileste pentru educatoare-educator, invatator-educator, institutor-educator, profesor-educator si pedagog social la 25 de ore pe saptamana, in care pot fi incluse:a) activitati de invatare, de educatie si de evaluare curenta, cu o grupa de 10-15 copii;b ) activitati de instruire practica, testari sociometrice, realizate de catre doua cadre didactice, cu o grupa de 10-15 copii: 2-3 ore pe saptamana;c) ore de consiliere si de orientare: 1-2 ore pe saptamana.Art. 3^2 . - Norma didactica pentru educatoare-educator, invatator-educator, institutor-educator, profesor-educator, maistru-instructor si pedagog social din invatamantul special este de 20 de ore pe saptamana. Structura acesteia cuprinde activitatile prevazute la art. 2 lit. a)-c) sau, dupa caz, la art. 3 sau 3^1 .
Art. 4. - (1) Aplicarea noii structuri a normei didactice prevazute in prezenta ordonanta se realizeaza de catre unitatile de invatamant preuniversitar, incepand cu anul scolar 1998/1999.(2) Aplicarea prezentei ordonante nu poate conduce la modificarea cuantumului de ore din care se constituie norma didactica, inclusiv exceptiile, in conformitate cu Legea nr. 128/1997.
Rugăm a se înţelege în profunzime ce face un cadru didactit timp de o săptămână. Mulţumim că apreciaţi demersul nostru.
Ma bucur sa cunosc un alt ...morosan :-))
RăspundețiȘtergerenu ca nu-mi place I have a dream; ba imi place si inca f mult, dar cum sa fac sa dau sonorul mai incet cand intru pe blogul asta ? ca imi trezeste si vecinii, asa de tare e ? as inchide boxele dar am nevoie de ele pt altceva, ca lucrez in mm ferestre.
RăspundețiȘtergerema dispera nu alta ca as intra sa citesc pe blog dar mai intai treb sa fac ceva sa nu urle asa tare...
saptamanal, 9 ore de pregatire si 3-4 ore de activitati stiintifico-metodice, 2 ore de comunicare cu familiile elevilor, 4-5 ore de evaluare a elevilor, inclusiv prin participarea la consiliile profesorale ale scolii si ale claselor, 1 ora de dirigentie, 1-2 ore de serviciu pe scoala ... aici cred ca glumiti, mai ale la partea aceea cu discutiile cu parintii.
RăspundețiȘtergereEu am scris ce spune legea.
RăspundețiȘtergereComunicarea are loc daca parintii vin la scoalapentru a discute cu profesorul.
Asta sccrie in lege si ar trebui sa stie si profesorul si parintii