15 sept. 2008

Doar 8 unităţi de învăţământ din 102 au fost reabilitate

Programul BEI a transformat şcolile în hoteluri pentru muncitori
Mii de elevi bucureşteni vor învăţa, şi anul acesta, în alte şcoli decât cele la care sunt înscrişi. Asta pentru că unităţile lor de învăţământ sunt incluse în programul de reabilitare, finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI). În prima zi de şcoală a anului 2008, la mai bine de cinci ani de la semnarea contractului, situaţia lucrărilor este incredibilă: doar 8 unităţi de învăţământ din cele 102 încluse în BEI sunt gata, la acestea lucrările de reabilitare fiind terminate în proporţie de 100%. „Câştigătoare” sunt grădiniţele 160 şi 167, respectiv şcolile 22, 189, 279, 206, 164 şi 174. Cel puţin aşa ne-a declarat, vineri, managerul tehnic al Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) BEI, Vasile Panţuru.
Şase unităţi de învăţământ din Capitală nu vor primi elevi anul acesta. Printre ele se numără şcolile 311, 23 şi 173, Grădiniţa 205 şi Şcoala de muzică nr. 3. Aici, situaţia lucrărilor e dezastruoasă. Muncitorii care au mâncat şi au dormit în şcoală şi-au făcut treaba de mântuială, au tencuit, au văruit, dar au uitat să pună geamuri şi apa a stricat peste noapte tot ce s-a făcut ziua. Această situaţia a fost raportată încă din vară, la Grădiniţa nr. 43.
La Şcoala 23, zidurile stau să cadă, clădirea fiind veche de 160 de ani. Cum aceste spaţii sunt improprii desfăşurării procesului de învăţământ, elevii sunt nevoiţi să studieze în alte locaţii. Cei de la 311 au fost transferaţi la Şcoala 205, elevii de la 173 învaţă la 175, în timp ce micuţii muzicieni de la Şcoala 3 au fost împrăştiaţi ba pe la 152, ba pe la 118, ba pe la teatrul Giuleşti. Cei mai chinuiţi au fost elevii Liceului de Muzică „George Enescu”, care au învăţat, jumătate de an, în şase locaţii diferite.
Licitaţii reluate pentru 34 de şcoli şi alte 11 contracte blocate
În prezent, programul BEI se desfăşoară în 39 de unităţi de învăţământ din Capitală. Teoretic, recepţia lucrărilor ar trebui efectuată la sfârşitul anului. Pe de altă parte, în perioada 20-25 septembrie, vor fi organizate noi licitaţii pentru contractarea lucrărilor în alte 34 de şcoli. „Atacăm şcolile pe bucăţele, n-avem suficiente spaţii de învăţământ , ca să ne permitem să-i transferăm pe copii în altă parte”, ne-a precizat şeful UIP, Vasile Panţuru.
Cele mai mari probleme par să fie la cele 11 unităţi din „pachetul 1”, din cauza rezilierii contractului cu General Construct. Lucrările la aceste şcoli au fost practic blocate, după ce contractantul a dat în judecată Primăria Generală, supărat că i s-au retras lucrările. Trâgând linie, mai rămân 10 unităţi de învăţământ incluse în BEI, despre a căror soartă nu se ştie nimic, deocamdată.

maria.barbulescu@gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu