15 aug. 2008

Doar un sfert din manualele elevilor au ajuns de la edituri în judeţe

Dacă în unele şcoli, la 15 septembrie, elevii vor primi atât manuale uzate, cât şi câteva manuale proaspăt scoase din tipografie, sunt şi judeţe în care elevii riscă să primească aceleaşi manuale ferfeniţă. Acest lucru se întâmplă pentru că Ministerul Educaţiei nu a dat atâţia bani cât au cerut inspectoratele şcolare pentru înnoirea fondului de carte. La aceasta se adaugă faptul că editurile nu vor să tipărească câteva zeci de cărţi pentru care plătesc mai mult decât câştigă.

Situaţia retipăririi manualelor pentru învăţământul obligatoriu diferă de la un judeţ la altul. Pentru anul şcolar 2008-2009, inspectoratele şcolare judeţene au avut, pentru prima dată, posibilitatea să se ocupe de întregul proces. După ce au primit peste 24 de milioane lei, la care s-au adăugat 824 mii lei ca suplimentare pentru 5 judeţe, fiecare şi-a împărţit banii în funcţie de cererile şcolilor. În majoritatea judeţelor, procentul de primire a manualelor de la edituri este de 25 sau maximum 40%. Unii, cum ar fi: Bihor, Călăraşi, Cluj, Bacău sau Constanţa, sunt convinşi că vor primi toate manualele până pe 10 septembrie pentru a le distribui în şcoli. Alţii sunt mai sceptici. „Având în vedere că până acum am primit doar un sfert din comenzi şi mai avem o lună până la începutul şcolii, nu ştiu ce să spun!”, ne-a declarat Liviu Slabu, responsabil cu manualele în Braşov.

Bani puţini, cerere mare

Cu toate că Ministerul Educaţiei a dat banii pe mâna inspectoratelor, mulţi inspectori din teritoriu au recunoscut chiar şi cu jumătate de gură, că fondurile au fost mult mai reduse decât cererea şcolilor. „Nu ne încadrăm în sumă. Avem nevoie de încă o dată pe atât. Până acum am primit doar 10% din comenzi. Stăm şi aşteptăm editurile care de-abia vin. După 15-20 august vor începe să ne bombardeze”, ne-a declarat Polixenia Păpătuiu, şef depozit în Buzău.

Acelaşi lucru l-au spus şi responsabilii din Brăila, Călăraşi, Caraş-Severin, Covasna, Maramureş, Sibiu sau Olt. Spre deosebire de anii precedenţi când ministerul stabilea care va fi procentul de retipărire pentru fiecare clasă, anul acesta judeţele au decis ce şi cât cumpără. „Anul acesta comanda nu a mai ţinut cont de procentul impus de retipărire. Am scos de la liceu ca să dăm şcolilor generale unde era dezastru. Ce să faci? Trebuie să împaci şi capra, şi varza! Noi am avut 352 de mii lei, dar ne-ar fi trebuit cam un milion de lei”, ne-a declarat Marcel Teolorga, şef depozit manuale Călăraşi.

La mare căutare au fost manualele de limbi străine, în special engleza, la care inspectoratele au făcut comenzi foarte consistente. Elevii de clasa întâi sunt singurii care vor avea abecedarul şi matematica nou-nouţe.

Minorităţile sunt refuzate constant

În majoritatea judeţelor în care există elevi aparţinând minorităţilor naţionale, editurile au refuzat inspectoratele şcolare. Acestea nu îşi permit să iasă în pierdere pentru că plătesc mai mult la tipografie, decât primesc pe cărţi. Probleme de acest gen sunt în Bihor, Caraş-Severin, Cluj sau Maramureş. Editurile Mathpress, Dacia, Akademos Art au refuzat cele mai multe propuneri de retipărire. Problema cea mai mare este în judeţul Covasna, unde din 41 de edituri, şase au renunţat să mai retipărească manualele, din cauza comenzilor mici şi a costurilor ridicate pe care ar trebui să le suporte la tipografie.

„Ne chinuim pentru că editurile renunţă la retipăriri, iar Ministerul Educaţiei nu dă bani. Nu am găsit alte edituri. Anul trecut nu au fost probleme. Nu ştiu ce vom face!”, ne-a declarat Istvan Farkaş, inspectorul responsabil cu manualele. În Harghita însă, unde 80% dintre elevi sunt de etnie maghiară, inspectorul Waczel Ferenc ne-a declarat că au primit cam 60% din comenzi, pentru că au avut bani şi pentru că editurile le-au dat manualele pe care le aveau pe stoc.

Cu toate că am întâlnit şi inspectori care ne-au declarat că au edituri care au reziliat contractul în ultima săptămână, aceştia nu au ezitat să spună că, la 15 septembrie, elevii vor avea manualele pe bănci. Dacă se va întâmpla acest lucru, vom vedea de-abia în toamnă.

InfoPlus: 60% dintre comenzile din Harghita au fost onorate, iar în Buzău au ajuns doar 10% din manuale.

InfoPlus: Direcţia Curriculum şi Manuale (DCM) pregăteşte un ordin de ministru prin care vor fi transcrise în sistemul Braille manualele pentru elevii cu deficienţe de vedere. DCM speră ca elevii nevăzători să aibă aceste manuale, până la 1 octombrie.

elena.larion@gandul.info
Sursa: http://www.gandul.info/scoala/doar-un-sfert-din-manualele-elevilor-au-ajuns-de-la-edituri-in-judete.html?3934;2918072

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu