31 aug. 2008

Camerele de luat vederi au făcut dezastru la Bac

Pentru că nu s-a putut copia, în unele judeţe mai mult de jumătate dintre liceeni au picat examenul.

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat s-a dovedit a fi o jalnică replică a celui din vară, în multe judeţe fiind mai puţin de jumătate de admişi, potrivit rezultatelor afişate ieri la centrele de examinare. Judeţul Brăila se situează pe primul loc în topul picaţilor, mai puţin de o treime dintre cei peste 1.500 de candidaţi reuşind să promoveze. Galaţiul, Prahova şi Buzăul au depăşit cu puţin 40%, dar se află sub media de promovabilitate din anii precedenţi.

Unii nu ştiu să copieze, alţii nu ştiu nimic

Majoritatea celor picaţi au ales să depună, ieri, contestaţii cu privire la notele obţinute. Dar este greu de crezut că rezultatul pe care urmează să-l primească mâine la contestaţii va schimba în bine media obţinută.

Examenul de maturitate din toamnă, care mulţi ani a fost salvator pentru cei care preferau o vară liniştită şi un concurs liniştitor graţie unei doze suplimentare de indulgenţă a cadrelor didactice, a făcut zeci de victime printre tinerii „copişti“ care sperau că mai pot folosi şi alte surse de informare, pe lângă propria memorie. Surprinşi în flagrant, au fost eliminaţi din examen.

Ministerul: „Asta-i realitatea!“

De această dată, nici cei care s-au mai pregătit ceva n-au avut o soartă mai bună. Comisiile şi camerele de luat vederi nu le-au lăsat nicio portiţă de scăpare, ei fiind notaţi sau depunctaţi conform cu greşelile făcute. Nici supraveghetorii nu i-au mai putut ajuta, aşa cum era „procedura“ în anii anteriori. Un mare număr dintre candidaţii celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului îl reprezintă absolvenţii de la seral şi frecvenţă redusă, precum şi absolvenţi ai unor promoţii anterioare, „care s-au dezobişnuit de carte“, după cum au remarcat oficiali ai Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului.

Sub rezerva anonimatului, unii reprezentanţi ai MECT ne-au precizat că, în cazul menţinerii şi în anii următori a unei seriozităţi a supraveghetorilor şi a comisiilor de examinare, examenul de Bacalaureat va deveni un adevărat concurs, departajând clar valorile printre absolvenţii de liceu. De aceea, etapa secundă a acestui examen ar deveni de prisos. Dar cadrele didactice participante mai au ocazia de a-şi rotunji puţin veniturile, prin prezenţa lor în comisiile de toamnă.
Sursa: www.evz.ro

3 comentarii:

  1. In centrele de examen unde nu au existat camere video, promovabilitatea a fost in jur de 80-85%.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum sta Suceava? Probabil ca are 98%.

    RăspundețiȘtergere
  3. 322 din cei 402 candidaţi care s-au înscris la a doua sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Suceava au absolvit liceul în acest an, 110 dintre ei fiind absolvenţi ai liceelor particulare. Procentul de promovabilitate în sesiunea din august a fost de 90,9%.

    RăspundețiȘtergere