12 aug. 2008

89 de şcoli rămân închise, din cauza proastei gestionări a programului BEI

n 5 ani de zile, s-au reabilitat cu bani europeni doar 13 unităţi de învăţământ

Restul şcolilor – reparate şi igienizate de primăriile de sector în proporţie de 75%

Aşa arată programul BEI în sectorul 4

Cu doar o lună înaintea începerii noului an şcolar, situaţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi igienizare a unităţilor de învăţământ nu arată tocmai roz. Deşi primăriile de sector se întrec în hărnicie, alocând sute de milioane pentru a da o faţă nouă şcolilor din Bucureşti, le loveşte neputinţa atunci când vine vorba de unităţile şcolare incluse în programul BEI: nu se pot atinge de ele, pentru că-s „amanetate”. Cel mult, dau o dată cu mătura şi încă o dată cu insecticid şi le repun în circuit cu pereţii crăpaţi.

În cinci ani de zile - de când Primăria Capitalei a contractat un împrumut de 112 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii, pentru reabilitarea a 102 şcoli - s-au finalizat lucrările la trei şcoli şi o grădiniţă. Până la 15 septembrie, vor mai fi date în folosinţă doar nouă unităţi de învăţământ. Aşa se face că 89 de şcoli vor rămâne închise şi nu vor putea primi elevi, în prima zi de şcoală. O situaţie cu totul specială există în sectorul 4 al Capitalei, unde o treime dintre şcoli sunt incluse în programul BEI. Astfel, au fost demarate lucrări de reparaţii şi consolidare la doar patru dintre cele 24 de instituţii de învăţământ preuniversitar puse pe „lista neagră”, iar stadiul execuţiei nu depăşeşte 70%.

În sectorul 1, din cele 10 unităţi vizate, una singură – şi anume Şcoala nr. 7 - are 95% şanse să-şi redeschidă porţile, peste o lună. Se lucrează, fără speranţă de finalizare în timp util, la Scoala de Muzică şi Arte plastice, la Liceul de Muzică „George Enescu” şi la Şcoala nr. 173. La restul de şase şcoli, lucrările nici nu au fost demarate. Situaţia este cu atât mai scandaloasă cu cât acest „lot” cuprinde patru şcoli speciale, printre care cea pentru copii hipoacuzici şi cea pentru copiii cu retard sever în dezvoltare.

Şcoli licitate a patra oară

Managerul tehnic al Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) de reabilitare a infrastructurii educaţionale, Vasile Panţuru, ne-a precizat că, la ora actuală, se execută lucrări la 24 de unităţi de învăţământ. Alte 11 grădiniţe, şcoli şi licee ar trebui date în folosinţă în luna octombrie, chiar dacă lucrările exterioare (amenajarea bazinelor de înot şi a sălilor de sport) nu se vor finaliza. Sfârşitul anului 2008 nu aduce nimic promiţător, doar trei unităţi şcolare reabilitate cu bani europeni. Săptămâna viitoare se va derula licitaţia pentru contractarea lucrărilor la 34 de şcoli, 14 dintre acestea fiind licitate a patra oară. Motivul? „N-am avut constructori” – ne-a spus managerul de la Primăria Capitalei. Până la sfârşitul lui 2008, primarul Oprescu a dat dispoziţie să se organizaze licitaţii pentru toate şcolile din programul BEI.

În restul unităţilor de învăţământ, acţiunea de igienizare şi reparaţiile curente se desfăşoară după grafic. În sectoarele 1 şi 4, au fost finalizate 75% dintre lucrări. maria.barbulescu@gandul.info

Sursa http://www.gandul.info/scoala/89-de-scoli-raman-inchise-din-cauza-proastei-gestionari-a-programului-bei.html?3934;2914398


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu