28 mai 2008

România, reclamată la Organizaţia Internaţională a Muncii din cauza salariilor profesorilor

România se află, pentru a doua oară, pe lista cazurilor speciale monitorizate de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), în urma unei plângeri făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) privind salarizarea cadrelor didactice.În urma raportului trimis de FSLI, anul trecut, la Comisiei de Norme a OIM, în care se reclamă nerezolvarea problemelor privind plata cu regularitate a salariilor cadrelor didactice şi finanţarea sistemului de educaţie, OIM va discuta, şi anul acesta, situaţia României, în cadrul Adunării Generale din luna iunie. FSLI a reclamat,printre altele, că în bugetul de stat pe 2007 nu au fost prevăzute decât 5,2 procente din PIB pentru sistemul de educaţie publică, deşi, conform legii, acesta trebuie să fie de 6 la sută. De asemenea, sindicatele au menţionat mai multe sporuri salariale şi alocaţii pe care Guvernul refuză să le plătească cadrelor didactice şi personalului auxiliar, ceea ce a dus la procese câştigate de profesori. Mai mult decât atât, Guvernul nu acordă salariul minim calculat pentru intervalul 2007-2010.

Sindicatele au mai menţionat în raportul către OIM că Guvernul nu a elaborat încă un proiect de lege cu privire la remunerarea angajaţilor din sectorul public şi la diferenţele salariale dintre cadrele didactice şi celelalte categorii de funcţionari bugetari, aşa cum se angajase într-o convenţie semnată cu OIM în 2005.

În urma plângerii formulate de sindicate şi a răspunsului Guvernului României, cerut de OIM, Comisia de Norme a solicitat Executivului să prezinte măsurile luate pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti prin care se cere recalcularea sau plata retroactivă a anumitor sporuri şi indemnizaţii pentru cadrele didactice.

În răspunsul guvernului privind raportul trimis de sindicate la OIM se consideră nefondate cea mai mare parte a reclamaţiilor, cum ar fi aceea referitoare la salariul minim lunar, care, potrivit Executivului, nu ar avea obiect în cazul angajaţilor din sectorul bugetar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu