2 dec. 2007

Guvernul nu mai vrea sa negocieze salariile bugetarilor

Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica un proiect de lege prin care salariile de baza, sporurile, indemnizatiile si premiile bugetarilor nu se pot negocia. Sindicatele spun ca astfel li se ia dreptul la salariul de 880 de lei pentru angajatii cu studii superioare si ameninta cu greva.

Profesorii, medicii si o parte dintre functionarii publici locali risca sa nu isi mai poata negocia nici un drept salarial, de la salariul de baza pina la prime si premii, daca propunerea Ministerului Muncii de modificare a Legii Contractului Colectiv de Munca (CCM) va fi aprobata. Potrivit notei de fundamentare publicate pe site-ul ministerului, precizarea expresa a drepturilor care nu pot fi negociate de personalul bugetar prin Contractul Colectiv de Munca, in afara de salariu, adica "sporuri, indemnizatii, premii si alte drepturi de personal", este necesara pentru a evita "dificultatile de interpretare" a legii. "Din aplicarea practica a prevederilor legale mentionate (Legea CCM - n.r.) a rezultat caracterul de generalitate al acestor dispozitii, acest fapt generind dificultati de interpretare", se arata in document.

Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint si vicepresedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), considera ca modificarea propusa de guvernanti a fost facuta pentru ca profesorii sa nu obtina dreptul la salariul minim din CCM, acum 880 de lei, cistigat deja in citeva instante din tara. "Asistam la un moment istoric, in care Guvernul ridica politica pumnului in gura la rang de lege prin aceasta modificare. Este inadmisibil sa modifice legile cum vor, in functie de interese si de moment. Aceasta prevedere incalca nu numai legislatia romaneasca in ceea ce priveste drepturile salariatilor sau Constitutia, dar si conventiile europene pe care Romania le-a ratificat. Avertizam Guvernul ca sindicatele din sistemul bugetar nu vor mai accepta aceasta dictatura", a declarat Cornea.

Liderii principalelor confederatii sindicale au condamnat la unison proiectul de lege, intr-o conferinta de presa de vineri, si au amenintat ca aceasta modificare nu a facut decit sa "scoata si miscarea bugetara in strada", alaturi de ceilalti sindicalisti. "Luni si marti, fiecare confederatie va avea consultari interne pentru ca greva de avertisment sa fie sincrona, simultana. Iar Guvernul nu are decit sa ne dea in judecata, pentru ca vom avea sprijinul institutiilor europene, pentru incalcarea Conventiei 98. In plus, vom avea si sprijinul confederatiilor internationale", a amenintat Bogdan Hossu, liderul de la Cartel Alfa. Acesta a mai spus ca "si daca se va aproba modificarea Legii CCM, ne vom duce la CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii - n.r.), pe linia de discriminare, daca vor cit mai multe procese".

*
Pacuraru: "Facem doar precizari"

Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a facut vineri o serie de precizari cu privire la acuzatiile lansate de confederatiile sindicale in legatura cu modificarea Legii Contractului Colectiv de Munca. "Guvernul a initiat modificarea Legii nr. 130/1996 pentru a clarifica terminologia utilizata si pentru a elimina ambiguitatile, care permit interpretari juridice contrare principiilor care au stat la baza acestui act normativ. Precizez ca nici in momentul de fata, in conformitate cu art. 12 din Legea nr. 130/1996, pentru institutiile bugetare nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sint stabilite prin dispozitii legale. Proiectul Guvernului nu face nimic altceva decit sa nominalizeze drepturile respective: salarii de baza, sporuri, indemnizatii si alte drepturi de personal", a explicat Pacuraru.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16050&art=39724&cHash=f7fe98793a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu