In perioada 21-22 noiembrie, la Poiana Brasov, s-a desfasurat Conferinta Nationala a FSLI (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant), cea mai mare organizatie sindicala din sistemul educational romanesc, numarand peste 180.000 de membri. Reuniunea a cuprins in program: prezentarea Raportului de activitate a Federatiei in intervalul noiembrie 2002 – noiembrie 2007, adoptarea Statutului FSLI, alegerea structurilor de conducere, prezentarea directiilor de actiune pentru 2007-2012, discutii pe marginea rapoartelor prezentate, adoptarea Rezolutiei Conferintei Nationale a FSLI. Evenimentul s-a bucurat de prezenta unor invitati speciali: Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Olguta Vasilescu, presedinta Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, Ecaterina Andronescu, presedinta Consiliului National al Rectorilor si rector al UPB, Marius Nistor, presedintele executiv al FSI Spiru Haret, Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Alma Mater.
Conferinta s-a desfasurat sub egida unui mesaj esential, adoptat ca motto, care exprima un crez si, in acelasi timp, un angajament: „Angajati pentru o societate in schimbare – Exigenta schimbarii, schimbarea exigentelor“. Evenimentul a debutat cu un film de prezentare a FSLI, care a adus in fata celor prezenti secvente din activitatea Federatiei, succesele luptei sindicale pentru cauza invatamantului romanesc, obiective, parteneri de actiune. Imaginile succedate au conturat istoria descrisa prin momente semnificative a unor ani dramatici, de reforma si tranzitie a educatiei autohtone spre o conditie europeana: mitinguri, discutii, negocieri cu Ministerul, dezbateri pe teme de importanta fundamentala pentru destinul invatamantului nostru, oameni din sistem implicati in lupta pentru demnitatea lor si a scolii romanesti. Conferinta a fost condusa de presedintele FSLI, prof. Aurel Cornea, alaturi de care a stat, la prezidiu, conducerea Federatiei.
Un mediu al ideilor si al dezbaterii
Invitatii speciali au adresat cate un cuvant Conferintei, dar interventiile lor nu s-au limitat la mesaje de conjunctura, ci au exprimat idei referitoare la implicarea FSLI in reforma educatiei romanesti, la starea actuala si la perspectivele invatamantului. Olguta Vasilescu a apreciat implicarea FSLI in obtinerea a 6 la suta din PIB in 2008 pentru invatamant si, in acest cadru, a subliniat demersurile pe care le face Comisia de invatamant a Camerei Deputatilor pentru ca oamenii scolii sa beneficieze de statutul pe care il merita. De asemenea, a acuzat faptul ca, multi ani, educatia a fost o „Cenusareasa“ a lumii romanesti si i-a asigurat pe sindicalisti de tot sprijinul Comisiei, „un adevarat partener de dialog“. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, a vorbit despre rolul si importanta scolii in pregatirea viitorului societatii, de exigentele ei crescute, despre schimbarea filosofiei educatiei in conditiile acestor noi provocari. Cresterea calitatii, a performantei in educatie, dialogul, comunicarea sunt necesitati de prim ordin ale schimbarii, a precizat domnia sa. O urgenta a reformei o constituie reconsiderarea statutului dascalului, de aceea o prima masura ar trebui sa fie cresterea salariilor cadrelor didactice cu 50 la suta. O alta necesitate este transformarea in realitate a proiectelor de lege, care ar deschide calea catre descentralizarea reala si autonomia scolilor. Nu in ultimul rand, Ecaterina Andronescu a acuzat ingerintele politicului in scoala. In contextul Conferintei, a transmis participantilor: „Succesul scolii depinde de succesul dumneavoastra“.
Pledoarie pentru unitate: FSLI Spiru Haret!
Presedintele executiv al FSI Spiru Haret, prof. Marius Nistor, a prezentat un mesaj de apreciere si prietenie pentru FSLI si a amintit ca, in trecut, FSLI si FSI Spiru Haret au fost o singura federatie. Intr-o interventie electrizanta, plecand de la o afirmatie a lui Martin Luther King, „I have a dream” („Am un vis“), Marius Nistor a spus: „Si eu am un vis: in viitor, poate vom fi impreuna din nou, o singura federatie in invatamant: FSLI Spiru Haret! Propunerea pentru unificarea celor doua mari federatii ale invatamantului romanesc, FSLI si FSI Spiru Haret, intr-o federatie mare si puternica a starnit aplauzele salii! „Unitatea este cea mai importanta si trebuie sa credem in ea“, a pledat presedintele executiv al federatiei Spiru Haret. Unitatea ar insemna o singura echipa de negocieri, solidaritate in directia acelorasi scopuri puse in slujba reformei reale a invatamantului romanesc si a oamenilor ei. Pentru acest proiect pledeaza, a specificat vorbitorul, trecutul comun, dar si realizarile comune ale celor doua federatii in lunga si dramatica istorie a educatiei in tranzitie. Marius Nistor a facut presedintelui Aurel Cornea si FSLI un cadou in spiritul celor afirmate: o harta a Romaniei sugerand unitatea sindicala sub egida noii federatii: „FSLI Spiru Haret“. Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei Alma Mater, a apreciat ideea unitatii, in perspectiva, a celor doua mari federatii din educatie si a pledat, la randul lui, pentru existenta unei legaturi puternice intre invatamantul preuniversitar si cel universitar.
Dialogul social si proiectele Ministerului
Iacob Baciu, Presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), organizatie din care FSLI face parte, a apreciat ca hotararile care se vor lua in cadrul Conferintei Nationale vor duce la consolidarea Federatiei, a Confederatiei si a miscarii sindicale din Romania. In context, a amintit cele trei teze ale miscarii sindicale din Europa si din Romania: sa apere interesele profesionale, economice si sociale ale oamenilor. Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, a apreciat, la randul sau, valoarea evenimentului pentru invatamantul romanesc, colaborarea cu FSLI, pregatirea pe care o au membrii de sindicat, adevarati parteneri de dialog social. A avut, de asemenea, cuvinte de lauda pentru devotamentul membrilor celor trei federatii sindicale, FSLI, FSI Spiru Haret, FNS Alma Mater, fata de educatie si reformarea in sens european a acesteia. Privitor la subiectul extrem de sensibil al finantarii educatiei, ministrul a afirmat: „Cu bucurie vin sa va spun ca o parte din datoriile pe care societatea romaneasca le are de platit catre dumneavoastra au fost achitate. Cum bine stiti, educatia va primi 6 la suta din PIB, pentru prima data in istoria postdecembrista a Romaniei“. Conform ministrului Adomnitei, cadrele didactice vor beneficia de majorari salariale, al caror cuantum va fi stabilit in urma consultarilor cu sindicatele. In urma experientei de la inceputul acestui an scolar privitoare la slaba utilizare de catre primarii a fondurilor pentru reabilitarea scolilor, seful educatiei a anuntat schimbarea procedurilor de alocare a banilor; ministerul va vira banii direct prin inspectoratele scolare, ceea ce va facilita utilizarea tuturor fondurilor. Referitor la proiecte, ministrul a declarat ca, la inceputul anului viitor, vor fi demarate doua mari proiecte ale MECT: achizitionarea a 1000 de microbuze scolare si realizarea de laboratoare de informatica pentru fiecare scoala din Romania. In legatura cu pachetul de legi, apreciat de Cristian Adomnitei ca fiind „foarte bun“ si gandit sa contribuie la progresul educatiei romanesti, acesta va fi prezentat dupa alegerile europene.
FSLI, la un nou inceput de drum
In cadrul Conferintei Nationale, au fost alese noile structuri de conducere ale FSLI: presedinte – Aurel Cornea, prim-vicepresedinte (functie nou infiintata) – Simion Hancescu (Ialomita), secretar general – Liviu Marian Pop (Maramures) si, de asemenea, 16 vicepresedinti. Realegerea in functia de presedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant pentru urmatorul mandat a lui Aurel Cornea semnifica increderea pe care membrii celei mai mari federatii din invatamantul romanesc o au in domnia sa. In toti acesti ani, de cand conduce FSLI, presedintele Aurel Cornea a probat o constanta dedicatie pentru cauza scolii, vocatie pentru apararea drepturilor oamenilor din sistemul educational, echilibru, dar si fermitate in dialogul sindical, atunci cand situatiile au cerut-o. Reinvestirea domniei sale in functia de lider national constituie o recunoastere si, in acelasi timp, o promisiune pentru continuarea eforturilor dedicate progresului scolii romanesti spre o conditie europeana. In Strategia pentru intervalul 2007-2012, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si-a propus, „in spiritul valorilor si misiunii sale“, urmatoarele directii de actiune: imbunatatirea conditiilor sociale, de munca si salarizare a personalului din invatamant; dezvoltarea federatiei si a organizatiilor sindicale afiliate, in contextul accelerarii procesului de descentralizare, prin continuarea procesului de profesionalizare a activitatii sindicale; implicarea FSLI in infaptuirea unei reforme coerente si sustenabile a invatamantului preuniversitar, care sa conduca la compatibilizarea scolii romanesti cu standardele si structurile europene; dezvoltarea parteneriatelor cu organizatii sindicale, non-guvernamentale si administrative si extinderea relatiilor de colaborare internationala. Obiective ambitioase, pe masura unei mari federatii. Uram succes noii conduceri a FSLI in indeplinirea lor!
Sorin IVAN
Sursa http://www.tribunainvatamantului.ro/d_art.php?id=515&cat=58
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu