Potrivit unei anchete privind cunoştinţele de bază ale adolescenţilor, realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în cele 57 de ţări membre, Finlanda se plasează pe locul întâi. Urmează Hong Kong şi Canada. România ocupă un loc cu totul modest, 47.
Testul PISA, mai pe larg Programul internaţional de urmărire a cunoştinţelor elevilor, este realizat la fiecare trei ani printre adolescenţii de 15 ani din ţările membre ale organizaţiei. Ultima ediţie a avut loc în 2006, dar rezultatele au fost date publicităţii abia acum. Mai precis, a fost comunicat clasamentul general, pentru că raportul complet va fi dat publicităţii pe 4 decembrie.
Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 400.000 de tineri, ceea ce ar însemna că au fost testaţi aproximativ 6.600 de adolescenţi din fiecare ţară. Testul PISA a evaluat cunoştinţele generale ale elevilor din chimie, fizică, ştiinţe naturale, economie şi felul în care tinerii pot aplica aceste cunoştinţe în viaţa de zi cu zi. Pe primele locuri s-au plasat Finlanda, Hong Kong şi Canada, în condiţiile în care mai toate ţările europene se situează pe primele 40 de locuri.
România ocupă locul 47, iar după ea, ca ţară europeană, mai urmează doar Muntenegru - pe locul imediat următor. Ne devansează Bulgaria - locul 42 şi Turcia - locul 44. Pe ultimele locuri vin Columbia, Tunisia, Azerbaidjan, Qatar şi Kîrkîzstan. Aceleaşi rezultate dezastruoase s-au înregistrat în cazul României şi la testele PISA din 2000 şi 2003. Mai precis, rezultatele elevilor la lectură situează România pe locul 34 din 43 de ţări, iar la matematică România ocupă locul 34 din 38 de ţări.
Sursa: Realitatea TV
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu