Scoasă mai întâi la concesionare, în 2006, şcoala veche s-a volatilizat ilegal
*Schimbarea destinaţiei sau înstrăinarea clădirilor şi terenurilor şcolii, fără avizul ministrului – infracţiune penală
Primarul Mihai Dumitrescu din Proviţa de Jos a vândut şcoala
Deocamdată, mă cercetează Parchetul şi Poliţia. Nu mai răspund la nimeni, nimic şi nici nu vă trimit nimic”. Acestea sunt vorbele pe care ni le-a spus, ieri, primarul localităţii Proviţa de Jos, din judeţul Prahova, dl. Mihai Dumitrescu, primul primar care a vândut o şcoală. Refuzul categoric de a oferi explicaţii are ca motiv inexistenţa unei aprobări legale, obligatorie în cazul înstrăinării unei şcoli şi a terenului aferent acesteia.
Foarte pe scurt, povestea şcolii vechi din Proviţa de Jos este pe cât de simplă, pe atât de ilegală, constituind un exemplu clar de cum înţeleg unii primari să se ocupe de patrimoniul Educaţiei.
Şcoala şi terenul se află în centrul comunei
În 2005, primarul Dumitrescu a propus Consiliului local să concesioneze terenul în suprafaţă de 2.000 mp, din punctul „Şcoala veche” – teren intravilan, cu preţul de pornire de 3 euro/mp, şi clădirea aferentă, în suprafaţă de 240 mp, cu preţul de pornire de 250 milioane. Propunerea a fost aprobată de Consiliul local şi pentru că lucrurile au fost atât de simple, în 2006, acelaşi primar a cerut aceluiaşi C.L. „scoaterea la vânzare a terenului şi a clădirii”, solicitând, fără a avea expertiză, diminuarea preţului de pornire pentru ambele imobile, astfel încât acestea au ajuns să fie adjudecate la un preţ chiar mai mic decât cel propus, anterior, pentru concesionare. Se pare că, în şedinţa respectivă, câţiva consilieri locali au cerut să se consemneze în procesul-verbal că înstrăinarea, din patrimoniul Educaţiei, a şcolii şi terenului trebuie făcută doar cu aprobarea ministrului Educaţiei, fiindcă aşa cere expres Legea învăţământului.
Directorul Şcolii generale Proviţa de Jos, dl. Dragoş Rădulescu, ne-a declarat că nu ştie dacă primarul a obţinut sau nu aprobarea ministrului, dar ştie că dânsului nu i-a cerut nimeni părerea. De altfel, directorul este chiar încântat că a scăpat de şcoala veche. „Terenul şi şcoala sunt în centrul comunei. Am auzit că a fost o licitaţie, dar nu ştiu cine a cumpărat-o, fiindcă nu văd pe nimeni pe aici, şcoala cea nouă fiind la 100 de metri de cea veche”. Acelaşi domn director spune că nu-i trebuie şcoala cea veche, pentru că nu mai are foarte mulţi copii şi pentru că, în localul cel nou (construit prin 1960) are loc şi pentru bibliotecă şi pentru centru de informare, iar activităţile educative (cercuri, sediu de revistă) le desfăşoară în sala de sport. Nici măcar pentru discotecă nu-i trebuie domnului director localul vechi, deşi sala de sport a şcolii este în căminul cultural vechi.
Patrimoniul şcolii – sat fără câini
Dincolo de orice motive şi motivaţii, un lucru este foarte clar: Legea învăţământului prevede că, atât schimbarea destinaţiei bazei materiale, cât şi înstrăinarea acesteia se face doar cu avizul ministrului Educaţiei. Dacă lucrurile se întâmplă altfel, aceasta „constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii penale” (art.166), aceasta deoarece „terenurile şi clădirile şcolilor fac parte din domeniul public al comunelor” şi sunt doar în administrarea C.L. Aceeaşi lege spune că actele de vânzare, fără aprobarea ministrului, sunt nule.
Problema este că domnul primar nici măcar nu s-a sinchisit de lege. Directorul general al Direcţiei Patrimoniu din MEC, dl. Ghelmez, ne-a confirmat, ceea ce de altfel presupuneam, după reacţia primarului: nu există nici măcar o solicitare la MEC, în acest sens, darmite aprobare. Mai mult, directorul Ghelmez spune că nici inspectorul general de Prahova nu are habar despre această vânzare. Şi totuşi ea a avut loc, în dispreţul total al legii, dar şi al faptului că patrimoniul Educaţiei ar trebui să fie sfânt, pentru primari.
„Nu avem nici o solicitare de la primarul comunei Proviţa de Jos. Nu există nici un document de aprobare a unei asemenea vânzări nici la noi, nici la ISJ Prahova” - Petre Ghelmez (directorul Direcţiei Patrimoniu MEC)
melania.vergu@gandul.info
www.gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu